sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Miksi Ginga Densetsu Noah ei toimi?


Ginga Densetsu Noah on uusin tarina Ginga-saagassa ja se on saanut vaihtelevan vastaanoton. Osa on pitänyt hitaammasta tahdista, mutta huomattavalla osalla lukijoista on sarjasta negatiivisia ajatuksia. Mistä ne johtuvat ja mitä ongelmia tarinassa on?

Ensimmäinen ongelma on tarinassa sen ajoittuminen: se seuraa melko suoraan Ginga: The Last Wars -sarjaa ja se saa tämän vuoksi niskaansa kaikki TLW:n kesken jääneet juonilangat. Missä on Bob? Missä on Shion? Mitä tapahtui karhunpentu Chibille? Mitä tapahtui Reikalle ja sen pennuille? Entä Bella ja Koyuki? TLW päättyi hyvin yllättäen, joten ihan vain tarina, jossa käytäisiin sodan jälkeiset tapahtumat läpi ja kerrottaisiin hahmojen lopulliset kohtalot, olisi hyvin mielenkiintoinen.


GDN tekee tässä kuitenkin hyvin oudon tempun ja se hyppää tarinassa puoli vuotta eteenpäin, talven yli kevääseen. Tästä huolimatta se ei kuitenkaan nollaa välissä olleita tapahtumia eli Reika, Koyuki ja Bella eivät vieläkään tiedä mitään sodan käänteistä. Orion on sodan päättymisen jälkeen saanut tehtäväkseen viedä sana äidilleen, mutta syyllisyyden painamana se ei ole pystynyt jatkamaan matkaa - mistä seuraa sarjan ensimmäinen outo juonenkäänne. Koirat ovat jättäneet Ouun lähes vartioimatta ja lähteneet etsimään kadonnutta Orionia - mutta kukaan niistä ei edes yritä etsiä Reikaa ja muita. Tässä ei ole mitään järkeä, koska Orion on voimakas kuin jumala, kun taas muut yksin olevat koirat ovat narttuja sekä taistelutaidottomia pentuja. Surkeinta on, kun Jerome ei edes muista, että hänellä on vielä yksi pentu. Pian koirille selviääkin, että Jeromen pentu ja kaksi Hiron ja Reikan pennuista on tapettu. Hups.

(Lisäksi Hiron ja Reikan pentujen nimissä on outoa sekoilua. Ensin ne nimetään väärin -yksi jopa naaraaksi!- ja seuraavassa osassa niiden nimet on korjattu.)


Toinen outo asia Noah-sarjassa on hahmot. Jo TLW:n puolella nähtiin, että hahmot käyttäytyivät niille epäluonteenomaisesti, mutta GDN:ssä tämä vain korostuu: kun Kyoshiro ja Sasuke seikkailevat, on Sasuke kaksikon vastuuntuntoinen puolisko. Kyoshiro hakkaa pennun eikä suostu auttamaan sitä, kun se pyytää apua. Rocket ja monet muut hyväksyvät tämän käytöksen ja toruvat Kyoshiroa vain vähän. Jerome on unohtanut kokonaan kolmannen pentunsa ja Sunny & Maru ovat todella epäkohteliaita, jopa ilkeitä, eikä Jerome puutu siihen.

Orion on oikeastaan tarinan ainoa hahmo, joka tuntuu hahmolta eikä vain parodialta itsestään. Sen matka Japanin halki on välillä oikeasti koskettava, kun se kaipaa emoaan ja miettii nyt tarkkaan valintojaan ja tekojaan. Tätä olisi toivonut jo aiemmissakin sarjoissa.


Kolmas ongelma tarinassa on Noah. Noah on siis Hyena, joka selvisikin elossa Sniperin iskuista ja joesta. "Mutta Hyenahan on ollut kuollut ties miten kauan ja se on nähty aaveenakin!", saatat ajatella. Ainoa järkevä selitys tähän on, että näkymät koirien taivaasta ovat vain kuolevien hourailua. Koirien taivasta ei oikeasti ole olemassa, ainakaan Ginga-maailmassa.

Muiden mukana karsastin ideaa Hyenan paluusta, koska se oli jo tarinassa kuollut. Pian asian kuitenkin hyväksyi ja ryhdyin miettimään, että se voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen. Hyena oli GNG:ssä lempihahmojani. Miksi Hyena ei palannut Ouun? Eikö se voinut loukkaantumisen takia kuten Smith? Ehkä se häpesi sitä, että ei ollut voinut osallistua taisteluun Akakabutoa vastaan? Hyena on myös luonteeltaan hyvin erilainen, joten se olisi tervetullut lisä hahmokaarttiin.

Mikä on vastaus näihin kysymyksiin?


 Hyena on menettänyt muistinsa ja sen luonne on nykyään samanlainen rohkea kuin kaikilla muillakin. Koska melkein kaikki koirat, jotka tunsivat sen hyvin -Smith, Moss, Sniper, Riki- ovat kuolleet, ei se enää hahmona tule tarjoamaan paljon.

Pian Hyenan paluun jälkeen nähdään kohtaus, jossa Orion näkee painajaista jokeen tippumisesta setänsä Joen kanssa. Tämä herätti kysymyksen: miksi Joea ei herätetty henkiin? Jos Orion olisi kohdannut muistinsa menettäneen setänsä, olisi se ollut paljon dramaattisempaa kuin se, että se kohtasi koiran, jota se ei tuntenut ja joka ei tuntenut sitä. Joella muistin menettäminen olisi ollut traagista, kun Orion ei olisi saanut siltä tarvitsemaansa tukea eikä Joe olisi muistanut veljenpoikaansa. Vaikka Takahashi on sanonut suoraan, että Joe on kuollut olisi Joe ollut paljon loogisempi tarinaan tuotava hahmo kuin Hyena.

Iso ongelma Noahin kanssa on myös se, että se ei tee mitään tarinassa. Noah paljastuu ensimmäisen kirjan puolivälissä ja sen alamaiset auttavat Orionin pois järvestä/merestä. Sitten... Noah ei tee mitään. Se juttelee Orionin kanssa, mutta ei seuraa sitä, vaan jää omalle alueelleen eikä sitä nähdä sen jälkeen. (Perustuu ensimmäisen kolmen kirjan tietoihin.)


Neljäntenä isona ongelmana on tarina. GNG:ssä tarina oli kolmannessa pokkarissa jo täydessä vauhdissa. WEED-mangassa oli esitelty iso liuta hahmoja ja tarina P4:stä oli jo hyvässä vauhdissa. Orionissa oli koko Ouun paratiisi tuhoutunut ja mukaan olivat tulleet uudet pahikset ja hyvikset. TLW:ssä oli taistelu karhuja vastaan rajuimmillaan. Kaikissa tarinoissa oli esitelty ensimmäiset juonenkäänteet sekä paljon hahmoja, joilla kaikilla oli erilaiset tarinat ja motiivit. Noah-mangassa on juuri ja juuri saatu nimi pääpahisryhmälle, mutta ei mitään tarkempaa tietoa niistä.

Lisäksi tätä kahden pokkarin välistä aikaa ei ole käytetty kovin tehokkaasti. Sarjassa on nähty eniten Kyoshiroa ja Sasukea, kun taas Weed, Gin ja Rigel ovat saaneet ruutuaikaa hyvin vähän. Niillä kuitenkin luulisi olevan paljon mielenpäällä TLW:n lopun ja Orionin katoamisen vuoksi...

Nyt neljännen pokkarin tietämillä Noah tuntuu taas käynnistyvän reippaammin, joten toivoa toki on.

11 kommenttia:

  1. Toivottavasti tarinaan saadaan vähän potkua ja jos tästä tulisi vimeinen Ginga-sarja, on sarjassa loppu joka jättää vähän paremman maun suuhun kuin GtLW:n äkkiloppu. Sinälläänhän GDN olisi kiva epilogi Gingalle ja vielä olisi mahdolisuus johonkin "opetukseen": kun Noah paljastui Hyenaksi alkoi mielessä käymään että nyt voidaan ruotia sitä että vaikka ennen olisi tehnyt vaikka mitä pahoja tai ajatellut tyhmiä, voi myöhemminkin vbielä muuttua. Esimerkiksi nyt Orion, vaikka tä'lle jäisikin pientä uhmakkuutta, voisi miettiä, onko oikein vain rynniä taisteluihin, voiko yrittää ensin sovintoa, ansaitseeko vihollinen sittenkin uuden mahdollisuuden. Ei Orionkaan mikään nilkki ole, muutenhan se olisi mennyt emonsa ja siskonsa luo ja pakauttanut ilman ennakovaroitusta "Tota noin isobroidi on vainaa, mut se ansaitsi sen, mitäs yritti hieroa sovintoa teurastajien kanssa". Olisikohan GDN eräänlainen henkinen kasvutarina Orionille?

    Nyt vaihteeksi rauhallinen tempo tekee ihan kivaa, kunhan ei enää isompia mokia tapahdu (nimet vaihtuu kesken sarjan) tai olisi hiukkasen enemmän viitteitä GtLW:hen... josta tulikin mieleen! Jos Chibi vaikapa pölähtäisi tarinaan, tietty ihmetellen Siriusta, missä se on, ja Orion joutuisi kertomaan tälle? Ja ennen siinä missä takuulla Orion olisi käynyt nopsaan Chibin kimppuun koska se opn karhu ja Orionin silmissä potenbtiaalinen vihollinen, nyt Orion miettii hiukkasen ennen kuin toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, itsekin näen, että Noahilla olisi potentiaalia olla viimeinen Ginga, joka sitoisi loput juonilangat kasaan. TLW loppui niin äkkiä, että se tarvitsisi tällaisen osan. Noah ei kuitenkaan oikein tee tätä, sillä monia tärkeitä hahmoja ei näy ollenkaan ja sarja ei tunnu keskittyvän oikein mihinkään. Orioninkin luonnetta seurataan, joten toivottavasti tämä tästä kehittyisi.

      Chibin palaaminen olisi hyvin mielenkiintoista. Voisin jopa nähdä tilanteen, jossa joku muu kertoo sille Siriuksesta ja Chibi lähtee sitten kostamaan Orionille - jonka jälkeen Orionin pitää yrittää ratkaista tilanne.

      Poista
  2. Potkun persuuksiin tämä sarja kyllä tarvii olis kyllä kiva jos noah palais ohun ja tapais ginin akamen ja kurotoran ja sais sellaisen flash backin mä tunnen teidät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, Noah on tällä hetkellä tosi miniroolissa sarjassa.

      Poista
    2. Niin ja eikös sen pitäis olla ns päähenkilö sarjassa vai suuremmassa osassa oleva sivuhahmo

      Poista
    3. Jompi kumpi, kun se on sarjan nimikkohahmo sentään.

      Poista
  3. GDWO:n osassa 16 kerrottiin Jeromen ja Lydian pennuista neljän kuolleen, vaikka angan lopussa kaikki oli elossa. Nyt luku pitää "paikkansa" vaikka mattimyöhäisenä, eli pennuista tosiaankin vain kaksi on enää elossa. Reikan ja Hiron pennuista on sanottu yhden kuolleen (ja myöhemmin silti remmissä), mutta nyt pentueesta onkin kuollut kaksi. En tiedä, muistiko Takahashi mitä joskus on mangan avulla väittänyt. Mutta vaikka nyt Toboville ja kahdelle Reikan ja Hiron pentujen poissaoloon on saatu selitys - surma vihollisten käsissä - tuntuu silti pikkuisen pahalta että nyt Gingassa "kolmatta polvea" (siten laskettuna jos Gin edustaa ensimmäistä sukupolvea koirien paratiisin ajalta) on listitty kunnolla. Koushirosta (Joen pennusta) ei ole tietoa mutta kaipa se on kuollut, Sirius on kuollut ja nyt Jeromen ja Lydian sekä Reikan ja Hiron pennusta suurin osa kasvattaa horsmaa. GtLW:n aikana tuntui keljulta kun porukkaa tuon tuosta kuoli ja iski pelko (kun oleti että se on vika Ginga-sarja) että ei kai Takahashi päätä sarjaansa siten että kaikki hahmot kuolevat yksitellen. Tiettyhän oikeassa elämässä eläinten pennuista suurin osa kuolee ennenkuin ehtii aikuisikään mutta Gingassa se alkaa tuntua hurjalta. Joskin, eihän Ginin pennuista ole kuin yksi elossa.

    Tässä blogissa taisi olla jonkun aiemman GtLW:tä käsittelevän kommentissa jännä maininta että GtLW loppui yllättäen koska Takahashi olisi kirjoittanut itsensä umpikujaan. Jossakin hastattelussa Takahashi oli kertonut että häön suunnittelee tarinaa eteenpäin noin pokkarilisen verta, mutta vaikka Takahashi olisi suunniutelölut Siriuksen kuoleman, eikö hän sitten keksinyt miten tarina jatkuisi luontevasti suoraan ilman että tarinaa pitäisi päättää ja sitten siksi pitäisi aloittaa myöhemmin "uusi" tarina, jolla jatkaa Gingaa. Jos vielä pokkarillisen olisi GtLW jatkunut, se olisi ollut ehkä saanut luontevan lopetuksen, vaikka sitten nopeasti olisi selitetty miten Orion sai tegtäväkseen viedä sanaa emolleen ja siskolleen. Tulee mieleen GDW:n loppu jossa yhdellä ruudulla kuitattiiin miten Ken ja Jouji suri edesmennyttä isäänsä. Eihän GtLW olisi tarvinnut Siriuksen kuoleman jälkeen mitään pitkäopiimäistä loppua vaan epilogin jossa olisi selitety mitä sitten tapahtui.

    Ihmetyttää jos Bobiin ja Shioniin ei enää viitata millään lailla, tuskin koirat sentään Bobia on tappanut (no ehkä orion olisi), mutta ehkä se sitten joko karkoitettiin tai häippäisi omasta aloitteestaan. Shion taas on tuonut oman arvailunsa siitä että kuuluisi Ginin sukuun, ja olisi siksi outoa, jos nyt Shion olisi tippunut tarinasta. Olisihan voitu näyttää kohtaus jossa Gin saa kuulla sisaruksensa lapsenlapsesta. Eihän siitäkään olisi tarvinnut tehdä mitään lukukaupalla pohdiskelua. Shion tietenkin on saattanut palata kotiseudulleen.

    GDN:lle annoin rispektiä sen rauhallisesta temmosta, mutta pelkona on sen äkkiloppu jolloin Noahille ei saada mitään järkevää tekemistä ja että sarjan lopusta tulee vieläkin huonompi kuin mitä GtLW:ssä oli: kysymyksiä jää roikkumaan ilmaan kaikesta huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseäkin harmittaa, että Jeromen & Lydian sekä Hiron & Reikan pennuista ei koskaan edes tehdä toimivia hahmoja. Ne ovat kuitenkin vanhempia kuin Weedin pennut, joten olisi ihan loogista, että nekin olisivat tarinassa mukana. Orionin alkuaikoina myös odotin niitä mukaan tarinaan...

      Itse olen miettinyt, että umpikuja voisi olla yksi syy TLW:n äkkinäiselle lopulle. Uusi sarja alkoi niin nopeasti, että sairastuminen ei tunnu enää loogiselta vaihtoehdolta. TLW oli kuitenkin monelta osalta umpikujassa tarinan suhteen: Monsoon oli kääntymässä pahisten puolelta, mutta ei ollut mitään syytä, miksi Orionin ja muiden koirien olisi pitänyt antaa sille armoa. Tarinaa oli todella hankala viedä eteenpäin tästä. Siitä olen tosin samaa mieltä, että lopulla olisi pitänyt antaa enemmän aikaa. Jo ihan 1-2 lukua enemmän olisi auttanut.

      Bobin voisi kuvitella lähteneen vaeltelemaan, koska sillä on jäänyt elämä elämättä, kun se on ollut Monsoonin orjana. Shionin katoaminen taas on outoa, koska se tuli nimenomaan tapaamaan Giniä ja muita sukulaisiaan Ouun.

      Jep, tavallaan GDN:n hidas tahti on kiva, mutta itse pelkään myös, että tahdi ei ole hidas tarkoituksella, vaan oikeasti tarina vain junnaa paikoillaan.

      Poista
  4. Omasta mielestäni GDN'n idea ei ole kauhean hyvä alkujansakaan; kiinnostavampaa olisi ollut seurata vaikkapa ouhun eksyneen random pennun tarinaa, kuin Orionin elämää puoli vuotta GTLW'n tapahtumien jälkeen. Ja vielä se, että sarjan nimikkohahmona on kolmen sarjan takainen hahmo, joka ei edes muista mitään. Jos Gingaa tulisi lisää, olisi omasta mielestäni hauska saada päähenkilöksi ehkä jopa jotain muuta rotua, kuin Akitaa, edustava koira, joka ei välttämättä edes olisi sukua Ginille yms. Olisi hauska saada jotain uutta väriä gingaan pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orionista olisi voinut saada mielenkiintoisenkin tarinan, jos se olisi keskittynyt Orionin tunne-elämään eikä random-pahiksiin. Uuden pennun seuraaminen olisi myös ollut ihan mielenkiintoinen. Jo eri näköinen koira olisi ollut bonusta.

      Poista
  5. Ykköspokkari tuntui tylsältä luettavalta, mutta kakkospokkari vakuutti siitä, että sarjasta olisi voinut tulla ihan hyväkin pohdiskeleva sarja, jossa hahmot menevät omaan itseensä Sasuke tappeli koiria vastaan pyytäen GB:ltä että se lainaisi Sasukelle voimiaan ja Sasuke mietti että kyllä hänkin voi muuttua. Noah tavallaan osoitti voivansa muuttua, mutta se nojautui lähinnä siihen ettei Naoh muistanut mitään menneisyydestään, ennen kuin myöhemmin. Orionkin voisi pohtia muuttumisestaan, kun sillä reppanalla on henkisenä painolastina Sirius, johan Orion funtsasikin, että jahka hän nyt saa kerrottua emolle tapahtuneesta, olo paranee.

    VastaaPoista