perjantai 29. toukokuuta 2015

The Last Wars - Viimeiset sodat

Tutustu päivitettyihin tilannekatsauksiin:
Tilannekatsaus - 50. luku
Arvettomia koiria - noin 100. luku

Uusin luku Ginga-saagaan ilmestyi tänään. Orion oli melko pitkällä tauolla ja nyt fanit yllätettiin sillä, että uusi tarinakokonaisuus oli nimetty enteilevästi Ginga: The Last Wars - Viimeiset sodat. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Ginga-saaga on nimetty ja lisäksi sarjan mainoksissa nimi ei ole sanahirviö Ginga Densetsu WEED: Orion, vaan pelkkä Ginga - The Last Wars. Vielä on aavistuksen epäselvää, onko GDW:O jäänyt nimenä historiaan vai onko GtLW vain tämän saagan nimi.


Nomen est omen?

Nimi on aiheuttanut jo paljon pohdintaa. Takahashin iästä ja Ginga-sarjan jatkumisesta on puhuttu jo useiden vuosien ajan, mutta tämä sarjan nimeäminen on ensimmäinen merkki siitä, että Takahashi voi olla siirtymässä eläkkeelle.

The Last Wars tuntuisi myös sopivalta nimeltä sarjan päättämiseen. Tosin on huomioitavaa, että esimerkiksi Naruto The Last Movie ei todellakaan ollut sarjan viimeinen osa, vaikka sitä tuolla paljon mainostettiinkin.

Itseäni kiinnostaa nimessä myös se, että Densetsu, Weed ja Orion on tiputettu siitä pois. Voisiko tämä viitata siihen, että Weedin pojat eivät ole sarjan päähenkilöitä, vaan rooli palautuisi GNG:n ja GDW:n sankareille?

Mielenkiintoista nimessä on myös The Last Wars. Ei viimeinen, vaan viimeiset. Itse pidän tätä pikkuisen huijaamisena, koska tämä voi tarkoittaa, että nyt on tarinan viimeinen osuus tai että sotia tulee vielä muutama. Tai sitten tämä sota tulee koostumaan useasta osasta.


 

Miten tarina käynnistyy?

TLW palaa tarinana alkujuurilleen: uusimmaksi viholliseksi paljastuu Monsoon-karhu, Akakabuton poika, joka saapuu kostamaan emonsa, sisaruksiensa ja monien muiden karhujen tappamisen Akakabuton kuoleman jälkeen.

Tämän lisäksi Ouusta kuuluu huonoja uutisia: Gin on sairastunut harmaakaihiin ja se on lähes sokeutunut.

Orion sisaruksineen on harjoittelemassa taitojaan Akame-vuorella, kun Monsoon saapuu Ouun ja hyökkää Weedin kimppuun. Ensimmäinen luku päättyy veren roiskahdukseen, kun Monsoon iskee kohti Weediä. Kehen isku osui ja oliko se lopullinen, selviää seuraavassa luvussa.

Tauko on selkeästi tehnyt hyvää Takahashille: GDW:O:ssa usein ylipelkistetyt hahmot ovat poissa ja erityisesti karhujen piirtäminen muistuttaa paljon vanhaa Takahashin tyyliä.Mitä ajatuksia tämä herättää?

Kun alkuun kuulin, että uuden Ginga-saagan pääpahiksena on karhu, olin rehellisesti sanoen pettynyt. Olen pitänyt GDW:n pahiksista, jotka juonittelevat ja kykenevät kommunikoimaan sankareiden kanssa. Kun karhut palasivat GDW:ssä, olivat ne hieman mitäänsanomattomia. Toki ne olivat vaarallisia, mutta niistä vain puuttui sitä jotain. (Tosin voin muuttaa tästä mieltäni, koska mangan kääntäminen suomeksi on muuttanut mielipiteitäni monista asioista.)

Ensimmäinen luku tempaisi minut mukaan tarinaan tehokkaasti, mutta koen siinä edelleen joitakin ongelmia. Isoin on Monsoon. Se näytettiin söpönä pentuna ja sillä oli surullinen taustatarina. En ole varma, voinko mennä Ouun joukkojen puolelle, jos ne kerääntyvät isoksi laumaksi ja repivät Monsoonin ja tämän veljet kappaleiksi.

Ja minä en välitä, vaikka Monsoon söisi Ginin. Monsoonin isä kuoli taistelussa, mutta muiden karhujen tappaminen oli vain teurastusta. Monsoonilla on kaikki oikeudet kostoonsa.

Mutta mitä muuta tässä voisi tapahtua kuin Monsoonin ja hänen perheensä kuolema?! Weed antaa Monsoonille anteeksi? Monsoon ymmärtää, että kosto ei ole ratkaisu? Hidetoshi käy ampumassa Monsoonin ennen kuin taisteluun tulee sekaan moraalisia pohdintoja? Koirat ja karhut liittoutuvat taisteluun avaruusolentoja vastaan?

Olen yhtäaikaa erittäin jännittynyt ja innoissani sekä kauhuissani siitä, miten tämä tarina voi alkaa kehittyä.


Mitä minä toivoisin tapahtuvaksi?

Minä toivoisin, että tässä tarinaosuudessa kuolisi hahmoja. Yksi GNG:n parhaita piirteitä oli se, että lähes kuka vain saattoi kuolla ja se teki tarinasta dramaattisen ja hahmoista oli huolissaan.

GDW:n puolella on ollut laskemistavasta riippuen 4-5 isoa taistelua ja niissä on kuollut yksi GDW:n päähenkilö. Muut ovat olleet lähinnä pelkästään kuolemista varten esiteltyjä sivuhahmoja tai GNG:n vanhoja sankareita.

Tämä on taas minusta todella harmillista. En itse koskaan kiintynyt Toubeehen ja monet GNG:n sankarit ovat niin pienessä roolissa, että niiden kuolema ei säväytä muuten kuin nostalgiassa.

Toivoisin siis, että tässä tarinakokonaisuudessa kuolisi joitakin GDW:n päähenkilöitä: Jerome, Kyoshiro, Mer, Hiro, Ken, Kagetora, Rocket... Ja minun minimitappolistani olisi kaksi. Yhden hahmon niittaaminen on lähinnä vain uhittelua.

Jos voisin itse nimetä kuolevat hahmot, olisivat uhrini seuraavat:

- Ken
Ken on pienessä sivuroolissa, mutta sen kuolema olisi kova isku monelle hahmolle: Crossille, Joujille ja Kagetoralle. Sen kuolema ei kuitenkaan aiheuttaisi faneille hirveän kovaa shokkireaktiota, koska Ken ei ole kovin suosittu.

- Jerome
Jeromen kuolema olisi traaginen. Se taisteli nuoruutensa ilman kuolemanpelkoa, muutti tapansa ja alkoi etsiä paikkaa kuolemalleen, mutta lopulta se löysi itselleen merkityksen elämään perheestä.
Jeromen tappaminen nyt olisi uskomattoman sadistinen temppu.

- Kyoshiro
Kyoshiro olisi Ouun joukoista se, joka voisi kuolla aidon soturin kuoleman. Voisin kuvitella, että Kyoshiron loppu tulisi hyvin samanlaisella hetkellä kuin Akatorankin. Se puolustaisi ystäviään ja toisi iskullaan ratkaisevan käänteen taisteluun.

Aiemmat ennustukset

- Ginin kuolema
 Monet fanit ovat pohtineet, olisiko tämä se hetki, kun Gin kuolee. Ginin hahmoon on nyt liitetty jo selkeää vanhuuden raihnaisuutta sokeuden muodossa ja Gin on kuitenkin ainoa koira, joka on koulutettu karhukoiraksi. Tämän vuoksi näyttäisi aika selvältä, että Gin voisi kohdata loppunsa TLW:n aikana.

Ongelmana on tosin se, että Takahashi on sanonut hyvin suoraan ja itsevarmasti, että Weed ei tule saamaan sarjan aikana arpia eikä Gin tule kuolemaan. On tietysti huomioitava, että Takahashi on ollut tätä mieltä joskus 2-3 vuotta sitten. Ei hänen tarvitse olla samaa mieltä enää nyt.

Toisaalta Takahashi tuntuu helposti mieltyvän johonkin ajatukseen ja sitten pitävän siitä kiinni. Ensimmäinen vitsailu Akakabuton näkökulmasta kerrottavasta tarinasta oli Meteor Ginissä. Myöhemmin tällainen viite oli Sankaritarinoissa ja samassa haastattelussa, jossa Takahashi kertoi Ginistä ja Weedistä, hän sanoi myös (leikillään), että tahtoisi tehdä Sankaritarina-kertomuksen Akakabutosta.

Monsuunin tarina on siis ollut Takahashilla jo kauan, joskin hieman eri muodossa.

 - Orionin kuolema
 Orionin kuolema ei ole montaa fania puhuttanut, mutta itse näkisin sen todennäköisempänä kuin Ginin. Tähän mennessä kaikki ruskeat akitat ovat kohdanneet loppunsa ja Takahashi on myös itse sanonut, että Orion voi mahdollisesti kuolla tarinan aikana.

Ja tässäpä Orion voisi näppärästi kuolla ilman, että sarjan nimestä tarvitsee alkaa ruksia Orionia yli ja laitella Siriusta tilalle.

- Karjalankarhukoira
Karjalankarhukoiraa on tarinaan odotettu kauan ja pari kertaa sen saamisesta on luovuttukin. Takahashi on kuitenkin muistanut kkk:n hyvin ja haastatteluissa sanonut, että aikoo käyttää sitä jossain toisessa tarinassa. (Kyse voi tietysti olla vain kohteliaasta tavasta sanoa ei, mutta eläkäämme toivossa.)

Itse näen tämän hahmon kanssa yhden ongelman: monilla on varmasti aivan liian suuret odotukset tämän hahmon suhteen.Takahashi ei ole koskaan maininnut millaista hahmoa hän harkitsee, joten hahmotyyppi voi ihan yhtä hyvin olla Riki kuin Hyenakin. Itse näkisin suurimpana pettymyksenä mitäänsanomattoman hahmon. Onhan mahdollista, että Takahashi ei tahdo vahingossakaan loukata suomalaisia fanejaan ja tekee hahmosta helposti massaan katoavan tai -vielä pahempaa- supertäydellisen. Vaihtoehtoisesti hahmon Suomi-tausta voi olla liian korostettu.

Kokonaisuudessaan olen erittäin iloinen, että Orion taas jatkuu. Olin jo jonkin aikaa huolissani siitä, että sarja on vain hauduttu hiljaisesti.

27 kommenttia:

 1. Mikä tämä "karjalankarhukoira" viittaus on? Ettäkö Takahashi toisi sarjaan perisuomalaisen hahmon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takahashi "lupasi" tehdä Ginga-tarinaan suomalaisen hahmon. (Kyse oli hieman käännösvirheestä, koska Takahashi sanoi kutakuinkin "Voisi kai sitä harkita" ja "Pidän idean mielessä", mutta ne käännettiin "Tottahan toki, hieno idea" ja "Varmasti teen!".)

   Takahashi kuitenkin ilmeisesti tykästyi ideaan, sillä hän toi tarinaan mukaan Andy Valkama -nimisen hahmon (Suomesta) ja lupasi vielä myöhemmin, että kkk tulee olemaan eri hahmo.

   Poista
 2. Tuossa kun sanoit että Monsuunilla on oikeutensa kostaa, niin se on jonkin verran totta, mutta koirat eivät tappaneet karhuja huvinvuoksi vain sen takia koska he tiesivät että on vielä olemassa Akatobuuton jälkiläisiä ja he halusivat tuhota jottei syntyisi taas uutta hirviökarhua ja uskon käskyn tulleen itse Giniltä.
  Kun lukee tuota Monsuunin menneisyyttää niin siinä sanotaan että hän on n. 15 v joten uskon että pikapuoliin Suuren taistelun jälkeen Gin antaa käskyn että mahdollisen monta Akatobuuton jälkiläistä pitää tappaa jottei tulisi uutta hirviökarhua, tai sitten John itse päätti niin ja keräsi joukon sotureita tekemään teurastuksia ympäri Japania.

  Mutta tuosta kuka kuolee niin luulen sen kovasti olleen Jerome tai sitten että Weed loukkantuu vakasti tai sitten Gin itse. Minun mielestäni olisi se aika että Gin voisi kuolla, vaikka Takahashi sanoi joskus ettei aioi tappattaa häntä, niin siitä on jo jonkinen vuosi ja uskon hänen muuttaneen mielensä.

  Mutta jännittyneenä odotan mitä sarja tuo tullessaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse veikkaan, että John kumppaneineen on tappanut karhuja silloin, kun se vielä oli Hidetoshin metsästyskoirana, siis ennen Oun joukkoihin liittymistä. Se kuitenkin tappoi karhunpennut aiemmin ja silloin Gin suuttui tälle eikä käsittänyt nuorten pentujen tappamista.

   Poista
  2. ehkä se voi olla noinkin, silloin kun John vielä eli Hidetoshin kanssa niin hän ei välittänyt vain teki kun isäntä käski

   Poista
  3. Akakabutosta tuli hirviö, koska se sai luodin aivoihinsa, minkä vuoksi siitä tuli todella aggressiivinen ja se kasvoi jättiläismäisiin mittoihin. En oikein näe mitään syytä siihen, miksi pentuja pitäisi tappaa niiden isän tekojen vuoksi. Suurin osa mangassa kuvatuista karhuista oli kuitenkin pentuja, emoja ja pakenevia karhuja. Vain yksittäisiä emoja jäi taistelemaan, ostaakseen pennuilleen aikaa paeta.

   En usko, että karhujen tappaminen olisi tapahtunut ennen suurta taistelua. John liikkui taisteluissa aina koiralauman johdossa eikä Hidetoshia näkynyt missään. Lemmikkinä John metsästi aina yksin.

   Itse veikkaan haavoittujaksi Giniä tai karhua (jonka kimppuun hyökkää tuntematon koira). Weedin haavoittuminen tapahtuisi tässä melko heppoisasti ja Jerome oli lopulta ainakin 10 metrin päässä Weedistä ja karhusta.

   Poista
  4. Pointti tuossa tappamisessa oli se, että joku päivä nekin pennut ovat aikuisia ja Akakabuton värvättyä karhuja joukkoihinsa olisi varmaan ollut ihan todennäköistä, että se olisi värvännyt pentunsakin. Ja käyttäytyihän Akakabuton täysikasvuinen pentu, jonka Hidetoshi ampui, aggressiivisesti.

   Poista
  5. Tällä samalla periaatteella Tesshin olisi pitänyt tappaa pentuna.

   Ja miten nyt fiktiivisiä karhuja tahtoo ajatella, niin en itse usko, että Akakabuto olisi ottanut laumaansa pentuja. Lisäksi pentujen koosta päätellen, ne olivat syntyneet keväällä Akakabuton kuoleman jälkeen.

   Akakabuton jälkeläiset (ja armeijaansa ottamat karhut) olivat aggressiivisia, mutta tuossakin tilanteessa oli metsästystilanne päällä. Jos realisesti katsoo, oli talvi eli metsästäjät olivat käyneet härkkimässä karhun hereille.

   Yhtäkaikki mielipideasiasta tässä on lähinnä kiinni. En itse pidä pentujen tappamista mielekkäänä tai järkevänä toimintana.

   Poista
  6. On eri asia kasvattaa itse vihollisen pentu kuin päästää vihollisen pennut menemään ja kasvamaan omiensa joukossa. Mutta en lähde vääntämään tästä.

   Poista
  7. Karhunpennun kasvattaminen koiralaumassa...

   Poista
 3. Käsitin, että tämä olisi sellanen jatko-osa, mitä GDW on GNG:lle, Orion GDW:lle jne. Vähän tuntuu menevän sekaisin jos tästä puhutaan jonkinlaisena Orionin saagana. Kun GDWkin kirjoitettiin joskus Ginga: Densetsu Weed, näen Ginga: The Last Warsin uutena jatkosarjana Orionille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuo mitä pohdit, että Densetsu, Weed ja Orion on pudotettu nimistä pois voisi viitata siihen, että tässä sarjassa on pääosissa kaikki, mikä taasen enteilee vahvasti koko gingan lopun alkua.
   - anonyymi tuossa yläpuolella

   Poista
  2. Kuten ollaan sanottu niin The Last Wars olisi Ginga sarjan viimeinen seikkailu jossa tulee todennäköisesti kuolemaan monta tuttua ja rakastettua hahmoa, kuten mm Gin, Jerome, Orion ja joitakin muitakin hahmoja.

   Uskon että tämä sarja on GDW:O ja GNG sarjan yhteinen juttu ja sitä mä ainaskin odotan.

   sarja on ollut olemassa jo useamman vuoden ja omasta mielestäni olisi hyvä lopettaa Ginga niin että se jäisi kaikkien fanien mieleen eikä se olisi mitään paskaksi vedettyä soosia.

   Poista
  3. Itsekin veikkaan, että tämä on "erillinen" tarina verrattuna GDWO:n, koska Ginga-saagoja ei ole aiemmin nimetty virallisesti kuin korkeintaan uusintajulkaisuissa.

   Toivon myös, että tarina loppuu ryminällä, jos GtLW on viimeinen osa. Orion jäi itselleni hieman heikoksi, koska siinä kuoli lähinnä pahiksia, GNG:n sivuhahmoja ja joku Izoun veljistä (joita on muistaakseni jotain 19).

   Poista
 4. Nimi kyllä enkkoi loppua. Jos tämä ei olisi kuitenkaan sillai viimeinen osa Ginga saagaa, niin uskoisin, että tästä seuraa vaan lyhyitä spin-offeja ja/tai lisää sivutarinoita. Pituudeltaan tämä voisi olla mielestäni maksimisaan 20 pokkaria pitkä, vaikka varautuisin, että se hieman pidentyisi.

  Se, että viimeinen pahis on karhu ei ehkä nyt niin suuri yllätys ole (varsinkin, kun kysessä on Akakabuuton poika), vaikka olin itse ajattelut, että ihmmiset voisivat olla ne viimeiset pahikset (salametstäjät vaikka).

  Hahmojen kuoleman suhteen, niin Weed ja Orion aikaisista hahmoista en osaa oikein sanoa. Gin osion hahmoista Gin on ainoa jonka kuolemaa veikaan. Uskoisin Ginin kuolevan joko Moonsoon tapavaan iskuun (niin kuin Riki kuoli Akakabuton kädestä) tai sitten sairauteen, jos se pahenee. Jos Gin kuitenkin kuolee, niin haluaisin sen olevan selleinen, jossa tämä kuolee Daisuken halatessa tätä. Gohee kuoli halatesaan Ginin, niin mielestäni tässä voisi tehdä eräänlaisen kunnioituksen sille. Pitäisin kyllä oikein typeränä, jos Takahashi ei älyä laitaa Daiskuea Ginin kuolinhetkelle. En kyllä ihmetelisi kuitenkaan sitä, että Daisuke hakee ihmelääkeitä ja onistuu niiden avulla parantamaan Ginin (sokeutua lukuunotamata).

  Katsotaan mitä tästä tulee kuitenkin. Toivottavasti Ginga taru saa anaitsemansa päätöksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon, että Gin saa kuolla Daisuken sylissä ja uskoisin, että Takahashi tämän voisi toteuttaa. Daisuke on kuitenkin tullut aina paikalle, kun jotain dramaattista on tapahtunut, joten pitäisi tämän olla paikalla todistamassa Ginin viimeiset hetket.

   Poista
 5. Mitä tuo 'Nomen est omen' oikein tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latinaa. "Nimi on enne/ennustus."

   Poista
  2. Aha. Selvä. En tiennytkään (koska en osaa latinaa).

   Poista
 6. No voi harmi. Hopsu-fanina oon ihan miltein pettynyt tämän olevan vika osa. Toivottavasti tästä sarjasta tulisi vaikka spin-offeja, vaikka siitä jolloin Gin tapasi Sakuran tai joidenkin hahmojen menneisyys. No ei se vika osa pelkästään haittaa, vaan se että jos Gin tai Orion kuolee. :( No Gin alkaa olla vanha, että se saattaa kuolla tässä osassa tai sitten sarjan ulkopuolella, mutta en halua, että Gin kuolee sarjan aikana. Orion on mielestäni liian nuori kuolemaan ja hän on yksi Ginga-saagan päähahmoista ja suurimmista sankareista, joten pelkään , että Orion kuolee ja en toivoisi sen kuolevan. Luin kommenteissa, että 'Jos Gin kuolee, niin haluan sen kuolevan Daisuken sylissä' tai jotain, niin oon ihan samaa mieltä asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, itsekin toivoisin lisää lyhyt tarinoita. Ja ajatus Gingan loppumisesta tuntuu tosi rankalta. Se on ollut elämässä mukana niin kauan...

   Poista
 7. Mistä tätä voi lukea? Voiko tätä tulla suomenkielisenä kauppoihin? En halua japaniksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japaninkielisistä Manga Goraku -lehdistä, pian pitäisi ilmestyä myös ensimmäinen pokkari.
   Suomenkielinen julkaisu on mahdollinen, mutta sitä pitää varmasti odottaa vielä 2-8 vuotta.

   Poista
  2. Onko totta että kaikki koirat kuolee lopulta.

   Poista
  3. Tuskin kaikki, mutta tähän mennessä moni hahmo on kyllä jo hengestään päässyt...

   Poista
 8. Oon 2-3 vuotta myöhässä mutta jos tämä on Ginga-sarjan viimeinen sarja nii haluisin että sen jälkeen tulisi niitä spin-offeja esim kertoisi vaikka Akatoran, Kurotoran ja Chutoron lapsuudesta ja varsinkin niitä josta me ei vielä tiedetä jos Rikin pentuna olemisestakin tehtiin sarja nii miks ei muistakin vaikka Smith tai Benizakuran elämästä josta me ei vielä tiedetä. Huhhuh kohta jo 4.1.2018

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vain myöhäisellekin~

   Tiikereistä ja Benizakurasta on jo omat tarinansa (Shin Gaiden/Sankaritarinat). Smithistä ja monesta muusta ei tosin ole. Itse pitäisi sellaisesta, jossa kerrotaan GNG:n väliaikoja eli kun Riki keräsi laumansa kokoon.

   Poista