perjantai 5. helmikuuta 2016

Suomen Hopeanuoli-fanit järjestö

Suomen Hopeanuoli-fanit ry on toiminut jo useamman vuoden, joten tehdäänpä pientä tilannekatsausta järjestöön sekä pohdintaa sen toiminnasta.

Liittyminen & eroaminen

Järjestöön liittyminen on helppoa: sivulta löytyy selkeät linkit aiheeseen, ohjeistus on selkeä ja siitä tulee ammattilaistyylinen fiilis, kun sitä vertaa useisiin muihin pieniin/keskikokoisiin järjestöihin. Liittymislomakkeen saa myös yksinkertaisena sähköpostikaavakkeena, jos lomakkeen lähettämisessä on ongelmia.

Järjestön alkuaikoina ongelmia oli jäsenkorttien postittamisaikatauluissa, mutta nykyään homma on ilmeisesti saatu toimimaan rutiinilla eikä viivästyksiä pahemmin ole.

Eräs ongelma liittymisessä kuitenkin on: sen yhteydessä ei kerrota sitä, miten järjestöstä erotaan. Tätä tietoa oli sivuilta hankalaa löytää ja löysinkin tiedon lopulta, kun käytin hakutoimintoa

Eroamiseen liittyvät tiedot löytyvät paikoista Yleistä > Tietoa > Yhdistyksen säännöt ja sieltä kohta 4. sekä Yleistä > Tietoa > Tietoa jäsenyydestä.

Eroaminen itsessään on hyvin yksinkertaista: jätä jäsenmaksu maksamatta. Tämän vuoksi minusta on todella outoa, että sitä ei mainita liittymislomakkeen yhteydessä selkeästi. Edes järjestöltä tulleessa kirjeessä sekä laskussa ei ollut mainintaa siitä, että järjestöstä voi erota vain jättämällä maksun tekemättä ja että laskun maksamatta jättämisestä ei ole seuraamuksia. Tämä on todella hämmentävää, koska monesti tällaisessa tilanteessa tulee olo, että järjestölle täytyy ilmoittaa erikseen eroamisesta tai lasku menee perintään.

Lisäksi yhdistyksen säännöissä järjestöstä eroamista käsitellään rinta rinnan erottamisen kanssa, mikä luo tosi negatiivisen mieleyhtymän: kuin eroaminen yhdistäisi sinut automaattisesti jäseniin, jotka on jouduttu erottamaan.

Henkilökohtaisena kokemuksena on myös mainittava, että yritin erota järjestöstä reilu vuosi sitten, mutta päädyin lopulta maksamaan laskun, koska jäsenvastaavan kanssa juteltuani, minulle tuli kuva, että en ollut maksanut edellisen vuoden jäsenmaksua. En itse harrasta miiteissä käymistä, piirtämistä eikä minulla ole muutenkaan kiinnostusta kerhotoimintaan, joten en oikeastaan tehnyt mitään jäsenyydelläni. Aktiivisuudestani kertoo paljon myös se, että en ole päivittänyt jäsentietojani sitten liittymiseni ja olinkin yllättynyt, kun järjestön lasku löysi perille, vaikka se oli kirjattu osoitteeseen, josta olen muuttanut pois jo vuosia sitten. Jäsenlehdet eivät ole olleet näin onnekkaita ja todennäköisesti nykyinen Kirkkokadun asukas on saanut niistä nauttia.

Toiminta

1. Fanitapaamiset, Hopeanuoli-tapahtumat ja yhdistyksen kokoukset
Etenkin alkuaikoina fanitapaamiset ja muut vastaavat olivat järjestön isoin ja eniten huomiota vetävä osuus. Järjestö teki perusmiittejä, larpin, aikuisille suunnattuja tapaamisia ja kaikkea muuta vastaavaa. Nykyisellään tapahtumia tuntuu olevan reilusti vähemmän ja tapahtumakalenterissakin on merkintä vain coneissa olevista pöydistä tai ohjelmista.

On tosin huomioitava, että tällä hetkellä järjestöltä eniten aikaa vie Gingaconin järjestäminen.

Gingacon näyttää tällä hetkellä hyvin organisoidulta: nettisivut ovat selkeät ja jos sen aikatauluja vertaa, on se aikalailla samoissa kuopissa monien muiden kesäconien kanssa. Esimerkiksi taidekujahaku on jo tullut ja mennyt, vänkärihaku on käynnissä samoin kuin ohjelmien haku.

Gingaconin sivut ovat selkeät eikä siellä ole liikaa tekstiä. Tämän lisäksi tekstit on kirjoitettu selkeästi ja monet samalla Ginga-tyylisesti ilman, että siitä tulee lapsellinen olo. Sivut ovat omaan makuuni hieman yksinkertaistetut ja synkät, mutta ne ajavat asiansa kuitenkin oikein hyvin.

Eräs asia minua kuitenkin hämmentää: Gingaconin kaikissa mainoslapuissa tapahtuman sanotaan olevan eläintarina-, anime- ja Ginga-tapahtuma. Useimmiten tässä järjestyksessä, joskus jopa ilman Hopeanuoli-mainintaa. Ainakin minusta järjestyksen pitäisi olla Hopeanuoli, anime-, manga- ja eläintarina-tapahtuma. Olin oikeasti tosi pettynyt, kun sain ekan kerran käsiini lapun, jossa Ginga oli listan viimeisenä. Tuli jotenkin olo, että tapahtuman ideaa olisi laimennettu sekoittamalla mukaan omasta näkökulmastani täysin turha eläintarina ja nostamalla se vielä ensimmäiseksi.

Kyse tässä on lähinnä mielikuvasta, mutta minusta Ginga-aihetta pitäisi korostaa enemmän ja mieluusti vielä taikasanalla Hopeanuoli. Ginga on eniten pienen piirin suomalaisfanien käyttämä sana ja Hopeanuoli on se tavallisten harrastajien käyttämä sekä helpoiten tunnistettava.

Linkkejä, linkkejä, Tykkää, Jaa, Twiittaa...

2. Yhdistyksen nettisivut ja foorumi http://www.hopeanuolifanit.fi
Yhdistyksen nettisivut ovat ehkä asia, mistä lähtisin suomimaan järjestöä eniten. Ne ovat kokonaisuudessaan selkeät, mutta todella raskaat lukea. Kaikkien linkkien takaa löytyy pitkät, pitkät litaniat yhtenäistä tekstiä, joissa on vähän korostuksia tai otsikointia. Vaihtoehtoisesti vastaan voi tulla pitkä kasa linkkejä. Lisäksi monesti tekstissä on outoja kapulakielisyyksiä, joita on hankala ymmärtää.

Esimerkkinä:

Tarkoittaako tämä, että jos liittyisin järjestöön huhtikuussa 2016, olisi jäsenyyteni voimassa vuoden 2017 loppuun? En kykene ymmärtämään tuota millään muulla tavalla, mutta tällöinhän saisin 8 kuukautta jäsenyyttä ilmaisella. Vai onko tähän jotain poikkeuksia? Saat "puolikkaana" vuotena tulla tapahtumiin, mutta et saa jo ilmestyneitä jäsenlehtiä? Viimeistä lausetta en kykene kiertämään ajatuksiini mitenkään.

Lisäksi: tarvitseeko minun tietää, miten hakemukseni käsitellään järjestön sisällä?

Yksinkertaistettu versio olisi kai: "Liityttyäsi järjestöön ja maksettuasi jäsenmaksun saat itsellesi jäsenkortin ja korttiin liimattavan voimassaolotarran, joilla voit todistaa jäsenyytesi tarvittaessa. Jäsenmaksu on voimassa seuraavan täyden kalenterivuoden loppuun eli jos liityt esim. marraskuussa 2015 on jäsenyytesi voimassa vuoden 2016 loppuun."

Tämän lisäksi monissa kohdissa tunnutaan keskittyvän epäolennaisiin asioihin.

Esimerkiksi: Toiminnan 4 kulmakiveä:


Onko yhdistyksessä äänestäminen ja hallitukseen liittyminen/kuuluminen niin tärkeä asia, että se pitää nostaa eniten esille yhdistyksen toiminnassa? Tällainen luo helposti paineita jäseneksi aikovalle, kun muodostuu kuva siitä, että hänen odotetaan liittyvän aktiivisesti tekemään materiaalia järjestölle, ei vain hengailemaan ja tapaamaan tuttuja.

Myös monilla sivuilla on vanhentunutta materiaalia: Liittyminen-sivulla jäsenmaksuksi mainitaan yhä vanha summa, joidenkin linkkien takaa löytyy jo pari vuotta sitten vanhaksi menneitä projekteja.



Sivujen ulkoasu on myös ahdas. Monia tekstejä saisi helpommin luettaviksi ihan vain jakamalla ne väliotsikoilla pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Ehdottomasti paras ulkoasu on Liittyminen-sivulla: tekstiä on vähän, se on jaoteltu selkeästi ja monista muista sivuista poiketen siinä on otsikkokuva, joka tekee sivusta heti helpommin lähestyttävän.

Materiaalien päivittäminen on monille sivuille se kompastuskivi. Kaksoissolassakin on osastoja, joita en ole katsonut moneen vuoteen ja niitä lukiessa tekisi varmasti mieli iskeä päänsä seinään. Sivujen tietojen pitäminen ajan tasalla on kuitenkin tärkeää ja tämän vuoksi pitäisi jo alunperin pyrkiä siihen, että sivustosta rakennetaan mahdollisimman yhtenäinen ja että siellä olevat tekstit oikoluettaisiin ja päivitettäisiin noin kerran vuodessa. Itse pyrin nykyisellään rakentamaan sivuni niin, että minulla on vain yksi tai kaksi osastoa, jotka päivittyvät: uutiset ja yleistiedot. Muille sivuille pyrin keräämään tietoa, joka muuttuu harvoin tai ei koskaan. Tämä ennaltaehkäisee noloja "Osasto päivitetään vuoden 2008 aikana!" -sivuja, jotka muistaa itse sitten 2014.

Yhdistyksen nettisivut eivät lopulta vaadi hirveän paljon uudistamista, mutta ne kaipaavat tiivistämistä ja siistimistä.

Foorumi on hiljennyt kuten monet muutkin vuosien saatossa, mikä on ikävää, koska monet arvioivat sivuston elävyyttä katsomalla uusimpien viestien päivämääriä. Järjestön chat on kuitenkin melko aktiivinen, mistä näkee, että vähintäänkin hallituksen jäsenet valvovat sivua ahkerasti.

Foorumilla liikkuvista järjestön jäsenistä on sanottava, että he noudattavat erittäin hyvin sääntöjä ja foorumilla ei ole koskaan tainnut olla minkäänlaisia hajoamisia puoleen tai toiseen. Joitakin riitoja tai epäselvyyksiä on ollut, mutta hallituksella on näissä ollut pyhimysmäisesti kärsivällisyyttä, isoimpana esimerkkinä lienee kiista Ginga Onnenpyörän copyrighteista.


3. Jäsenlehti ja muut faniprojektit
Tämä jäsenlehti tuo minulle outoja flashbackeja yläaste-aikoihini, kun olin mukana Tähtiallianssi* (?) -kerhossa, jossa ilmestyi Vapaa Galaksi -lehti. Tähän liittyy vielä myöhempinä lukioaikoinani (kuolleeksi jäänyt) Ginga-projekti, jossa oli tarkoitus ryhtyä tekemään Ginga-aiheista fanilehteä. Muistan projektin edenneen siihen vaiheeseen, että lehti sai nimen (Hopealehti, luulisin?) ja siihen kirjoitettiin pari juttua.

*Hassua kyllä, monet Hopeanuoli-järjestön piirteet muistuttavat Tähtialliansin toimintaa: Allianssi järjesti miittejä, kilpailuita ja myyntitapahtumia coneissa sekä kolme kertaa vuodessa ilmestyvän Vapaa Galaksi -lehden. Allianssilla oli myös sähköpostilistakeskustelupalsta.

Jäsenlehti on tällä hetkellä eniten huomiota keräävä projekti ja mitä olen siihen arvostelujen kautta tutustunut, se on kehittynyt paljon lyhyessä ajassa. Siihen kirjoitetut jutut ovat asiasisältöisiä ja joskus niissä on uutta tietoa myös pitkän linjan harrastajille. Lehteen mukaan lähtemisen kynnys on matala, sillä kirjoittamisen lisäksi siihen voi antaa kuvitusmateriaalia tai tehdä muuta pienempää.

Lehti on myös tyylikkään näköinen ja sen mukana tulee julisteita ja muuta sälää, mikä tekee siitä houkuteltavan hankittavan myös nuoremmille faneille. Lehteä varten tehdyt kilpailut pitävät järjestön myös esillä eri harrastajapiireissä ja lisäksi lehdet ovat konkreettinen merkki siitä, että järjestöllä on jatkuvaa toimintaa ja sitoutuneita tekijöitä.

Isoin ongelma lehden kanssa on ehkä siinä, että se on aikaansa jäljessä. Nykyisin lähes kaikki paperilehdet kärsivät siitä, että niillä ei ole ostajia. Huomattava osa tiedosta löytyy Internetistä eikä ole mitään järkeä ostaa paperisia lehtiä. Myös tiedon liikkuminen on muuttunut paljon: Ginga-jutut eivät ole enää mystisiä yksisarvisia, vaan lähes kaikki Takahashin tuotanto on saatavilla suomeksi.

Järjestön lehti on ehkä suunnattu nuorimmille faneille sekä keräilijöille, mutta tästä huolimatta paperinen lehti tuntuu hivenen oudolta.

Muissa toiminnoissa on erilaisia Hopeanuoli-teemaisia näyttelyitä, mitä järjestö on silloin tällöin kasannut. Mukaan mahtuu myös Ginga-teemaista Japanin matkailua eli laajenemistilaa on.

4. Eläinsuojelutoiminta
Eläinsuojelutoiminta on ehkä se, mikä itseäni hämmentää järjestön toiminnassa. Järjestö tuntuu usein kärsivän rahoituspulasta, mutta siitä huolimatta se kuitenkin lahjoittaa omasta toiminnastaan muille järjestöille. Tavallaan tämä on kaunis ajatus, mutta kun tilanne on se, että hallitus joutuu maksamaan materiaaleja omasta pussistaan eikä heilläkään ole kummoisesti rahaa käytössä ja rahojen käyttäminen järjestön asioihin kismittää, tuntuu tilanne omituiselta.

On tosin myönnettävä, että en tällä hetkellä tiedä, miten lahjoitusten suhteen toimitaan. Onko niistä luovuttu vai onko kyse esimerkiksi materiaalilahjoituksista esim. arvontoihin.

Tulevaisuus

Suomen Hopeanuoli-fanit järjestö on jo melko vanha, kun sitä vertaa useimpiin muihin saman alan järjestöihin. Useimmat järjestöt tuppaavat kuukahtamaan jo ensimmäisen vuoden jälkeen, joten on hyvä saavutus, että järjestö on pysynyt olemassa ja ihmisten mielissä näinkin kauan.

Mitä itse toivoisin järjestöltä tulevaisuudessa?

Tämä on hieman hankalaa, koska -kuten alussa mainitsin- en ole hirveän kiinnostunut järjestön toiminnasta. Ehkä eniten toivoisin jotain uutta ideaa conien, miittien sekä koko järjestön toimintaan. Miittejä voisi minusta järjestää enemmänkin ja etenkin conien yhteyteen - jos ei muuta, ne ovat hyvä paikka tavata muita aktiiveja. Conien yhteydessä olevia esitepöytiäkin voisi kokeilla kehittää uusiin suuntiin: esimerkiksi Desucon vetää pöydillään huomiota tuomalla niiden ääreen teltan.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Hopeanuoli-järjestö on hieman vanhahtava, mutta melko toimiva kokonaisuus, joka tarjoaa osallistumismahdollisuuksia kaikenikäisille ja eri aktiivitasoisille. Järjestössä voi olla mukana vain hengailemassa, mutta sen toimintaan voi osallistua netin kautta, livenä tapahtumien kautta ja tavallisten jäsenten on melko helppoa päästä myös hallitukseen mukaan. Järjestöllä on kokoonsa nähden paljon toimintaa ja lisäksi ympäri Suomea. Joiltakin osin järjestö kaipaisi uudistamista: ehkä eniten yksinkertaistamalla sivustoaan.

Mutta.

Tämä todennäköisesti tulee suututtamaan vähintään muutamia järjestön henkilöitä enkä mielelläni sotkisi henkilökohtaisuuksia ja politiikkaa harrastuksiin, mutta asia on kuitenkin sellainen, jonka tahdon ottaa esille.

Minulla on useita järjestön hallituksen jäseniä Facebook-kavereinani ja nyt, kun rasisimikeskustelut pyörivät aktiivisina ja maahanmuuttajia terrorisoidaan polttopulloiskuilla huomasin, että FB-sivulleni ilmestyi aina silloin tällöin myös rasisimia suosivia uutisia. Jäin miettimään, mistä nämä viestit tulevat ja yllätyksekseni puolet tuli Hopeanuoli-fanit järjestön hallituksen jäseniltä, loput sattumanvaraisilta kirpparitutuilta.

Viestin laatu vaihtelee. Osassa julistetaan kaikkien muslimien olevan terroristeja ja Islamin olevan kuoleman uskonto, osa postailee hassuja kuvia Rajat kiinni kansanliike -ryhmästä tai on vain ilmoituksia, että ovat menossa saman tyyliseen mielenosoitukseen. Huomioni kiinnittyi myös videoon, jossa vammaista miestä kiusattiin ja ärsytettiin kunnes tämä hyökkäsi kiusaajiensa kimppuun. (Videon jakajan kommentti: "Hahhah xD".)

Huom! Järjestön hallituksen pyynnöstä alla olevasta tekstistä on poistettu kuva, joka oli esimerkkinä Facebook-ryhmä Rajat kiinni keskusteluista ja tilalle on laitettu hallituksen jäsenen keskustelu, jota myös kritisoin. Alkuperäinen kuva oli esimerkkinä, koska Rajat kiinni -Facebook ryhmä ei ole yleisesti tunnettu ryhmä enkä olettanut, että keskivertolukija tietäisi sen. (Tiivistäen, ilman kuvaa: Rajat kiinni -ryhmä on erittäin rasistinen.) Järjestön aktiivien mukaan kuvan voisi olettaa kertovan hallituksen jäsenen viesteistä, vaikka kuvan kuvatekstinä oli: "Esimerkki keskustelusta Rajat kiinni -ryhmässä. Mukana ei ole Hopeanuoli-järjestön aktiiveja.

Järjestön jäsenten nimet on sensuroitu hallituksen pyynnöstä. Keskustelu ei ole tässä kokonaisuudessaan, mutta minulta toivottiin, että en linkittäisi keskustelua, koska siihen tarvittaisiin kaikkien keskustelijoiden lupa.


Rasistinen Facebook-keskustelu, jossa mukana järjestön hallituksen jäsen ja aktiiveja.
Punainen: hallituksen jäsen
Violetti: aktiivijäsen
Vihreä: aktiivijäsen
Viestejä ei missään nimessä tule paljon ja osa niistä on poistettukin, jos aihetta on kommentoitu. Tästä huolimatta koen tämän melko inhottavaksi. Minulla on kaverilistallani järjestäjiä ja vänkäreitä todella monista vastaavista harrastejärjestöistä ja olen vuosien varrella joutunut vain yhden kavereistani poistamaan johtuen hänen raiskausmyönteisistä kommenteistaan. Minkään muun nuorisojärjestön jäsenet tai aktiivit eivät laittele halventavia kuvia maahanmuuttajista/ulkomaalaisista, jaa MV-lehden linkkejä tai mene mielenosoituksiin, joissa huudellaan "Rajat kiinni, uunit auki".
Toki kolikolla on toinenkin puoli eli järjestön aktiiveja löytyy myös puolustamassa rasismin uhreja sekä ihan kommentoimassa näitä tekstejä ja kuvia paheksuvasti.

Onko tämä sitten kiellettyä tai edes järjestölle kuuluvia juttuja? Eipä oikeastaan. Jokainen saa tehdä vapaa-ajallaan mitä huvittaa kunhan ei lakia riko eikä järjestö ole luonut itselleen henkilökulttia, jonka kautta yksittäisen hallituksen jäsenen mielipide edustaisi koko järjestöä.

Tämä luo itselleni kuitenkin ikävän fiiliksen järjestöstä. Menisinkö suosittelemaan järjestöä fyysisestä tai psyykkisestä vammasta kärsivälle, kun tiedän, että joku hallituksesta voi pitää häntä huvittavana sen takia? Entäpä islamin uskoiselle, kun tiedän järjestössä olevan henkilön, joka leimaisi hänet heti uskontonsa takia? Tai ihan vain tummaihoiselle? Jopa ihan tavalliselle suomalaiselle nuorelle järjestön suosittelemisesta on tullut minulle kynnys, koska tiedän, miten herkästi lapset ottavat oppia vanhemmistaan ja erityisesti sellaisesta, jota ihailevat.

En usko, että miiteissä hirveästi politiikasta puhutaan, mutta lopulta pienet asiat vaikuttavat paljon siihen, miten suhtaudutaan kanssaihmisiimme. Tämäkin on lopulta vain henkilökohtainen asia, jonka tahdoin nostaa esiin.

103 kommenttia:

  1. Hyvä teksti ja mielestäni hyvin perusteltuja argumentteja.

    Lisäksi haluaisin vielä rohkaista niitä jotka eivät miiteissä ole käyneet, että miitteihin kannattaa mennä, sillä ainakin minut otettiin tosi hyvin vastaan alkukankeudestani huolimatta ja kaikki vaikuttivat minua kohtaan hyväsydämisiltä ja mukavilta.

    Ikävä kyllä täytynee myöntää, että viime aikoina monet miitit on jääneet väliin siksi, etten ehkä ole kokenut omakseni sitä, että miiteissä saatetaan tehdä jotakin yhdistyksen hyväksi, esim. askartelua tai vastaavaa. Koska en Hopeanuoli fanit -yhdistykseen kuulu, koen tämän vähän kiusalliseksi ja vaikka ilman muuta haluan yhdistyksen toimintaa edistää ja vastaavaa, en kuitenkaan halua, että myös minulta odotetaan auttavaa kättä yhdistykselle, jos ilmoitan osallistuvani. Itselleni kuitenkin koen tärkeämmäksi ihmisiin tutustumisen ja jutustelun - haluan tutustua nimenomaan gingafaneihin.

    Toivon yhdistykselle kaikkea hyvää ja uskon, että tästä tulee vielä iso juttu, kun homma saadaan luistamaan entistä paremmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta~

      Miittejä voin itsekin suositella, jos tahtoo faneja tavata muutenkin kuin netin kautta. Itse en niistä hirveämmin välitä, koska olen hieman erakko.

      Tuo on oikeastaan todella hyvä huomio, sillä minusta miiteissä tulisi oikeastaan aina olla kolmenlaista ohjelmaa: ihmisten kanssa hengailu, järjestetty ohjelma (lautapeli, askartelu, videoiden katsominen...) ja itsenäinen ohjelma (mangojen lukeminen, improsarjis, palapeli, jossa voi vain paeta nurkkaan, jos ei tulekaan kenenkään kanssa oikein toimeen. Mitään pakollista (tai syyllistävää) ohjelmaa ei minusta kannata laitella.

      Ehkä yksi iso asia yhdistykselle olisi miittien laajentaminen niin, että niihin pääsisi mukaan selkeästi ei-jäsenetkin? Ainakin itselleni on melko epäselvää, voiko näin tehdä aina vai onko se miittikohtaista.

      Poista
    2. Juu tuo on tosiaan se asia, joka on jäänyt epäselväksi miittien suhteen. Juurikin, että onko okei osallistua vaikkei kuulu yhdistykseen, jos miitti sisältää yhdistykseen liittyvää toimintaa?

      Minäkin olen aika erakkoluontoinen tyyppi loppujen lopuksi, mutta ehdottomasti aion mennä miitteihin uudelleen joskus, sitten kun tilanne on taas sellainen, että kiinnostaa.

      Poista
  2. Harkitsin joskus yhdistykseen liittymistä, mutta tulin toisiin aatoksiin tuon jäsenkorttitapauksen myötä. Jokuhan ei tainnut saada ainakaan vuoteen omaa korttiaan. Lisäksi yhdistyksen toiminta vaikuttaa hieman suoraan sanottuna juosten kustulta, kaikkea ollaan tekemässä, mutta silti on vähän epämääräistä, että mitä ja missä? Ja oikeastaan miten näen yhdistyksen nykyään, niin ne tekevät (lapsille tarkoitetun näköistä) jäsenlehteä, askartelevat koirankorvia, kuvaavat hurjan hauskoja videoita Hopsupukista ja pyörivät coneissa. Ei oikein innosta lähteä mukaan.

    Gingacon hämäsi minuakin. En edelleenkään ymmärrä, miksi sen nimi on GINGAcon, jos se kerta sisältää muitakin eläinjuttuja. Tulee itselleni ainakin vain sellainen olo, että halutaan kerätä porukkaa mukaan mainitsemalla Ginga nimessä, mutta ohjelmassa voikin sitten olla kaikkea muuta eläimiin liittyvää, tyyliin My Little Ponyja ja Disneyn eläinanimaatioita. Minusta on väärin käyttää nimenä Gingaconia, jos se ei edes keskity pääasiassa Gingaan. Lähinnä taitavat vain houkutella ginga faneja paikalle tuolla maagisella sanalla. Ja itseäni kanssa ihmetytti vähän se, että lippuja alettiin myymään yli vuosi ennen conin ajankohtaa. Vähän liian aikaista minusta, kun ei oltu julkaistu muuta tietoa kuin päivä, mahdollinen taidekuja ja bileet jossain joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkisin noissa mainitsemissasi asioissa paljon alkuaikojen ongelmia sekä itse korostamani ongelman nettisivujen kanssa. Aivan alussa järjestöllä oli pyörimässä useita kymmeniä erilaisia projekteja ja monista niistä löytyy vielä infot, mistä tulee kuva, että ne ovat yhä toiminnassa eikä varsinainen toiminta sitten erotu. Toiminnassa on tosiaan paljon lapsille suunnattua materiaalia, mutta en itse näe sitä mitenkään huonona asiana. Ymmärrän kyllä, että sitten vanhempana fanina ei houkuta lähteä mukaan.

      Olen itse seuraillut Gingaconin suunnittelukeskusteluita ja niissä mukana on ollut enimmäkseen Ginga-aiheista ohjelmaa, eläintarinoita en muista bonganneeni ollenkaan. Tämän takia pidänkin Gingacon = eläintarina- asiaa enemmänkin markkinointivirheenä kuin idean muuttamisena. Eläintarina on minusta teemana turhan laaja, koska se voi sisältää mitä tahansa Disneyn Robin Hoodista ja Vukista Soturikissoihin sekä Susikoira Roihin. Lisäksi en ole itse oikeastaan mieltänyt Hopeanuolta eläintarinaksi, vaikka se sellainen on.

      Poista
    2. No just. Itse tosiaan olen ajatellut, että se tulee olemaan joku eläincon, jota vain myydään Gingan nimellä. Harhaanjohtavaa ja oikestaan outoa, jos sinne ei olla edes (vielä) suunniteltu mitään muuta kuin Ginga-juttuja, koska sittenhän markkinointivirhe tosiaan tapahtuu.

      Itsellenikin eläintarinasta tulee lähinnä mieleen Disneyn onnelliset loput omaavat animaatiot, Hopeanuolta pidän lähinnä vain koiramangana itse, eläintarinasta tulee mieleen satu tai vastaava.

      Poista
    3. Tämä toi mieleen tapauksen, kun olin erään oppilasyhdistyksen jäsenenä: jäsenkortilla kun sai esim. junalippuja hiukan edullisemmin. Mutta jujuna oli, että joka vuosi postitettaisiin tarra, joka tuli vaihtaa jäsenkorttiin: tarrasta kun näki, mille vuodelle on saanut oikeudet yhdistyksen tarjoamiin etuihin. Ongelmaksi muodostui se, ettei jäsenkorttiin kiinnitettävää tarraa lopulta kuulunut sitten ensimmäisen vuoden (lukien siitä kun liityin) eivätkä yhteydenottopyynnöt auttaneet. Eroamisesta piti ilmoittaa sähköpostilla, jota ei millään tavalla kuitattu, mutta ihmeenä pidän, ettei eroamisesta puitu enempää (eli lähetelty jäsenmaksulaskuja yhä uudestaan).

      Mutta olisiko se myös ihmisistä, jotka pääasiassa toimintaa pyörittävät, kiinni, miten yhdistyksellä menee, liittyykö siihen jäseniä ja kuinka turhautuneina he sitten lopulta eroavat yhdistyksestä?

      Oli todella ajatuksia herättävä teksti Uru, kiitos siitä :)

      Poista
    4. Uh, tuo on tuskallista. Olen itsekin parissa järjestössä kokenut tuon, että eroviestiin ei vastata tai vaihtoehtoisesti sitä ei lähetetä eteenpäin. Siinä saa sitten arvailla, lähtikö hakemus matkaan vai ei.

      Kyllähän tekijät vaikuttavat paljon järjestöön, mutta on tietysti aina tilanteita, joille järjestö ei voi itse mitään. Eroamisen helppous on minusta tärkeää siksi, että jos eroamisesta tulee vaikeaa, niin kauankin mukana ollut jäsen turhautuu ja jos viimeinen muistikuva järjestöstä on se, miten siitä ei päässyt kirveelläkään eroon, ei sitä hyvällä muistele tai muille suosittele.

      Kiitos kommentista~

      Poista
    5. Äffä täällä moi:

      Tuo on tosiaan valitettavaa, jos tulee olo, ettei järjestöstä pääse eroamaan. :/ Hopeanuoli-yhdistyksen kohdalla ymmärrän kyllä, jos on välistä ollut tapauksia, joita tämä on tuskastuttanut. Tosin itse tietämäni yhdistyksestä aktiivisesti itse ilmoittaen eronneet osaan laskea yhden käden sormilla, mutta jokaisen tuntemus asiasta on totta kai huomioitava.

      Jäsenkorttien ja jäsentarrojen postitus ja tilaus vaativat aktiivista työpanosta, jotka ovat olleet ajoin enemmän tai vähemmän hakusessa. (Esim. itse vastasin jäsenkorteista ennen tarra-kautta muutama vuosi takaperin ja hukkasin ne vahingossa elämäni myllerryksissä.) Nyt tällä hetkellä tilanne on suht. hyvä ja menneisyydestä on yhdistyksessä otettu opiksi (eri henkilöt - huolellisemmat - vastaavat näistä asioista), mutta anonyymin esittämä perusajatus on silti huomionarvoinen: yhdistys tarvitsee kaikenaikaa tekijöitä pyörittämään sitä toimintaansa. On TODELLAKIN kiinni siitä, ketä saadaan mukaan tekemään. Erityisesti ne, joilla on näkemystä, miten jotain pitäisi omasta mielestä tehdä, olisi minun mielestäni nimenomaan syytä liittyä itse hoitamaan homma tavalla, jolla se kuuluu omasta mielestä hoitaa...!

      Kirjoitin vähän ajatuksia aktiivin näkökulmasta blogissani Hammasnurkassa:
      http://hammasnurkka.vuodatus.net/lue/2016/02/ajatuksia-vapaaehtoistyosta

      Poista
  3. Artikkelin alkupää oli hyvin asiallista kritiikkiä ja sisälsi hyviä huomioita siihen, missä olisi parantamisen varaa. Esim. itse olen kirjoittanut suurimman osan noista sivuston kapulakielisistä teksteistä ja allekirjoitan väitteen, etteivät ne ole selkeimpiä mahdollisia ja sivustoa pitää jatkossa kehittää paremmaksi. Gingaconin suhteen valinta eläintarinoiden korostamisesta on ollut tietoinen, kun pelkkä Hopeanuoli ei kaikkia kiinnosta ja animetapahtumia on jo paljon. Kaikkia ei tietenkään voi tämän suhteen miellyttää.

    Artikkelin loppupää ampui kuitenkin itseään jalkaan ja vei minun silmissäni aikalailla uskottavuutta tältä blogilta. Kannattaisi päivittää tietonsa tuon eläinsuojelutoiminnan tukemisen suhteen tai vaikka kysyä asiasta. Tällä hetkellä yhdistys keskittyy omaan varainkeruuseensa, eikä penniäkään mene muualle. Eläinsuojelu on ollut esim. miittien ohjelmana, kun on oltu vaikka kissoiksi pukeutuneina lipaskeräämässä Lahdessa paikallisen kissatalon hyväksi.

    Tuo loppuosa, yksittäisten ihmisten poliittisten mielipiteiden ja facepostausten suurentelu jonkinlaiseksi useamman hallituksen jäsenen tai ylipäätään yhdistykseen liittyväksi vetäminen oli aika mauton yhdistyksen mustamaalausyritys. Yhdistyksen säännöissä lukee selkeästi, että yhdistys on poliittisesti sitoutumaton. Haluan todeta, että aktiiveista ja hallituksesta löytyy esim. Vasemmistoliiton kannattajia ja itselläni on Vihreiden jäsenkirja, joten mistään suvaitsemattomasta rasistien yhdistyksestä on ihan turha puhua. Yhdistykseemme mahtuu niin erilaisten laillisten poliittisten järjestöjen kannattajia kuin politiikasta täysin kiinnostumattomiakin ihmisiä. Yhdistävä tekijä on Hopeanuoli ja mukava harrastustoiminta, ei mikään muu. Politiikalla ei ole Hopeanuoli-yhdistyksen kanssa mitään tekemistä, eikä sitä ole siihen mielekästä sotkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuollainen rasistinen kirjoittelu kertoo tarpeeksi ihmisestä, eikä minua ainakaan kiinnosta liittyä yhdistykseen, jonka hallituksen jäsenet osallistuvat tuollaiseen vihapuheeseen. Mitäs sitten, jos yhdistykseen tosiaan liittyisikin "saatanan neekeri" ja hän pyrkisi vaikkapa hallitukseen? Voivatko tuollaista tekstiä avoimesti kirjoittavat käsitellä asiaa objektiivisesti? En usko. Muutenkin hallitus näyttää aika lailla samanlaiselta kuin viime vuosina, että samat naamat siellä varmaan tulee pyörimään myöhemminkin.

      Poista
    2. Kukaan hallituksen jäsen ei tuollaisia kirjoittele. Henkilö, johon Kaksoissola-blogin ylläpitäjä tässä viittaa, on jakanut seinällään esim. huolestuneita kommentteja maahanmuuttajien naisiin kohdistamasta seksuaalisesta väkivallasta. Ja hallituksen muut jäsenet eivät ole tietääkseni millään tapaa poliittisesti aktiivisia. Tai no on siellä pari poliittisesti vihervasemmistolaisesti äänestävää vastuuviroissa. Sehän tästä bloggauksesta tekeekin ongelmallisen, että se antaa ihan väärän kuvan. Nuo jonkun vihapuheryhmän kirjoittelijat eivät ole Hopsu-yhdistysläisiä ja mielestäni bloggaajalta asiaton ja typerä veto liittää tuollaista print screeniä yhdistystä käsittelevään artikkeliinsa. Selvää tarkoitushakuista mustamaalaamista ja hyvin tuntuu uppoavan.

      Hallitukseen pääsevät käytännössä kaikki, jotka sinne pyrkivät. Ketään ei ole tähän mennessä äänestetty pois ja meillä on muuten porukassa ulkomaalaistaustaisia, seksuaalisten vähemmistöjen edustajia, eri ikäisiä, eri sukupuolten edustajia, joten tuollaiset väitteet syrjinnästä tuntuvat oikeasti mukana toiminnassa olevista todella oudoilta.

      Kenenkään ei ole toki pakko liittyä yhdistykseen. Varsinkaan, jos haluaa muodostaa siitä mielikuvansa asiattoman nettikirjoittelun perusteella. Jos todella tahtoo nähdä, millaista toimintamme on, tervetuloa kasvotusten juttelemaan jossain conissa tai vaikka liittymään jäseneksi ja asettumaan itse ehdolle hallitukseen ja laittamaan yhdistyksen asioita mieleiselle mallilleen. Voisin pistää pääni pantiksi, että mukaan hallitukseen pääsee jokainen halukas ja vanhat naamat tekevät mielellään tilaa uusille tekijöille. Esim. itse olin aiemmin vastuutehtävissä, mutta vetäydyin ja olen nykyään vain normiaktiivi. Vastuuta kantavia aktiivisia hallituksen jäseniä on kuitenkin vaikea löytää, joten jossei samat naamat siellä olisi pyörineet niin koko yhdistys olisi kaatunut.

      Esim. uusimmassa jäsenpostissa nimenomaan koitettiin kannustaa uusia mukaan kevätkokoukseen Tampere kupliin yhteydessä ja asettumaan ehdolle hallitukseen. Etänäkin voi hakea varajäseneksi, jossei pääse paikalle.

      Ja sitten toiset taas tuntuvat pahastuvan siitä, että ihmisiä koitetaan kannustaa aktiivisemmin mukaan, ettei kaikki olisi aina samojen harteilla ja homma kehittyisi. Koittakaa nyt päättää. :D

      Poista
    3. Äffä: Keräsin kaiken tiedon, mitä järjestöstä löytyy sen omilta nettisivuilta. On mahdollista, että foorumikeskusteluissa tai kokouksissa on ryhdytty keskittymään järjestön omien varojen keräykseen, mutta nettisivuilla siitä ei ole mitään tietoa. Eläinsuojelutoimintaa myös kuvataan sanoilla: "Onnenpyörätuottojen lahjoittaminen niin ilmoitettaessa osittain tai kokonaan tälle kohteelle." Ellei onnenpyörän toimintatapaa ole muutettu rajusti, on sen tuotto rahaa eikä esim. palveluita tai muuta vastaavaa.

      En itse ole aktiivinen jäsen tai edes jäsen, joten en nyt ymmärrä, miksi minun pitäisi etsiä tietoa järjestön nettisivujen lisäksi myös jostain muualta tietääkseni sen toiminnasta.

      Mitä taas tulee loppuosaan: tiesin suututtavani ihmisiä tällä, mutta en näe mitään syytä hienostella asiaa. Jos järjestössä olisi eläinrääkkääjiä, koulukiusaajia, ahdistelijoita tai mitä tahansa muuta vastaavaa, nostaisin sen ihan yhtä lailla esille. Vaikka säännöissä lukee mitä tahansa, niin lopulta järjestön jäsenet ja hallitus tekevät siitä oman näköisensä. Tiedän paljon esim. urheilukerhoja, joita kehutaan ja mainostetaan ilmapiiriltään lämpimäksi ja aloittelijaystävällisiksi, mutta kun paikalle menee, niin vakiojäsenet eivät kerro kysyttäessä edes pukuhuoneita.
      Huomauttaisin myös, että en missään vaiheessa sanonut mitään järjestön poliittisesta kannasta. Nostin vain esille, että järjestön hallituksessa on jäseniä, jotka ovat sanoneet ja linkittäneet kuvia tai juttuja, joita yllä listasin. Ne ovat tällä hetkellä paljon keskustelun alla puoluekannasta riippumatta.

      Poista
    4. Aiempi viestini on vastaus Äffän ekaan postaukseen. Tähän väliin ehti sinä aikana tulla jo viestejä.

      Laittamani tekstit ovat esimerkiksi ihan suoria lainauksia käydyistä keskusteluista, jossa syytettiin *kaikkia* muslimeja Ranskan terroristi-iskusta. Olit itse mukana keskustelussa (muistaakseni muslimien puolella), joten on aika paksua väittää, että tällaista ei tapahdu. Lisäksi en viittaa yhteen henkilöön, vaan useampaan, minkä luulisi tulleen esille tekstissäni. Kuva on mukana esimerkkinä siitä, millaista keskustelua näissä Facebook-ryhmissä, joista kuvia linkitellään, käydään. En jaksa uskoa, että kuvia jakavat henkilöt eivät myös lukisi näitä tai eivät tiedostaisi, millaisia muita ihmisiä ryhmissä on.

      On ikävää, jos tämä on sinusta mustamaalaamista, mutta minusta tämä on ihan fakta.

      En myöskään katso asialliseksi, että sinä yrität täällä blogin kommenteissa rähistä ja haukkua minua epäasialliseksi sekä kieltää tapahtumia, joissa olet itse ollut mukana. Ainakaan itselleni ei tule tällaisesta keskustelusta sellaista kuvaa, että tahtoisin tulla järjestön pöytään kasvokkain aiheesta juttelemaan.

      En itse näe samojen naamojen pyörimistä hallituksessa pahana tai ongelmallisena asiana. Aktiiveja on melko hankala saada, joten on luonnollista, että pari johtohahmoa on aina mukana toiminnassa.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet kyllä kerännyt tekstiin hyviä pointteja, jotka ovat selkeästi aiheuttaneet mietintää kuten kommenteista huomaa. Ajattelin nyt uskaltautua kertomaan omia mielipiteitänikin yhdistyksestä ja sen toiminnasta, joita tämä teksti herätti.

      Yksi ikävä asia (JONKA kuitenkin olen ilokseni huomannut kehittyvän parempaan suuntaan vuosi vuodelta!) on yhdistyksen kritisointi ja sen vastaanottaminen. Itselleni on jäänyt vähän sellainen kuva, että yhdistystä ja sen toimintaa ei saa kritisoida, sillä jäsenet tekevät tätä vapaaehtoisesti omasta tahdostaan. Ja siis tottakai, kyllähän sen ymmärtää, että ihmiset tekevät tätä vapaa-ajallaan, kukaan ei saa tästä palkkaa, mutta silti kokisin, että jäsenillä on oikeus tuoda mielipiteensä ilmi. Kritiikki on tarkoitettu aina kehittämään toimintaa, ja sitä yhdistys varmasti haluaakin. Yksi esimerkki, joka on jäänyt mieleen oli yhdistyksen jäsenkortin ulkoasu, josta jäsenet antoivat kommentteja ja vastauksesta tuli sellainen kuva, että jäsenet ovat kiittämättömiä eivätkä arvosta vapaaehtoisesti tehtyä työtä.

      Toinen asia, joka on parantunut vuosien aikana on se, että asioita suunnitellaan paljon, mutta ne jäävät suunnittelun tasolle ja jäseniä yritettiin saada innostuneeksi osallistumaan asioihin. Ja minusta on oikeasti aivan ihanaa, että yhdistyksessä kaikilla on mahdollista osallistua, mutta yhdistys ei voi olla siitä riippuvainen, koska monet tavalliset jäsenet haluavat olla vain tavallisia jäseniä ja taka-alalla. Mielestäni on loistavaa, että yhdistyksellä on monia eri osaajia ja kaikkien taitoja voidaan käyttä hyödyksi.

      Poista
    2. Kiitos kommentista. Moni muukin on tänne uskaltautunut kommentoimaan.

      Olen samaa mieltä tuosta kritiikin vastaanottamisesta, mitä nyt koen -ihan suoraan sanoen- tuon Äffän kommentin jälkeen palautteen vastaanottamisen ottaneen takapakkia. Asiallista palautetta on kuitenkin yllättävän hankala saada ja jos siihen reagoi aggressiivisesti, se johtaa lähinnä siihen, että palautetta ei enää saa tai että se tulee purkautumaan isoina negatiivisina ryöppyinä. Toki asioita tehdään vapaaehtoisvoimin paljonkin, mutta hyvin harva palvelusta *maksanut* välittää siitä, onko kyse vapaaehtoistyöntekijöistä vai palkallisista.

      Tuo osallistuminen tai osallistumatta jättäminen on yksi asia, jota minun olisi pitänyt ehkä eniten korostaa tässä, koska se on eniten tullut esille kommenteissa ja muutenkin. Selittelin siitä tuossa yhdistyksen kulmakivissä ehkä eniten, mutta monet tahtovat olla nimenomaan "neutraaleita" jäseniä elikkä hengailla, osallistua valmiiseen ohjelmaan ja tapahtumiin, mutta eivät ryhtyä itse tekemään mitään. Tämä on täysin normaalia, mutta jotenkin järjestössä ajetaan ihmisiä turhankin paljon tekemään töitä järjestön puolesta.

      Noista projekteista en hirveästi osaa sanoa, koska en löytänyt niistä ajankohtaista infoa... Sen tosin olen monelta kuullut, että ns. keskeneräisiä projekteja on nykyisin huomattavasti vähemmän.

      Poista
    3. Jos haluttaisiin, ettei yhdistys ole riippuvainen aktiivien vapaaehtoisesta työpanoksesta, se edellyttäisi työntekijän palkkaamista. Tämä vapaaehtoistyö voi olla välistä ihan täyttä työtä ja hyvinkin puuduttavaa. Esim. tilinpäätöksen teko. Ja ei tuota kaikkea jaksa muutama ihminen vuodesta toiseen, uusia aktiiveja tarvitaan mukaan auttamaan ja jakamaan työmäärää, mitä toiminnan pyörittäminen ja kehittäminen teettää.

      Toki palautetta on voitava antaa ja sitä on kyettävä ottamaan vastaan. Itse henk.koht. myönnän, että koen ajoittain aika turhauttavaksi käyttää tuntikausia aikaani toiminnan suunnitteluun, juttujen tekoon, miittien järjestämiseen yms. ainoana palkkanani hyvä mieli ja sitten osa Ginga-faneista tyyliin tuntuu odottavan täyttä palvelua tekemättä itse mitään. Miittien järjestäminen on jäänyt vähemmälle, koska kukaan muu minun lisäkseni ei niitä pahemmin vaivaudu järjestämään. Kovasti kyllä sanellaan, miten asiat pitäisi tehdä, mutta sitten ei vaivauduta yhtään auttamaan. Verrataan: yrittäisin häthätää kokata kymmenelle hengelle, joista jokainen istuisi neuvomassa, miten ruokaa kuuluu laittaa, yksi valittaisi keittiön sotkuisuudesta, toinen ruuan mauttomuudesta ja kolmas liiasta mausteisuudesta. Olisin kuitenkin yksin tuota kaikkea tekemässä ja muut eivät auttaisi yhtään, istuisivat vain pöydän ääressä kolistamassa haarukoita ja veitsiä pöytää vasten. Olisiko ihmekään, jos palautteenottokykyni menisi tuolloin tasolle "tulkaa itse kokkaamaan, jossei kelpaa!" Tai ainakin intoni tehdä sapuskaa jatkossa tälle sakille laskisi melkoisesti?

      Ja ei, en ole ihan yksin tuosta vastuussa, vaan yhdistyksessä on paljon ihania ihmisiä, kuten sinä Anttu, jotka tekevät oman osuutensa ja enemmänkin, ovat mukana kehittämässä yhdistystä, kirjoittamassa jäsenlehteen, pitämässä pöytää, hoitamassa Gingaconin juttuja, jne. Mielestäni on reilumpaa, että pelkän talkootyöllä tehdyn työn arvostelun sijaan tullaan itsekin auttamaan siinä itse työssäkin. Toki palautetta voi antaa, mutta jossei ole valmis itse yhtään auttamaan, pitää myös ymmärtää se hommiin tarttuneiden ihmisten energian, ajan ja taitojen rajallisuus.

      Ja mainittakoon, että viesteilläni edustan vain itseäni, en koko yhdistystä. Vaikka sitä taitaa olla vähän turha yrittää vääntää rautalangasta esim. tämän blogin pitäjälle, jonka pitäisi hyvin tietää, ettei larppi tai k18-miitit ole olleet mitään yhdistyksen toimintaa. Muutenkin tämä Kaksoissola-blogin artikkeli vilisee asiavirheitä ja väärinkäsityksiä yhdistystä kohtaan. Suosittelen, että jos jollakulla on jotain epäselvää Suomen Hopeanuoli-fanit ryn suhteen, kysyy sitä esim. sivujen vieraskirjassa tai lähettää sähköpostia sihteerille tai puheenjohtajalle ja tiedustelee asian laitaa. Eritoten, jos aikoo julkisesti yhdistystä kritisoida (mikä on toki sallittua ja toivottavaa toiminnan kehittämisen kannalta) kannattaa ne faktat laittaa ensin kuntoon. (Tämä viimeinen kappale koskee siis tätä blogikirjoitusta, ei sinun kommenttiasi, Anttu.)

      Poista
    4. Uru, saanko kysyä, missä kohtaa kommentoin mielestäsi agressiivisesti? Pyrin kirjoittamaan mahdollisimman asiallisesti huolimatta siitä, että tämä kirjoituksesi täyttää mielestäni herjauksen piirteitä yhdistystä kohtaan noiden tuulesta temmattujen rasismiväitteiden osalta.

      Poista
    5. Voisitko kertoa näitä asiavirheitä? Se auttaa asioiden korjaamisessa.

      Olen sanonut monta kertaa: minä en ole koskaan ollut yhdistyksen aktiivinen jäsen. En ole ollut mukana miiteissä enkä ole opetellut hallituksen jäseniä ulkoa.

      Sinä olet aina ollut aktiivinen jäsen järjestössä, joten oletin, että olet yhä aktiivi, kun tulit tänne rähisemään. On kuitenkin järjestön kannalta hyvä asia, että olet vain entinen jäsen, sillä muuten tämä antaisi todella, todella huonon kuvan järjestön käytöksestä kuten tässä olen nyt olettanut.

      Poista
    6. Olen Äffän kanssa samaa mieltä tuosta kokkailu esimerkistä. On ihan totta, että yhdistykseltä odotetaan ja vaaditaan paljon, mutta lopulta moni jää taka-alalle, eikä itse lähde juttuihin mukaan. Blogini puolella asiaa mietinkin hieman toisesta näkökulmasta jokunen aika sitten ja mietin yhä edelleen syitä sille, miksi esimerkiksi itseäni ei hopeanuolitoiminnan edistäminen kiinnosta. Onko syynä laiskuus, ennakkoluulot vai mikä, en osaa sanoa. Vai tarvitsevatko fanit tämän kaltaista toimintaa? Riittääkö kysyntä? En osaa sanoa. Itse olen kiinnostunut esim. Gingaconista ja miiteistä kävijänä, mutta se itse likainen työ onkin sitten toinen juttu. Monilla on paljon kiireitä töiden ja koulun takia, joten mitään konkreettista on hankala lähteä yrittämään ellei vapaa-aikakaan siihen riitä.

      Toiminnan järjestäminen on hirveä homma, sen tiedän ihan kokemuksesta tanssiharrastukseni parissa. En tiedä onko kommenttini ihan turha, sillä en osaa sanoa juuta enkä jaata siihen, miten ihmisiä saisi aktiiveiksi yhdistykseen ja miten vaikka itse voisin omaa mielenkiintoani kohottaa asian suhteen. Ehkä se vaatii aikaa, ehkä miittejä, joissa tutustua ensin ihmisiin ja sen jälkeen tehdä päätöksiä vai mitä. En tiedä.

      Poista
    7. Äffä: Nukuhan yön yli ja lue viestisi. Koko tämä tyylisi on tosi aggressiivinen, jätät huomiotta kirjoittamani vastaukset, et vastaa kysymyksiin, käskytät etsimään tietoa sanomatta mistä jne.

      Tällä hetkellä sinä teet tosi paljon hallaa yhdistykselle, koska vaikka et ole hallituksessa tai muuten aktiivinen, monet varmasti sinut sellaiseksi mieltävät, koska olet ollut -ja olet yhä- toiminnassa aktiivisesti mukana.

      Poista
    8. Kiitos fiksusta kommentista, Satanica.

      Poista
    9. Jees, oikein hyviä pointteja ja haluan vielä korostaa, ettei kenellekään jää väärä käsitys, että oma kommenttini perustuu omaan kokemukseeni ja haluan erityisesti painottaa, että vaikka kritisöinkin yhdistyksen toimintaa se on myös parantanut toimintaansa viime vuosina hurjasti ja ymmärrän vapaaehtoisten valtavan työurakan ja paineet ja he tekevät hyvää työtä. Ja siis ymmärrän erittäin hyvin Äffän pointinkin. Olen itse ollut erittäin huono ottamaan kritiikkiä vastaan aikaisemmin, mutta työelämä ja aikuistuminen on siinä auttanut onneksi.

      Poista
  5. Tekstissä oli hyviä pointteja ja parannusehdotuksia - kiitos niistä!

    Ikävä kyllä yhdistyksen suhteen aktiivisia ihmisiä on vain kourallinen, joten siksi monet projektit jäävät tekemättä tai siirtyvät myöhemmäksi, koska niille ei löydy tekijöitä eikä aikaa. Tähän voi tosin kukin yhdistysläinen vaikuttaa ottamalla osaa eri projekteihin, ettei kaikki jää parin ihmisen harteille :)

    Mutta tuo lopetus... Minusta se oli erittäin epäasiallinen ja mauton! Toivon todella, ettei tämä vaikuta yhdistyksen maineeseen negatiivisesti, sillä se olisi aika kurja temppu... On turha alkaa yleistämään koko yhdistystä maahanmuuttovastaiseksi, jos joltain yksittäisiltä ihmisiltä löytyy sellaisia mielipiteitä Facebookissa. Jos asia häiritsee, niin kaverin voi aina poistaa tai piilottaa. Sitä paitsi se on jokaisen yksityisasia mitä asiasta ajattelee, eikä se kuulu mitenkään yhdistykseen tai sen toimintaan.

    - Yhdistysläinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ^Viestilläsi olisi paljon enemmän arvoa, jos uskaltaisit tehdä sen edes nimimerkillä.

      Minä ikävä kyllä uskon, että tällainen vaikuttaa negatiivisesti maineeseen, jos kritiikin kohde vastaa siihen huutelemalla puskista, haukkumalla koko blogin epäasialliseksi, poistamalla keskusteluja ja kaverilistalta Facebookista. Se ei anna aikuista kuvaa.

      Suosittelen myös lukemaan viimeisen luvun ajatuksella läpi. Siinä käsitellään aika hyvin nuo kaikki mainitsemasi asiat.

      Poista
  6. Mauton lopetus, kuten edellinen viesti sanoikin. Jokaisessa ihmisryhmässä tulee taatusti olemaan ihmisiä, joilla on epäkorrekteja mielipiteitä tai harrastuksia. Siltä ei voi välttyä. Tämän yhdistyksen jäseniä ei yhdistä mikään muu kuin rakkaus Hopeanuoleen, eikä minkään muun tarvitse olla yhteistä.

    Olen itse arvostellut yhdistystä ankarasti, mutta liityin muutama vuosi sitten siihen "for shits and giggles". Tuona aikana olen ollut aktiivisesti mukana foorumikeskusteluissa ja sisällön tuottajana jäsenlehteen ja pariin muuhun projektiin. Jäsenkortteja ja -lehtiä ja nyt uusia yksisivuisia jäsenposteja on alkanut saapua ajallaan ja hommat oikeasti rullaavat eteenpäin. Arvostelen YHÄ yhdistystä (foorumilla olen suuri vastarannan kiiski), mutta yhdistys on selkeästi ja nopeasti menossa parempaan suuntaan.

    Mitä eroamiseen tulee, ehkä siitä olisi ollut hyvä mainita jossain. Itselle tulisi heti ensimmäisenä mieleen ottaa suoraan yhteyttä jäsensihteeriin jos haluaisin erota, joten en oikein ymmärrä miten tämä on suuri ongelma. Rohkeasti viestejä ihmisille jos jokin mietityttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä ja korostinkin, että tuo ei edes suoranaisesti ole yhdistykselle kuuluvia asioita, mutta en näe mitään syytä, miksi asiaa ei voi tuoda esille. Eniten itseäni ihmetyttää tässä reaktio eli tilanteen kieltäminen ja aina aikuismainen tapa poistaa kaverilistalta Facebookista.

      Käytin eroamisasiassa omaa tilannetta esimerkkinä: sanoin selkeästi tahtoavani erota järjestöstä joskus vuosi-kaksi sitten, mutta lopulta keskustelu venyi niin, että luulin jättäneeni aiemman vuoden jäsenmaksun maksamatta. Jos eroaminen on helppoa eikä siihen sisälly syyllistämistä, jää jäsenelle parempi kuva järjestöstä. Myös liittyminen tuntuu turvallisemmalta, kun tietää samalla, että jäsenyyden voi milloin vain irtisanoa.

      Poista
    2. Miksi asiaa ei voi tuoda esille, tai ei olisi tarvinnut tuoda esille: ne ovat yksittäisten henkilöiden omia asioita, mielipiteitä ja näkemyksiä, joilla ei ole mitään tekemistä yhdistyksen tai yhdistyksen toiminnan kanssa. Niistä juoruaminen on todella huono veto yhdistyksestä kertovassa tekstissä.

      Poista
  7. Muistan itse kuuluneeni joskus yhdistykseen, josta erottiin yksinkertaisesti jättämällä jäsenmaksu maksamatta. Mutta tämän tiesin, koska kysyin toiminnanjohtajalta, miten eroaminen tapahtuu. Myöhemmin yritin etsiä huvikseni tietoa siitä, miten eroaminen kyseisestä järjestöstä tapahtuu, mutta sitä en löytänyt: jos sellaiseen neuvoa oli, olisi pitänyt olla joku Einstein, että olisi hoksannut, mistä tietoa etsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, nuo ovat ongelmallisia, koska osa järjestöistä ja vastaavista pistää laskun perintään, jos sitä ei makseta.

      Poista
  8. Kiitän sinua, Uru, rakentavasta krtitiikistä, jota kirjoituksessasi esitit. Kritiikkiä tarvitaan, jotta yhdistys tietää, missä on parantamisen varaa.

    Gingaconin pääteemana on Ginga-sarja, mutta mukana on myös anime ja manga sekä eläintarinat. Eläintarinoita on monenlaisia - myös muita kuin Disneyn klassikkopiirrettyjä. Esimerkiksi vaikkapa Ruohometsän kansa ja Balto. Itse ainakin pidän Ginga-sarjan lisäksi monista muistakin eläintarinoista. Toki teema ei voi miellyttää kaikkia, ja se on OK.

    Minäkin olen samaa mieltä siitä, että yhdistyksen nettisivuja tulisi kehittää. Tästä on ollut yhdistyksessä joskus puhettakin ja sivuja ollaan pikku hiljaa yritetty kehittää. Mitä vanhentuneeseen tietoon tulee, niin kiitos huomioista. Korjailin sivustolta samantien joitakin vanhentuneita tietoja.

    Koen kuitenkin blogikirjoituksen lopun ikäväksi ja mauttomaksi. Yksittäisten jäsenten mielipiteet eivät liity mitenkään yhdistykseen, ei vaikka kyseessä olisi hallituksen jäsen. Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton. Yksittäiset henkilöt eivät edusta koko hallitusta ja yhdistystä, he edustavat vain itseään. Koen, että yhdistyksemme on avarakatseinen ja mukaan mahtuu monenlaisia ihmisiä. En ole huomannut, että yhdistyksessä oltaisiin syrjitty ketään, vaikka yhdistyksessä on monia erilaisia ihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gingaconin ongelma on minusta siinä, että Gingaa ei mainita sen mainoslehtisissä tai missään yhdeksi sen teemoista. Nyt eläintarinat tuntuvat ajavan sen yli. Jos vertaa toiseen erikoistuneeseen tapahtumaan, Cosvisioniin, niin Cosvision pitää kaikissa mainoslausuissa mukanaan cosplayn. Gingacon ei ole julkaissut oikeastaan mitään Gingaan liittyvää sivuillaan, joten on aika selvää, että ihmisten on hankala mieltää se Ginga-tapahtumaksi.

      Tiedän tämän ja siksi korostankin sen olevan henkilökohtainen mielipide, minkä lisäksi olen sanonut nuo kaikki listaamasi asiat jo tekstissäni. Järjestön jäsenten päätöksenä on kuitenkin ollut tarttua kaikkein eniten tuohon osaan tekstiä.

      Poista
    2. Ymmärrän pointtisi, mutta en itse näe tuota ongelmana. Ginga-sarja on kuitenkin manga/anime sekä eläintarina. Tapahtuman nimi, Gingacon, tuo myös ilmi, että conin teemana on Ginga-sarja.

      Tekstisi loppuosa pistää silmään (ja siihen tartutaan), koska se ei liity yhdistykseen itseensä, mutta olet silti ottanut asian ilmi yhdistystä arvostelevassa blogitekstissä. Mitä yhdistyksen arvosteluun tulee, niin on OK arvostella yhdistystä ja on OK arvostella yhdistysten jäsenten toimintaa mikäli se liittyy yhdistykseen. Se mitä yhdistyksen jäsenet tekevät vapaa-ajallaan Facebookissa ei liity yhdistykseen.

      Poista
    3. Kannattaa lukea ihan ekojen kommenttien joukossa oleva Anonyymilta tulleet viestit ja kenties myös vastata niihin.

      Olisiko ollut parempi, jos olisin tehnyt erillisen postauksen aiheesta ja kertonut siinä, että "tässä on Hopeanuoli-fanien hallituksen jäseniä"?

      Ja ymmärrän edelleen pointtisi ja jos luet blogitekstini, voit huomata, että olen maininnut kaikki sanomasi asiat siinä.

      Poista
    4. ""Olisiko ollut parempi, jos olisin tehnyt erillisen postauksen aiheesta ja kertonut siinä, että "tässä on Hopeanuoli-fanien hallituksen jäseniä"?""
      Mikä tarve ylipäätään rueta kirjoittamaan yhdistyksen jäsenistä? Jäsenten asioista ja näkemyksistä jotka eivät mitenkään liity yhdistykseen? Sellaiseen ei pitäisi olla mitään tarvetta. Tekstin tulisi arvostella yhdistystä ja sen toimintaa, ei jäsenten henkilökohtaisia kirjoituksia, joilla ei ole mitään tekemistä yhdistyksen kanssa.

      Poista
    5. Voitko kertoa minulle, miksi näistä ei saa kirjoittaa tai miksi asiaa ei saa nostaa esille?

      Poista
    6. Miten henkilön X asioiden juoruaminen kuuluu tällaiseen Kaksoissolan blogiin? Mistä lähtien täällä on alettu kirjoittaa yksittäisistä faneista ja heidän tekemisistään?
      Myöskään se, että henkilö X kuuluu hallitukseen tai yhdistykseen ei ole syy nostaa henkilön henkilökohtaisia asioita tapetille.

      Poista
    7. Voisitko vastata kysymykseeni?

      Tämä on yksityinen blogi ja täällä on useaan otteeseen käsitelty myös fanien välisiä henkilökohtaisia suhteita. Osassa on nostettu esille suoranaisia laittomuuksia, osassa kiusaaminen, osassa fanikunnan yleinen käytös.

      Poista
  9. Mielestäni järjestöön kuulutaan siksi, että haluaa edistää sitä aatetta, jota järjestö edustaa, kunhan se ei ole lainvastaista.

    Siinä, Uru, olen kanssasi samaa mieltä, että jokainen saa tehdä vapaa-ajalla mitä haluaa, kunhan se ei ole laitonta, eikä toiminta leviä niin, että luullaan yksittäisen ihmisen ajatusten edustavan koko järjestöä.

    Mutta blogin loppuosa muistutti itseäni siitä, miksi joskus lupasin itselleni olla liittymättä mihinkään järjestöön, oli kyseessä sitten jostakin harrastuksesta tai sitten politiikasta. Jos liityn johonkin yhdistykseen, haluan kyllä edustaa sitä mitä järjestökin, mutta en halua, että johonkin järjestöön kuuluminen alkaisi muuttaa täysin omia ajatuksiani ja aatteita. Olen mukana vain siksi, että haluan edistää sitä, mitä yhdistys edustaa, mutta en halua, että joudun elämään muunkin elämäni siten, kuten yhdistyksen imago sanelee. Jos teen jotain, olen siitä itse vastuussa, en halua, että tekoani liitetään siihen yhdistykseen, jossa olisin, koska en ensinnäkään halua, että yhdistykseen kuuluminen sanelisi mitä sen ulkopuolella teen, mutta haluan myöskin kantaa vastuuteni yksilönä: se, mitä teen, on itsestäni kiinni, eikä siihen liity kenenkään toisen mielipiteitä tmv.

    Nettikirjoittelut ovat ikävä kyllä menneet mauttomiksi ja huhuja paisutellaan ottamatta selvää mikä on totuus. Valitettavaa on, että kirjoitetaan mielipide ajattelematta seurauksia. Mutta mieluiten luen vaikka kuinka asiatonta kirjoittelua hyvänsä, kunhan kukaan ei tee sellaista jossa vahingoittuu muita! On jokaisen omalla vastuulla, tekeekö jonkun kirjoittelun pohjalta jotakin, jolla on vakavia seurauksia. Toki kirjoittajalla on vastuunsa tekstissään ja siitä julkaiseeko sen vai ei, mutta kirjoittaja ei voi olla siitä (ainakaan täysin )vastuussa, jos joku sen pohjalta tekee jotakin!

    VastaaPoista
  10. Tuossa lopun "rasismijutussakin" on tärkeä pointti, se on se, että mitä tärkeämmässä asemassa olet yhdistyksessä, sitä tarkempi sinun pitää olla siitä, mitä kirjoitat ja jaat omalla nimelläsi FB:ssä, koska se voidaan liittää yhdistykseen, jolloin sen maine voi kärsiä. Tämä sama sääntö pätee yrityselämässä yleensäkin, siksi juuri ainakin jenkeissä yritykset tarkkailevat työntekijöidensä tekemisiä FB:ssä, Suomessa ei vielä tuollaista kyttäystä kuitenkaan harrasteta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Tuo on tärkeä pointti, mutta itselleni tärkein asia olivat nämä kysymykset:
      "Menisinkö suosittelemaan järjestöä fyysisestä tai psyykkisestä vammasta kärsivälle, kun tiedän, että joku hallituksesta voi pitää häntä huvittavana sen takia? Entäpä islamin uskoiselle, kun tiedän järjestössä olevan henkilön, joka leimaisi hänet heti uskontonsa takia? Tai ihan vain tummaihoiselle? Jopa ihan tavalliselle suomalaiselle nuorelle järjestön suosittelemisesta on tullut minulle kynnys, koska tiedän, miten herkästi lapset ottavat oppia vanhemmistaan ja erityisesti sellaisesta, jota ihailevat."

      Poista
  11. Muutenkin, kun FB:ssä jaetaan juttuja, kannattaa kiinnittää huomiota, mistä ne jutut ovat peräisin. Karjalainen paikallislehtenä (kuten muutkin paikallislehdet) ovat uutisiltaan suht luotettavia, mutta monet nettiuutissivuista, esim. MV, ovat uutisarvoltaan köyhiä, totuutta ehkä on hippusen, mutta sitä sitten on paisuteltu raa'alla kädellä. Itsekin saan Facebookin uutisvirtaan samanlaista skeidaa mitä Urukin on saanut, mutta poistin kaverin seurannasta (eli en poistanut häntä kavereista, mutta hänen julkaisujaan ei enää uutisvirtaan tule) ja juttu oli sillä autettu. Ainakaan ei nähnyt enää sellaista mikä ärsytti, likinnä siksi, koska monesti kaverinikin jutulla totuus ei paljoa painanut.

    Blogin alkuosan ymmärrän, että järjestön epäkohdat otettiin esille, tieto eroamisesta on tärkeää sekin, koska joskus vain tulee tilanne vastaan, jolloin ei enää koe kuuluvansa järjestöön. Syynä voi olla, ettei ehdi olla siinä millään tavalla aktiivisena jäsenenä, eikä siksi miellä, ettei kannata enää kuulua järjestöön. Voi olla, ettei järjestön ajama asia enää vain kiinnosta. En pidä mahdottomana ajatuksena sitäkin, minkä Uru nosti esille: itse on sellainen (vammainen, eri uskontoinen etc.) josta joku tai useampi järjestön jäsen pitää outona ja mieluiten sitten vaikkapa eroaa periaatteesta, kuin kuuluu yhdistykseen, jossa jäsenet ajattelevat toisesta keljua.

    Mutta mikä loppuosan kirjoittamisena oli motiivina? Se, että yhtenä järjestön epäkohtana oli se, että ainakin osa jäsenistä kommentoi/muuten kirjoittelee asiattomuuksia? On ikävää, jos järjestön maine menee tuon takia lokaan. Syy ei kuitenkaan pohjimmiltaan ole järjestön, vaan yksittäisen ihmisen, joka ei ajattele seurauksia.

    Houndy on oikeassa tuossa, että yhdistyksen tmv. maine kärsii, jos joku netissä kirjoittelee asiatonta ja joko tekee sen tahallisesti jonkun edustamana ajaen maineen kärsimistä takaa tai sitten kirjoittelija yksinkertaisesti ei älyä mitä voi seurata. En valitettavasti osaa sanoa, miten itse toimisin, jos olisin järjestössä, ja sitten kuulisin että joku sen jäsenistä tai useampi kirjoittelee netissä asiattomuuksia asiasta/asioista, jotka ovat itselleni tärkeitä. Yhdistyksestä ehkä eroaisin siinä tapauksessa, jos kävisi ilmi, että näin on toimittu, jotta minut siten saataisiin "savustettua" pois järjestöstä. Mutta en ehkä eroaisi siinä tapauksessa, jos asia on niin, että jäsenet ovat vain tiettyä mieltä jostakin asiasta eikä siihen liity jonkun tietyn ihmisen tarkoituksellista loukkaamista. Netissä ja ulkomaailmassa olen törmännyt paljoon sellaiseen, joka itseäni on loukannut, mutta olen jättänyt asian silleensä, koska useimpiin loukkauksiin olen itse törmännyt sattumalta, eikä loukkauksella ole ollut järjestelmällinen tarkoitus. Jos joku on loukannut minua henkilökohtaisesti, olen siihen sitten puuttunut (eli loukkauksen tarkoitus oli nimenomaan loukata juuri minua itseäni).

    Sitä, Uru, kaikesta huolimatta pidän rohkeana, että julkaisit blogin loppuosan kirjoituksen, ja vieläpä laitoit maininnan tiedostavasi sen, että loppuosa takuulla tulee suututtamaan. Joskus on uskallettava kertoa asioista senkin uhalla, että paiskotaan lokaa niskaan, jos niin ei tee, ollaan vain askel lähempänä sellaista sensuuria, jossa määritellään tarkoin, mitä saa sanoa, ja mitä ei, muuten seuraukset ovat ikävät, jos toisin toimisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä viestistä.

      Eroamisen otin esille sen takia, koska minulla on ollut huonoja sekä hyviä kokemuksia tällaisesta ja tiedän, miten se vaikuttaa kokonaiskuvaan järjestöstä/yrityksestä. Jos järjestöstä voi erota helposti ilman syyllistystä tai draamaa, niin siitä jää myönteinen kuva. Jos eroaminen on hankala prosessi, ei mitään jää muistelemaan positiivisesti.

      En itsekään tiedä, mikä on järjestölle "oikea" tapa toimia tässä tilanteessa. Nyt suurin osa on miettinyt vain järjestön maineen menemistä eikä itse ongelmaa ole mietitty kuin muutamaan kertaan. Monet tuntuvat ihan verisesti loukkaantuneen siitä, että asia on nostettu esiin. Samalla tosin on tullut kuva, että oikeastaan kaikki ovat tienneet asiasta.

      Ja kiitos etenkin tästä viimeisestä. Mietin useamman kuukauden tämän arvostelun kirjoittamista tuon loppukaneetin kera, mutta kun tämä yhteiskunta on tällä hetkellä tällainen, niin totesin tahtovani nostaa asian esiin.

      Poista
  12. ”Joitakin riitoja tai epäselvyyksiä on ollut, mutta hallituksella on näissä ollut pyhimysmäisesti kärsivällisyyttä, isoimpana esimerkkinä lienee kiista Ginga Onnenpyörän copyrighteista.”

    Miten ihmeessä voidaan kiistellä Hopeanuoli-onnenpyörän tekijänoikeuksista. Tekijänoikeus kuuluu tekijälle eli tässä tapauksessa minulle. Tämä on päivän selvä asia, vaikkakin yhdistys ei ole välittänyt oikeuksistani, vaan mielivaltaisesti muuttanut onnenpyörää ilman, että on ollut yhteydessä minuun. Yhdistys on toimillaan osoittanut, ettei se arvosta fanitaidettani ja sitä kautta myös minua. Tämä tekee myös mitättömiksi ne korulauseet, joita olen saanut niin tosielämässä kuin netin välityksellä. On totta että en ole kaksinen taiteilija ja se varmaan oikeuttaa yhdistyksen törkeän käytöksen. Mutta en olisi voinut uskoa, että tällaista tapahtuu 2010-luvulla, että on pitänyt maalata minun originaalimaalauksen päälle.

    Varmaan nyt kysytte, että miksi otan asian käsittelyyn vasta nyt. Kyllähän minä jonkin verran luotin yhdistysläisiin, koska he ovat tarkkoja omista tekijänoikeuksistaan. Siksipä en ensin uskonut omia epäilyksiä, kun onnenpyörän pintamaalaus näytti paremmalta kuin muistinkaan. Nyt kun olen ollut onnenpyörän kanssa tekemisissä jo usean kuukauden ajan, koska se on korjauksessa minun luonani, niin on selvä, että onnenpyörässä oleva Hopeanuoli on maalattu uudelleen ja se ei ole ollenkaan minun tyyliäni. Uusi grafiikka onnenpyörässä on tervetullutta, mutta se että originaali tuhotaan ei. Tekijänoikeusasia ei siis ole aivan yksinkertainen, koska keskellä olevan Hopeanuolen tekijänoikeus ei ole minun. Olisi minunkin mielenkiintoista kuulla mistä kiisteltiin ja että kuka sen tekijänoikeuden omistaa, jollen minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tämän keskustelun pidempi aika sitten, mutta tiivistetysti tämä oli Hopeanuoli-fanien keskustelupalstalla:
      Onnenpyörästä oli puhetta ja olit siinä maininnut, että pyörä on sinun omaisuuttasi, koska sinulla on siihen tekijänoikeus. Yhdistys oli hieman ihmeissään tästä, mutta päätti ottaa yhteyttä sinuun ja kysyä asiasta tarkemmin, jotta epäselvyyksiä ei tulisi. Tämän jälkeen keskusteltiin pyörään tehdyistä muutoksista, korjauksista ym. Tästäkin käsittääkseni oltiin sinuun yhteydessä.

      Minä en rehellisesti sanoen olisi kestänyt tuosta sanaakaan. Painotan tässä vielä, että en ole järjestössä enää edes jäsenenä, joten näistä sanomisistani ei kannata ryhtyä järjestölle vihoittelemaan.

      Poista
    2. Pyhimysmäiseksi tämän tekee se, että:
      1. Yhdistys on maksanut osan tai kaikki materiaalit Onnenpyörän valmistukseen. Tämä tekee siitä lähinnä tilaustyön, joka on lahjoitettu järjestölle ellei ole erillistä vuokrasopimusta tai muuta vastaavaa. Jos työstä on tehty esim. velkakirja, on se vanhentunut kolmessa vuodessa. Jos asiasta on suullinen sopimus, tarvitaan sille todistaja. Järjestö on myös säilyttänyt ja pitänyt pyörää käytössä koko tämän ajan, mikä on lisätodiste siihen, että se on lahjoitettu heille.
      Kun esine on lahjoitettu, ei sen omistaja voi enää vaatia sitä takaisin. Lahjoitettaessa omistaja luopuu kaikista oikeuksistaan esineeseen.

      2. Onnenpyörä itsessään ei ole taideteos, vaan käyttöesine (vertaa villapipo, puukauha, mausteteline tai vastaava käsityö). Onnenpyörä on melko yleinen tavara: niitä voi ostaa n. 100 euron hintaan monesta nettikaupasta. Koska se on käyttöesine, on luonnollista, että sen osat kuluvat ja että niitä tulee vaihtaa. Kuluvia osia ovat niin mekaniikka kuin pinnalla olevat kuvat. Kun onnenpyörä annettiin yhdistykselle, oli selvää, että se tulee käyttöesineeksi ja osaksi yhdistyksen toimintaa. Ei taideteokseksi, josta yhdistyksen tulee huolehtia.
      Tämä on verrattavissa siihen, jos joku antaisi järjestölle Ginga-kuvilla koristellun polkupyörän, jotta he voivat matkata syrjäseuduille kertomaan Hopeanuolesta. Vaikka pyörä olisi rakennettu itse viimeistä mutteria myöten, se olisi silti pyörä, ei taideteos. Jos siitä puhkeaisi rengas, olisi järjestöllä oikeus vaihtaa uusi ilman, että lahjoittajaan ollaan yhteydessä. Jos siihen tulisi naarmu, voitaisiin se maalata piiloon eikä asiasta tarvitsisi ilmoittaa.
      Jos lahjoittaja tulisi 4 vuoden päästä pyytämään polkupyörää takaisin, ei hänelle pitäisi olla mikään yllätys, että se ei ole enää samassa kunnossa kuin lahjoitettaessa.
      + Tällöinkään hän ei voisi vaatia polkupyörää takaisin ellei olisi erikseen sovittu esim. neljän vuoden laina-ajasta.

      3. Jos onnenpyörä olisi määritetty alusta lähtien taideteokseksi, olisi järjestölle tullut antaa selkeät ohjeet sen hoitamiseen ja huoltamiseen. Kenelläkään järjestössä olevalla ei ole museoviraston tai vastaavan koulutusta eikä sellaista ole todennäköisesti vaadittukaan, kun pyörä on annettu, joten ei voida olettaa, että he toimisivat taidelakisääntöje/ohjeiden mukaan.
      Jos maalatuista kuvista puhutaan, niin niillä on teoriassa tekijänoikeus, mutta tällöinkin niiden pitäisi mennä yli teoskynnyksestä eli niiden tulisi olla riittävän omaperäisiä, että suoranainen tekijänoikeus vaatimallasi tasolla toteutuu. En ole ammattilainen tästä päättämään, mutta kaikki onnenpyörän hahmot ovat ©Yoshihiro Takahashi, joten ne eivät todennäköisesti ylitä teoskynnystä.

      Tiivistäen: järjestö on maksanut käyttöesineestä ja se on sen jälkeen ollut heillä käytössä kohta neljä vuotta. Jos se olisi tänä aikana hajonnut ja heitetty menemään, et olisi voinut syyttää järjestöä mistään - korkeintaan loukkaantua. Nyt siitä on vaihdeltu osia ja korjattu käytön tuomia vaurioita, mikä on täysin normaalia.
      Se ei ole taide-esine, sillä ei ole tekijänoikeutta. Käyttöesineenä sillä teoriassa voisi olla, mutta se vaatisi uudenlaisen designin ja/tai tekniikan käyttämistä. Ja tällöin se pitäisi patentoida. Tässäkin tilanteessa (Onnenpyörällä patentti) järjestö rikkoisi tekijänoikeutta vain, jos se alkaisi valmistaa lisää Onnenpyöriä maksamatta sinulle patentin käytöstä.

      Poista
    3. Kiitos vastauksistasi. Minun näkemykseni on ristiriidassa esittämäsi näkemyksen kanssa. Toivottavasti yhdistyksen hallituksen näkemys ei vastaa sinun näkemystäsi. Anonyymi klo 17.45 todistaa alla, että kysymyksessä ei edes ollut kiista.

      Poista
    4. Asiasta voi olla montaa mieltä, tietysti. Itse koen hulluksi, että ryhdytään toisille uhittelemaan jostain vuosia sitten lahjoitetusta tavarasta. Ja kuten sanoin alunperin: yhdityksen hallitus osaa olla pyhimysmäisen kärsivällinen näissä asioissa, joten päädytte varmasti sinulle sopivaan ratkaisuun.

      Poista
    5. En ole uhitellut. Kuten vastauksessa sanoit, että yhdistyksellä on oikeus heittää se pois jos se rikkoutuu. Onnenpyörä oli rikkoutunut ja otin yhteyttä. Oletin että onnenpyörä on yhdistykselle roska tai taakka ja tein ostotarjouksen. Toki olisin voinnut ummistaa silmäni ja yhdistys olisi vaihtanut siihen uuden polkupyörän vanteen, joka ei ole todistettavasti kestävä ratkaisu. Kyllä minulla on oikeus puuttua siihen, miten onnenpyörän korjataan niin kuin kaikilla muillakin. Onnenpyörä-projekti oli erityisen työläs minulle ja jouduin ylittämään itseni monta kertaa. Lisäksi aikataulu oli kireä. Se ei ole minulle mikä tahansa tavaralahjoitus.

      Poista
    6. Mitä viestejäsi aiheesta luin, olivat ne minusta erittäin uhittelevia. Tiedä sitten, onko kyse vain kirjoitustyylistäsi. Netin kautta kun näitä tunnevirheitä tekee helposti.

      Pyörä on järjestön omaisuutta, joten vain järjestöllä on oikeuksia siihen, kuten aiemmin selitin. On tietysti helpointa, että ollaan tekijään yhteydessä laitteen korjaamisesta, mutta kuten alla lukee: tekijää ei tavoitettu, koska hän ei enää kuulunut yhdistykseen.

      Ymmärrän, että itse tehtyihin tuotteisiin voi kiintyä helposti, mutta samalla pitäisi ymmärtää, että lahjoittaminen on lahjoittamista.

      Poista
  13. ^ Käsittääkseni onnenpyörä maalattiin uudelleen, koska onnenpyörä oli ottanut osumaa monissa kuljetuksissa, eikä alkuperäistä tekijää tavoitettu, koska hän ei kuulunut enää yhdistykseen.

    Aiheesta ei kyllä minusta käyty pahemmin riitaa, pohdittiin vain tekijänoikeuksia ja jatkotoimenpiteitä.

    VastaaPoista
  14. Mitä tähän rasistikeskusteluun tulee, niin mitähän tässä tilanteessa voisi tehdä? Pistää rasistisia ajatuksia vaalivat ihmiset johonkin suvaitsevaisuusleirille, jotta he muuttavat mielipiteensä? Emme voi vaikuttaa yksittäisten ihmisten mielipiteisiin, etenkin kun kyseessä on asia, jonka suhteen jokaisella on sananvapaus ja oikeus mielipiteeseen.

    Tämän kirjoituksen myötä noussut kohu on ainoastaan kurja asia niille, jotka eivät liity siihen millään tavalla, eivätkä jaa samoja ajatuksia näiden parin ihmisen kanssa. Tämä on kurja asia niille, jotka ovat tehneet yhdistyksen eteen paljon töitä ja joutuvat nyt kärsimään tästä syyttöminä. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa jo aiemmin sanoin, että on yhdistyksen oma asia, miten se tähän reagoi tai reagoiko mitenkään.

      Poista
  15. Pitäisikö jäsenetkin syynätä jos he kirjoittavat epäasiallisia kommentteja Facebookiin ja heittää kaikki ulos, jotka eivät sovi yhdistyksen imagoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi ihmeessä pitäisi?

      Poista
    2. Koska yhdistyksessä kaikilla jäsenillä on mahdollisuus päästä hallitukseen ja olla muutenkin suuresti esillä.

      Poista
    3. Ilmeisesti sinun mielestäsi olisi oikeutettua että jokin faniklubi (joka ei siis ole työpaikka tai poliittinen puolue) urkkisi jäsentensä yksityiselämää. Lasken myös hallituksen jäsenet tähän mukaan.

      Poista
    4. Juu, sitä nuo ekat anonyymiviestit tehnyt ajaa ilmeisesti takaa. En itse ymmärrä logiikkaa idean takana.

      Poista
    5. (Jos siis klikkaa "vastaa", menee viesti heti keskusteluketjun alimmaksi, ei siihen kohtaan, mihin oli vastaamassa.)

      Poista
  16. Onnenpyörä maalattiin uusiks kun oli kulunut käytös jolloin viisain päätös oli maalata uusiks. Koska vaneri ei ollut silloin enää yhistykses niin häneen oli vaikea olla yhteydes ja kun ottaa huomioon et jäsenil on muitakin elämää kuin yhistys ni ei aina ehdi/muista hoitaa asioita ajallaan.
    Pikkujouluis keskusteltiin vanerin kans ja silloin hän antoi ymmärtää että pyörä asia on ok. Mut tää on jo vähän mautonta et tullaan näin netis puskist huuteleen..
    Pyörä on kuitenkin yhistyksen omaisuutta ja yhistys on investoinu siihen paljon mm.kalliit led valot.

    Ja kuten aijemmin sanottu pyörä on käyttöesine et totkai siin maalit kuluu ja vaatii hienosäätöö.

    Ja mitä rasisti keskusteluun tulee niin jokaisella on omat mielipiteet et sitä ei voi liittää yhistykseen et itse pidän törkeänä ja asiattomana et väitetään monikossa et yhistyksen aktiivit/hallituksen jäsenet olisi rasistisia. Jos joku jakaa jonkun uutisen tai kommentoi johonkin ni se on sen henkilön oma asia. Se ei liity yhistykseen mitenkään. Ja uskonto ja rotu on eri asia jos uskontoo arvostelee/kritisoi niin se ei ole minust rasismia, näiden tummempien ihmisten haukkuminen/kiusaaminen on rasismia. Kaveripiiriini kuuluu muutama näistä.
    Ymmärrän et jos ihmiset ei halua maahanmuuttajia/pakolaisia suomeen, sillä mitä juttuja omen kuullut mm.tappoja,raiskauksia yms ni en ihmettele ettei heitä enempää haluttais suomeen. Sillä heille kaikki tääl on helpompaa kuin mitä opiskelijoil, saavat lähes kaiken ilmaseks ruuast koulutukseen. niin monet pelkää heitä sen takia Mut tää yhistyksen mustamaalaaminen on täysin mautonta. Arvostin urua ennen mut nyt hän päätti alentaa tasoaan jonka seurauksena en tilaa urumista enää mitään, enkä yhtään ihmettele jos joku poistaisi hänet kaverilistoiltaan mustallelistalle.
    Jotenkin mitä nyt olen noit kommenttei lukenu ni sain sellaisen käsityksen et uru on huomion kipee tai sit hän ei osaa ilmaista itseään oikein näin verkossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihan järjestön oma asia, miten he ovat Onnenpyörän kanssa toimineet. Ilmeisesti siinä on kuitenkin jotain jäänyt hampaankoloon useammaltakin, koska sitä on nyt useampi kommentoinut.

      Jos useampi kuin yksi käyttäytyy tavalla X, puhutaan tällöin henkilöistä eli monikossa. En ole koskaan sanonut, että yhdistys olisi rasistinen, vaikka nyt muutama järjestön aktiivi paukuttaakin rumpua siitä, että olisin näin sanonut, minkä koen erittäin loukkaavaksi.

      Rasismi on laaja käsitys ja suosittelen tutustumaan aiheeseen tarkemmin: se käsittää paitsi ihonvärin, myös uskonnon (sekä sukupuolen, iän ja monta muuta asiaa). Suosittelen vilkaisemaan vaikkapa Wikipedian artikkelin rasismista. Siellä on ihan oma lohkonsa uskontoa koskien.
      Esimerkki uskonnon arvostelusta ja rasismista:
      Halal-teurastus on eläinrääkkäystä, jonka uskonto sallii. (uskonnon arvostelua)
      Kaikki muslimit ovat eläinrääkkääjiä. (rasismia)

      Mitä tulee rikoksiin, suosittelen tutustumaan ihan aiheesta oleviin uutisiin:
      http://yle.fi/uutiset/poliisi_kymmenia_turvapaikanhakijoita_epaillaan_seksuaalirikoksista/8633584
      sekä lukujen analysointia: http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/01/29/008-prosenttia/

      Jos laitat Urumin boikottiin sen takia, että sen omistaja ei hyväksy rasismia, olet täysin vapaa näin tekemään.

      Poista
    2. Olen nähnyt ohi mennen youtube-videoita uudistetusta Onnenpyörästä. Onnenpyörä siirettiin auton takakoppiin pimeässä juuri ennen kuin menin nukkumaan. Eli kuten viestissäni sanoin huomasin asian vasta nyt. Pallo on nyt yhdistyksen hallituksessa.

      Poista
    3. Jees, etteköhän saa asian ratkottua.

      Poista
    4. en laita rasismin vastaisuudesta vaan siitä kuinka tunnut halveksuvan yhistystä ja sen jäseniä, jokaisel on omat mielipiteensä oli kyseen politiikka tai jostai muust. itsekkään en siis hyväksy rasismia mutta ymmärrän monien pelon mm.maahanmuuttajia/pakolaisia kohtaan.
      mm.itse olen saanut turpiini heiltä enkä naapurikaupunkiin uskal men edes tutuil yksin, ellei sit ol mun jääkarhu koiraa mukana.
      mutta kuten olen yleensä sanonut ``ihminen on kaiken pahan alku ja juuri`` ja tulee aina olemaan tehtiin me mitä hyvänsä ni ei se muutu

      Poista
    5. Missä olen sanonut näin? Olen ollut pitkään yhdistyksessä jäsenenä ja tuntenut monet sen hallituksen jäsenistä vuosia ennen yhdistyksen luomista. Arvostan heidän tekemään työtään ja olen tehnyt myös läheistä yhteistyötä heidän kanssaan. Yhdistyksessä on myös jäseniä, jotka lasken ystävikseni.

      Jokaisella on toki omat mielipiteensä ja näin saakin olla. En myöskään ole väheksynyt kenenkään pelkoja tai kokemuksia. En vain hyväksy rasismia eli sitä, että miten kokonainen ihmisryhmä saatetaan tuomita uskonnon, rodun, sukupuolen tai syntymäpaikan mukaan.

      Itselläni on tapana pitää tunnuslauseenani: "Tekemättä jättäminenkin on teko." Jos olisin jättänyt tuon asian kertomatta, olisin tietoisesti valehdellut jostain itselleni (sekä monille ystävilleni) tärkeästä asiasta, joka yhdistykseen liittyy.

      Poista
    6. et ole varsinaisesti niin sanonutkaan mutta kirjoituksesi antaa ymmärtää niin.

      ymmärrän mitä tarkoitat mut se et annat verkossa väärän kuvan itsestäsi ei mene yks yhteen

      Poista
    7. Minä mietin kuukauden, parin verran tämän viestin kirjoittamista ja oikoluin sen useita kertoja enkä näe, miten tuosta edes rivien välistä voi lukea, että olisin yhdistyksen jäseniä halveksinut.

      Mutta kuten aiemmin sanoin: kirjoituksen julkaisemisen jälkeen, monet ovat pahoittaneet mielensä siitä ja ovat menneet sitten helpointa tietä. Sanomieni asioiden miettimisen sijaan, on sanottu, että yritän tahallisesti mustamaalata yhdistystä ja pilata sen maineen. Kun sitä toistaa riittävän usein (katsoo ihan tätä kommenttiketjua), alkaa helposti ajatella, että mielensäpahoittajat ovat oikeassa.

      Poista
    8. Uru, sinulla on täysi oikeus mielipiteisiisi. Pidän kuitenkin vähän ikävänä, että maahanmuuttopoliittinen keskustelu vedettiin osaksi Hopeanuoli-fanitoimintaa tämän kirjoituksen myötä. Samoin ihan yleisesti sellaisen ilmapiirin luomista, ettei Hopeanuoli-yhdistyksen toimijoilla olisi oikeutta yksityiselämään.

      Pahiten harhaanjohtava osa tuossa kirjoituksessa on tämä:
      http://i519.photobucket.com/albums/u356/Kalcarossh/esimerkit_zpsvlcp31nv.png

      Ainakin alkuun kommentoinut anonyymi oli saanut kirjoituksesta sellaisen mielikuvan, että hallituksen jäsenet harrastaisivat täällä esitettyjen print screenien tyyppistä kirjoittelua, mikä ei pidä paikkaansa.

      Poista
    9. Kyllä ainakin itse miettisin johonkin järjestöön tahi yhdistykseen liittymistä kahteen kertaan, jos vaikkapa jonkin muun poliittisen järjestön johtohahmo laukoisi ja jakaisi Facebookissa rasistisia juttuja kun samalla kuuluisi järjestöön joka puoltaa erilaisuutta ja yhteishenkeä. Houndy sanoi tosi hyvin sen että olet vastuussa tekemisistäsi olit sitten yrittäjä tai jonkin yhteisön iso edustaja.jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiin mutta minusta se vie uskottavuutta johtohenkilöiltä.

      tietysti jos on järkevä aikuinen, osaa tehdä omat päätelmänsä tietystä yhteisöstä tai ihmisistä itse antamatta muiden mielipiteiden vaikuttaa asiaan. olisi hullua luottaa vain yhteen mielipiteeseen. jokaisen tulisi tehdä omansa ja tässä kohtaa Uru on pohtinut vain omia ajatuksiaan.

      ja täytyy vielä sekin sanoa että olisin toivonut ihmisten kommentoivan enemmän yhdistykselle osoitettuja kehitysehdotuksia eikä takertua liikaa viimeiseen kappaleeseen. Ite liittyisin yhdistykseen heti miten jos kehitysehdotukset otetaan vastaan mutta kun tähän ketjuun kirjoitetut kommentit osoittavat vain viimeiseen kappaleeseen tuntuu siltä että kehitysehdotukset on jätetty täysin sivusuun eikä niihin ole paneuduttu. tiedä sitten totuutta mutta tämänlaisia ajatuksia tuli mieleen kommentteja lukiessa.

      terv. toivon mukaan pian yhdistyksen jäsen jälleen

      Poista
    10. Äffä, kuvan alla lukee "Mukana ei ole Hopeanuoli-järjestön aktiiveja." Tämän selvemmin minä en voi tätä asiaa sanoa. Jos joku henkilö ei osaa lukea tai sisäistää tätä lausetta, en usko, että hän osaa lukea kuvassa olevia muitakaan tekstejä.

      Poista
    11. Anonyymi, kiitos kommentista. Sinulla oli paljon fiksuja mielipiteitä enkä osaa tuohon oikeastaan lisätä mitään.

      Poista
    12. "Mukana ei ole Hopeanuoli-järjestön aktiiveja."

      Minkä vuoksi se sitten on tuossa kirjoituksessa? Miten se liittyy Suomen Hopeanuoli-fanit ry:hyn?

      Tämä ehkä itseäni häiritsee kaikkein eniten. Vaikeaa keskittyä tuohon muuhun asialliseen osuuteen, kun tuollainen sairas törky on syyttä suotta liitetty meihin.

      "jakaisi Facebookissa rasistisia juttuja"

      Tässä on ongelmana ihan se, että Uru kokee uskonnon sanoman kritisoinnin rasismina.

      "tietysti jos on järkevä aikuinen, osaa tehdä omat päätelmänsä tietystä yhteisöstä tai ihmisistä itse antamatta muiden mielipiteiden vaikuttaa asiaan. olisi hullua luottaa vain yhteen mielipiteeseen. jokaisen tulisi tehdä omansa ja tässä kohtaa Uru on pohtinut vain omia ajatuksiaan."

      Tämä oli minustakin fiksusti sanottu. Toivon, että yhdistykseen liittymistä pohtivat Hopeanuolen ystävät eivät muodosta mielipidettään nettikirjoittelun perusteella, vaan tulevat itse tutustumaan, millaista toiminta oikeasti on ja millaisia tyyppejä yhdistystä pyörittävät oikeasti ovat. :)

      Poista
    13. Olen vastannut tähän kysymykseen sinulle henkilökohtaisesti jo muutaman kerran, mutta vielä kerran. Kuvatekstissä on kaksi lausetta. Toinen on nyt kerrattu. Ensimmäinen on: "Esimerkki keskustelusta Rajat kiinni -ryhmässä." Selvennän siis vielä. Kyseinen kuva on esimerkki keskustelusta, joka on käyty Rajat kiinni -ryhmässä.

      Jos määrittelee ihmiset uskonnon perusteella terroristeiksi jne. se on rasismia. Sitä ei voi mitenkään pestä puhtaaksi sen takia, että kyse on "vain" uskonnosta.

      Poista
    14. Minua edelleen ihmetyttää, miksi Suomen Hopeanuoli-fanit ry:tä käsittelevässä blogitekstissä on print screen yhdistykseen liittymättömän keskusteluryhmän asiattomasta keskustelusta, jossa ei edes ole osallisena yhtäkään Hopeanuoli-yhdistyksen jäsentä. Etkö saanut näiltä rasismista syyttämiltäsi henkilöiltä mitään tarpeeksi raskauttavaa kuvakaappausta heidän omista viesteistään?

      Itse vastustan kaikenlaista syrjintää ja suhtaudun todella vakavasti tuommoisiin huoliin ja syytöksiin niiden kohdistuessa toimintaan, jossa olen mukana. Toivoisin kuitenkin, että mikäli yhdistyksestä tämänkaltaisia huolenaiheita esitetään, pysyttäisiin totuudessa. Edelleen sanon, ettei kukaan yhdistyksessä kirjoittele print screeniesi kaltaista inhottavaa mautonta settiä.

      On eri asia määritellä ihminen uskontonsa perusteella kuin kritisoida uskonnon sisältämää sanomaa. En edelleenkään ole havainnut tällaista kirjoittelua keltään yhdistyksen jäseneltä, vaikka aika aktiivisesti käytän Facebookia minäkin.

      Käymiemme keskustelujen perusteella en näe tähän muuta selitystä kuin että meillä on vähän erilainen tapa tulkita näiden ihmisten kirjoittelun sisältöä. Sen vuoksi voisi tosiaan olla reilumpaa, jos tämmöistä kritiikkiä esittää, ottaa se kuvakaappaus ilman nimeä jostain ihan oikeasti yhdistyksen jäsenen kirjoittamasta pätkästä ja antaa ihmisten ihan itse päättää, onko se rasistinen vai ei.

      Mutta jos minä nyt vaikka sanon, että raamatussa käsketään kivittää raiskauksen uhreja niin haukunko silloin kaikki kristityt murhaajiksi? Olenko tällöin rasisti?

      (Esimerkki poimittu tuolta: http://www.vapaasana.net/artikkelit/2007/11/raamatun-julmuuksia-ja-ristiriitoja )

      Poista
    15. ^Se kuvateksti kertoo, mitä kuva esittää kuten olen nyt jo monta kertaa sanonut.

      Jos sanot, että kaikki kristityt lukevat Raamattua kirjaimellisesti ja kivittävät raiskauksen uhreja, kyllä. Tämä on rasismia.

      Jos taas sanot, että Raamattu on vanha kirja ja vain hullu noudattaisi sitä pilkulleen esim. kivittäen ihmisiä. Ei. Se ei olisi rasismia.

      Poista
    16. "Se kuvateksti kertoo, mitä kuva esittää"

      Pyydän tuhannesti anteeksi jankkaamistani, mutta voisitko reiluuden nimissä avata minulle: MITEN tämä liittyy Hoppeanuoli-faniyhdistykseen?

      Siten, että joku yhdistyksen hallituksessa on jäsenenä ryhmässä, jossa JOTKUT MUUT ovat puhuneet tuollaista paskaa? MITÄ SITTEN? Olen minäkin miljoonassa ryhmässä, jossa JOKU on sanonut jotain sopimatonta. Millä tapaa minä olen siitä vastuussa?! Saati jokin yhdistys, johon kuulun? (En ole juuri nyt ry:n hallituksessa, mutta olen ollut ja tulen varmaan olemaan, jossei löydy montaa uutta henkilöä hoitamaan hommia.)

      Anteeksi Uru, mutta minun on kaikkien yksityisesti yhdistyksen foorumilla käytyjen ajatuksen vaihtojenkin jälkeen kysyttävä sinulta:

      MIKÄ on motiivisi tässä rasismiasiassa? Mihin pyrit? Mitä toivot yhdistyksen tekevän? Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton, joten se ei voi ottaa kantaa mihinkään poliittisiin kysymyksiin, eivätkä yksittäisen jäsenen poliittiset mielipiteet sille kuulu.

      Olen aika pitkälti maahanmuuttopoliittisesti kanssassi samassa/samansuuntaisessa leirissä, mutta silti tämä kirjoitus yhdistyksestä jaksaa ihmetyttää minua. Mitä haluat sillä sanoa ja mitä sillä tavoittelet?

      Tulee melkeimpä olo, että haluat joko mustamaalata yhdistystä tai kostaa kanssasi eri mieltä olevalle henkiklölle ja savustaa hänet pois yhdistyksestä. Ei anna kovin asiallista kuvaa, joten ole kiltti ja kerro, mikä on todellinen motiivisi, jos olen väärässä.

      Poista
    17. Kuva on viite tekstiin ja siinä käsiteltyihin asioihin.

      Muihin kysymyksiin olen jo vastannut tekstissä itsessään. Siihen kannattaa tutustua.

      Poista
    18. Kamalan ylimielinen tyyli sinulla vastailla jatkuvasti tyyliin "olen tämän asian jo sanonut, jossei sitä siitä tajua niin..." En lähde kaikkia epäkohteliaita arvioitasi minusta kertaamaan. Olet selittänyt asian epäselvästi aikaisemmin, joten toivosin edelleen selkeämpää vastausta siihen, miten tuo rasistien kirjoittelusta ottamasi kuvakaappaus liittyy yhdistykseen, kun kukaan meistä ei sellaista kirjoittele. Muuten jään elämään käsityksessä, että pyrit tällä tekstillä mustamaalaamaan Suomen Hopeanuoli-fanit ry:stä järjestöä, jonka jäsenet huutelevat rasistista sontaa, vaikkei asia todellakaan ole ihan noin.

      Olen Uru hyvin pettynyt kykyysi ottaa palautetta vastaan ja nähdä omat virheesi. Yhdistyksen foorumissa ja täällä otit hyvin henkilökohtaisesti kritiikkini blogiasi kohtaan, vaikka olen koko ajan kommentoinut vapaaehtoistyötä paiskivana aktiivina, joka on huolissaan raatamisensa kohteena viisi vuotta olleen mukavan sarjakuvan fanijärjestön maineen lokaamisesta vääristelemällä parin sen hallituksen jäsenen tekemisistä ihmisryhmiä syrjivää toimintaa. Jos tällaista kritiikkiä on ihan pakko päästä esittämään niin mieluiten faktoja pöytään, kiitos.

      Sanoit kirjoittavasi jossain vaiheessa palautteen vastaanottamisesta. Toivon, että tarkastelet samalla itsekriittisesti myös omaa palautteen vastaanottokykyäsi.

      Poista
    19. Minä en ikävä kyllä pysty tuota asiaa sen selvemmin sanomaan eikä kukaan muu ole sanonut, ettei ymmärrä, miksi kuva on jutussa.

      Minusta olen ottanut aika hyvin palautetta vastaan ottaen huomioon, miten tarkkaan minun on pitänyt yksittäistä kuvatekstiä käydä läpi.

      Poista
    20. Pakko nyt Äffää puolustaa etten myöskään ymmärrä miksi olet valinnut juuri tuon screenshotin juttuusi. Vaikka kuinka selität ettei se liity yhdistykseen ja olet sen itse blogipostauksessa kertonut, en ymmärrä MIKSI se kuitenkin on pitänyt laittaa juttuun mukaan. Kaikki lukijat eivät lue tarpeeksi tarkasti tai syystä tai toisesta missaavat avaininfon ja luulevat keskustelujen olleen tuota tasoa. Yksi anonyymi täällä tosiaan jo meni lankaan.

      Poista
    21. Se on esimerkki keskustelusta, jollaisia käydään rajat kiinni -ryhmässä.

      Nämä esimerkit kuulostavat nyt tosi sarkastisilta, mutta en osaa tätä enää tarkemmin sanoa ellen ala kuvaa piirtää.

      Vertaa:
      A. Kerron järjestön eläinsuojelutaustoista, mutta sana "eläinsuojelu" ei tule yleisesti tunnettu asia, joten laitan mukaan kuvan, jossa koiralle laitetaan jalkaan laastari. Kuvatekstinä: "Esimerkki eläinsuojelutoiminnasta. Mukana ei järjestön aktiiveja."

      B. Vammainen/kehitysvammainen ei ole yleisesti tunnettu asia. Laitan kuvan selventämään. Kuvan alla "Esimerkki kehitysvammasta. Järjestön aktiivit eivät liity henkilöön."

      C. Kaksoissola ei ole yleisesti tunnettu Hopeanuoli-piireissä. Kertoessani yhdistyksen sivuista/verratessani niitä KS:n laitan kuvan KS:n sivuista. "Esimerkiksi Kaksoissolassa on myös vanhaksi mennyttä tietoja. Mukana ei ole järjestön aktiiveja."

      Eli esimerkki, joka selventää asioita.

      On tietysti mahdollista, että ihmiset eivät lue blogitekstiä, vaan vain pätkiä sieltä täältä, mutta se on asia, jonka lukija itse päättää enkä minä voi siihen vaikuttaa.

      Poista
    22. Välistä poistettu viesti, joka oli kirjattu Äffän nimellä, mutta rekisteröitynyt tunnus oli täysin eri kuin aiemmissa viesteissä.

      Poista
  17. Olen samaa mieltä, että miksi tämä rasismi-juttu otetaan esiin yhdistykseen liittyvässä jutussa, vaikka se ei mitenkään liity Suomen Hopeanuolifanit ry:n toimintaan.

    Myönnän, että olen itse Facebookissa laittanut maahanmuuttoMYÖNTEISIÄ juttuja, mutta vain sen takia, koska haluan että maahanmuuttoVASTAISET katsoisivat peiliin. Itse olen sitä mieltä, että vaikka on muutamia mätiä omenia joukossa niin sanotusti, otetaan mädät omenat pois korista. Mutta se minun mielipiteestäni. Rasisti-sana on nyt muodissa ja sitä viljellään pitkin poikin, enkä lähde siihen sen enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten blogitekstissä lukee: "Tämäkin on lopulta vain henkilökohtainen asia, jonka tahdoin nostaa esiin."

      Poista
  18. Yksittäisenä yhdistyksen toiminnassa mukana olevana aktiivina sanon sanasen tuosta muusta kritiikistä. :)

    Nettisivuille ollaan tekemässä isoa uudistusta. Kaikki yhdistyksessä lienevät samaa mieltä Urun kanssa siitä, että sivusto on melko sekava. Sitä on vähitellen pyrittykin uudistelemaan ja tekemään mukavammaksi, muttei ole tahtonut löytyä ketään aktiivisesti tätä sen sisältöä kehittämään. Joitain vanhentuneita tietoja on nyt tämän palautteen myötä korjattu ja sivuston kokonaisrakennetta ja sisältöjä pyritään kehittämään selattavuudeltaan helpommaksi. Yhdistyksen puolesta kiitän tästä huomiosta.

    Eroaminen yhdistyksestä tapahtuu sähköpostitse lähettämällä jäsensihteerille sähköpostilla eroilmoituksen. Sivuston valikossa on kohta Yhteystiedot, jossa on hallituksen ja aktiivien nimet ja yhteystietoja.
    Aina tammikuussa jäsenrekisteristä ja foorumilta poistetaan jäsenet, jotka eivät ole maksaneet jäsenmaksuaan edellisen vuoden aikana. Maksamatta jättäminen siis tulkitaan eroamisena, emme harrasta karhukirjeitä ja perintätoimistoja. Takaisin on toki aina tervetullut liittymään. :)

    Gingaconissa on paitsi Hopeanuoli-ohjelmaa, myös yleisellä tasolla eläintarinoihin liittyvää ohjelmaa, kuten koiranpiirtopaneeli. Eläintarinat on nostettu omaksi teemakseen, koska halusimme tuoda esille, että muukin kuin animeen liittyvä ohjelma on tapahtumaan tervetullutta. Myös ne Disney-elokuvat onnellisine loppuineen ovat aika monen järjestäjän sydäntä lähellä, että jos joku haluaa tulla pitämään Leijonakuningas-luennon niin tervetuloa! Hopeanuoli-teeman on oletettu aukeavan conin nimestä niille, keille Hopeanuoli on sydäntä lähellä. :)

    Facebookissa on kaikille avoin Gingacon-ryhmä, jonne voi tulla kyselemään juttuja, vastaan ihan mielelläni siellä lisää: https://www.facebook.com/groups/Gingacon/

    Kysymyksiä voi lähettää myös esimerkiksi Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n vieraskirjaan tai sähköpostilla, jossei Facea satu käyttämään. Virallisempi tiedote alustavasta ohjelmasta on tulossa lähiviikkoina. :)

    VastaaPoista
  19. Rajat kiinni -kuvakaappaus ja väite, että kuuluisin ko. yhteisöön Facebookissa on valhe. Erosin kaikenlaisista yhteisöistä jo ennen kuin julkaisit blogisi, juurikin tuosta syystä, että keskustelu oli ala-arvoista.

    En ole ollut yhdessäkään mielenosoituksessa, jossa olisi huudettu "uunit auki", eli siinä on toinen valhe.

    Lainaus: "Menisinkö suosittelemaan järjestöä fyysisestä tai psyykkisestä vammasta kärsivälle, kun tiedän, että joku hallituksesta voi pitää häntä huvittavana sen takia?"

    Vai että oikein TIEDÄT? Mikä kristallipallo sinulla on? Yksi pahainen video jonkun aikajanalla joskus kauan sitten, ja sinä TIEDÄT, että hallituksessa syrjitään vammaisia? Luuletko, että oikeassa tilanteessa (kokous, miitti, Ginga-room) joku yhdistyksestämme oikeasti nauraisi vammaiselle? Ja luuletko, ettei kukaan puuttuisi siihen? Sen voin sanoa varmaksi, ettei kukaan yhdistyksemme hallituksessa syrji vammaisia.

    Lainaus: "Entäpä islamin uskoiselle, kun tiedän järjestössä olevan henkilön, joka leimaisi hänet heti uskontonsa takia? Tai ihan vain tummaihoiselle? Jopa ihan tavalliselle suomalaiselle nuorelle järjestön suosittelemisesta on tullut minulle kynnys, koska tiedän, miten herkästi lapset ottavat oppia vanhemmistaan ja erityisesti sellaisesta, jota ihailevat."

    Taas TIEDÄT. Kuka tahansa saa liittyä yhdistykseen ja tulla tapahtumiimme, ja pysymme poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomina. Yhdistyksessä noudatetaan Suomen lakia ja suomalaisia hyviä tapoja, jos näitä noudattaa, on ihan sama, mihin uskoo ja minkä värinen on. Minä eikä kukaan muukaan leimaisi yhdistyksen muita jäseniä mistään syystä, ja jos niin kävisi, muut kyllä puuttuisivat asiaan.

    Ja jos nyt viittaat siihen, että minulla oli Theo Club ja Hopsu-foorumit ja on edelleen Hopeanuoli.com ja Gingapedia, niin aika kaukaa haettua. Minua ei enää kukaan ihaile siinä mielessä. Mutta tämäkin on turha selittää, koska EN SYRJI KETÄÄN.

    Et ole Ginga-fandomin etkä yhdistyksemme mielipidepoliisi, asia ei kuulu sinulle pätkän vertaa. Omat tekemiseni eivät kuulu yhdistykselle pätkän vertaa. Suomessa on sanan- ja mielipiteenvapaus. Hopeanuoli-yhdistyksen varasihteeriys (= jäsenlehtien ja rannekkeiden postitus, kamojen varastointi) ei ole niin tärkeä pesti, että minun pitäisi olla poliittisesti korrekti islamistien teurastaessa ihmisiä.

    Minä en ole rasisti (joka muuten kaikkien muiden, PAITSI sinun, mielestä tarkoittaa rotuun perustuvaa syrjintää), mutta uskontokriitikko saan omalla aikajanallani olla, ihan niin poliittisesti epäkorrektisti kuin haluan. Jos jollekin tulee henkinen pipi, niin oi voi.

    Mitä lapsellista on kavereista poistamisessa? Totta kai poistin sinut kaverilistalta! Luulitko, että haluaisin olla enää kanssasi missään tekemisissä tämän jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä olisi taas vaihteeksi linkki Wikipediaan, jossa kerrotaan rasismista:

      fi.wikipedia.org/wiki/Rasismi

      "Rasismi on aate tai toiminta, jossa ihmisten rodun, etnisen taustan tai biologisten eroavaisuuksien tai näihin liittyvien fyysisten tai henkisten ominaisuuksien erilaisuudella perustellaan ihmisten eriarvoista kohtelua eli syrjintää."

      Sekä etnisen ryhmän merkitys:

      fi.wikipedia.org/wiki/Etninen_ryhm%C3%A4

      "Etnisellä ryhmällä tarkoitetaan ihmisjoukkoa, jonka katsotaan muodostavan erillisen ryhmän, joka perustuu sen jäsenten yhteiseen kulttuuriperintöön, uskontoon, kieleen, alkuperämaahan tai ulkonäköön."

      Voin jatkaa keskustelua aiheesta, jos koet sen tarpeelliseksi. Tahdon kuitenkin tässä painottaa, että pidetään tämä mahdollisimman faktapohjaisena.

      Poista
    2. Ei noidenkaan määreiden mukaan ole rasismia kritisoida uskontoa sen nimissä harjoitetun terrorismin vuoksi. Ei siinä silloin eriarvoisteta tai syrjitä ketään.

      Poista
    3. http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/racism Wikipedia ei ole luotettava lähde.

      Poista
    4. Keisari Gaia: Kritisointi ja rasismi ovat kaksi eri asiaa.

      Nara: Wikipedian artikkelista löytyy esim. YK:n määritelmä rotusyrjinnästä, josta löytyy nuo samat asiat.
      Huomioithan, että englanniksi "race" tarkoittaa myös etniset rodut/määritelmät. Suomeksi "rotu" tarkoittaa lähinnä fyysisiä piirteitä.

      Poista
  20. Kiitän omasta puolestani alkuperäisen yhdistykseen liittymättömän kuvankaappauksen vaihtamista tähän huomattavasti asiallisempaan keskusteluun. Antaa todellisemman kuvan täsä yhdistyksen jäsenten väitetystä "rasistisuudesta", jokainen voi itse päättää, onko uskonnon arvostelu rasismia vai ei ja kannattaako tätä tulenarkaa poliittista asiaa liittää Ginga-fandomiin millään tavalla vai ei.

    Asia tullaan käsittelemään yhdistyksen kevätkokouksessa ja hallitus julkaisee pian vastineensa tähän tekstiin yhdistyksen blogissa.

    Ystävällisin terveisin
    Hanna "Äffä" Mäkinen
    Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n aktiivijäsen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en vain kykene näkemään Ranskan terroristi-iskujen syyn laittamista kaikkien muslimien harteille muuna kuin rasismina. Muutenkin pidän tuollaista teloituskuvilla mässäilyä erittäin mauttomana.

      Poista
    2. Nostan hattua, Uru, että laitoit esimerkin rasistisesta keskustelusta sellaisen keskustelupätkän, jossa todella oli järjestön jäseniä mukana. Vanhasta kuvakaappausliitteestä sai sellaisen kuvan, että kirjoituksen tarkoitus oli vain mustamaalata järjestöä. Edellisen kuvakaappauksen kuvatekstistäsi "Esimerkki keskustelusta Rajat kiinni -ryhmässä. Mukana ei ole Hopeanuoli-järjestön aktiiveja." sain kahdenlaisen kuvan: kuvakaappauksen keskustelussa ei ole yhdistyksen aktiivijäseniä vaikka joku jäsenestä Rajat kiinni -ryhmään kuuluisikin, tai että siihen ryhmään ei kuulu lainkaan yhdistyksen jäseniä. Uusi kuvakaappaus rasistisesta keskustelusta antoi kirjoituksellesi hieman asiallisemman vaikutuksen, koska laitoit nyt esimerkkejä niistä teksteistä, joita jotkut jäsenet ovat oikeasti kirjoitelleet. Ja hyvä oli, että "sensuroit" kuvakaappauksesta nimet ja profiilikuvat, jotain yksityisyyttä sentään pitää vielä kunnioittaa. Kyllä jokainen tietää henkilökohtaisesti mitä on kirjoittanut ja minne.

      Poista
    3. Vaihto oli minusta sinällään ironinen, koska tätä asiaa oli eniten perusteltu sillä, että juttu oli liian henkilökohtainen. Ja asia korjattiin sillä, että esille laitettiin yksityishenkilöiden välinen keskustelu.

      Poista
  21. Minulle on rehellisesti sanottuna se ja sama, mitä yhdistyksen jäsenet kirjoittelevat politiikasta, uskonnoista tai muista vastaavista aiheista. Yhdistyksen arvoissa korostuu kuitekin hyvät asiat. Tällainen toiminta saa korostuksen takia miettimään, miten tummaihoisiin tai vähemmistöryhmiin kuuluvia ihmisiä kohdeltaisiin. Mutta uskon, että henkilökohtaiset mielipiteet eivät vaikuta näissä asioissa. Se näkyy käytännössäkin, eikä vain jäsenten puheiden tasolla.

    Politiikka ja uskonto ei ollut se, mistä suivaannuin. Sen teki tämä kommentti:"huomioni kiinnittyi myös videoon, jossa vammaista miestä kiusattiin ja ärsytettiin kunnes tämä hyökkäsi kiusaajiensa kimppuun. (Videon jakajan kommentti: "Hahhah xD".)" Taisin jopa joskus nähdä kyseisen tapauksen. Mutta en ole varma. Tässäkin on kyse yksittäisestä tapauksesta. Ja en voi tietää jaettiinko se esim. sen takia, että yritettäisiin esittää jotain. Vai oliko video oikeasti hauska ja yhdistyksen arvojen mukaisesti olisi sallittua nauraa kehitysvammaisille. En hyväksyisi sitä, oli syy mikä tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.

      Minusta tuntui tuosta videosta keskustellessa erittäin pahalta se, että sitä puolusteltiin sillä, että kyse oli yhdestä, ajattelemattomasti jaetusta videosta. (Puolustajan sanoja, ei videon jakajan.) Pystyn itse samaistumaan videolla olevaan mieheen turhankin hyvin, sillä minua on kiusattu kouluaikoina vastaavalla tavalla. Pahinta tilanteessa oli se, että sivustakatsojat pitivät tilannetta hauskana. Teko on ehkä ollut ajattelematon, mutta ihmisistä oppii paljon heidän huumorintajunsa kautta.

      Poista
  22. Blogikirjoituksen kohta "Menisinkö suosittelemaan järjestöä fyysisestä tai psyykkisestä vammasta kärsivälle, kun tiedän, että joku hallituksesta voi pitää häntä huvittavana sen takia?" toi mieleen erään syyn olla liittymättä tiettyä aatetta ajavaan järjestöön juuri siksi, koska yksi tai usea yhdistyksen jäsen on ollut sellainen, josta olen miettinyt, piruako ne tekee siellä.

    Olin itse aikanani koulukiusattu, joten luulisi että nyt puolustaisin henkeen ja vereen koulukiusattuja ja vastustaisin kaikilla järkevillä keinoilla koulukiusaamista. Yksi hyvä tapa olisi liittyä johonkin yhdistykseen, jossa koulukiusaamisen haittojen tietoisuutta levitetään ja autetaan uhreja. Mutta sitä en voi tehdä. En kyennyt ainakaan yhdistykseen liittymällä auttamaan ketään.

    Syy moiseen on se, että sain todistettavasti tietää, miten useammassa yhdistyksessä oli juuri nimenomaan entisiä koulukiusaajia (osa jäsenistä siis). Yksi oli jopa tuttavani, joka oli piilokiusannut itseäni aikoinaan ja onpa joskus rehennellyt miten oli kiusannut kouluaikanaan jotakuta luokkatoveriaan. Kun sain tietää mihin ryhmään tämä kiusaaja kuului, menin henkilökohtaisesti kysymään, mikä oli motiivina. Totta kai se oli, että saa sen estettyä ettei hänen omia lapsia kiusata. Muistutin häntä miten hän oli itse rehennellyt muiden kiusaamisesta ja kysynyt, onko hän pyytänyt uhrilta koskaan anteeksi kasvotusten, edes jälkikäteen. Vastaukseksi tuli sellaiset räkänaurut, ihan kuin olisin kertonut jonkun todella huvittavan asian. Katumusta hän ei ainakaan ilmaissut, ei sittemmin, tuskin nytkään.

    Kokemuksestani jäi itselleni paha maku suuhun ja mielikuvaksi jäi, että kaikki, jotka liittyvät koulukiusaamista vastustavaan yhdistykseen, ovat itse joskus olleet kiusaajia ja muka tällä yrittävät hyvittää jotain. Ainahan ei näin ole. Joissakin tapauksissa tietenkin voi olla, että pönkitetään omaa mainetta. Ja on tosi, että jotkut ovat takuulla liittyneet yhdistykseen, koska ovat itse kokeneet kuinka julmaa kiusaaminen voi olla, ja siksi haluavat edes jollakin tavalla auttaa. Ja voi olla että entisiä koulukiusaajia yhdistyksissä ei ole paljoa. En pidä mahdottomana ajatuksena että joku oikeasti katuisikin. Mutta kohdalleni sattui vain huono tapaus, ja se vaikutti mielipiteisiini.

    Sanalla sanoen, Uru, ymmärrän kyllä, miksi otit tuon blogikirjoituksen viimeisen kohdan esille. En tiedä, mikä itselläsi oli motiivina siihen, jos se oli blogikirjoituksessa, taisin sen lukea huolimattomasti (ellei sitten kyseessä ollut blogin se osa, josta lainasin kommenttini alussa olleen sitaatin). Mutta loppuosa auttoi itseäni ymmärtämään, miten ei auta yhdistyksen jäsenenä ainakaan kovin julkisesti huudella mitä sattuu ympäriinsä. Nimimerkki "Houndy" kirjoittikin siitä hyvän kommentin aiemmin. Maine voi mennä pienestäkin, eikä sitä tuskin saa sittenkään takaisin, jos ja kun jäsen/jäsenet, jotka ovat kirjoitelleet arveluttavia kommentteja, poistuvat aikanaan yhdistyksestä.

    Sanoit, Uru, ettet mielelläsi sotke harrastusta ja politiikkaa keskenään, mutta niin teit, koska halusit ottaa asian esille. Ja se oli rohkeata. Jos on omia periaatteita, on hyvä, että niiden mukaan yrittää elää, mutta ainahan niin ei voi tehdä. Moniko muka pystyy elämään silläkin periaatteella jatkuvasti "Mitä en tiedä, siihen ei tarvitse puuttua" tai rinnakkaisesti "En puutu asioihin, jotka eivät minulle kuulu"? Enimmän osaa aikaa kyllä pystyy elämään omien periaatteiden mukaisesti, mutta joskus niitä on rikottava.

    Taisi mennä kommenttini sen puolelle, että tein kärpäsestä härkäsen, mutta tämä blogikirjoitus herätti sen verran voimakkaita ajatuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista. Täytyy sanoa, että olen nyt anonyymi-kommentoinnin taas avattuani lukenut viestejä melko hermostuneena, joten nämä pari uusinta ovat olleet todella piristäviä. On hyvä, että asiasta tulee uusia mielipiteitä ja kokemuksia.

      Minä voisin tuossa kuvaamassasi tilanteessa hyväksyä sen, jos kiusaaja olisi hakemassa itselleen ns. synninpäästöä. Nyt tuo kuitenkin kuulostaa siltä, että hän on vain turvaamassa oman lapsensa taustoja ja vain oman lapsensa. Surullinen tosiasiahan on, että kiusaajat ovat usein muita sosiaalisesti älykkäämpiä: jos he olisivat tyhmiä, jäisivät he heti kiusaamisesta kiinni ja asialle olisi helppo tehdä jotain. Tuossa kiusaaja on mahdollisesti löytänyt vain järjestön kautta uuden väylän itselleen. Tähän on hankala sanoa, mikä olisi oikea tapa toimia. Voi olla, että koko järjestö on samanlainen tai voi olla, että kyse on yhdestä mädästä omenasta. Jos kestää jatkaa, olisi aiheesta tietysti hyvä keskustella järjestön johtohenkilöiden kanssa.

      Motiivini oli nostaa asia esiin. Kirjoitan yksityishenkilönä, mutta työni kautta tapaan paljon harrastajia. Tahdon ihan yhtälailla avoimesti suositella heille uusia sarjoja, nettisivuja kuin fanijärjestöjäkin. Jos en voi suositella jotain, tahdon voida sanoa suoraan, miksi. Tällaisessa tilanteessa otan asian mieluummin esille avoimesti ja aktiivisesti kuin että juoruilen siitä eteenpäin tapahtumissa tai epämääräisesti foorumien kautta.

      Tiesin, että tässä oli monella tapaa minulle iso riski: arvostelin sekä kavereitani, yhteistyökumppania että yritykseni asiakkaita. En kuitenkaan voinut jättää tätä käsittelemättä, sillä se olisi varmasti noussut uudestaankin esiin. Tai sitten joku, jota asia olisi koskettanut, olisi voinut joutua kurjasti kohdelluksi. Nyt olen omalta osaltani tehnyt voitavani tämän estämiseksi.

      On hyvä, että tämä herättää ajatuksia ja luo keskustelua.

      Poista
  23. Harvoja blogikirjoituksia, joissa on tunteiden kirjoa. Aluksi luin kirjoituksen suht neutraalisti, koska jo otsikosta ajattelin, että kirjoitus käsittelee yhdistystä noin katsaustyyliin. Blogin loppuun päästessä lensi kulmakarvat hämmästyksestä suurinpiirtein kattoon.

    Alkuosa, eli yhdistykseen liittymiset ja eroamiset, tiedonsaanti ja sen sellaiset ovat niitä, joita pystyy yleensä laittamaan palautelaatikkoon ilman, että niistä välttämättä nousee suurempia keskusteluja, vaikka palaute otetaan huomioon ja ehkä toimitaankin sen mukaan. Kyse on mielestäni vain epäkohdista, joita ilmenee, koska asialle ei ole voitu (vielä) tehdä mitään tai ei hoksattu, että jossakin on parantamisen varaa.

    Tuo loppuosa eli hallituksen jäsenien osallistuminen rasistiseen keskusteluun, on kyllä sen tuntuisia asioita, joita ei mielestäni voi ihan normaaliin palautelokerikkoon laittaa. Sikäli on hyvä, että asia nostetaan jossakin esille, etenkin jos siitä on todisteita, koska jos siitä vain laittaa palautetta jonnekin tyyliin sähköposti, sellainen on helppo jättää huomioimatta. Jos taas itse on yhdistyksen aktiivinen jäsen, joka käy aktiivisesti kokouksissa tmv., asiaa voi silti hankala nostaa esille, vaikka todisteita olisikin. Vertaisin tapahtumaa tekoon, jossa heittää bensaa liekkeihin.

    Tällaisista blogikirjoituksista voi kuitenkin saada melko äkkiä kuvan, että yhdistys yritetään mustamaalata ja halutaan muutenkin vahingoittaa mainetta. Mutta mielestäni edes hankalienkin asioiden esilletuominen tällaisissa blogeissa ei ole sinänsä paha juttu, jos pystyy asian todistamaan. Ilman todisteita tämäkin blogikirjoitus olisi käynyt vain juorusta, mutta koska nuo rasistiset kirjoittelut pystyi todistamaan, oli mielestäni jopa kovin kohuttu jälkimmäinen osakin asiallista, niin keljulta kuin sen julkaiseminen takuulla tuntui niistä, joita asia läheisesti koski. Kuten jo edellä sanoin, painotan yhä, että tosiasioiden, olivat ne sitten miten vaikeita tahansa, kertominen ei ole paha juttu, kun vielä todistaa asian olevan niin. Juorut on sitten asia erikseen.

    Miten tästä kohusta tuli sanonta mieleen "se koira ärähtää, johon kalikka kalahtaa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kuulun itse tuohon porukkaan, josta asian esiintuominen tuntui keljulta.

      Poista