keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Arvettomia koiria

Ajattelin ensin pohtia koirien arvettomuutta uusien lukujen yhteydessä, mutta päätinkin tehdä niille erillisen postauksen, koska aiheita on paljon.

GtLW on nyt edennyt yli sadan luvun ja siinä on ollut useita taisteluita ja monet koirat ovat loukkaantuneet enemmän tai vähemmän vakavasti. Osa on joutunut sairaalaan, osa on kuollut ja osa parantelee haavojaan luonnossa. Käytännössä katsoen kukaan haavoittuneista koirista ei ole kuitenkaan saanut arpia. Gingan kaltaisessa melko realistisessa sarjassa arvet ovat tärkeä osa hahmoja: ne kertovat, että hahmot eivät ole kuolemattomia ja voivat kuolla tai haavoittua taistelussa.

Millaisia arpia koirat olisivat voineet saada ja miksi ne jäivät saamatta?

Lyhyt katsaus:

Arpia olisivat voineet saada monet pienessä sivuosassa olevat hahmot: Kyoshiro, Ken, Rocket ja Kurotora ovat hahmoja, jotka saavat isoja, näkyviä haavoja. Haavat piirretään yksityiskohtaisesti, mutta ne katoavat muutaman luvun kuluttua.

Tämä harmittaa, koska useimpien hahmojen ulkonäköön arvet eivät vaikuttaisi merkittävästi. Ne olisivat melko pienenä kaulassa tai Kyoshiron kaltaisella hahmolla ne eivät edes muuttaisi hahmon ulkoasua merkittävästi.

Sasuke on yllättävä vaihtoehto arpinaamaksi, mutta olisin toivonut, että Sasuke olisi taistelussa loukkaannuttuaan saanut arven tai pari. Sasuke ei siitä varmasti olisi miehistynyt, mutta minusta olisi ollut aika söpöä, jos Sasuke olisi saanut pari miniarpea ja kehuskelisi sitten saaneensa ne taistellessaan yksin Monsoonia vastaan. Sasuken aiempi ihastus Chako olisi varmaan voinut tässä tehdä paluuta... Ymmärrän tosin, miksi Sasuke ei arpia saanut: nehän osuisivat melkein samalle kohdalle kuin Ginille ja se söisi aika paljon Ginin arpien arvostusta.

Weedille todennäköisesti kaikki odottivat arpia. Monsoonin veljen isku repi sen rinnan käytännössä katsoen kokonaan auki ja se jouduttiin leikkaamaan. Tämän pitäisi automaattisesti tarkoittaa jonkinlaista arpea. Mutta ei. Weed selvisi tästäkin haavoitta eikä ilmeisesti menettänyt edes karvoja leikkausalueelta...

Tämä on sinällään pettymys, koska Weedin vammat olivat yksinkertaisesti niin huomattavat, että on uskomatonta, ettei se saanut arpia. Lisäksi ongelmana on, että Sirius ja Weed näyttävät toisiltaan niin paljon, että erottaminen on hankalaa. Tavallaan Weedin arvettomuuden myös ymmärtää: käsittelin aihetta pitkälti jutussa "Miksi Weedillä ei ole arpia?"


Arvettomien lisäksi on vielä muutamia hahmoja, joiden arpitilanne on avoin: Unsai ja Jouji. Ne ovat kummatkin kuitenkin ihmisten hoidossa, joten ne todennäköisesti selviävät ilman arpia. Tämä on sinällään sääli, koska kuten Weedinkin tapauksessa, niiden haavat ovat vain niin syviä, että on täysin epäloogista, että ne jäisivät ilman arpia. Toki kummallakin on melko pitkä turkki, mikä voi peittää arvet, mutta siitä huolimatta...


Ennen viimeintä ja isointa arvetonta pettymystä, katsotaanpa, ketkä todennäköisesti saivat arpia taistelusta: Akame sekä tietysti Monsoon. Akamen haavat ovat pysyneet näkyvissä jo useiden lukujen ajan, minkä lisäksi ne näyttävät jo arvilta. Lisäksi se menetti myös silmänsä, minkä seurauksena arpien parantuminen tuntuisi vain tyhmältä. Monsoonin saama haava on myös jo asettunut osaksi sen arpikokoelmaa.

Ironisesti kumpikaan näistä haavoista ei ole ollut mitenkään erityisen syvä ja niiden suurin vaikutus oli se, että isku osui vastustajan silmään.

Korjaus: Akame sai arvet silmiensä päälle, mutta ei menettänyt silmäänsä.

Isoin pettymys hahmoista, jotka eivät saanut arpia, oli Sirius. Siriuksen ongelmana on jo aiemmin mainittu yhdennäköisyys Weedin kanssa: kaksikon erottaminen on haastavaa, joskus melkein mahdotonta. Siriuksen saamat haavat olivat verrattain pieniä, moniin muihin verrattaen vain naarmuja, mutta niiden ansiosta Siriuksen olisi voinut helposti erottaa Weedistä. Lisäksi, Sirius on haavoittuneista ainoa, joka olisi arpien myötä kehittynyt ja kasvanut hahmona.

Jos pohditaan hahmojen arpia muilta ajoilta:
Gin - Sai arvet ensimmäisessä taistelussa karhua vastaan.
Yukimura - Sai arvet, kun makakit varastivat sen veljen ja sen isä halvaantui.
Joe - Sai arvet puolustaessaan perhettään hybridikarhua vastaan.

Sirius olisi saanut haavansa kahdelta eri taholta: Monsoonilta, yrittäessään auttaa karhua ja Orionilta, omalta veljeltään, kun tämä kääntyi Siriusta vastaan.

Tämä olisi voinut olla aivan uskomattoman hieno symbolinen juttu sarjassa. Sirius olisi voinut nostaa arpensa esiin kohdatessaan Orionin uudestaan tai Orion olisi voinut vain katsoa veljensä arpista naamaa ja tuntea sitten vihaa ja katumusta Siriuksen ja omien tekojensa vuoksi. Arvet olisivat Siriuksen todiste siitä, että se on valmis puolustamaan aatettaan kuolemaan asti. Lisäksi tämä olisi ollut aivan uusi tapa saada arpia: sekä viholliselta että ystävältä.

Ne olisivat myös synkentäneet Siriuksen hahmoa ja tehneet siitä tavallaan yukimuramaisemman. Toisin kuin oikeastaan kaikilla muilla Siriuksen arvet eivät olisi olleet vain koriste tai päivitys ulkoasuun, vaan oikeasti hahmoa muuttava ja syventävä asia: elementti, jota olisi voinut kuljettaa koko ajan mukana tarinassa.

Arvet olisivat myös olleet tyystin eri näköiset kuin muilla karhukoirilla.

Miksi arpia ei sitten ole?

Olen koettanut miettiä tähän syytä, mutta en ole keksinyt mitään sopivaa tai täydellistä syytä. Muutamia ajatuksia kuitenkin~

- Takahashi (tai kustantaja) ei uskalla ottaa riskejä.
Arvet muuttavat hahmojen ulkonäköä huomattavan paljon, joten voi olla, että kustantaja tai Takahashi ei tahdo ottaa riskejä hahmojen ulkonäön muuttamisesta. Jos hahmojen ulkoasu muuttuu dramaattisesti, voivat lukijat huonoimmassa tilanteessa jättää koko sarjan lukemisen sikseen.

Tässä ei kuitenkaan ole paljoa järkeä: LW:n alkaessa lähes kaikkien hahmojen ulkonäkö oli muuttunut paljon. Bon, Yamabiko ja Andy olivat kasvaneet käytännössä aikuisiksi, Orion ja sisarukset taas olivat teini-ikäisiä. On tietysti mahdollista, että niiden ulkoasua ei tahdottu päivittää enempää, mutta se vaikuttaa epätodennäköiseltä.

- Arpien piirtämisestä on liikaa vaivaa.
Arpien piirtäminen on melko hankalaa, koska jos arpisia koiria on paljon, on hyvin helppoa unohtaa arpi sieltä tai täältä. Takahashi on piirtänyt samoja hahmoja nyt yli sadan kirjan verran, jonka takia niiden ulkonäön muuttaminen voi vain tuntua hitusen liian vaivalloiselta. Jo aiemmissa osissa näkyy siellä täällä tilanteita, joissa koirilta on unohtunut piirtää arvet: onpa jopa Giniltäkin kerran unohtunut piirtää otsa-arvet.

Mainittakoon, että arpien piirtämisessä on aina silloin tällöin havaittavissa pientä mutkien oikomista suoraksi: Ginin arvet muuttuivat GNG:n aikana huomattavasti ja GDW:n aikana ne yksinkertaistuivat vielä enemmän. Kyoshiron arpien "yksinkertaistaisemiseen" ei kiinnitä niin helposti huomiota: Kyoshirolla on vartalossa kummallakin puolella lähes identtiset arvet.

Tätä tukisi sekin, että huomattavalla osalla hahmoista on arpia, kun ne ilmestyvät sarjaan: niiden paikat on mietitty tarkkaan eikä niihin ole enää tarkoitus tehdä muutoksia sarjan ilmestymisen jälkeen.

- Arpia ei pidetä tärkeinä tai niitä pidetään liian tärkeinä.
On hyvin mahdollista, että Takahashi ei pidä arpien lisäämistä hahmoille mitenkään tärkeänä asiana. WEED-mangasta alkavan tarinakokonaisuuden aikana vain muutama hahmo saa arpia ja niilläkin arpiin liittyy tavallisesti silmän puhkeaminen. Kyoshiron saamat uudet haavat haalistuvat nopeasti ja useimmilla muilla ne eivät jää edes hetkeksi näkyviin. Äkkiseltään muistellen vain Jerome (menettää korvan) ja Toubei (menettää silmän) saivat arpia tarinan aikana. Kotetsu ilmestyi tarinaan yltä päältä arpien peitossa, mutta sen arvista ei koskaan kerrottu enempää.

Toisaalta, GNG-aikoinakaan kovin moni hahmo ei saanut arpia. Gin sai omat arpensa ja lisäksi Riki sai arpia enemmän kuin muut yhteensä. Muut hahmot taas olivat arpisia jo tarinaan ilmestyessä tai esimerkiksi Akamen sirpistä saamat haavat paranivat nopeasti.

Voisiko olla, että Takahashi ei vain tahdo, että hahmot saavat arpia tarinan aikana?

Gin on yksi harvoja hahmoja, joiden arpien syntyhetki nähdään, joten ehkä Takahashi ei tahdo ylikäyttää tätä efektiä. Käytännössä katsoen kaikilla muilla hahmoilla arpien saamiseen on liittynyt silmän puhkeaminen, korvan repeäminen tai hyvin pian kuolema. Arpien lisääminen voisi mennä myös ylilyöväksi hyvin pian: jos ajattelee kaikkia tilanteita, joissa koirat olisivat voineet saada arpia GDW:n ja Orionin aikana, pitäisi tällä hetkellä melkein kaikilla koirilla olla massiivinen arpikokoelma. Se taas tekisi arvista ylikäytetyn ja tylsän näköisiä.

Syitä voi kuitenkin tällä hetkellä vain arvailla. Itse kallistuisin eniten siihen, että Takahashi ei ole jaksanut ajatella arpien symbolista merkitystä, vaan pitäytyy ennemmin vanhoissa ulkonäöissä hahmoilla.

Mikä on sinusta todennäköisin syy koirien arvettomuudelle? Keksitkö jonkun muun teorian ehdotusten lisäksi?

17 kommenttia:

 1. Jaaha voi olla että herra takahashi on oikeassa noissa koirien arpien kanssa niissä voisi mennä liikaa, vaivaa ja fanit saattaisivat menettää kiinnostuksen ginga sarjaan ymmärrän kyllä että herra takahashi, ei halua että niin moni koira saisi taistelussa arpia mutta olisi. Se kuitenkin hienoa nähdä että niillä olisi niitä kuitenkin varsinkin weedillä ja siriuksella, on kyllä ihme että weed ei saanut minkään laista arpea eihän kukaan voi mitenkään selvitä tuollaisesta karhun iskusta ilman arpea mutta kuitenkin muistetaan vieläkin, että herra takahashi sanoi että weed, ei tule saamaan minkään laista arpea tämä onkin sinällään harmi mutta katsotaan mitenkä tämä tarina oikein etenee onko luvassa vielä jonkin laista yllätystä vielä luvassa joka saattaa vielä järkyttää fanit jotenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Last Wars on sisältänyt enemmän haavoittumisia ja kuolemia kuin Weed ja Orion yhteensä. Arpia olen vain itse jäänyt kaipaamaan.

   Poista
 2. Weedillä salettiin on joku super-regeneraatiokyky tai jotakin kun ei arpia edes saanut siitä kun Hougen repi häneltä kurkun auki joskus tätäkin ennen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai Weed on robotti. Samalta tehtaalta kuin P4.

   Poista
 3. Jos puhutaan hahmoista jotka saavat tarinassa arpia, GDW:ssä Kotetsu menettää ensin häntänsä ja myöhemmin saa arven toisen silmänsä päälle hybridiltä (arpi on yhä GDWO:ssa, ja lisää arpia on tullut matkan varrella). Myös Joe saa naamaansa arvet tarinan aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tosiaan unohtui kokonaan. Täytyy tosin sanoa, että näissä harmittaa se, miten "mitättömästi" arvet syntyivät. En itse muista ollenkaan tilannetta, jossa koirat olisivat loukkaantuneet.

   Poista
 4. Sen ymmärrän, ettei jo valmiiksi arpiset koirat (Kyou, Ken...) saa lisäarpia, koska uudet arvet todennäköisesti "katoaa" vanhojen arpien sekaan, eli ei lukija paljon huomiota kiinnitä, jos näille tulisi arpi tai pari lisää. Nehän olisi kohta yhtä arpikudosta koko koirat, jos näille lisää arpia piirretään. Toisaalta, hassua sikäli, että pahatkin haavat vain paranevat ilman minkäänlaista näkyvää jälkeä.

  Sasukekin on jo niin pahasti kuonoonsa saanut, että luulisi sen saavan pari arpea. Tosin, jos pitää Sasuke erottaa muista hahmoista, arpien syntymiselle ei ole tarvetta, koska Sasukea ei ole missään vaiheessa sekoittanut johonkuhun toisen hahmoon. Huvittaa kyllä ajatus, että Sasuke olisi saanut parit arvet ja taistelujen päätyttyä se olisi mennyt Chakolle vähän rehvastelemaan.

  Weedille odotin arpea kahdestakin syystä: ensinnäkin, karhun isku Weediin ei näyttänyt vain raapaisulta. Toisekseen, erottaisi Weedin paremmin Siriuksesta. Luin uudestaan pohdinnan "Miksi Weedillä ei ole arpia" ja siinä mainittiin että arvettomuus symboloisi Weedin "puhtaita ajatuksia ja naiiviutta". Weediinhän se tietty pätee vieläkin, mutta kirjoituksessa mainittiiin myös, miten monille arpien saaminen on merkinnyt lapsuuden ja kaiken turvallisen loppua. Weed on jo aikuinen, joten sille arvet ei lapsuuden loppua enää symboloisi, mutta vielä ei ole myöhäistä, etteikö Weed joskus havahtuisi, että vaikka kuinka ylläpitää rauhaa ja antaa vihollisille anteeksi, rauha voi rikkoontua silti koska vain.

  Siriukselle arvet olisi mielestäni olleet symbolisia, kun yksi haava tuli siitä, kun Orion vippasi sirpin Siriusta kohti niin, että sirppi viilsi haavan, ja arpia olisi tullut vielä karhuilta, joita muut koirat pitää täysiverisinä vihollisina, mutta joille Sirius haluaa antaa anteeksi ja vain anteeksi. Ei Siriuksen luonteen olisi tarvinnut muuttua yhtä radikaalisti kuten Yukimuralle kävi, vaan Siriuksesta olisi voinut tulla vakavampi, joka osa kyllä pitää mielipiteistään kiinni, mutta pohtii myös, miksi joku muu näkee asian päinvastoin. Siriuksellekin tekisi oppitunti terää asiassa, että aina ei auta, että viholliselle antaa anteeksi monta kertaa, etenkin, kun näyttää siltä, että taistelut vain jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sasukessa arvet olisivat tosiaan voineet tuoda hahmoon lisäulottuvuutta. Ja niistä olisi tosiaan riittänyt ihan minikokoiset, jotka olisivat jopa voineet kadota ajan kuluessa.

   Weedissä en näe, että sen luonne voisi enää hirveästi muuttua, kun hahmo on kuitenkin jo aikuinen. Arvet olisivat olleet sille lähinnä tunnistuskeino.

   Siriuskaan ei varmasti olisi luonteeltaan paljon muuttunut, mutta siitä olisi voinut tulla hieman epäluuloisempi eikä niin luottavainen - mutta lähinnä Orionia kohtaan, joka kuitenkin haavoitti sitä. Itse ymmärrän Siriuksen asenteen: Monsoon oli taistelun aikana ihan vauhkona ja samalla, kun Sirius yritti avata neuvotteluja muut koirat yrittivät tappaa Monsoonin sirpillä. Tavallaan Monsoon ei ole saanut vielä uutta mahdollisuutta.

   Poista
 5. Joellekin tuli arvet myös otsaan, kun hybridi iski kynsillä päin naamaa. Eihän ne tietty samanlaiseksi jääneet, kuten Ginille jäi arvet, mutta syntyperähän oli sama: taistelussa karhua vastaan ja karhu iskee päin näköä. En silloin miettinyt yhtään, miten Ginin arpien arvostus silloin olisi laskenut, mutta sen vielä voi katsoa sormien läpi koska a) kyseessä on Ginin poika ja b) Joe on kuollut. Sasuken näkeminen arpisena olisi kaksipiipuinen juttu, koska arvet tosiaankin voi kieliä kovasta taistelijasta, mutta voihan arvet kertoa myös tumpeloimisesta. Mutta jos Gingassa saadut haavat ja arvet aletaan esittää myös täysin tohelomaisuuden seurauksena, se kai veisi arvesta tietyn dramattisuuden ja muun symboliarvon. Ääh, miten nyt tuli mieleen Kalkaroksen äyskähdys Harrylle jossakin Potter-kirjassa (oliko se "Feeniksin kilta")?: "Sinä voi kantaa arpea kuin kruunua", samaan sävyyn kuten Kalkaroksellakin eli irvailuna.

  Sitä en ihmettele, jos Takahashi ei uskalla piirtää uusia arpia, vaan arvet on jo ollut hahmolla olemassa, kun hahmo astuu mukaan. Itse jos piirtelisin jotain yksityiskohtaista, varmasti itseltäni jäisi joka kerta joku yksityiskohta piirtämättä tai piirtäisin väärään paikkaan, tai jos pitää muistaa, kummasta puolesta on kysymys (esim. kumpi silmistä olikaan se puhjennut), unohtaisin senkin takuulla. Toki Takahashi muistaa varmasti tällaiset yksityiskohdat, etenkin jos samaa hahmoa on piirtänyt vuosikaudet ja kai Takahashilla on jonkinlaiset "mallipiirrokset" hahmoistaan, joista muistaa minkä näköisiä kukin on. Sitä paitsi ei joka koiralla arpea tarvitse ollakaan, vaikka kuinka villikoirina eletään. Ymmärrän hyvin, jos lukija alkuun vieroksuu arvista hahmossa, jolla ei sellaista ole ollut ja yhtäkkiä onkin, olkoonkin, että näytetään selvästi, mistä ne oli tulleet. Kai siinä vaiheessa vain tuntuu siltä, että hahmo jollakin tavalla muuttuu. Tietty toisaalta sekin tympii, ettei arpia tunnuta saavan, vaikka haavat ovat miten pahan näköisiä, koska eräässä mielessä tulee joku extreme-urheilija-fiilis: "Ei se satu..." No, nuorillahan arvettomuuden voisi selittää parantumiskyvyllä, vanhemmiten arvet sitten vain jäävät niin herkästi haavojen seurauksina... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arpien arvostus alkaisi laskea ehkä eniten, jos niitä tulisi todella monelle hahmolle ja etenkin humoristisille hahmoille.

   Kalkaros <3

   Uskoakseni Takahashilla on kaikista hahmoista mallikuvat tai lista tuntomerkeistä aina ulottuvilla. Monet hahmot menevät varmasti myös vanhasta muistista. Tällöin arpien piirtäminen varmasti unohtuisi helposti.

   En itsekään kaikille koirille arpia kaipaa, mutta lähinnä muutamille. Ne olisivat muistutus hahmojen kuolevaisuudesta.

   Poista
 6. Minua muuten häiritsee ihan sikana, ettei yhdelläkään Gingan nartulla ole arpia, vaikka Cross ja Lydia sentään taisteluihin osallistuvatkin.

  Tulin sitten fanitarinapuolella kompensoineeksi tätä aika karulla tavalla, Ginin tyttäreltä puuttuu silmä ja Smithin tytär menetti jalkansa ja luu teroitettiin samaan tapaan kuin Shuu-soturiedeltäjällään Shuugalla:
  http://noidannuoli.deviantart.com/art/Yoru-ja-Suigin-Siriuksen-soturit-695289925

  (Harmittaa kans, kun susiosan Siriuksen soturit ja Battoogat ovat täysin unohtuneet.)

  Tuli vaan näistä arvista mieleen, sori, jos kommentoin vähän aiheen vierestä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en tähän ole kiinnittänyt huomiota, koska naishahmoja on niin vähän. Toisaalta, melkeinpä kaikilla mieshahmoilla on arvet, kun asiaa ajattelee. Naisellehan arvet olisivat rumennus, joten senpä takia ei arpia neidoilla varmaankaan näy...

   Poista
 7. kyllähän arpia pitäisi tuollaisista tapahtumista tulla enemmän tai vähemmän

  VastaaPoista
 8. Erään hahmon loukkaantuminen ja varmat arvet sitten lieventyi penteleesti... https://postimg.org/image/maaujasrz/ No, paikkailkoot hahmoja sitten rauhassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin huutaa ääneen, kun selvisi, että Akamella onkin silmä tallessa. Oliko se siis lämpimikseen pitänyt silmänsä kiinni koko taistelun ajan?

   Poista
  2. Onkohan Takahashi sitten saanut fanipalautetta vai mitä? Shirozaru ja Akame muistuttaa toisiaan kuitenkin ja ajattelin, että nytpä ne erottaa toisistaan (no, Weedille ja Siriukselle olisi toivonut erottavia "tuntomerkkejä" ennemmin...). Olikohan Akamen tapauksessa muutos niin suuri, kun naama on arvilla ja silmä puhki, että Takahashi päätti, että vaikka isku osuikin pahasti ja pitkään näytti saadut haavat pahoilta, ei asia ollutkaan niin.

   Jos Akamella sitten oli simmu niin pirun kipeä, ettei pystynyt pitämään sitä auki...? :P

   Poista
  3. On mahdollista, että asiaan on reagoitu negatiivisesti, mutta jotenkin tuntuu, että kyse on enemmän siitä, että Takahashi ei tahdo tehdä dramaattisia muutoksia sarjaan. Tätä olisi kyllä mielenkiintoista kysyä häneltä...

   Dramaattisen efektin vuoksi piti silmäänsä kiinni, mokoma.

   Poista