sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Pohdintaa Harppuunakarhusta

Facebookin Hopeanuoli-ryhmässä oli keskustelua Harppuunakarhusta (kiitos ideasta Jari L:lle!) ja jäin miettimään hieman tätä karhua sekä sen motiiveita. Harppuunakarhu on ollut aina omia suosikkejani karhuista: se oli outo psykopaatti, jolle kukaan koirista ei voinut mitään. Siinä missä Akakabuton nahkan sai auki kuka tahansa, ei kukaan koirista saanut naarmuakaan aikaan Harppuunakarhuun.


Virallisesti Harppuunakarhusta tiedetään vähän. Oikeastaan sillä ei ole edes nimeä, vaan se on vain harppuunaselkäinen karhu tai karhu, jolla kolme harppuunaa selässään. Sanaa Harppuunakarhu ei taideta edes mainita missään: ei mangassa, ei animessa, ei suomidubissa.

Monista muista GNG:n karhuista poiketen Harppuunakarhu on ruskeakarhu. Sen tunnetuin hirmuteko oli, kun sen onnistui nousta Kairyuumaru-laivaan, joka seilasi Hokkaidôn rannikolla. Laivassa karhu tappoi miehistön 25 jäsentä. Laivan rantauduttua karhu tappoi 5 laivaan noussutta viranomaista ja 4 satamassa ollutta henkilöä. Sen tapposaldo on siis huomattavasti korkeampi kuin Akakabuton. Satamaan päästyään se pakeni ja suuntasi kohti Ouuta, missä se aikoi haastaa Akakabuton.

Ouussa Harppuunakarhu tappoi yhden Akakabuton lauman korkea-arvoisimman jäsenen, Kesakagen, ja lisäksi karhu houkutteli Rikin villikoiralauman mukaansa näyttäen niille, missä Akakabuton linnoitus oli. Ensin Harppuunakarhu aikoi haastaa Akakabuton, mutta sitten se tahtoikin vain liittyä sen laumaan, kun tajusi, ettei voisi voittaa tätä. Harppuunakarhun suunnitelma kuitenkin epäonnistui: jättiläismäisiin mittoihin kasvanut Akakabuto tappoi Harppuunakarhun yhdellä ainoalla iskulla.


Moni Harppuunakarhun teko vaikuttaa järjettömältä, mutta jäin pohtimaan, saisiko sen tekoihin logiikkaa.


Harppuunakarhu on tiennyt Akakabutosta jo kauan: se ilmeisesti haastoi tai kohtasi Akakabuton noin vuosi ennen suurta taistelua. Kohtaaminen päättyi Harppuunakarhun tappioon ja ilmeisesti se ei suostunut Akakabuton alaiseksi, vaan pakeni. Noin kahdeksan-yhdeksän kuukautta kohtaamisen jälkeen Harppuunakarhu oli palannut pohjoiseen ja päätyi laivaan, josta se taas vaelsi Ouun.

Harppuunakarhun suurin looginen ongelma tulee sen ja villikoirien kohtaamisessa: Harppuunakarhu johdattaa koirat suoraan Akakabuton luo, minkä lisäksi se jättää tappamatta Ginin, vaikka tajuaa tämän olevan lauman johtaja. Tässä ei ole järkeä, jos karhun tavoitteena oli Akakabuton haastaminen. Jos Harppuunakarhu olisi tahtonut vain liittyä Akakabuton laumaan, olisi suunnitelma ollut toimiva.

Jos asiaa miettii kuitenkin hieman pidempään strategisessa mielessä, alkaa siinä olla järkeä. Jos Harppuunakarhu olisi voittanut Akakabuton ja tappanut tämän, olisi koirista tullut sille ongelma ja helpoin tapa hyötyä ja hankkiutua niistä eroon, oli houkutella ne mukaan.

Jos Harppuunakarhu olisi voittanut, olisivat muut karhut voineet oitis haastaa sen tai kieltäytyä tottelemasta. Mutta tilanteessa, jossa karhuilla olisi heti ollut vastassaan vahva vihollinen, olisi kaikkien karhujen ollut pakko vain liittoutua. Tämä olisi antanut Harppuunakarhulle edun koirien tappamisen jälkeen: Harppuunakarhun ohella muutkin karhut olisivat olleet väsyneitä taistelusta, karhuilla olisi paljon ruokaa ja taistelun aikana olisi varmasti mahdollisuuksia puukottaa Akakabuton uskollisimpia alamaisia selkään.

Ginin tappamatta jättäminenkin sopii tähän teoriaan. Jos Gin olisi kuollut, olisivat villikoirat voineet paeta ennen kuin ne olisivat edes ehtineet nähdä Akakabuton. Lisäksi koiralauman johtajan tietäminen antaisi Harppuunakarhulle edun taistelussa: se voisi suunnata iskunsa tähän koiraan ja saada muiden karhujen kunnioituksen, koska oli saanut selville vihollisen johtajan.

Mitään näistä suunnitelmista ei nähty toteutumassa, koska Harppuunakarhu ei pystynyt edes haastamaan Akakabutoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti