maanantai 16. syyskuuta 2019

Ginga Densetsu Noah, tilannekatsaus 3

Tämä tulee olemaan aika varmasti viimeinen tilannekatsaus Noah-tarinaan, jonka tulen tekemään pitkään, pitkään aikaan. Noah-mangaa on nyt ilmestynyt 14 lukua eli melkein kahden pokkarillisen verran. Ja mitä tarinassa on tapahtunut?


- Noah on paljastunut Hyenaksi, joka kärsii muistinmenetyksestä.
- Uusi pahis on todennäköisesti jättiläiskokoinen tanskandoggi, joka terrorisoi kylää, josta koiravanhus pakeni.
- Orion muisteli Joe'a, joka hukkui Orion-mangan alussa.

Tässä on käytännössä kaikki, mitä on tapahtunut viimeisen kahdeksan luvun aikana. Jos tämä olisi tapahtumien tahti keskellä sarjaa, olisi tilanne ihan ymmärrettävä, mutta nyt ollaan vasta ensimmäisissä osissa. Sarjassa pitäisi tapahtua jotain: WEED-mangassa kuultiin koko Ouun kaatumisesta, huhuja P4:stä ja sarjan teemaksi oli asettunut Ginin löytäminen, Orionissa oli tulivuorenpurkaus ja esiteltiin iso liuta uusia hahmoja & The Last Warsissa karhut olivat hyökänneet Ouun.

Kaikkien omien vikojensa vuoksi Noah kärsii myös TLW:n äkkinäisestä lopusta: Noahissa isoimmassa roolissa on tällä hetkellä Kyoshiro, vaikka se ei tee mitään tärkeää. Lisäksi Kyoshiron hahmo koetetaan laittaa aisapariksi Sasukelle, jotta sarjassa olisi joku vitsikkäämpi hahmo. Lopputulos on heikko ja muuttaa Kyoshiron hahmoa rajusti: se on äkkipikainen, ei tahdo auttaa ketään ja hakkaa pentuja.
Jopa itse Noah on ollut hyvin pienessä roolissa eikä se ole varsinaisesti vaikuttanut tarinaan mitenkään.

Orion, Rigel, Weed ja Gin olisivat ne hahmot, joiden tekemisiä tahdottaisiin tietää. Bellan, Koyukin, Reikan ja pentujen reaktiot olisivat yhtälailla tärkeitä, mutta ilmeisesti ne eivät vielä edes tiedä miten taistelussa Monsoonia vastaan kävi. Orionin tehtävänä oli nimittäin kertoa tapahtumista Bellalle ja Koyukille, mutta se väsyi henkisesti matkalla eikä voinut kohdata emoaan.



G:TLW jätti myös monia muita kysymyksiä avoimeksi. Minne Jeromen kolmas pentu katosi? Maru ja Sunny ovat melko isossa osassa, joten olisi loogista, että myös kolmas pentu saisi jonkinlaisen roolin. Mitä tapahtui Bobille? Sitä ei ole näkynyt missään eikä sitä ole mainittu. Entäpä karhunpentu Chibi, jonka pitäisi herätä pian talviuniltaan? Tai Shion, joka on Ginga-suvun uusimpia tulokkaita? Ketään näistä ei ole näkynyt tai niitä ei ole edes mainittu.

Iso asia Noah-mangassa on myös se, miten epämiellyttäviä monista hahmoista on tullut tai miten epämiellyttäviksi ne ovat paljastuneet. Maru ja Sunny uhkailivat vanhaa koiraa eikä Jerome komentanut pentujaan mitenkään. Kun vanhus loukkaantui pahasti, jättivät koirat sen oman onnensa nojaan, koska se ei pyytänyt apua. Toki koirat jäivät lähistölle auttaakseen, mutta loukkaantuneen vanhuksen ja pennun jättäminen yksin oli silti törkeä temppu.



Oma lukunsa on Kyoshiro, joka ei suostu auttamaan edes apua pyytäviä sekä Jouji, Rocket & muut, jotka hyväksyvät Kyoshiron päätöksen, vaikkakin vain hetkellisesti.

Herää kysymys, että pitääkö paikalla aina olla Gin, Weed tai Sirius hakkaamassa koirien päähän lähimmäisenrakkautta, että koirat pystyvät edes vähäiseen sympatiaan.

Pystyn tavallaan näkemään, että tarinassa luodaan sellaista väsynyttä ja hätääntynyttä ilmapiiriä, mutta
1. Se ei onnistu kovin hyvin.
2. Koirien pitäisi olla hätääntyneitä siitä, että Orion on kadonnut ja verrattuna kaikkiin muihin ongelmiin, mitä koirat ovat kohdanneet, se on aika pieni juttu.

Kokonaisuudessaan Noah-mangan juoni on melkoisen sekava, vaikka se ei ole vielä lähtenyt edes käyntiin.

9 kommenttia:

  1. GDN:ssä sen pieni ansio on, ettei se alkanut rytinällä kuten GtLW saatika heti ekan luvussa tapahtunut jotain järisyttävää, kuten GDWO:ssa maanjäristys. Alkoihan GDW melko rauhallisesti, vaikkakin surullisesti Sakuran kuoleman takia.

    Pelottaa silti, koska GDN tuntuu "laahaavan" paikallaan, se kokisi nopean lopun kuten GDA. Siinä tapauksessa olisi ehkä ollut parempi että koko Ginga-saaga olisi loppunut GtLW:hen, olkoonkin että loppu tuli kuin veitsellä leikaten. Nyt tuntuu vain siltä että sarjaa vain jatkamalla jatketaan, etenkin jos GtLW:hen ei mitenkään viitata (Missä on Koyuki ja Bella, entä Reika pentuineen ja Tonov? Tuskinpa ne kevyesti reagoi GtLW:n tapahtumiin, kunhan olisivat ajan tasalla niistä).

    Muistinsa menettäneen Hyenan mukaan ottaminen oli tietty jännä ratkaisu, vaikka hahmo onkin nöhty haamuna GDW:n aikana. Mutta toisaalta, olisihan Sniperinkin luullut kuolleen, jäihän sen jalat kivien alle sen jälkeen, kun se oli vahingoittanut Hyenaa. GDW:n suomiversiossa mainitaan Hyenan vain menettäneen tajunsa, aivan kuten Joenkin vain mainittiin olleen tajuton kun se iski pääänsä luolan kattoon. Joten Hyenan tarinaan ottaminen ei sikäli tunnu mahdottomalta, vaikka tuntuu hassulta, että se pöllähtää tarinaan mukaan. Toivottavasti se vain saisi edes vähän muistinsa takaisin, ja tulisi tarinaan jotain tempoa.

    Mutta kuten alussa totesin, pelkona on sarjan äkkiloppu ellei jotain otetta pian saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tavallaan on kiva, että manga on vähän rennompaa hengailua, mutta sen vastapainoksi tahtoisi jotain. Aiemmin on tällaisena rentona hetkenä keskitytty koirien välisiin suhteisiin ja olisi ollut tosi hienoa, jos GDN:kin olisi niin tehnyt. Sarja olisi oikeasti mielenkiintoinen, jos se käsittelisi Orionin tunteita ja siinä näytettäisiin Reikan ja muiden läheisiään menettäneiden reaktioita.

      Tiedätkö, mikä olisi ollut kiva juonenkäänne? Jos Joe olisi palannut muistinsa menettäneenä. Se olisi oikeasti luonut jännitettä Orionille, kun setä ei tunnistaisi ja muutenkin se olisi ollut mielenkiintoisempi. Hyenan ongelmana lopulta on, että kukaan ei tunne sitä.

      Äkkiloppu on mietityttänyt itseänikin, mutta veikkaisin, että Noah jatkuu vielä osaan 5 tai 8 asti.

      Poista
    2. Joe ehkä olisi ollut jännempi valinta Noah'n tilalle: Joen muistinmenetys olisi ollut realistista, löihän se päänsä niin että taju meni. Ja muistinsa menettänyt Joe ei olisi ollut mikään "Mikäs tuo koira on" -hahmo, vaan kuten mainittua, Orion muistaa tämän, Weed ja Gin tottakai ja olisihan se ollut näille kolmelle varmasti melko tunteikas jälleennäkeminen Joen kanssa, olkoonkin ettei tämä mitään muistaisi.

      Poista
  2. Minusta tätä juonen paikallaan laahausta oli jo selkeästi havaittavissa Last Warssissa ja jopa Orionissa. Ehkä LW:n ensimmäinen puolisko oli vauhdikas ja jännittävä, mutta sen jälkeen ei oikeen tuntunut tapahtuvan mitään ennen lopputaistelua. Hahmot vain liikkuivat paikasta toiseen ja joku pieni aikahyppykin taisi olla tarinassa?

    Kai tästä kaikesta vain voi päätellä, ettei Takahashia kiinnosta tämä sarja enää tippaakaan. Tosin kukapa jaksaisi koko elämäänsä omistaa yhden duunin varaan? Hän selkeästi haluaisi lopettaa sarjan, mutta ei osaa tehdä siihen kunnollista loppua tai keksi siihen sopivaa juonta. Toivottavasti Noah olisi tosiaan sen max. 8 osaa pitkä ja sitten koko Ginga pääsisi ns. haudan lepoon. Ei enää jatko-osan jatko-osia kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä laahausta on teoriassa voinut nähdä vähän kaikissa Takahashin tarinakokonaisuuksissa: Sotakoirissa, hybridi-karhun kanssa, Orionissa, TLW:ssä ja Noahissa eli se on myös osaltaan Takahashin tyyliä. Itse koen Orionin paljon enemmän junnaavaksi kuin TLW:n missään vaiheessa.

      Itsekin ajattelisin, että Takahashi ei enää ole hirveän kiinnostunut tarinasta. Voi tosin olla, että sarjan jatkumisen takana voi olla niinkin tympeä syy kuin paremman eläkkeen saaminen tai sopimus kustantajan kanssa. Itse veikkaan, että Takahashi tekee kustantajan kanssa 30 osan sopimuksia mangoista ja nyt kun TLW jäi 22:n osaan, pitää tehdä 8 osaa jotain muuta.

      Poista
    2. GtLW:n loppuessa äkisti ihmettelin että jos kerran sarja päättyisi, miksi mainostettiin jo uutta sarjaa heti. Olisi ollut komea päätös Gingalle jos GtLW olisi todellakin ollut viimeinen Ginga-sarja, mutta nyt GDN tuntuu vain siltä että tarinaa vain venytetään pitkittämisen ilosta. Harmi sinänsä että GtLW loppui niin yllättäen, mikähän siinä oli sitten syynä? Muuten en ihmettelisi, mutta sitten "tilalle" tuli GDN, joka vaikuttaa siltä kuin se olisi tehty "täytetarinaksi".

      Poista
    3. GtLW:n loppumissyitä oli monta, mutta ajattelin sitäkin, että Takahashi saattoi kirjoittaa itsensä umpikujaan. Muina epäilyinähän on ollut sairastumisia ym.

      Poista
  3. Tuli mieleen, jos nyt vihollisena on tanskandoggi (ja vaikka sitten mikä hyvänsä olisi vihollinen), Orion saisi jossakin vaiheessa mahdolisuuden tappaa sen jonkun suuremman taistelun päätteeksi ja vihollinen olisi tehnyt jo niin hirveitä ettei Weedkään kykene antamaan anteeksi mutta Sirius ilman muuta antaisi anteeksi, jos elossa olisi. Mutta jos sitten Siriuksen kuolema olisi vaivannut Orionia niin paljon- ja muutenkin veljesten näkemyserot, jotka olivat selviä GtLW:ssä - ei Orion kykenisi tappamaan ketään vaan antaisi toisen mahdollisuuden, kuten Siriuskin takuulla olisi antanut. Jonkin sorttista "Nyt ymmärrän mitä veljeni tarkoitti" -fiilistä.

    Jos nyt olin yhtään perillä, GtLW:ssä Weedkään ei olisi ollut antamassa armoa karhuille. Jos näin oikeasti oli, tulisi tästä hyvä näkökulma nyt GDN:ään: Weed on oppinut ettei vihollinen aina tarvitsisi sitä toista mahdollisuutta tai ei ainakaan mahdollisuuksia loputtomiin jos tällä ei ole edes aikomustakaan ajatella tekojaan ja Orion sitä vastoin taas ajattelisi että ei aina ole ratkaisu rynnätä suin päin taisteluihin ja alkaisi epäillä pikkuisen Izoun antamaa ajatusmaailmaa (Viholiset voi tappaa armotta). Tosin ei tietenkään niin rajuja muutoksia että hahmon luonne muuttuu radikaalisti, vaan pikkuisen jöäisi Orioniin jotain uhmakkuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvin todennäköinen loppu, mutta jotenkin ihmetyttää tilanne, jossa Weed ei antaisi armoa. Tämän uusimman pahiksen pahimmat teot ovat tällä hetkellä kylän orjuuttaminen ja pennun heittäminen puuhun - ja GDW:n puolella tämä oli ihan lämmittelyä sivupahisten toimesta ennen kuin Hougeniin päästiin.

      Jep, Weed oli TLW:ssä täysin epänormaali, koska se ei ollut kiinnostunut Siriuksen sanomisista ollenkaan. Noah-mangassa Weed on taas oma itsensä. Weedin periaate on antaa vihollisilleen yksi mahdollisuus, jonka jälkeen käy huonosti: vertaa Sniper, jonka Weed vain hukutti.

      Poista