perjantai 31. toukokuuta 2019

Esittelyssä: Ginga The First Wars




Ginga The First Wars on jotain poikkeuksellista Ginga-maailmassa: se on parodia, jossa esitellään Weedin pentujen elämää söpöjän chibi-hahmojen kautta. Sarja on suunnattu nuoremmille lukijoille, vaikka se julkaistaankin aikuisten lehdessä.

Japanissa on melko yleistä, että suosituista sarjoista tehdään chibi-parodia, mutta niiden toimivuus vaihtelee rajusti. One Piecestä tehty parodia muutti sarjaa paljon: piraattimaailman sijaan sarja sijoittuu kouluun, jossa Tony Tony Chopper taistelee vastaan superpahis Ussoppia vastaan ja muita hahmoja nähdään harvoin. Dragon Ball -parodia on taas käytännössä juonitiivistelmä sarjasta chibi-hahmoilla eikä mukaan ole edes lisätty vitsejä. Onnistuneinen parodia, johon olen itse törmännyt, on Rock Leen ninjatarinat Narutosta: siinä seikkailu jatkuu samassa maailmassa ja mukana on koko hahmokaarti.



Odotukseni The First Warsin kohdalla eivät olleet kovin suuret: parodia tarvitsee onnistumisekseen paljon tietoa sarjasta, että se kiinnostaa faneja ja lisäksi sen pitää olla hauska loukkaamatta sarjan vakavampia faneja. Lisäksi sarjan pitää toimia itsenäisesti ja keksiä jatkuvasti uusia ideoita. Kun itse jo paheksuin WEED-mangassa olleita Sasuken kakka-vitsejä, olin jo hitusen huolissani TFW:n tyylistä, koska pieruhuumori olisi helpoin tapa jatkaa Ginga-sarjojen huumoria.

Suureksi ilokseni olin aikalailla kaikilla tavoilla väärässä TFW:stä.

Sarjan tarina

Tarina asettuu jonnekin Orion ja WEED-mangan tapahtumien välimaastoon, mutta ajankohta ei todennäköisesti ole kiveen kirjoitettu. Tarinan päähahmoina ovat Weedin neljä pentua: Sirius, Orion, Rigel ja Bella. Sivuhahmoina siinä seikkailevat sitten kaikki GNG:n ja WEED-mangan puolelta tutut hahmot: Akame, Kurotora, Weed, Daisuke, Cross, Koyuki... Huumori on hyvin jaettu niin, että pentuhahmot ovat pentuina ja aikuiset hahmot ovat taas pitkälti omana itsenään. Ei siis ole pelkoa siitä, että joutuisi katsomaan Ginin tai jonkun muun hahmon joutuvan pieruhuumorin kohteeksi.

Lyhyet kertomukset sisältävät niin taisteluharjoituksia Kurotoran kanssa, karkumatkoja äidin luota, kohtaamisia karhun kanssa, battougan tekoa ja taistelun käärmeen kanssa.


Piirrostyyli

Piirrostyyli ei vaikuttanut lupaavalta muutaman promokuvan perusteella, mutta kun sarja lähtee liikkeelle, se toimii oikein hyvin. Chibi-hahmot ovat monimuotoisia ja ilmeikkäitä. Aikuisten hahmojen piirtotyyli muistuttaa paljon Takahashin tapaa, joskin suu auki olevat hahmot alkavat nopeasti näyttää ilmeettömiltä. Tosin monin paikoin hahmot ovat ilmeikkäämpiä kuin Takahashilla ja ilmeet on tehty pienin muutoksin: kohotetuin kulmakarvoin, hieman kurtistunein silmin. Myös poseerauksia on paljon erilaisia ja tietyillä tavoin piirrostyyli on elävämpää kuin Takahashin teoksissa. Etenkin kohtauksia, joissa Akame kiipeilee puissa, on hieno katsoa. Myöskin TFW:n karhut ovat todella tyylikkään näköisiä.


Hahmojen käsittely

Kuten kerroin, on sarjassa mukana aikuisia -jotka ovat pitkälti samanlaisia kuin alkuperäisesti- sekä Weedin pennut. Weedin pentujen käsittely tuntuu näin Orion ja TLW-mangan jälkeen piristävältä: kaikki pennut ovat aktiivisesti ja tasaisesti mukana tarinassa eikä Orion tai Sirius vie valokeilaa pois muilta. Pennuilla on myös alkuperäiset luonteensa: Orion on rasavilli, Sirius on anteeksiantava, Bella itkupilli ja Rigel syrjään vetäytyvä. Niihin on lisäksi tehty lisäyksiä, jotka sopivat. Sirius on myös historia-nörtti, joka lukee WEED- ja GNG-mangaa. Orion on retostelija, joka tahtoo aina päteä taidoillaan. Bella on "tsukkomi" eli japanilaisissa komediasarjoissa se, joka reagoi toisten tyhmiin ehdotuksiin ja yrittää toimia järjen äänenä. Mainittakoon, että Bella on myös aktiivisena mukana taisteluissa ja kaikessa muussa toiminnassa. Rigel taas on nuhanenäinen unikeko, joka vajoaa helposti omaan maailmaansa ja unohtaa kaiken ympäriltään.


Aikuisten hahmojen puolelta mukana on myös hyvin laaja hahmokaarti. Etenkin Koyukin näkeminen isommassa roolissa on mukavaa: onhan se pentujen emo.

Huumori

Olin myös positiivisesti yllättynyt sarjan huumorista. Se ei nojaudu pieru-kakka-huumoriin kuin harvoin, vaan suurin osa huumorista tulee tarinaa rakentamalla ja hahmojen kommelluksia seuraamalla. Monesti ihan harmittaa, kun hahmojen vuorosanoja ei ymmärrä eikä vitseistä pääse  perille. Suurimman osan vitseistä onneksi ymmärtää ihan kuvalukemalla.



Isoin pelkoni eli vanhojen hahmojen "häpäisyä" ei myöskään ole tapahtunut, vaan ne ovat omia vakavia itsejään tarinassa.

Kokonaisuudessan Ginga - The First Wars on sarja, johon Ginga-fanin kannattaa ehdottomasti tutustua. Sarjan ensimmäisen luvun voi myös lukea Manga Gorakun sivuilta. Toivon itse kovasti, että sarjaa tulee enemmän kuin yksi pokkari ja että se saisi tulevaisuudessa myös suomijulkaisun, jota on jo vähän huhuiltu.

13 kommenttia:

  1. Voi mikä helpotus! Tuohan kuulostaa jopa harvinaisen hienolta parodia sarjalta sitten ja innostuin itsekin viimein tästä =P Toivotaan todella, että tulee lisää ja ennen kaikkea käännettäisiin lopulta suomeksi <3 Kiitos tästä yhteenvedosta kovasti! Sainpa taas lisää odotettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Olin itsekin pitkään epäileväinen tämän sarjan suhteen, mutta eka pokkari oli hauskaa selailtavaa. Suomijulkaisua odotellessa.

      (Minusta on muuten tosi herttaista, jos tämä käännetään suomeksi. Tämä on tekijänsä (Tsukasa Tsuji) ensimmäinen sarja, joten voi jotenkin kuvitella, että hän on tosi innoissaan, jos sarja käännetään toiselle kielelle.)

      Poista
    2. Olisi todella kiva suosionosoitus ja tuki tekijälle, että tämä käännettäisiin suomeksikin ja toivottavasti se näyttäisi, että sarjaa toivottaisiin myös lisää =)

      Poista
  2. Nyt kyllä heräsi mielenkiinto sarjaa kohtaan! Näyttää hyvältä ja kuulostaa hyvältä :D Kiitos kun käsittelit TFW:tä!

    VastaaPoista
  3. Loistavaa, että tästä saatiin jonkinlainen esittely! Aluksi suhtauduin neutraalisti sarjaan, sitten fiilikset viileni, kun ajattelin, että onko sarjassa mitään juonta tai millaista huumoria sarja käsittelee, koska itseänikin tympii eritehuumori.

    Tämän esittelyn myötä kiinnostus kuitenkin heräsi. Chibi-hahmoiksihan pennut paremmin sopii, koska tuntuu äkkiä ajateltuna hassulta, että kaikki, aikuiset ja pennut olisi chibihahmoja, miten niitä sitten erottaisi, onko koira aikuinen vai pentu.

    Todella kivaa, että pennut todellakin ovat kaikki tasaisesti mukana ja jokaisella on joku erottuva luonteenpiirre. Huvitti vaan tuo Rigel, kun näkyy varmaan joka kuvassa vuodattava räkäkynttilää. Vaan mitä Orion ripittää tai myhäilee? (Kuva ennen otsikkoa "Sarjan tarina") :D

    Maininta siitä, ettei sarja aukea, jollei Ginga-maailmaa tunne, sai muutenkin miettimään aihetta. GDW aikanaan kyllä selitti alkuperäisteoksen (GNG) taustoja ekassa luvussa, mutta paljonko sillä oli ns. "uusia" lukijoita, eli niitä, jotka ei GNG:stä tiennyt tai tiesi hyvin vähän? Sama GDWO:n ja GtLW:n kanssa. Anime-lehdessä oli Orionista arvostelu (joko loppuvuosi 2016 tai alkuvuosi 2017), ja siitä todettiin kutakuinkin, että GDW alkoi lukijaystävällisesti kertomalla tarinan taustaa, mutta GDWO:n alussa ei uusi lukija pysyisi kärryillä. Eipä silti, jos tarina on hyvä, ei "raju" aloitus haittane...

    Pokkareita GtFW:sta taitaa ilmestyä sitten harvakseen, eikös tätä ole tullut jo pari vuotta? Jos suomeksi julkaistaan, eiköhän se meikäläisen kotikirjastoon eksy (mutta GDN kiinnostaa karvan verran enemmän... :) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin itsekin aikalailla tuollaisella asenteella, mutta sarjan tyyli sopikin Ginga-maailmaan hyvin.

      Joo, Rigel-paralla on hieman ongelmia nenänsä kanssa... En muista tarkkaan, mistä kohtauksesta tuo oli, mutta Orion retostelee ihan voimillaan ja osaamisellaan. Taisi olla aika alussa, kun Orion uhosi hypätä rotkon ylitse.

      En usko, että sarjan vitsit hirveästi aukeavat, jos Gingaa ei tunne. Esimerkiksi tuo karhunpentu kutsuu itseään Aokabutoksi (Akakabuto = punakypärä, Aokabuto = sinikypärä) ja tässä muistellaan esim. Weedin ensimmäistä Battougaa kuumilla lähteillä, P4:ää jne. eli WEED-manga pitää olla luettuna, että tarinasta tietää jotain.

      Japanissa sarjojen ero on tavallaan pienempi: GNG:n ja GDW:n välillä on vuosikymmen ja ne ovat kaksi tyystin eri sarjaa. WEED ja Orion taas ovat tavallaan samaa sarjaa ja esim. niiden myynti lasketaan samaan kasaan. (Tämän takia WEED-manga löytyy näistä Top100-parhaiten myyneitä sarjoja -listoilta yllättävän korkealta, koska mukana on myös Orion ja mahdollisesti jopa Akame ja Last Wars.) Eli tavallaan Orion ei ollut Japanissa uusi sarja, vaan suoraa jatkoa WEED-mangalle.
      Tosin Orion oli myös siitä poikkeuksellinen, että se jätti myös Ginga-fanit aika tyhjän päälle. Vanhoja hahmoja esiintyy oikeastaan vain ensimmäisessä osassa ja kaikki muu on uutta.

      TFW:n pokkareita tulee harvakseen: uusi luku ilmestyy kerran kuukaudessa ja luvussa on aina 10-12 sivua. Hitaasti siis edetään.

      Poista
  4. Oliko kuva Akamesta GtFW:sta?! (otsikon "Piirostyyli" yllä) Mä ajattelinkin että miksi tähän juttuun otettiin Takahashin piirtämä Akame jostakin muualta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummatkin Akamet ovat TFW:stä (kasvokuva ja musta varjokuva). Koirat ovat todella samanlaista tyyliä kuin Takahashin ja karhut taas hyvin GNG:mäisiä.

      Poista
  5. Otsikon "Huumori" yläpuolella näkyy olevan kuva pelokkaasta Orionista ja taustalla karhu, joka hinkkailee aterimia toisiaan vasten tyyliin "Kohta mässäillään". Onkohan kyseessä joku Orionin kauhu-uni tai jotain, tuli mieleen, että Orion on kuullut miten joskus karhut riehui Ouussa, ja Orion alkaa pelkäämään, että karhut tulisi takaisin syömään koiria. Ja sillä Orionille tuli sitten tuo "Tappakaa karhut viimeistä myöten", jotain tuon tapaista Orion taisi tuntea GtLW:n aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orion lähti yksin vaeltelemaan ja kovisteli mennessään, mutta pimeän tullen iski huoli kaikesta oudosta rapinasta...

      Poista
  6. Esiintyykö GtFW:ssa muitakin eläimiä kuin vain koiria ja karhuja? Ginga Sanomissa olleessa mainoskuvassa näkyy oleevan Weedin pentujen lisäksi myös villisika

    http://gingasanomat.blogspot.com/2019/01/first-wars-pokkarille.html

    Tuli mieleen Meteor Ginissä ollut haastattelu, jossa Takahashi kertoi että Gingasta alunperin piti tulla karhukoirista kertova tarina, jossa olisi kuvattu muitakin eläimiä kuin eläintarinoissa ikään. Pälkähti mieleen, että toteutuuko tämä nyt edes jotenkuten GtFW:ssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin tällöin, pienessä roolissa on esim. käärmeitä ja muita vastaavia. Muita eläimiä näkyy aika harvoin ja vain Aokabuto on saanut isompaa roolia.

      Sika on tuossa kuvassa sen vuoksi, että 2019 on sian vuosi kiinalaisessa horoskoopissa.

      Poista