keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Fanit kritisoimassa ja fanien kritisoimisesta, osa 1

Teksti kirjoitettu tarkoituksella kärjekkäästi.

Suomessa tuntuu esiintyvän paljon ns. valituksen kulttuuria, jossa mistä tahansa positiivisesta asiasta kaivetaan jotain negatiivista. Takahashi vieraili Suomessa: Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa - mutta ei Utsjoella tai Espoossa. GNG- ja GDW-manga sekä muitakin Takahashin sarjoja tulee suomeksi ja ne saa ostettua lähimarketeista - mutta ne maksavat reilut 5 euroa kappale ja kaikilla ei ole rahaa. Harvinainen taidekirja käännettiin suomeksi ja tuotiin kaikkien fanien ulottuville - mutta sitä saa vain kirjakaupoista ja Ypäjällä sen saa vain pyytämällä kirjakauppiasta erikseen tilaamaan sellaisen ja taidekirja oli turha kääntää, koska siinä ei ollut paljon tekstiä. GDW-mangan kannet uudistettiin fanien toivomuksesta - mutta valokuvat eivät ole kivoja ja ne japanilaisetkin kannet on aika rumia.



Valittaminen on minusta aivan normaalia ja useissa tilanteissa ihan toivottavaa: vikoja ei voida korjata, jos niistä ei tiedetä. Monet ihmiset osaavatkin valittaa vioista asiallisesti: jos kansikuvat ovat tylsiä, toivotaan parannuksia. Jos käännöksessä on selvä virhe, kysytään korjausta. Jos jotain olisi kiva saada (tietty sarja suomeksi, tiettyjä tuotteita myyntiin, juliste mangan mukaan jne.), sitä kysytään. Jos tahdotaan jotain isompaa, tehdään adressi.

Sen sijaan minä en voi sietää ns. elintapavalitusta ja toisten ilon pilaamista. Esimerkkinä toimii erittäin hyvin esimerkiksi Takahashin Suomen vierailu. Takahashi kiersi käytännössä katsoen koko Suomen halki, mutta siitä huolimatta ihmiset valittivat siitä, että hän ei käynyt paikkakunnalla X, Y ja Z. Valittajat itse eivät voineet matkustaa tai olivat varattuina noina päivinä, joten tämän vuoksi oli epäreilua, että muut saivat tavata idolinsa. Sekaan tuli myös ihmisiä, jotka totesivat hyvin suoraan, että heitä ei kiinnosta pätkän vertaa koko vierailu.

Minulle herää tällaisesta aina kysymys yksi kysymys: miksi.

Jos ei itse pääse osallistumaan johonkin tapahtumaan, miksi täytyy ryhtyä syyllistämään muita siitä, että he pääsevät? Jos jokin asia ei kiinnosta pätkän vertaa, miksi täytyy väkisin tunkea keskusteluihin mukaan kertomaan, että minuapa ei tämä asia hetkauta pätkän vertaa?

Hassua kyllä, tämä valituskulttuuri on pitkälti Suomen yksinoikeus. Ulkomaisilla Ginga-foorumeilla ihmiset olivat innoissaan asiasta, onnittelivat suomalaisia upeasta uutisesta, suunnittelivat matkaan lähtöä ja olivat aidosti iloisia niiden puolesta, jotka pääsivät matkaan - vaikka heillä itsellään ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia lähteä Suomeen USA:sta, Englannista, Unkarista ja ties mistä muualta.

Itse näkisin, että takana on suomalainen yleinenkin apaattisuus, jota näkee harmillisen usein. Valittaminen on helppoa eikä se vaadi mitään ylimääräistä työtä. Siinä täytyy vain kerätä itsesäälinsä ja lähettää se maailmalle. Vikojen korjaaminen vaatii taas työtä ja aktiivisuutta.

Minä olen vain kateellinen tyypille, jonka niska näkyy tässä kannessa.

Kuinka moni valitti WEED-mangojen uusista valokuvataustoista? Aika moni. Kuinka moni tarjoutui tai lähetti kustantajalle omia valokuviaan taustoiksi? Minun tietojeni mukaan nolla. Kun Fangin suomeksi kääntämisestä ilmoitettiin, nousi uusi valitusryöppy: näihinhän uppoaisivat kaikki rahat eikä sarja kiinnosta niin paljoa, että sen vaivautuisi ostamaan. No, mitäpä jos sarjan lainaisi kirjastosta? Ei käy, on kivempi valittaa, miten sarjoja on liikaa ja rahat ei riitä.

Missä vaiheessa valitus on oikeutettua?

Silloin, kun se oikeasti vie jotain pois kaikilta. Taidekirjan puuttuvat tiedot harmittivat, koska katseltavaksi tarkoitetussa kirjassa ne iskivät heti silmään. Kirjassa oli myös erittäin vähän tekstiä, jolloin pientenkin asioiden puuttumiseen kiinnittää heti huomiota. Kun WEED-mangasta puuttui tekstejä puhekuplista, oli siitäkin valittaminen järkevää: kirja on kuitenkin tarkoitettu luettavaksi ja tekstien puuttuminen häiritsee melkoisesti.

Missä vaiheessa mennään rajan yli?

Silloin, kun viasta tulee pääasia. WEED-mangaa on ilmestynyt yli 30 osaa, GNG:tä 18 ja päälle vielä ekstramangat. On melko tyhmää ryhtyä puhumaan laadun jatkuvasta laskemisesta ja rahastamisesta, jos yksittäisissä osissa tapahtuu yllä mainittu virhe. Monissa keskusteluissa puuttuvasta tekstistä sekä taidekirjan puuttuvista roduista tuli pääaihe ja koko muu kirja jäi täysin huomiotta. Ehkä säälittävin valitusketju purkautui siitä, kun yhden WEED-mangan mukana oli ilmainen Soul Eater -lukupala. Huomattava osa WEED-mangasta keskustelevista henkilöistä uppoutui tähän ilmaiseen lukupalaan kertoen, miten turha se oli ja miten se oli heitetty roskiin. Itse manga jäi sitten ilman huomiota tämän pahan, pahan mainoksen takia.

Yksi valituksen muoto, jota tulee aina silloin tällöin seurattua on se, miten monet mainostavat jatkuvasti sitä, miten he eivät enää seuraa fanittamaansa sarjaa, koska se on huono. No, miksi pitää hengailla seurassa, missä siitä puhutaan ja nimenomaan osallistua keskusteluihin, joissa epäkiinnostavan sarjan epäkiinnostavista asioita analysoidaan? Ymmärrän hyvin, että jos jokin aihe ei kiinnosta, se ei kiinnosta. Olen omalta osaltani käynyt GNG:n juonen jo läpipuhki eikä siitä keskusteleminen enää säväytä minua hirveästi. Tästä huolimatta en tunge mukaan keskusteluihin haukottelemaan, että se piirretty on jo reilut 20 vuotta vanha, joten eiköhän se ole nähty jo riittävän monesti.

Kokonaisuudessaan minua kiinnostaisi tietää, miksi tämä valitus on niin normaali osa nettikeskustelua. Positiivisia asioita nostetaan harvemmin kuin kerran esiin, mutta negatiiviset kaivetaan monta kertaa ja monesta eri kulmasta.

17 kommenttia:

  1. Tuota mangojen kansi asiaa olen pohtinut omassakin blogissani, joten niistä en aio tässä kommentissapuhua..

    Tuosta Takahashin vierailusta voisin kyllä sen verran todeta, että vaikka itse tuolloin foorumilla totesinkin harmissani, etten pääse (lue: ei ollut rahaa enkä saanut sille päivälle vapaata silloisesta työpaikasta). Siltikään en sanoisi kommentoineeni kovinkaan silmiinpistävästi, vaan olin (ainakin omasta mielestäni) iloinen muiden puolesta. Minusta ainakin mielipiteensä sanominen on ihan ok, oli se sitten hyvää tai huonoa. Tiedän kyllä, mitä ajat tekstillä takaa ja olen kyllä siinä suhteen samaa mieltä kanssasi siitä, että näissä piireissä kyllä valitetaan aika paljon, mutta samaan aikaan herää kysymys siitä, että eikö fanilla ole oikeutta olla kiinnostumatta tai tykkäämättä jostain ja ilmaista se omin perusteluinsa? Esimerkiksi tuo FANG on itselle sellainen, mistä en kovin kiinnostunut ole, enkä sitä näillä näkymin aio hankkiakaan, mutta en silti sanoisi valittavani, olen iloinen niiden puolesta, jotka sarjaa suomeksi toivoivat.

    Kuten jo totesinkin, olen samaa mieltä siitä, että valitusta on liikaa ja välillä sitä tunnutaan hakevan tarkoituksella. Itse joskus sain blogiini kommentin, jossa minulle suorastaan raivottiin siitä, että valitin asiasta X (en siis muista mikä asia kyseessä, mutta en mielestäni blogissani koskaan ole valittanut, vaan pikemminkin kertonut mielipiteeni). Pitäisikö siis niiden, joita jokin asia ei miellytä olla hiljaa, jotta muut eivät pahastuisi? En usko. Jokainen saa sanoa mielipiteensä, kunhan asenne on selvästi positiivinen ja toiveikas.

    ..Mutta ehdottomasti liputan sille, että positiivisista asioista tulisi puhua enemmän ja niitä tulisi tuoda enemmän esille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Positiivisia asioita kannattaa ja pitää nostaa esille. Itsellänikin on tuo sinun "Hyvä kiertämään" -haaste tekemisen alla. Julkaisen varmaan viikonloppuna.

      Poista
    2. Kiva, jos aiot sen tehdä. Se ei ole saanut kovinkaan paljon osanottoa :D

      Poista
    3. Täh, minä olen nähnyt sen 2-3 paikassa enkä blogeja hirveän ahkerasti seuraa. Ehkä tekijät eivät ole vain ilmoittautuneet blogissasi?

      Poista
  2. Itseltäni löytyisi lukemattomia Weedin kansikuviin luultavasti kelpaavia valokuvia, mutta en tiedä oikein mihin niitä voisi lähettää.

    Valittaminen on meikästäkin hyvin ikävää. Otin uutisen FANGin suomentamisesta mielenkiinnolla vastaan, hyvä kun saavat enemmänkin Takahashin piirtämiä sarjoja suomeksi...mutta ei se vain kaikille tunnu riittävän.
    Soul Eater-lukunäytteen luin kerran ja pistin sen talteen, oli ihan jees että kustantaja hieman yrittää tuoda mainosta uusille julkaisuilleen. En suuttunut asiasta (ja ihmettelen totisesti, miksi siitä ylipäänsä pitäisi) joten en paneutunut siihen sen enempää.

    Mutta siis, yritän nyt saada sekavaa viestiäni hieman kokoon: itse tykkään ajatella uusista asioista positiivisesti, enkä juuri koskaan valita. Harmittaa hirveästi kun muut ihmiset ei tunnu kykenevän siihen samaan, vaan repivät pelihousunsa pienistäkin asioista. Ginga-fandom ei ole ainoa joka tästä kärsii, vaan olen törmännyt tähän paljon muuallakin. Oikeastaan, nyt kun mietin, olen törmännyt tähän muissa fandomeissa enimmäkseen vain Suomessa. Me suomalaiset olemme melko jöröä ja synkkää kansaa, mikä heijastunee paljolti ajatustapaamme. Paljon pessimismiä ja masennusta esiintyy, siksipä se näkyy fanittaessa mitä hyvänsä. Ei osata sanoa hyviä asioita, vaan valittaminen on se mikä tulee luonnostaan. Haukkumalla ei asiat parane, mutta kehumisesta sentään jäisi vähän parempi mieli. Ei se nyt maailmaa kaada, jos kirjan kansi on kirkkaanpunainen (kuten varhainen Weed-pokkari), sisältö on pääasia.

    ~Yamashita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. postia@sangatsumanga.fi eli ihan Sangatsun perusosoite.

      Jep, itsekin miellän tämän enemmän suomalaisten ongelmaksi kuin pelkän Ginga-fandomin. Siitä muotista pitäisi vain päästä eroon, koska negatiivisuus levittää negatiivisuutta.

      Poista
    2. Ja lisäyksenä: kannattaa ensin ilmoitella kuvista ennakoon ennen lähettämistä. Jos sähköpostiin tärähtää valtava liitetiedosto, se voi lentää roskiin viruksena.

      Poista
  3. Allekirjoitan aikalailla tekstissä mainitun. Kritiikkiä saa antaa, varsinkin, jos se on aiheellista. Puuttuvat tekstit puhekuplista, ajoittain tapahtuneet useat myöhästelyt peräkkäin, toiveet uusista käännöksistä ja painoksista ovat varmasti peukun näyttämistä julkaisevalle taholle, koska se kertoo, että sarja kiinnostaa sekä lukijoita ja ostajia riittää.

    Yksi käsittämättömimmistä asioista on joskus aikaisemmin mainitsemani asia siitä, että harmitellaan jos jokin julkaistaan suomeksi. Näin oli esimerkiksi taidekirjan, Weed Gaidenin ja Fangin kohdalla. Vaikka suomentaminen ei tarkoita sitä, että se olisi varsinaisesti keneltäkään pois niin silti pitää tulla motkottamaan miten ei miellytä.

    Ymmärrän kyllä siis enemmän kuin paremmin, jos jotkut tulevista suomennoksista eivät kaikkia kiinnosta, mutta se osoitetaan enemmänkin "no tää nyt on ihan turha sarja, olisitte julkassu tän minkä mä halusin" -tapaan. Ei voida olla iloisia niiden puolesta, joista on kivaa saada sarja suomeksi ja antaa mahdollisuus monille tutustua sarjaan omalla äidinkielellään.

    Itseäni ei hetkauta kuin pieni osa suomennettavista sarjoista, jotka nyt sattuvat olemaan pääosin gingaa. En ole silti nähnyt tarpeelliseksi käydä motkottamassa miten en tykkää, että suomennetaan Narutoa, One Piecea, Bleachia ym. jotka nyt vain eivät satu itseäni kiinnostamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä. Itse on etenkin Ginga-piirien ulkopuolella tullut nähtyä paljon sitä, että harmitellaan, kun Gingaa käännetään paljon suomeksi. Kyllähän Ginga on iso osa näitä julkaisuja, mutta en itse kyllä keksi mitään sarjaa tilallekaan käännettäväksi.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Ylivoimaisesti paras kirjoitus blogissasi. En tosin lukenut kuin tämän yhden kirjoituksen mainitsemistasi syistä. Heti tekee mieli perustaa valitusfoorumi, jossa ainoa pointti on valittaminen, että on joku paikka, jossa kaikki ihmiset pääsevät pätemään, ironisesti tai ei. Asiasta toiseen: oletko jossain muualla kirjoittanut jostain muustakin kuin kaksoisolasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En hirveämmin muista aiheista ole kirjoitellut. Ginga-puoli on se vahvin pyöritykseni.
      http://chibi-urumi.blogspot.fi/
      Tuossa on yleisempi blogini, mutta sitä päivitän harvemmin.

      Poista
  6. kun näin Weedin kannessa jonkun tyypin niskan olin vain että OMG mä oon niiin kade! Olis ollu mahtavaa päästä tavallaan Weedin kanteen. On muutenkin aivan mahtavaa että meille on suomennettu Hopeanuoli Weed ja lukuisia ERIKOISmangoja! Mielestäni siitä ei sovi valitta... ja se soul eater mainos/lukupala oli minun mielestäni vaan kiva pikku "lisä". En ymmärrä miksi ihmiset valittavat niin turhista asioista kuin jonkun niskasta mangan kannessa. Eipä sentään ollut jonkun naamaa siinä! Mahtava teksti jälleen!! =3

    VastaaPoista
  7. Minua on aina ärsyttänyt Ginga-fandomin negatiivinen asenne vähän kaikkea kohtaan... Miitteihin ei mennä koska muihin Ginga-faneihin ei haluta tutustua, uudet julkaisut ei kiinnosta, koska kaikki uusi on pahasta, Weed on ärsyttävä hahmo ja jatko-osana surkea, anime on piirretty rumasti, samoin kaikki Takahashin uusi tuotanto, kaikki fanitoiminta on tyhmää ja fan artin piirtäjät ovat ylimielisiä ja keräilijät elitistejä. Gin on oikeastaan aika ärsyttä hahmo, koska on liian täydellinen ja sitä rataa.... Okei tämä oli hieman kärjistystä, mutta tajusitte pointin. Jos Gingassa on kaikki oikeasti niin huonosti, niin miksi sarjaa sitten edes fanitetaan :O

    En pyöri Gingan lisäksi muilla foorumeilla, joten en osaa tarkemmin sanoa, mutta välillä tuntuu että tosi monella Ginga-fanilla on asiat huonosti yleiselläkin tasolla. On masennusta, syrjäytymistä ym. Ja se on tosi surullista... =( Ehkä nettiin kerääntyy herkemmin ihmisiä, joilla on asiat huonosti in real life ja siksi tälläisissä nettifandomeissa negatiivisuus tuntuu välillä olevan aika katossa... Toisaalta ymmärrän tämän hyvin, netti on varmasti monelle se viimeinen paikka jossa keskustella muiden kanssa, jos elämä on muuten yksinäistä ym. Ja toisaalta Gingan kaltainen hieno tarina saattaa olla monelle voimaa antava ja hyvä henkireikä. Tai ehkä se on vain se perus suomalaisluonne. Mene ja tiedä...

    Takahashin vierailuun kohdistuva negatiivisuus tuntui aikanaan tosi pahalta, koska ainakin itselleni se oli henkilökohtaisesti tosi suuri juttu, vaikken kaikkiin taphtumiin osallistunut, joten oli kurjaa että joidenkin oli pakko tulla huutelemaan ettei heitä voisi vähempää kiinnostaa ja pilata toisten ilo, vaikka pohjmmillaan syynä taisi olla oma vatutus ettei tapahtumiin päässyt syystä tai toisesta. Toki jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen, mutta ei silti tarvitsisi olla epäkohtelias... =/ Miksei tässä fandomissa muutenkaan osata olla iloisia toisten puolesta vai ovatko suomalaiset niin kateellista kansaa?

    Tunnustan, että valitan itsekin: Minua suoraan sanoen ärsyttää sekä mangojen ja animeiden kannet, koska ne ovat ne niin huonosti tehtyjä ja niistä paistaa huolimattomuus ja se suututtaa minua. Sama koskee animen tekstityksiä. Tuntuu ettei julkaisijat osaa aina arvostaa Gingaa, vaikka uskallan veikata että sekä anime että manga ovat olleet tosi tuottoisia, koska me fanit olemme niin innoissamme niistä. Jos jostain tuotteesta pyytää rahaa, niin silloin minusta on jopa oikeus valittaa sen laadusta, jos siinä ilmenee vikaa. Ehkä tämä me fanit olemme niin perfektionisteja koska rkastamme niin syvästi Gingaa? Jos julkaisupuolella ei riitä omaa aikaa tarpeeksi tälläisiin asioihin, niin monia aktiivisia faneja voisi varmasti hyödyntää näissä asioissa. Muistan esim. kun Weed-anime tuli suomeen ja animen takakannet sisälsivät virheellistä tekstiä, mutta hommaan otettiin Polecat-niminen fani, joka kirjoitti tosi hyvät takakansitekstit. Uskon että tästä fandomista löytyisi varmasti paljon muitakin aktiivisia faneja, jotka mielellään auttaisivat esim. Weed mangan valokuvien kanssa ja vieläpä ilmaiseksi. Asiaa pitäisi vain delegoida paremmin, sillä tämä fandomi on hyvin innokas, joten tekijöitä ja apua kyllä varmasti löytyy. =)

    - Lucario

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, itse olen huomannut samaa. Erityisesti Weediä ja Orionia seuraavat keskustelut ovat mielenkiintoisia, koska Weed on liian pyhimys ja Orion taas ilkeä. Varmaan hahmon pitäisi olla tasaisen lattea ja ilman mielipiteitä, että se kelpaisi faneille.

      Nettikeskusteluissa (etenkin ns. hallituissa, kuten Kaksoissola) on usein poikkeuksellisen paljon ihmisiä, jotka eivät pysty kommunikoimaan ns. normaalisti tavallisissa tilanteissa. Jotkut ovat ujoja, toisilla on paniikkikohtauksia, osa ei kestä ihmisjoukkoja... Tällaisille henkilöille netti on usein ainoa paikka tutustua uusiin ihmisiin ja käyttäytyä oman luonteensa mukaisesti.

      Ah, minäkin vihaan animen tekstityksiä, koska ne ovat roskaa. Kirjoitusvirheitä, väärin käännettyjä kohtauksia, toimimattomia ajastuksia... Niitä ei ole selkeästi tehty kunnolla.

      Ja tietysti virheistä saa (ja pitää) valittaa, mutta valituksen määrä pitäisi huomioida. Olen ikuisesti katkera siitä, että KAIKKI fanit valittivat takakansista, joissa selitetään Daisukesta ym. mutta kukaan ei välittänyt itse tekstityksistä, jotka olivat ihan päin prinkalaa. Lopulta tekstit olisivat olleet paljon tärkeämmät kuin kannet ja takakansitekstit...

      Poista
  8. Haha, eikös tämä valittamisesta valittaminen ole kaikkein pahinta? :'D

    Minuakin on monesti ärsyttänyt ihan ihme asioista valittaminen, vaikka varmasti minunkin on nähty känisevän mm. siitä, ettei kaikkia julkaisuja ole ollut heti saatavissa Raahesta tai Padasjoelta - tuolloin kritiikkini on kuitenkin kohdistunut enempi esim. R-Kioskiin ja K-Kauppaan, pitäisihän nyt kauppiaiden tietää, jos pienessä tuppukylässä pyörii tällainen hullu Ginga-fanaatikko. hah hah.. XD

    Takahashin vierailun aikaan minua ihmetytti ja jopa raivostutti kitinä siitä, miksei sensei vieraillut jokaisessa Suomen pitäjässä sillä hetkellä kuin itse kullekin Ginga-fanille sattui sopimaan. Jossei se ole itselle niin iso juttu, että tekee kaikkensa päästäkseen paikalle tai tekee ja ei siitä huolimatta pääse, niin miksi pilata muiden ilo? Minusta vähän loukkaavaa vieralun järjestäjiä ja Takahashia kohtaan nurista siitä, ettei toiselta puolen maailmaa lentänyt idoli tule omalle kotiovelle, vaan itsekin pitäisi muutama sata kilometriä matkustaa.

    Eniten kaikista on tietty harmittanut fanien väliset riidat ja toisten fanitustapojen haukkuminen. Näiden yhteydessä monesti itsekin ihmetellyt, miksi niin mukavasta asiasta kuin Ginga, täytyy väenväkisin vääntää negatiivista aikaan?

    Lopuksi kiitän vihjeestä Weedin kansien suhteen, katsoo, jos sinne saisi parit alppikuvat lähetettyä, kuten taannoin Kaksoissolassa tuli uhottua! ;) (Lol, laitan sellaisen, missä nenäni näkyy huomaamattomasti jostain kiven takaa niin jää jotain lesoiltavaa eläkepäiville.. XD )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai ehkä valittamisesta valittamisen valittamisesta valittaminen on pahempaa?

      Negatiivisuutta tulee aina, kun on vähänkin enemmän porukkaa juonessa mukana. Itse on tullut monissakin piireissä ihmeteltyä sitä, miten pienistä asioista saadaan riita keksittyä. Useimmiten riidat ovat ihan aikuisten ihmisten välisiä ja ne paljon paheksuntaa aiheuttavat 12-14-vuotiaat ovat sivistyneempiä.

      Poista