Eräs kaikkein eniten yleistynyt, monien fanien himoitsema keräilykohde, on kalvot, joiden mukana on alkuperäinen käsinmaalattu tausta.
Gin & alkuperäinen tausta. Kuva: Hopeatiikeri |
Käsinmaalatut taustat ovat kauniita ja monissa sarjoissa jo niitä itsessään keräillään paljon. Tyylikkäästä kohtauksesta saatu tausta käy hyvin taulusta ja taustoissa on usein kuvaruudun yli menevää materiaalia, esim. puiden rungot näkyvät paljon kauemmas kuin itse sarjassa. Taustojenkin tyyli tietysti vaihtelee: yksityiskohtaisten viidakkomaisemien lisäksi seasta voi löytyä ihan vain sinistä taivasta tai useammasta pienestä osasta yhteen liitetty maisema.
Tausta nostaa kuvan arvoa jopa useita satoja euroja, vaikka kyse olisi hyvinkin tavallisesta ja yksinkertaisesta taustasta (tai animaatiokalvosta).
On kuitenkin eräs hyvin tärkeä asia, joka keräilijöiden tulisi muistaa ennen kuin innostuvat taustallisia kalvoja ostamaan: vain alkuperäinen, kohtaukseen oikeasti kuuluva tausta, nostaa animaatiokalvon arvoa huomattavasti. Jos tausta on selkeästi tunnistettavasti samasta animesta, mutta eri kohtauksesta, nostaa se animaatiokalvon arvoa hieman. Jos kyse on kuitenkin taustasta, joka ei liity kalvon animeen mitenkään, sen ei tulisi vaikuttaa hintaan.
Akame, jonka tausta todennäköisesti Mutsun kenraaleita vastaan käydystä taistelusta. Kuva: eBay |
Kirjoitan tämän sen vuoksi, että olen viimeisen puolen vuoden aikana ihmetellyt hieman Ginga-kalvojen markkinoita. Animaatiokalvot ovat yleistyneet huomattavasti, mutta taustalliset kalvot ovat muuttuneet vielä yleisemmiksi ja niitä löytää melkein yhtä usein kuin taustattomia - hinta on vain 50-400% kalliimpi.
Maalattujen taustojen ei pitäisi olla yleisiä: kun on animaatio esim. juoksevasta koirasta, käytetään siinä useimmiten yhtä ja samaa taustaa, kun taas koirasta täytyy tehdä 4-10 kuvaa. Lopputuloksena on 3-9 animaatiokalvoa, joilla ei ole taustaa. Efektien luomiseksi yhdessä animaatiokalvossa voi olla useita eri tasoja/hahmoja eri tasoilla, jolloin kalvoja on vielä enemmän.
Lyhyesti sanoen taustallisia animaatiokalvoja on liikenteessä poikkeuksellisen paljon sen vuoksi, että siitä on kehitetty tapa nostaa tuotteen arvoa reilusti. Jos ostaa animaatiokalvon 100 eurolla, lisää siihen 10 eurolla saamansa taustan, voi tuotteen myydä eteenpäin 200-500 eurolla. Olen itse törmännyt silloin tällöin myyjiin, jotka tekevät tällaisia yhdistelmiä nimenomaan tuotteen arvoa nostaakseen.
Kalvojen tällä tavalla muokkaaminen ei tietenkään ole kiellettyä. Monet keräilijät tahtovat kehystää suosikkikalvonsa tai pitää niitä muuten esillä ja tyylikäs tausta luo niihin lisätunnelmaa. Lisäksi animaatiokalvot ovat niin erikoistunut keräilyala, että sarjan fanin tulisi pystyä erottamaan (tai ainakin ymmärtää tarkistaa), onko kuvassa alkuperäinen tausta vai ei. Tällä hetkellä monelta on kuitenkin päässyt unohtumaan, että vain se alkuperäinen tausta nostaa kalvon arvoa merkittävän paljon.
Mielenkiintoinen kirjoitus ja varsinkin nyt, kun näitä on putkahdellut lisää huutokauppoihin niin kiinnostus herää vain lisää. Olen aina tykännyt animaatiokalvoista jo sellaisenaan, mutta taustojen kanssa ne ovat yksinkertaisesti niin tavattoman näyttäviä, että niiden ääreen voisi vain juuttua tunneiksi. :'D
VastaaPoistaMielenkiintoista tietää myös tuo, että taustan, joka ei ole kalvon kohtauksesta ei pitäisi nostaa hintaa yhtä paljon kuin oikean taustan, sillä välillä tuntuu, että hinnat ovat aivan yhtä korkealla toisiinsa nähden ja myyjä tarjoaa taustasta tietona vain "en tiedä onko alkuperäinen".
Itsekin menen aina sekaisin näiden taustallisten kalvojen kanssa. =D
PoistaKirjoittelin tämän juuri sen takia, että monesti keräilijöillä on periaatteena "tausta kuin tausta" ja sitten maksetaan hirveitä hintoja taustallisista kuvista. Monesti myyjät keskittyvät kalvojen keräilyyn & myymiseen eivätkä ole välttämättä koskaan edes katsoneet sarjoja, joten veisi todella paljon aikaa tarkistaa, onko tausta oikea vai ei.
Lisäksi nyt eBayssa on muutamia myyjiä, jotka ostavat kalvoja Japanista ja myyvät niitä sitten eteenpäin eBayssa. Esimerkiksi tuo jutussa oleva Akame myytiin vähän aikaa sitten Japanissa 8000 jenillä (n. 60-70 euroa) ja sen voisi nyt ostaa eBaysta 850 dollarin (n. 720 euroa) hintaan. Kalvoja kannattaa siis oikeasti katsella tarkkaan ennen ostamista.