keskiviikko 6. elokuuta 2014

Pahisten kohtalot

Vihollisten kohtaloista on ollut viime aikoina puhetta blogeissa, joten päätinpä itsekin hypätä sekaan. Itse olen nimittäin kiinnittänyt huomiota siihen, miten vähän Gingassa tapetaan pahiksia.

Lyhyt katsaus: GNG:n puolella pahiksista tapetaan vain karhut ja Juga. Muuten pahikset käytännössä kuolevat muista syistä: Kurojaki tekee itsemurhan, Sniper selviää hengissä, Hyena vaihtaa puolta, monien susien kohtalo jää epäselväksi tai ne tappaa joku toinen susi ja itse pääpahis Gaia kuolee tulivuorenpurkaukseen, ei hyvisten hampaissa.

GDW:ssä tapetaan villisika ja Sniper. Blue jää rekan alle, Kamakiri tekee itsemurhan, monet koirista vaihtavat puolta, ihminen ampuu Hougenin ja myöhemmissä osissa pahiksia esim. hukkuu. Orionissa joitakin pikkupahiksia kuolee taisteluissa, mutta pääpahiksen kohtaloksi ei koidu Ouun joukkojen hyökkäys.

Miksi niin harva Gingan pahiksista kohtaa loppunsa hyvisten hampaissa?

Arvelisin tärkeäksi syyksi Takahashin tahdon kirjoittaa moraalisia tarinoita, joissa elämän kunnioittaminen on tärkeää. Weed ja Gin ovatkin tässä malliesimerkkejä ja ne antavat kaikille toisen mahdollisuuden. Lopulta kovin moni pahis ei ole kieltäytynyt tästä mahdollisuudesta, vaan suurin osa on vaihtanut puolta tai paennut/tappanut itsensä. Tämän lisäksi kukaan lauman sisälläkään ei voi toimia teloittajana: Jeromen erottaminen laumasta todistaa sen.


Monissa muissa sarjoissa hyvikset toteuttavat "ei saa tappaa" -politiikkaa, mutta joutuvat kuitenkin lopulta tappamaan vihollisiaan. Joskus tällainen moraalinen ongelma jätetään täysin käsittelemättä tai vaihtoehtoisesti sarjan tekijä tahtoisi lopettaa sarjan siihen. Esimerkiksi Dragon Ball -mangassa kun Goku tappaa aikuisena (ja tietoisesti) ensimmäisen vihollisensa, aikoi Toriyama päättää sarjan tähän. Tuolloin Goku olisi kuollut heti surman tehtyään eikä enää herännyt henkiin. Markkinavoimat kuitenkin puhuivat ja DB jatkui.

Fullmetal Alchemist on GDW:n ohella yksi sarja, joka käsittelee myös tappamisen ongelmaa ja sarjan päähenkilö Edward ei tapa koskaan ketään ihmistä. Kun hänen moraaliaan koetellaan, on vastaus selvä: "Minulla on sisua olla tappamatta."

Jos sarjan päähenkilö tappaa vihollisen, vie se oitis henkilöltä viattomuuden ja myös luotettavuutta, jos henkilö on aiemmin yrittänyt antaa kaikille uuden mahdollisuuden tai pyrkinyt vaikuttamaan näiden mielipiteisiin. Itselleni tällainen huonosti toteutettu tilanne tuli vastaan Narutossa. Naruto haavoitti vihollistaan kuolettavasti ja kun pahis oli puolikuolleena maassa, Kakashi lopetti vihollisen eikä Naruto kommentoinut asiaa mitenkään. Tätä ennen Naruto oli tahtonut ymmärtää muita ihmisiä ja saanut rajujakin hakkauksia sen vuoksi, että tahtoi antaa esimerkiksi Sasukelle anteeksi. Monien pahisten kuolemaa Naruto myös suri, mutta tätä itse kuolettavasti haavoittamaansa pahista Naruto ei jäänyt suremaan.

Weedissä hieman samanlainen tilanne tuli Hougenin kuollessa, mutta Weed ei lopulta voinut vaikuttaa entisen poliisin tekoihin, koska Ginga-maailmassa ihmiset ovat selvästi koirien yläpuolella.

Tämä johtaa tarinallisesti monesti ongelmakohtiin, koska seikkailutarinat vaativat useimmiten dramaattisen lopun ja tällaista on hankala tehdä ilman pahiksen kuolemaa. Takahashi on kuitenkin keksinyt useita erilaisia keinoja, jolla hyvikset säilyttävät moraalinsa ja pahikset pääsevät hengestään ilman, että tarina latistuisi merkittävästi. Kuinka kauan Takahashi kuitenkin pystyy pitämään sarjansa hyvikset niin moraalisina, etteivät pahikset kuole hyvisten hampaissa? WEED-mangan kantavana teemana on kuitenkin moraali ja anteeksiantaminen. Voisiko Takahashin aloittama uusi manga, Ginga Densetsu Akame, olla myös uuden tyylin kokeilemista tällä saralla eli uutena tärkeimpänä hyveenä voisi olla uskollisuus anteeksiannon sijaan eikä elämän kunnioittaminen olisi niin tärkellä sijalla?

4 kommenttia:

  1. On ihan pakko kysyä, että ketä hahmoa tarkotat tossa, kenet Kakashi tappoi, Naruton ensiks haavoitettua sitä? Ei nyt muistu ollenkaa mieleen tommosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oho, miten ihmeessä en sitä muistanu, niinpä tietenkin! :D

      Poista
  2. Hmm.. Itse olen usein kokenut tämän pahisten tappamatta jättämisen lopulta aika ärsyttäväksi ja tekopyhäksi, kun hyviksen tavoitteena on kuitenkin ollut selkeästi pahiksen kukistaminen. Tuntuu myös aika epätodelliselta, että aina vain ilmaantuu jostain salama taivaalta tms. viimeistelemään hyviksen työn.

    Hopeanuolessa Akakabuton voisi nähdä sentään ihan hahmona, jolla on nimi ja luonne, vaikka se - vai pitäisikö sanoa hän? - edustaakin eri lajia kuin koirat ja ihmiset. Silti Akakabuton kaulan katkaisemista pidetään yleisesti ymmärrettävänä - toki siinäkin mentiin niin äärimmäiseen tilanteeseen, että Riki, päähenkilön isä, roikkuu puristuksissa Akakabuton kynsien välissä ja myös Gohee ja monet muut ovat välittömässä vaarassa. Selkeästi Akakabuto yritettiin alusta saakka pistää päiviltä ja häntä tuskin olisi päästetty pakoon, vaikka olisikin tullut katumapäälle ja ilmaissut tämän esim. lähtemällä livohkaan?

    En tiedä, joskus olisi piristävää nähdä esim. Gingassa, että kaikki tämä moraalisaarnaus oikeasti uppoaisi johonkin kovan luokan pääpahikseen ja tämä päättäisi kääntää kelkkansa. Vaikka kuunnella järkipuhetta jo ennen kuin sen armeija olisi kukistunut. Muutoin tuommoinen "en tapa sinua, saatat vielä muuttua" -sanoma tuntuu ainakin omaan makuuni aika turhalta mussutukselta. Rocket tietty on yksi hyvä esimerkki tästä, samoin Hougenin kenraalit. Ja toisaalta, kun ajattelee GNG:tä niin esim. Moss ja monet muut laumat kohdataan alkuun vihollisina ja muuttuvat siitä tovereiksi. Tällainen asetelma pääpahiksen suhteen voisi olla suunnattoman mielenkiintoinen.

    Vastapainoisesti olisi mielenkiintoista nähdä jonkun hyviksen vaihtavan leiriä. En tiedä, onko Orionissa sitten jotain tämänkin suuntaista.. No, suomijulkaisua odotellessa.. :3

    VastaaPoista