sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Ginga Densetsu Noah, tilannekatsaus, osa 2

Kuten arvelinkin, GDN ei napannut kiinnostustani niin paljon, että olisin alkanut seurata sitä superaktiivisesti. Kuvia tulee etsittyä muutamia, mutta Gorakuja ei ostettua. Kunhan pokkarit tulevat japaniksi, ne tulee kuitenkin varmasti hankittua.

Noah-mangan tämän hetken mielenkiintoisin temppu on se, että päähenkilö on paljastettu vasta nyt, 5. luvussa. Tässä siis lyhyt katsaus mangaan:

Maru, Sunny ja muut koirat saavat koiravanhuksen nopeasti kiinni. Se on piilottanut mukanaan olleen pennun ja yrittää esittää, että se on liikkeellä yksin. Unsai ja muut yrittävät puhua sille, mutta yllättäen vanhus syöksähtää alas jyrkkää mäkeä paetakseen. Se loukkaa jalkansa, mutta kieltäytyy ottamasta apua vastaan.

Annettuaan vanhuksen olla hetken rauhassa, Unsai yrittää uudestaan tutustua siihen. Vanhus saa kuitenkin kohtauksen ja lyyhistyy kuolleena maahan. Ennen kuolemaansa se kertoo olevansa matkalla Ouun paratiisiin ja tahtoo pennun pääsevän sinne turvaan. Se kertoo myös, että pennun isä asuu Ouun paratiisissa.

Unsai hautaa vanhuksen ruumiin ja ottaa Mihon selkäänsä vieden sen Ouun.

Samaan aikaan Kyoshiro rökittää vieraita koiria. Kaksikko pääsee hetkeksi voitolle Kyoshirosta, mutta yllättäen ne tunnistavat Kyoshiron ja pakenevat samantien. Sasuke ja Kyoshiro puhuvat pennun kanssa ja selviää, että viholliskoirat pitävät ilmeisesti läheistä laumaa hallussaan kuten Hougen alkuaikoina.

Kyoshiron rökittämä kaksikko palaa pian apuvoimien kanssa. Hetken aikaa näyttää siltä, että taistelu on alkamassa, mutta pian saapujat kumartavat ja pyytävät anteeksi käytöstään. Koirat kertovat olevansa vain kulkukoiria, jotka asuttavat Haguro-vuorta. Ne näyttävät olevan pennun ystäviä ja lähtevät pian pois. Kyoshiro suhtautuu niihin kuitenkin epäillen ja jää tarkkailemaan niitä.

Kyoshiron ja Sasuken lähdettyä etsimään Orionia, myös muut koirat ovat kiinnostuneet tehtävästä. Andy, Bon ja muut Orionin ystävät etsivät sitä samoin kuin monet muut Ouun joukoista. Orion on ollut kateissa jo puoli vuotta.

Sitten Orion astuu kuvaan. Se hyppäsi jokeen tehdäkseen itsemurhan tai selvittääkseen ajatuksiaan, mutta vieraat koirat pelastivat sen. Yksi koirista on kuitenkin tutun näköinen.


Tämä on Noah. Kun Ouun paratiisi mainitaan, muistellaan samalla Hyenaa, jota Noah muistuttaa huomattavan paljon...

Kaikille lienee yllätys, että kaikista hahmoista Hyena on tekemässä paluun. Takahashi on nimennyt Hyenan muutaman kerran inhokkihahmokseen, mutta Meteor Ginissä on toisaalta mietitty, että Hyena todennäköisesti selvisi hengissä koskesta. Selvisiväthän Ben ja Sniperkin.

Aika monet ovat olettaneet, että hahmo on Hyena itse, mutta itse en sitä usko. Hyena on näytetty jo monta kertaa aaveena ja nimen vaihtumiseenkaan ei ole oikein järkevää selitystä. Uskoisin itse, että koira on Hyenan pentu. On nimittäin mahdollista, että Hyena olisi selvinnyt koskesta, mutta kuollut sitten muutaman vuoden kuluttua luonnollisesti. Hyena todennäköisesti häpeäisi sitä, että ei voinut osallistua taisteluun Akakabutoa vastaan ja että epäonnistui Sniperin tappamisessa niin paljon, että ei kehtaisi enää palata Ouun.

Itselleni Hyenan muisteleminen käy hyvin: se oli suosikkisivuhahmojani ja kuitenkin hahmokaartista luonteeltaan ja ulkonäöltään reilusti erottuva. Noah arpineen on tuskin Hyenan kaltainen pelkuri, mutta odotan kyllä mielenkiinnolla, millainen hahmo se on.

Pahikset vaikuttavat perusmielenkiintoisilta ja niillä on ilmeisesti päinvastainen taktiikka kuin aiemilla: ne eivät tavoittele valtaa tai tahdo haastaa Ouun joukkoja, vaan ne pitävät matalaa profiilia - ainakin tällä hetkellä. Hougenin mainitseminen herätti itsessä pieniä toiveita siitä, että Hougenin jälkikasvua nähtäisiin, vaikka se lieneekin epätodennäköistä.

16 kommenttia:

  1. Viimeisen mangakuvan perusteella vaikuttaa erittäin vahvasti siltä, että Noahiksi esittäytynyt koira on juurikin Hyena itse. Käänsin kertojatekstit pikaisesti japanista ja niissä sanotaan kutakuinkin näin: "Kuultuaan sanan "paratiisi", (muisti)kuvat alkoivat pyöriä uroon mielessä. Se näki oman hahmonsa joutuvan vuoristovirran nielaisemaksi."

    Kertoja käyttää ilmausta "soumatou", joka viittaa nimenomaan välähdyksiin esim. muistoista. Pelkurimaisesta kätyristä rohkeutta ja oikeudentuntoisuutta osoittaneeksi soturiksi kasvanut sivuhahmomme - joka lukeutuu myös omiin suosikkeihini - näyttäisi siis todellakin tehneen paluun. :D

    Samassa yhteydessä täytyy kyllä nostaa esille Takahashi-sensein upean huoliteltu piirrostyyli, joka on sarjan alusta saakka ollut ihailtavan kaunista, yksityiskohtaista ja huomattavasti ilmeikkäämpää kuin monien GtLW:n lukujen kohdalla. Näistä kuvasarjoista ei voi kuin kiittää ja ylistää. :)

    -Lycaon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipä taas pitkästä aikaa~

      Jep, näin näyttää Hyena sittenkin tehneen paluun. Mitään varmistuksia ei ole vielä tullut, mutta muut vaihtoehdot alkavat olla vähissä.

      Takahashin piirrostyyli on aina parhaimmillaan sarjojen alussa. Sen jälkeen se tasaantuu, jonka jälkeen tulee taas näitä hetkellisiä upeita kausia.

      Poista
  2. Tuntuisi hassulta, jos Noah olisikin Hyena, nojaan jo esitettyihin faktoihin: ensinnäkin, Hyenan kuolema näytettiin GDW:ssä selvästi (joskin, niinhän Sniperkin jäi virran vietäväksi, mutta selviytyi, kun joku nainen pelasti Sniperin, ja Sniperhän kyseistä tarinaa kertoi). Jos tämä olisi ensimmäinen kerta kun Hyenaa edes muistellaan sitten GNG:n sitten Noah olisi voinut olla Hyena, joka vain on joko muistinsa menettäneenä nimennyt itsensä Noahiksi tai halunnut salanimen turvin pysyä etäällä (vrt. kun Tesshin loi tulivuorenpurkauksen jälkeen itselleen uuden henkilöllisyyden nimeltään Jack). Se, miksi Noahin yhteydessä näytetään hukkuva Hyena voi johtua siitä, että Noahille on kerrottu miten Hyenan on käynyt. No, miksi Noah siitä olisi kuulut, mutta Noah voi tietty olla Hyenan jälkeläinen tai muu sukulainen. Sehän ei olisi mahdotonta ja olisi järkevämpi selitys kuin että nyt Hyena on tullut jälleen joukkoihin. Vaikka Takahashi ei pitänyt Hyenasta, on mieli tietenkin vuosien mittaan voinut muuttua. Ja tosiaan: Hyena on nähty aaveena, ei vain silloin kun Weed taisteli Hougenia vastaan vaan Hyena muistaakseni oli Mossia vastassa muiden oikeastikin kuolleiden joukossa (siis sellaisten joiden kuolema näytettiin selvästi). Joskin blogitekstissä mainittu seikka, että Hyena selvisikin joesta, mutta kuoli sitten myöhemmin, voi olla paikkansapitävä, ehkä Hyena perusti perheen sen jälkeen. Uskon ennemmin että Noa on Hyenan sukulainen.

    Ja aina unohtaa, miten hirvittävän pitkä aikahyppy on GNG:n ja GDW:n välillä... :D

    Mutta tietty edelleen odotan, mikä rooli Noahilla on, miten siitä tulee osa Ginga-legendaa? :)

    Voisihan Orion tosissaan tunnontuskissa tehdä itsarin, mutta silti, jotenkin kalliolta hyppääminen oli taas sellaista näyttämisen halua, siltä näytti. Vaikka Orion tekee asioita suutuspäissään, en jaksa uskoa, että Orion edes yrittäisi itsemurha, vaikka miten sattuisi henkisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyena on tosiaan aaveenakin nähty useamman kerran: ensin Hougenin luona ja sitten vastaanottamassa Mossia. Tämä on se isoin ongelma Hyenan paluussa, koska miten nämä saadaan selitettyä pois?

      Itselleni tuli hypystä mieleen samanlainen "selvittelen päätäni" temppu kuin aiemmin oli TLW:n puolella. Nyt vain annettiin virran viedä enemmän.

      Poista
  3. Yllä oleva anonyymi kiteyttikin hienosti argumentoiden kaiken sen, mitä itsekin olin Noahin ja Hyenan suhteen jälkeenpäin pohtinut.

    Ainoa merkityksellinen seikka, joka minua kuitenkin vielä hämmästyttää, löytyy kertojan viimeisestä huomiosta: Noah on nimenomaan itse joutunut jossakin elämänvaiheessaan voimakkaan virran vietäväksi, aivan kuten Hyena aikoinaan. Takahashin tarkoitus lieneekin ollut herätellä pitkäaikaisten lukijoiden mielleyhtymiä ja toiveita (tai inhonväristyksiä) siitä, että vanha sivuhahmo olisi jälleen saapunut mukaan tarinaan. Kerronnallisesti tämä omille arvauksille ja päätelmille tilaa antava ilmapiiri on varsin tehokas keino ylläpitää jännitystä ja mielenkiintoa sarjan juonellista kehitystä kohtaan. Ei autanne siis muu kuin odotella rauhassa seuraavia lukuja. :)

    -Lycaon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatkan vielä parilla lisähuomiolla: nähdessään Orionin - Ginin lapsenlapsen - ensimmäistä kertaa kunnolla lähietäisyydeltä Noah säpsähtää ja reagoi siihen jopa niinkin voimakkaasti, että lyyhistyy kyljelleen maahan. Tästä toinnuttuaan se kertoo syyksi sen, että Orionin näkeminen alkaa särkeä sen päätä. Jaloilleen noustessaan Noah jatkaa vielä sanoen, että Orionin kohtaamisen siinä paikassa täytyy olla erityinen asia, ikään kuin jonkinlainen kohtalo. Jotain Noahin täytyy siis Ouun laumasta syvällisemmin tietää. :)

      -Lycaon

      Poista
    2. Jep, nyt odotellaan lisätietoja. Kuudes luku ei vielä niitä tarjonnut, mutta ehkäpä tässä pian.

      Poista
    3. Näinpä, tosin tapahtumien siirtyminen hetkeksi toisaalle oli varsin arvattava ja järkeenkäypä veto.

      Ei liene suinkaan sattumaa, että Orionin jäljille päätyivät juurikin Ken, Tesshin ja Toshimitsu(?). Ulkonäöllisesti Ken on kuin ilmetty isänsä, jonka ryhmään melko huonon, jopa halpamaisen maineen omaava Hyenakin aikoinaan kuului, vaikka Sniperin kätyrinä pääsääntöisesti toimikin. Myös Tesshin itse sekä kouga-koirat ylipäätään olivat Hyenalle kovin tuttuja, joskin suurimmaksi osaksi vähemmän positiivisessa mielessä. Nyt olisi menneisyyden takaumille mainiosti tilaa ja aineksia. ;)

      -Lycaon

      Poista
  4. Lensi Jaffat nenästä, kun paljastui kuka Noah on... Oliko se nyt Meteor Ginin haastattelussa, jossa Takahashi kertoi melkein vahingossa joskus laittaneen jo kuolleen hahmon tarinaan, kun toimittaja on huomauttanut että nyt tarinaan on tullut hahmo mukaan, joka on potkaissut tyhjää... eikö nyt hoksattu vai annetaanko järkevä selitys sille, mitä tapahtui? GDN meni mielenkiintoiseksi uusimman tiedon myötä, pelkuristahan on voinut kasvaa vaikka millainen sankari, mutta nyt vasta vierastankin ajatusta, että Noah on osa Ginga-legendaa. Okei, GDA:n GDWO:n ja GtLW:n alussa kyllä kerrotaan, että Ginga kertoo uroista, jotka ovat luoneet Futago-solaan paratiisin koirille. Totta ihmeessä tämän ajattelee eräänlaisena sukukronikkana, koska Riki nimitti Ginin ylipäälliköksi, joka taas luovutti johtajuuden Weedille. Toisaalta Gin totesi jossakin vaiheessa, melko lähellä GDWO:n loppupokkareita, että päällikkyyttä ei peritä, vaan päällikkyys ajautuu sille, keneen soturit luottavat.

    Näin helposti ajattelisi, että aina kun johonkin viitataan etunimikkeellä "Ginga densetsu", se kertoo seuraavasta ylipäälliköstä, Rikiinhän on sellainen lisätty, mutta tavallaan oikeutetusti, Rikistähän tuli ylipäällikkö, vaikka GDR keskittyikin Rikin lapsuuteen. Ginga densetsu Anju to Jiromaru ei sekään kertonut ylipäälliköistä, vaan Jiromarusta, joka pelasti emäntänsä tarinan lopussa. Ja GDA:han tietty kertoi (tavallaan) Akamesta, joka on yksi nimekkäimpiä Ouun sotureita. Eli oikeastaan Ginga-saaga on mielestäni mennyt kertomuksiksi koirista, jotka tavalla tai toisella on yrittänyt ylläpitää oikeudenmukaisuutta koirien maailmassa.

    Nyt vasta odottaakin, mikä on Noahin panos tähän tarinaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommentista. Tuo Ginga Densetsu on tosiaan muuttunut pikkuhiljaa yleisnimeksi sarjasta.

      Noahin panos on tällä hetkellä niukka...

      Poista
  5. Huom. Sisältää JUONIPALJASTUKSIA 7. luvusta!

    Hämmästyksekseni tässä kävi itse asiassa täsmälleen siten, kuin olin toissa iltana puolihuvikseni maireasti myhäillyt. Pohdiskelin kepeästi hymyillen, että helpoimman kautta mentäessä mukaan voitaisiin vetää niin kovin kulunut elementti, muistinmenetys. Noah'han (mikä sanahirvitys...) voisi hyvinkin olla Hyena, joka voimakkaan virran mukana ajelehtiessaan olisi vaikkapa lyönyt päänsä, mutta – kuten arvata saattaa – onnistunut tarrautumaan esim. vesivyöryn mukana kulkeutuneeseen puunrunkoon. Joku satunnainen kaksijalkainen ohikulkija osuisi tietenkin sopivasti paikalle ja koiran huomatessaan kummastelisi, että näkyhän muistuttaa aivan Nooan arkkia vedenpaisumuksen yllä. :'D Tämä otaksuttavasti miespuolinen henkilö pelastaisi Hyenan pinteestä, ottaisi omakseen ja antaisi sille Raamatusta peräisin olevan nimen. Näin täydellisesti oikeaan osunutta ajatusta tulee kyllä omalla kohdallani harvoin tuumittua.

    Jo ensiesiintymisestään lähtien Orion on osoittanut GDN:ssa suurta henkistä kypsymistä aikaisempaan rääväsuiseen ja hillittömän omapäiseen käytökseensä verrattuna. On ollut ilahduttavaa seurata, kuinka sen mielenlaatu on veljensä kuoleman myötä muuttunut: Orionista on selkeästi tullut ajattelevaisempi, kohteliaampi ja ymmärtäväisempi ja se kykenee jo ilmeisen aidosti tarkastelemaan asioita myös toisen näkökulmasta. Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, mihin suuntaan tarina kehittyy.

    Kuten Uru tuossa aikaisemmin piirrostyylin laadullisen vaihtelun suhteen mainitsi, tämän luvun myötä siinä alkaa hivenen näkyä juuri tätä tasoittumista. Tyypillinen vakiolukijoiden houkuttelemiseen tähtäävä alkuvaihe korkealaatuisine kynänjälkineen alkaa olla takanapäin, joten otetta voitaneen jo hitusen höllentää ja keskittyä enemmän juonellisiin seikkoihin.

    -Lycaon

    VastaaPoista
  6. Olen kyllä aivan ymmälläni tästä Hyena-Nooa-käänteestä. En pistäisi pahakseni, vaikka tekisikin Hyena paluun, sillä pidin siitä omalla tavallani, ei tietysti mikään lempihahmo. Mutta pitäisi tosiaan olla joku järjellinen selitys tälle että on haamuna ilmestynyt muutamaankin kertaan yhtäkkiä ja sitten vain -pam onkin elossa uudella henkilöllisyydellä. Saammeko tämän sarjan aikana lisää edesmenneitä hahmoja takaisin? Kukaan haamulainen ei olekaan kuollut heh ^^

    Ehkä tässä vielä tulee jokin järjellisempi selitys.....Myönnän että Last Warsin loppu oli aikalailla yllättävä ja tyly, ja että odottelin tulevan vielä uutta sarjaa. Mutta jotenkin tämä on ideana ja laiskanpuoleisena alkutaipaleena niin omituinen Takahashilta että huh. Seuraillaan uteliaisuutta silti.

    VastaaPoista
  7. Tuli mieleen että jos haamut näyttäytyvätkin vain sen koiran silmissä, joka nämä on tuntenut, mutta ei sekään oikein päde. Olihan Hyenan haamu GDW:n lopputaistelussa, vaikka Weed ei tätä koskaan tuntenutkaan. Eli ei päde.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Tosin Hougen taisi olla se, joka haamut näki. Miten se olisi tiennyt, miltä Benizakura, Riki, Hyena ja muut näyttivät?

      Poista
  8. -Tai siis eihän tuo mangassa ollut lopputaistelu, vaan oikeastaan ensimmäisen osan päätös.

    VastaaPoista