maanantai 4. toukokuuta 2015

Miksi Weed on täydellinen?

Weed on Ginga-sarjoissa eniten keskustelua herättänyt yksittäinen hahmo. Sen päätöksiä kyseenalaistetaan, sen motiiveja epäillään ja muutenkin hahmo saa osakseen paljon kritisointia. Yksi asia, mitä itse ihmettelen on se, miten Weediä haukutaan jatkuvasti täydelliseksi. Se ei tee virheitä, oppii Battougan helposti ja saa kaikkien hyväksynnän tuosta vain.

Erikoisinta tässä on se, että Weed tekee tarinan aikana paljon virheitä ja se epäonnistuu monessa asiassa. Nämä kaikki epäonnistumiset ja virheet ovat inhimillisiä eivätkä samanlaisia strategisia virheitä kuin Rikin ja Ginin virheet. Alla muutamia Weedin tekemiä huomattavia virheitä ja epäonnistumisia.

Weedin virheet


Sakurasta huolehtiminen
Weed ei osannut pyydystää ruokaa, mikä oli osasyynä Sakuran kuolemaan. Vertailun vuoksi samanikäinen Gin osasi pyydystää fasaaneja ja mahdollisesti muuta riistaa, vaikka se ei ollut villikoira.

Taistelu P4:ä vastaan
Taistelun alussa Weed juoksee suoraan P4:ää kohti, jonka seurauksena hirviö saa otteen Jeromesta ja Jerome haavoittuu. Myöhemmin Weed ei saa hirviötä houkuteltua pois luolasta eikä haavoitettua sitä vakavasti, vaikka Ken ja Kagetora auttavat sitä. Myöhemmin Ken ja Kagetora joutuvat pelastamaan Weedin.

Kidnappaus
Rocketin veljesten onnittuu siepata Weed ilman, että tämän onnistuu tehdä yhtään vastarintaa. Päinvastoin Weed menettää tajunsa sieppauksen aikana.

Kamakirin kohtaaminen
Kun Weed kohtaa Kamakirin, Weed alistuu ja pyytää lupaa kulkea alueen läpi. Tämä oli munaus: Weedin omat laumalaiset eivät tahtoneet nähdä johtajaansa kumartelemassa toiselle ja Kamakiri oli jo Hougenin joukoissa, joten pyynnöillä ei ollut mitään virkaa.

Vakoojien vapauttaminen
Tämä kohtaus on aiheuttanut paljon keskustelua ja itsekin olen pitkälti sitä mieltä, että vakoojien vapauttaminen oli tyhmä teko, joka vaaransi koko lauman.

Sniperin kimppuun hyökkääminen
Kuultuaan Ginin kuolemasta Weed hyökkää suinpäin Sniperin hallinnassa olevalle alueelle ja melkein kuolee joutuessaan alakynteen taistelussa.

Armeijan kerääminen
Myös Weedin keräämää armeijaa voi tavallaan pitää epäonnistuneena. Samalla kun Hougen riitti riveihinsä satoja koiria, ehkä noin 500, oli Weedin armeijassa aina alle 100 koiraa. Weedin laumassa oli useita yksittäisiä hyviä taistelijoita, mutta Weed ei missään vaiheessa saanut kerättyä suurta laumaa. Ainoat valmiit laumat, jotka Weed liitti joukkoihinsa oli Tesshin ja Koga-koirat sekä Kyoshiro-laumoineen. Kaikki muut koirat olivat yksittäisiä sotureita. Moss ja Kisaragin pojat liittyivät laumaan omine aikoineen tai sitten jonkun muun pyynnöstä.

Tähän listaan saisi vielä varmasti jatkoakin.

Listassa näkyy myös eräs tärkeä seikka: Weed jää taisteluissa monta kertaa alakynteen, häviää niitä tai haavoittuu. Monesta vaikeasta tilanteesta Weed selviää vain sen vuoksi, että Jerome tai joku muu käy pelastamassa sen.

Zetsu Tenrou Battouga


Battougan oppimisesta voi olla montaa mieltä. Animessa Weed tekee battougan vaistonvaraisesti, kun sen ystävät ovat vaarassa, mutta ei muista iskua tai sen tekemistä, kun siltä kysytään sitä. Mangassa (sekä myöhemmin myös animessa) Weedin täytyy opetella Battougaa Tesshinin neuvomana. Weed oppii iskun nopeasti, muutamassa päivässä, ja kykenee käyttämään sitä hyvin myös elävään vastustajaan joskin iskun voima vie Weediltä kaikki voimat ja iskee sen tajuttomaksi. Myöhemmin Hougenia vastaan Weed lentää nurin aina iskun tehtyään.

Verrataanpa Weediä muihin sukunsa jäseniin:

Riki oppii iskun susilta. Opettelun aikaa tai tapaa ei kerrota. Riki pystyy tekemään iskun helposti eikä satuta itseään laskeutuessaan.

Gin oppii Battougan nähtyään sen yhden ainoan kerran. Gin ei loukkaannu eikä väsy iskun käyttämisestä ja jaksaa käyttää sitä monta kertaa peräkkäin. Lisäksi Gin saa iskuun niin paljon voimaa, että kykenee iskemään sillä Akakabuton pään irti.

Yukimura osaa torjua Battougan, kun se näkee sen ensimmäisen kerran. Lisäksi Yukimura on omillaan kehittänyt hyvin Battougan tyylisen iskun, Neck the Killing.

Lauman johtajuus


Yksi asia, mistä Weediä on myös kritisoitu, on se, miten helposti se sai lauman johtajan paikan. Gin sai johtajan paikan, kun Ben sokeutui ja Gin tahtoi jatkaa matkaa Shikokuun, jonka jälkeen se alkoi ansaita paikkaansa johtajana.

Weed taas määrättiin johtajaksi. Laumassa oli noihin aikoihin Ken, Kagetora, Jerome, Mer ja joitakin rivikoiria. Weed itse ei pyytänyt päästä johtajaksi eikä se edes tahtonut johtajaksi, mutta sen laumalaiset päättivät asiasta sen puolesta.

Samoin kävi myöhemmin Ouun ylipäällikkyyden kanssa. Gin antoi paikkansa Weedille, vaikka tämä yritti siitä kieltäytyä. Weed ei ole missään vaiheessa tarinaa etsinyt itselleen johtajan paikkaa tai valtaa.


Oma elämä


Kun Weed kohtaa Koyukin, kummatkin rakastuvat toisiinsa päätä pahkaa. Weed ottaa etäisyyttä muihin laumalaisiinsa ja lähtee Ouusta. Kun Weed on matkalla, Venäjän sotakoirat rantautuvat Hokkaidoon. Weedille ilmoitetaan tunkeilijoista, Hakuroun valmiudesta ryhtyä sotaan ja siitä, että Gin on lähtenyt matkaan laumansa kanssa.

Kun Weed kuulee asiasta, ei Weed lähde matkaan. Monet lukijat olivat sitä mieltä, että Weedin pitäisi heti lähteä apuun.

Miksi ihmeessä pitäisi lähteä?

Weed ei tunne Hakurouta, mutta tietää, että tämä on vanha Ouun soturi, jolla on armeija.
Apuun on jo lähtenyt Gin, joka keräsi Hougenia vastaan parissa päivässä satojen koirien armeijan.
Sotakoirien taitoja ei tuossa vaiheessa tiedetty.
Weed laittoi Rocketin sijaisjohtajaksi laumalleen ja tämä ryhtyi keräämään joukkoja.

Johtajana tämä kuulostaisi minusta suorastaan loistavalta delegoinnilta ja jatkaisin lomaani. Homma ei kuitenkaan toimi ja heti, kun Weed saa tietää tästä, jää Koyuki taakse ja Weed lähtee keräämään joukkoja.

Olen yhä sitä mieltä, että Gin mokasi kaikkein pahiten sotakoiria vastaan taistellessa, koska Gin ei kerännyt joukkojaan, vaikka tiesi vastustajiensa voimasta.

Kerrataan kuitenkin vielä hieman:

Weed
- Oli poissa maksimissaan 2 viikkoa
- Lähti sotaan armeijansa kanssa melko myöhään

Gin
- Oli poissa Ouusta useita vuosia
- Jätti paikalle kaksoisolentonsa, mutta ei käynyt antamassa niille tarkempia ohjeita
- Ei kuullut vuosien aikana ainuttakaan huhua siitä, miten Ouun paratiisi oli kaatunut, korruptoitunut ja joutunut ihmisiä syövän hirviön valtaamaksi

Miksi?


Nämä kaikki seikat ovat kuitenkin usein perusteluita sille, miksi Weed on täydellinen. Miten tämä on edes mahdollista? Ymmärtäisin enemmän, jos Weedistä valitettaisiin siksi, että se tupeksii jatkuvasti, mutta Weedin virheistä on puhuttu oikeastaan Koyukin kanssa hempeilemisen yhteydessä.

Mitkä ovat kuitenkin syitä, miksi Weed näyttää ihmisten silmissä niin ah-niin-ärsyttävän-täydelliseltä?

Itse pidän kaikkein isoimpana syynä ensivaikutelmaa. Lähes kaikki fanit ovat tutustuneet Weediin hahmona WEED-animen kautta. (Englanninkielisiä mangoja oli ilmestynyt vain kolme eikä niistä saa kovin selkeää kuvaa Weedistä hahmona.) Vaikka Weed tekee samoja virheitä kuin mangassakin, on sävy kuitenkin erilainen ja -erityisen tärkeästi- muiden hahmojen reaktiot ovat erilaisia.

Kun Weed tekee mangassa jonkun päätöksen, sen laumalaiset usein kritisoivat sitä tai esittävät omia näkemyksiään. Jos ei muuta, niin joku taustalla tuhahtelee siitä, millainen pehmoarmeija tämä onkaan. Animessa Weedin teot hyväksytään suoraan ja niitä pidetään suorastaan palvottavina. Monesti, kun Weed tekee päätöksensä, useat sivuhahmot jäävät tuijottamaan Weediä ja ihailevat tämän nerokasta ja oivaltavaa päätöstä ("Meidän ei pitäisi ottaa näitä 2 kuukautta vanhoja pentuja mukaan taisteluun.").

GNG-animessakin oli tällaisia tilanteita, mutta ne menivät ohi muutamassa sekunnissa. Usein ne olivat vain hetkiä, kun hahmot katsovat toisiaan tai sitten siinä kehutaan koko laumaa kokonaisuutena. WEED-animessa tällaisiin kohtauksiin pysähdytään ja niitä hangataan naamalle samalla, kun taustalla soi joku imelä musiikki.

Animen ja mangan suomijulkaisun välillä oli useita vuosia, joten on luonnollista, että kuva Weedistä täydellisenä Jeesuksena jäi katsojien mieleen. Kun manga ilmestyi, se sisälsi pitkälti samat asiat kuin anime, mutta sävyerot olivat näissä huomattavat: muut hahmot eivät palvo Weediä. Monilla anime-Weed kuitenkin kummittelee pysyvästi mielessä, minkä vuoksi mangan käänteet on helpompi unohtaa.

Weed edustaa hahmona huomattavasti erilaisempaa tyyppiä kuin Gin ja Riki aikoinaan: se on inhimillinen eikä se saa voimiaan tuosta vain. Lukijoiden tulisi kuitenkin huomata se eikä arvostella Weediä vain ensivaikutelman kautta.

16 kommenttia:

 1. Ottaen huomioon kuitenkin se, että giniä opetettiin metsästämään, jonka takia se osasi metsästää jo ollessaan weedin ikäinen, ja giniä ja myös rikiä koulutettiin ihmisen käsissä jonka syystä olettaa niiden oppivan helpommin uusia asioita (esim battouga.) ja kestävän sen seuraukset paremmin, kun weed vain oli tavallinen villikoira alunperin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei metsästyskoira osaa pyydystää riistaa koulutuksensa ansiosta - usein jopa päinvastoin: koira opetetaan niin, että se ajaa riistan ihmisen ulottuville. Esim. jos koira ei haukkuisi riistaa, se saisi sen helpommin kiinni. Tai ajattelee jotain lintua seisovia koiria.

   Villikoiraa voisi samoin perustein pitää vahvempana: villikoira ei saa ruokaa tai kattoa automaattisesti, vaan sen täytyy osata hankkia ne itse. Suurin osa Rikin ja Ginin koulutuksesta oli juoksemista tai uimista, mitä villikoirat oppivat automaattisesti.

   Poista
 2. Ihanaa että joku oikeasti ymmärtää millainen hahmo Weed on! Vaikka anime oli mitä oli, silti pidin Weedistä. Mangan myötä kiintymykseni vain kasvoi. Ginissä ei ollut mitään vikaa, mutta hän vain ei ollut niin "persoonallinen". Hän vain voitti kaiken ja nousi Ouun johtajaksi. Monet varmaan pitää hänestä siksi koska nostalgiaan on helppo juurtua. Mutta tosiaankin... Weed ei tehnyt loppua Hougenista itse. Tämä sama juttu toistuu monta kertaa sarjan aikana eri taisteluissa. Sanasi "inhimillnen" täten sopii hyvin Weedille. Virheitä, mutta jotain niistä opitaan tavalla tai toisella.

  Toivon että mahdollisimman moni päätyy lukemaan tämän mainion tekstin ja alkaisi miettimään mitä sanoo hahmoista pelkän ensivaikutelman perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en lapsenakaan hirveämmin pitänyt Ginistä. Se oli voimakas taistelija, mutta siinä ei tosiaan hirveämmin ollut mitään persoonaa. Anime-Weedistä en itse hirveästi välitä, mutta näen monet sen teoista lähinnä väärinä toteutustapoina tekijöiden puolelta.

   Toivon itsekin, että hahmoille annettaisiin toinen mahdollisuus. Itsekin olen luopunut Jerome-vihastani, kun hahmo kehittyi sarjan aikana.

   Ja kiitos kehuista.^^

   Poista
  2. Seuraavaksi postaus Jerome-vihaan liittyen. Itse en ole päässyt siitä vieläkään yli. :<

   Poista
  3. Pitää yrittää. Ongelmana on vain se, että tahtoisin perehtyä siihen kunnolla ja sitä varten pitäisi katsoa anime ja lukea manga.

   Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Weedin suurin ongelma hahmona on, että muut sarjan hahmot tuntuvat suorastaan palvovan sitä. Etenkin animessa, niinkuin Uru tuossa sanoikin, mutta on sitä havaittavissa myös mangassakin. Hahmothan suorastaan kilpailevat siitä, kenet Weed valitsee erillisille pelastustehtävilleen tai kenen kanssa Weed viettää aikaa yms. Ehkä juuri se onkin ongelma, että katsojille syötetään Weedin "ihmeellisyyttä" juuri toisten hahmojen kautta, eikä näin ollen katsojat pääse itse hoksaamaan kuinka mainio hahmo Weed on, ja sekös ärsyttää.

  Gin puolestaan saa paljon enemmän muilta hahmoilta lyttäystä ja halveksuntaa, etenkin alussa, ("se on liian pieni, ei se selviä tuosta"). John pitää Giniä aluksi pentuna ja Ben puolestaan aluksi tylyttää ja paimentaa Giniä, kun tämä liittyy laumaan. Monet aliarvioivat Ginin tämän nuoren iän takia, mutta teoilla Gin todistaa niin ihmisille kuin muille koirille omat taitonsa. Ihmiset tykkäävät katsella kehityskertomuksia ja seurata hieman "luuserimaista" päähenkilöä, enemmin kuin täydellistä hahmoa, koska luuseriin on jokaisen helppo samaistua. Weedissä ei tule tarpeeksi hyvin esiin hahmon huonot puolet ja siksi se on päähenkilönä epäonnistunut, koska siitä saa kuvan liian täydellisenä hahmona.

  -Spyro

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta taas GNG:ssä on huomattavasti voimakkaammin tämä johtajien läheisyyteen tuleminen. Tosin johtajia on useampia, joten kukaan ei niin paljon korostu.

   En menisi missään nimessä sanomaan Weediä epäonnistuneeksi hahmoksi. Se on kuitenkin sarjan suosituimpia hahmoja, vaikka sillä onkin äänekkäitä vihaajiakin paljon. Ns. tumpeloita päähenkilöitä näkee lähes kaikissa sarjoissa ja tätä kautta Weed (sekä Gin) ovat minusta virkistäviä poikkeuksia joukossa. Ginkään ei ole mitenkään heikko, vaan monet vain aliarvioivat sen.

   Poista
 4. Hyvää tekstiä, olen samaa mieltä!

  Itse olen käsittänyt että ihmisten silmissä väite "Weed on täydellinen", tarkoittaa Weedin ajatusmaailmaa enemmän kuin sen varsinaisia tekoja. Ehkä "on olevinaan niin täydellinen", on mitä ihmiset oikeasti ajavat takaa. Tai sitten ei!

  Tuntuu että ihmiset eivät vaan pidä hyvää tarkoittavista hahmoista, vaan ne saavat helposti nössön maineen, vaikka ne aktiivisesti ja rohkeasti yrittävät toteuttaa näkemyksiään. Välillä henkensä uhalla, kuten Weed! En ymmärrä tätä näkökantaa ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voi olla, mutta toisaalta kukaan ei ole oikeastaan koskaan sitten samassa hengenvedossa sanonut noista virheistä, vaan lähinnä battougan oppimisesta ym.

   Minusta tämä on erityisen hassua, koska Gin on oikeastaan pahempi nössö kuin Weed. Gin on tappanut koko sarjan aikana vain yhden hahmon (jonkun susista) ja senkin vahingossa + Gin puolusti jopa karhunpentuja, kun John oli tappamassa niitä. Weed ei (ole ihan vielä) hempeillyt riistaa kohtaan, mutta se murhasi Sniperin erittäin kylmäverisesti.

   Poista
 5. Todella hyvä kirjoitus, Uru! Ei voi muuta sanoa. Perustelit oikein hyvin kuinka kurainen Weed-anime, joka muunteli mangan canonia hyvin rankallakin kädellä (etekin loppua kohden) on valitettavasti jäänyt ihmisten päähän liian vahvasti, jolloin mangan alkuperäinen, ehjempi kokonaisuus jätetään melkeinpä huomiotta. Tämä jatkaa hyvin sitä samaa rataa kuin kirjoituksesi Weedin moraalin kasvamisesta sarjan aikana.

  Tuo Battouga-sivukommenttisi olivat niin hyviä, että meikä taitaa jättää kokonaan kirjoittamatta omaan blogiini suunnitteilla olleen syväluotaavan tekstin koko tekniikasta. Sen verran kuitenkin vielä, että mangassa Weed näytetään (kuten sanoitkin) uupuvan totaalisesti aina Battougaa käyttäessään, jopa silloin kuin se ei ole vielä täydellinen (koiransyöjä-Sanchoa ja Sniperia vastaan käytettynä). Ainoastaan Shogunia vastaan Weed ei näytä uupuvan enää niin paljon, mutta siihen mennessä koira onkin käyttänyt tekniikkaa monta kertaa. Mangassa myös näytetään, että Battougan voi keskeyttää vain häiritsemällä jotenkin pyörimisliikettä (joko täysosuma kohteeseen tai vihollinen iskee "renkaan" sisäpuolelle, kuten Juuga teki) tai tekijän voimien ehtyessä. Weed-animessa Weed itse keskeyttää Battougan kahdesti: ensimmäisellä kerralla suuntaamalla iskun lumihankeen (joka on sinällään ihan järkevää) ja toisella kerralla keskeyttällä pyörimisliikkeen kesken ilmalennon - minkä ei missään nimessä pitäisi olla mahdollista! Tämä on yksi syistä, miksi Weed-animea ei kannattaisi ottaa puheeksi kun puhutaan hahmoista ja niiden voimista/kyvyistä, koska kyseinen sarja otti alkuperäisteokseen nähden aika paljon omia vapauksiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. ^^

   Kirjoittele vain Battougasta juttua, pohdintoja on aina kiva lukea. Minä en nimittäin ole kiinnittänyt oikeastaan ollenkaan huomiota siihen, miten paljon battougaa on muokattu animeen. Minusta se on aina ollut vain tyylikäs lisä taisteluihin, kun Battougaakin voi käyttää hillitymmin.

   Poista
 6. Musta Weed on suoraan sanottuna SURKEA HAHMO! se ei tapa KETÄÄN vihollista! Siis haloo?! Musta Gin on parempi johtajana. Ei sillä ettei Gin olisi virheitä tehnyt mutta Weed niitä virheitä on lastannut monia kertoja! Mua ei vaan saa sanomaan siitä pikku rakista mitään hyvää tai pitämäänkää siitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on itse asiassa yksi isoimpia asioita, joita ihmiset ymmärtävät väärin, vaikka kyse on ihan faktoista. Gin on tappanut vihollisistaan vain Akakabuton sekä raivonpuuskassaan jonkun susista, minkä jälkeen Gin alkoi itkeä ja katua hermojensa menettämistä.
   Weed on tappanut yhtälailla muita eläimiä, minkä lisäksi se murhasi kylmäverisesti Sniperin. Weed on siis tappanut enemmän hahmoja kuin Gin.

   Jokaisella on omat mielipiteensä, mutta faktat kannattaa laittaa kohdilleen ennen kuin alkaa hahmoja mollata.

   Poista
  2. Ja tappoihan weed p4:ljänkin.

   Poista