maanantai 27. heinäkuuta 2020

Kuoliko Jerome animessa?

WEED-anime kritisoidaan monista asioista ja yksi näistä asioista on se, että animeen lisättiin Jeromen kuolema. Kuoliko Jerome kuitenkaan WEED-animessa?

Jos vertaillaan animen ja mangan vastaavia kohtauksia:

 Animessa Jerome ja Weed jäävät ansaa veden alle. Koirat yrittävät lämmittää toisiaan, mutta ne alkavat kylmettyä. Jerome kertoo Weedille keväästä, jota nuori pentu ei ole koskaan kokenut. Pian tämän jälkeen muut koirat löytävät Weedin ja Jeromen. Jerome kuitenkin luovuttaa ja antaa virran viedä sen, kun Weed nostetaan turvaan. Jokeen kadotessaan Jerome ajattelee kuolleita ystäviään ja P4:ää.

Weed lähtee taisteluun Hougenia vastaan. Keväällä Weed istuu puun juurella, kun se yllättäen näkee Jeromen seisovan niityn reunalla. Weed räpyttää silmiään ja tänä aikana Jerome katoaa.


Mangassa tilanne on pitkälti sama, mutta Jerome ei jää veteen, vaan sekin pelastetaan. Jerome on kuitenkin liian heikko toipuakseen. Weed lähtee taisteluun ajatellen Jeromen kuolleen.

Kun Weed on lähtenyt GB tajuaa, että Jerome voitaisiin viedä ihmisten luo. Jerome viedään turvaan ja se paranee.

Jerome ei kuitenkaan palaa takaisin, vaan häpeää selviytymistään eikä suostu kohtaamaan Weediä. Jerome liikuskelee jonkun aikaa Ouun alueella ja lähtee sitten pohjoiseen.

Nämä loput eivät varsinaisesti eroa toisistaan. Mangan ja animen isoin ero on, että animessa Jeromen kohtalo jää avoimeksi Weedille ja katsojalle, mangassa vain Weedille.


Jerome ei siis välttämättä kuollut WEED-animessa. On aivan mahdollista, että Weedin näkemä Jeromen kuvajainen oli Jerome itse, joka ei kuitenkaan tullut tervehtimään Weediä. Jeromen motiivi jäädä animessa piilottelemaan on länsimaisesta näkökulmasta melko heikko: Jerome "nolasi" itsensä julistautumalla kuolleeksi etsittyään koko sodan ajan paikkaa, jossa kuolla, mutta selvisi kuitenkin ihmeen kaupalla hengissä. Ja lopulta se ei ollut edes tukemassa Weediä viimeisessä taistelussa. Sama motiivi kuitenkin estää Jeromea tulemaan Weedin luo mangassakin.

Oletin itse pitkään, että Jerome kuoli animessa, mutta jos anime jonkun ihmeen kautta saisi jatkoa, ei Jeromen ilmestyminen olisi mitenkään epäloogista. Se olisi vain pelastunut vedestä jonkun ihmeen kautta. Shiro ja P4 taitavat olla ainoita Ginga-maailman nimekkäitä hahmoja, jotka ovat kuolleet jokeen putoamiseen ja niilläkin ulkopuolinen voima oli tappaja, ei vesi. Selvinneiden lista on taas mittava: Akakabuto, Riki, Sniper, Ben, Akame, Kurotora, Rocket, Kyoshiro, Ken...

2 kommenttia:

 1. Animehan todellakin jättää Jeromen kohtalon avoimeksi tästä syystä, että ruumista ei löydetty. Muistan kun kohtauksen näin ensi kertaa, suretti maan penteleesti, mangassa törmäsin sitten iloiseen yllätykseen, että Jerome selviytyikin.

  Toki ehkä oli luonnollista ajatella, jos anime saisikin jatkoa, ja Jerome siinä nähtäisiin oikeasti, voisi ajatella juurikin tuota pelastumista: ehkä ne huskyt (ne, jotka oli Jeromen seurassa nimessa) lähti pelastamaan Jeromea, vai oliko ne kaikki sitten lopputaistelussa (jotkut oli, yksihän kuoli).

  Itse olen sitä mieltä, että Jeromen "poistuminen" hetkeksi esitettiin animessa koskettavammin kuin mangassa, Jeromehan animessa ajatteli mielessään jo menehtyneitä tovereitaan ja mietti, että pian hän on niiden seurassa. Jeromehan toki varmasti toivoi niin, mutta nyt ruopesin muistelemaan mangan kohtausta, jossa Jerome oli koskessa ja ajatteli että loppu oli siinä, mutta sitten tarrautui pitävämmin oksaan, jossa jo roikkui, kun Weed rannalta huusi, ettei Jerome voinut luovuttaa nyt, tai antautuisi pahuuden edessä (no, Hougenhan oli lähellä). Yhtä hyvin silloin Jerome olisi vain voinut antaa virran viedä, mutta pelastautui tarrautumalla oksaan (n, oksahan katkesi, sillähän Jerome joutui virran vietäväksi).

  Toisin sanoen: animessa Jerome ehkä lopulta virran vietäväksi, ajatteli edesmenneitä ystäviään, mutta ehkä päättikin elää näiden vuoksi (tai ainakin Weedin ja Oun paratiisin vuoksi), olkoonkin ettei sitten kehdannut liittyä lopputaisteluun kun lopulta oli selviytynyt koskesta, joko muiden auttamana tai sitten pääsi omin voimin pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, animessa on vikansa, mutta minusta esimerkiksi tämä kohtaus on paljon parempi kuin mangassa. Pidän ihan siitä, että Weedin ikä nostetaan esiin ja siitä, kun Jerome kertoo sille keväästä. Mangassa tunnelma vähän lässähtää, kun tietää, että Jeromelle ei käynytkään kuinkaan.

   Poista