sunnuntai 24. elokuuta 2014

Haaste: Hyvä kiertämään


1. Kerro lyhyesti (tai pitkästi) viisi hyvää asiaa fandomista yleisesti.
2. Kerro, miten aiot parantaa omalta osaltasi fandomin ilmapiiriä jatkossa.
3. Kerro, mitä arvostat muissa faneissa.
1. Viisi hyvää asiaa
- Muut fanit
Miten paljon muista faneista, fanien käytöksestä, eriarvoistamisesta ja muusta puhutaankaan, on Ginga-piiri laaja. Millään muulla sarjalla ei ole Suomessa samanlaista pysyvää fanikuntaa, vaan useimmat fandomit kuolevat pois muutamassa vuodessa. Gingaan tulee jatkuvasti uusia faneja, minkä lisäksi vanhat fanit jaksavat löytää sarjasta aina jotain uutta ja pysyvät sen seuraajina vuosikymmeniä.
Ja fanit luovat fandomin. Ginga-fandom pysyy nykyisen kierron ansiosta tuoreena, mutta säilyttää myös paljon vanhaa tietoa.

- Avoimuus
Ginga-fanit ovat hyvin avoimia. Jos jollakulla on ongelma tai kysymys, saa siihen hyvin nopeasti vastauksen foorumeilta, joissa monilla jäsenillä huomattava osa vastauksista löytyy ihan selkärangasta. Ginga-piireissä on myös melko vähän pieniä sisäpiirejä, joihin on mahdoton päästä sisään. (Monesti tiiviit harrasteporukat mielletään sisäpiiriksi, vaikka näin ei ole.)

- Aktiivisuus
Monien muiden sarjojen fanit ovat monesti huomattavasti epäaktiivisempia kuin Ginga-fanit. Ginga-fandomissa on paljon erilaisia projekteja, faniryhmiä, miittejä ym. joista monet toimivat täysin aktiivisesti myös Kaksoissolan ulkopuolella eivätkä kaikki tukeudu KS:n kommunikoidakseen muiden fanien kanssa. Monissa muissa fandomeissa kaikki toiminta on rajoittunut yhden sivun ympärille, jonka kaatuminen johtaa usein lähes koko fandomin kuolemaan.

Aktiivisuuteen pitää myös lisätä se, miten paljon tietoa Ginga-fandomissa haalitaan, oli kyse sitten oheistuotteista, erilaisista julkaisuista tai Shounen Jumpin värisivuista. Mistään muusta sarjasta ei tunneta erilaisia julkaisuita niin hyvin kuin Gingasta.

Tämän lisäksi Ginga-fanit ovat aktiivisia myös suomijulkaisujen saralla: uusia sarjoja toivotaan aktiivisesti kustantajilta, mikä antaa mahdollisuuden myös tuntemattomampien sarjojen julkaisuun.

Ja aihetta hipoen.

- Waretuksen välttäminen
Mitä enemmän seuraan fandomia, sitä enemmän olen oppinut arvostamaan tätä. Ginga-fanit harvemmin lataavat animea tai mangaa netistä, vaan ostavat saatavilla olevia julkaisuista. Olen itse tästä kiitollinen sen vuoksi, että ilman tätä ominaisuutta Gingaa ei olisi koskaan käännetty suomeksi: kun GNG:n kääntämisestä suomeksi aikoinaan puhuttiin, oli waretuksen vähäisyys tärkeä osa kääntämisen syytä. Jos GNG-mangat oltaisiin ladattu netistä koreaksi ja/tai englanniksi, ei niitä olisi uskallettu kääntää suomeksi.

Monissa muissa fandomeissa minua ärsyttää se, miten sarjoja toivotaan suomeksi, mutta kun toivotun genren sarjoja ilmestyy, ei niitä osteta ja monet kehuskelevat lukevansa ne netistä englanniksi. Ja sitten ihmetellään, miksi tiettyjä sarjoja ei käännetä tai genrejä tehdään Japanissa hirveämmin...

- Vahvat persoonat
Vahvat persoonat johtavat usein riitelyyn, mutta ne eivät ole läheskään aina paha asia. Suurin osa parhaista keskusteluista lähtee käyntiin siitä, että ihmiset ovat täysin eri mieltä asioista ja uskaltavat ilmaista mielipiteensä. Ilman tällaisia keskusteluita ja pohdintoja Ginga-fandom olisi omalta osaltani jäänyt erittäin tylsäksi paikaksi.

2. Ilmapiirin parantaminen
Suurin asia, jonka voisin varmaan tehdä fandomin parantamiseksi, olisi olla kärsivällisempi ja neuvoa ihmisiä enemmän. Tämä ei ikävä kyllä tule tapahtumaan, koska no... En osaa tehdä sitä netissä. Kasvokkain aika hyvin, mutta netissä en niinkään ellen kykene ymmärtämään kirjoittajaa rivien välistä. Lisäksi minulla ei ole tähän aikaa, vaikka tahtoa olisikin. Joskus saatan miettiä sopivaa vastausta jollekulle viikonkin ja lopulta laitan vain "OK =)", vaikka sanottavaa olisi enemmänkin.

Koetan kuitenkin suhtautua itseeni kriittisemmin ja nähdä itseni muiden näkökulmasta, mitä olen jo toteuttanut Kaksoissolan palautekyselyiden kautta, joita on tarkoitus tehdä lisääkin tässä ajan myötä. Tarkoitus on myös jakaa Ginga-fandomin huomiota selkeästi muihinkin paikkoihin kuin KS:n, koska fandom on lopulta todella laaja ja sieltä löytyy useita eri fanituspisteitä, joista monet ansaitsisivat enemmän huomiota. Bloginurkka on tässä toiminut hyvin ja toivottavasti tätä saataisiin tästä vielä laajennettuakin.

3. Muut fanit
Minun täytyy sanoa, että pidän erityisesti nuorista faneista, joiden kasvua voi tarkkailla. Kaksoissolan puolella on monia, jotka ovat välillä olleet parikin kertaa banneilla käytöksestä johtuen, mutta jotka ovat sitten ajan myötä kasvaneet oikeisiin mittoihinsa.

Muissa faneissa arvostan sitä, että he uskaltavat tuoda oman mielipiteensä esille, mutta myös muuttaa sitä, jos uusia faktoja ilmenee.

Minulla on erittäin huono nimimuisti, joten tässä jää varmasti useampikin henkilö pois, mutta mainitsen pari minuun vaikutuksen tehnyttä fania.

- Nawulf
Nawulf on harmillisesti jäänyt monelta unholaan ja häntä muistellaan tavallisesti foorumeiden poistajana. Tämä on minusta sääli, sillä Nawulf teki urallaan paljon: hän loi aikuisille oman foorumin, aloitti nuorten foorumin uudestaan sen hajottua, on yksi Gingapedian isoimmista päivittäjistä, käänsi paljon hahmojen nimiä ym. suomeksi ja piti Hopeanuoli-kauppaa pystyssä useamman vuoden.

- Anttu
Anttu on melko uusia tulokkaita Ginga-fandomissa, mutta hän on tuonut siihen aivan uudenlaista energiaa. Antusta leviää koko ajan positiivinen fiilis kaikesta ja hän tuntuu pohjattoman kärsivälliseltä, kun puhutaan muista faneista ja vastaavasta. Hän on muutenkin erittäin pitkäjänteinen, minkä näkee esimerkiksi Hopeatiikeri-blogin pitämisessä.

- Kiatsu
Kiatsu on aina ollut minulle hieman outolintu, mutta hyvällä tavalla. Hän kirjoittaa aktiivisesti foorumille ja pitää blogia, mutta en ole koskaan saanut hänestä selkeää kuvaa muuten. Tämä johtuu osittain siitä, että Kiatsu on pysynyt pitkälti erossa kaikista tyhmistä riidoista, mitä foorumeilla on ollut. Ihan vaikuttava saavutus ottaen huomioon, miten kauan ja aktiivisesti hän on Kaksoissolassa ollut.

- Houndy
Houndya ei hirveästi Ginga-kirjoitusten parissa näe, mutta hän on monella tavalla Kaksoissolan selkäranka. En itse osaa/jaksa tehdä minkäänlaista koodausta, joten Houndy on se, joka tekee Kaksoissolaan kaikki uudistukset. Foorumin ulkoasu, uudet osastot, galleria, testit, bloginurkka ja muut päivitykset... Monet näistä päivityksistä olisi jäänyt kokonaan tekemättä, jos Houndy ei olisi ilmoittautunut vapaaehtoiseksi niitä tekemään.

- Äffä
Meillä kahdella on 70% samat mielipiteet asioista, mutta jostain syystä iskemme aina toistemme kurkkuihin, kun alamme keskustella asioista netissä. Lyön vetoa, että monet luulevat, että meillä on huonot välit tämän takia, vaikka niin ei ole. Äffä tahtoo ja jaksaa sopia aina kaikki riidat (en viittaa itseeni) sekä pyörittää isoa määrää muita aktiviteettejä.

4 kommenttia:

 1. Kiva, että päätit tehdä haasteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitihän se, kun oli iloisemmasta aiheesta tehty. =)

   Poista
 2. Loistavia vastauksia, näitä on aina tosi jännää lukea. Varsinkin kun minulla on jotenkin sellainen kuva, että sinulla on paljon mielipiteitä ja erinomaiset perustelut niin tekstejä on joka kerta mukavaa lukea ja niitä oikein jää odottamaan innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Yritän aina miettiä asioita hieman pidempään. =)

   Poista