lauantai 25. toukokuuta 2019

Ginga Densetsu Noah, 1. luku

Ginga Densetsu Noah'n ensimmäinen luku ilmestyi eilen ja tässä lyhyt katsaus siihen. Värisivuilla selvisi myös sarjan oikea kirjoitusmuoto eli se on Ginga Densetsu Noah. Tämä on hyvä, sillä nyt saadaan kaikkialle yhtenäinen kirjoitusasu nimelle. Itse pidin tosin enemmän nimestä Noa, koska se ei tuonut niin vahvasti mieleen Noaa'a. (Mietin yhä, onko nämä nimet tehty ihan meitä ulkomaalaisia faneja ajatellen, koska tästä tuli tyyli vasta Takahashin Suomen vierailujen jälkeen: WEED:ssä tai Orionissa nimiä ei ole kirjoitettu länsimaisittain, mutta Akamesta ne jo löytyvät.)
Veikkaan muuten, että tämä tarinakokonaisuus kestää maksimissaan kahdeksan pokkaria. Olen kovin kiintynyt teoriaani siitä, että Takahashi tekee sopimukset kustantajan kanssa joko 5 tai 30 pokkarin erissä...

Huomioithan, että tämä sisältää spoilereita The Last Wars -mangan lopusta!

GDN alkaa näyttävillä värisivuilla ja itseäni ne ilahduttivat kovasti. Tavallisesti värisivuille päätyy maisemakuvia, ihmisiä tai muuta turhaa, mutta nyt mukana oli lähes ainoastaan koiria.

Kertauskuva. Siriuksen kuoleman jälkeen murheen murtama Orion lähti pois Ouusta. Se on ilmeisesti ollut poissa jo useita kuukausia.

Weed hymyilee. Se on ilmeisesti alkanut jo toipua Siriuksen kuolemasta ja luottaa siihen, että Orion pärjää omillaan. Cross näyttää yllättyneeltä.
Kyoshiro ja Sasuke puhuvat jostain. Ne tahtovat lähteä jonnekin. Vaeltamaan? Kalastamaan joelle? Kaksikko lähtee matkaan.
Ja on jäädä heti alkuun auton alle.
Ihmiset ovat ystävällisiä, mutta Sasuke ja Kyoshiro säikähtävät ja juoksevat pakoon.
Turvassa metsässä ne alkavat nahistella ja ilmeisesti syytellä toisiaan siitä, että jäivät melkein auton alle. Yllättäen Kyoshiro kuulee jotain.
Kaksikko suuntaa joelle, jossa ne näkevät pienen pennun kalastamassa.
Pentu on saanut jo muutaman kalan kiinni, mutta se yrittää saada vielä lisää.
Kun Kyoshiro ja Sasuke tervehtivät sitä, pentu muuttuu selkeästi varautuneeksi. Se syöksähtää jo pyydystämiensä kalojen luokse -
Ja nappaa ne suuhunsa ja juoksee pakoon.
Sasuke ja Kyoshiro kiistelevät siitä, kumman vika pennun säikähtäminen oli.

Samaan aikaan pentu on pulassa. Vieraat koirat ovat napanneet sen kiinni.
Kalat katoavat parempiin suihin. Kyoshiro ja Sasuke saapuvat onneksi pian paikalle. Koirat keskustelevat hetken ja sitten vieras kaksikko hyökkää.
Kyoshiro pistää pahikset poikki ja pinoon.
Aurinko alkaa jo laskea. Jeromen pennut tahtovat mennä tutkimaan jotain eivätkä ole ilmeisen kiinnostuneita ottamaan isäänsä tai vanhoja sotureita mukaansa.
Pennut löytävät hylätyn auton ja se herättää niiden uteliaisuuden.
Autossa kuitenkin on jo asukas.
Koirat tervehtivät autossa olevaa koiraa. Hetken kuluttua myös Kutorora, Unsai ja Jerome saapuvat paikalle. Koirat keskustelevat rauhallisesti, mutta vieras koira on hiljainen ja ilmeisen hermostunut.
Yllättäen koira hyppää autosta ja säntää pakoon! Sen vierelle ilmestyy pieni pentu, joka oli ilmeisesti piilossa auton alla. (Pentu on tyttö, koska sillä on pitkät silmäripset.)

Mitähän tästä sanoisi... Olen yhtä aikaa pettynyt, koska tämä oli laimein Ginga-aloitus ikinä, mutta myös ilahtunut. Ensinnäkin, pidän siitä, että Orion on oikeasti lähtenyt pois. Olisi ollut todella turhauttavaa, jos se olisi palannut heti ensimmäisessä luvussa, kun sen lähtöä on mainostettu niin paljon. Orionin hahmo vie myös niin paljon energiaa muilta, että on hyvä, jos siitä saadaan taukoa. Pidän myös siitä, että mukana on heti alussa vahvasti vanhoja GDW-hahmoja, jotka ovat jääneet syrjään.

Alkuasetelma ei tehnyt minuun hirveän isoa vaikutusta: koirat ovat selkeästi eksyneet Ouun alueelle paetakseen jotain pahislaumaa eikä tämä lähtenyt mitenkään räväkästi käyntiin etenkin, kun vertaa TLW:n. Toisaalta, tämä voi olla monelle keskiverto-Ginga-fanille iloinen uutinen. Monet ovat pitäneet TLW:tä liian synkkänä hahmojen kuolemien, puolen valitsemisen vaikeuden ja jatkuvien riitojen vuoksi, joten paluu rauhallisempaan voi olla monelle myös tervetullutta. Itselleni alusta tuli mieleen vahviten Sankaritarinat: jopa vanha autossa istunut koira muistutti minua siitä ja luulin sitä aluksi Tomoniksi. Saa nähdä, miten tarina lähtee tästä käyntiin. Lisäys: tyttöpennun nimi on Miho, joka on sama kuin Tomon-tarinassa olleen Eijiron puoliso.

Vaikuttaa myös siltä, että kaikki arvailut Noah'sta olivat väärässä. Tällä hetkellä näyttää kaikkein todennäköisimmältä, että joessa uinut pentu olisi Noah. Kyse on toki ensimmäisestä luvusta, mutta olisi outoa, jos uuden sarjan päähenkilö ei olisi mukana alusta lähtien. Toisaalta, tavallisesti päähenkilö on saanut heti alusta enemmän ruututilaa itselleen ja mahdollisuuden esittäytyä toisin kuin nyt, kun Kyoshiron ja Sasuken rähinät veivät suurimman huomion.

Jos pentu on Noah, olen siitä kahden vaiheilla. Ensinnäkin, hyvä, jos tarina ei ala taas karhukoirasuvun uuden pentueen syntymällä. TLW taitaa olla ainoa sarja, joka ei ole näin tehnyt. Toisaalta, on outoa, jos Ginga Densetsu ei kerrokaan legendaarisista karhukoirista. Akame oli tässä toki jo poikkeus, mutta aivan uuden hahmon ottaminen mukaan tuntuu oudolta. Itse pidän tosin ajatuksesta, että saagan päähenkilö olisi tyystin eri rotua ja näköä kuin aiemmin.

Jos tarinaa jää ajattelemaan jatko-osana, on siinä muutamia harmittavia kohtia. Aikaa on TLW:n. lopusta kulunut jo puolisen vuotta (TLW loppui talven alkuun, nyt on jo kesä), joten olisin toivonut, että TLW:n kadonneita hahmoja olisi näkynyt edes taustalla: Bella, Koyuki, Reika, Chibi, Hiron pennut ja Jeromen pentu. Erityisesti hämmentää se, että Rigelia ei näkynyt edes taustalla. Toivottavasti sillä on tarinassa oma roolinsa eikä se ole vain unohtunut. Kamakirin veljekset taas ovat aika tyynesti jääneet Ouun leiriin, vaikka ne olivat vain Siriuksen puolella ja Ouun armeija karkotti Siriuksen...

Miten Noah lähtee tästä jatkumaan? Itse seuraan ilmestymistä varmaan seuraavat pari lukua, mutta jään sitten odottamaan pokkareiden ilmestymistä. TLW oli Ginga-tarinoista ainoa, jota olen seurannut luku kerrallaan ja vainoharhaisesti uutta osaa odottaen, joten tältä kantilta katsoen ei ole suuri ihme, jos GDN jää minulta paitsioon.

Bonus.

Kyoshiron ällistykseksi Sasuke oli oikeassa. Blondi vilauttelemassa reisiään auttoi peukalokyydin saamisessa huomattavasti.

12 kommenttia:

  1. Hahahahah. Aivan parasta tuo Kyon ja Sasuken sekoilu. Rakastan. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin pidin tuosta nahistelusta. Sasuke ja Kyo ovat ihan toimiva parivaljakko, vaikka GB:tä onkin ikävä.

      Poista
  2. Sinällään mukavaa vaihtelua, ettei uusi sarja alkanut rytinällä, kuten GtLW. Mutta mitä uutta sitten tarina tulee kertomaan? GDW:ssä on nöhty paratiisin tuho, jonne tarvittiin Weed saamaan rauha takaisin, GDWO:ssa luonnonmullistus pisti paikat uusiksi ja GtLW:ssä verivihollisen jäkeläinen taas tuli uhittelemaan.

    Jos vielä nimettömäski joessa pulikoinut pentu oli Noah, mikähän tämän rooli on sarjassa? Rupesin miettimään, olisiko Noah jo 6. sukupolvea (Shiro mukaan luettuna), "Ginga densetsu" -nimikettä on käytetty Weediin viitatessa tämän omassa sarjassa ja sen jatko-osassa, nyt nimeä pitää Noa.

    Kenen pentu Noah sitten onkaan, mutta toivottavasti se tosiaan on verisukua Ginille (lapsenlapsi, lapsenlapsenlapsi), koska GDA:n aikana tuntui hasulta, että Ginga densetsu liitettiin muuhun kuin Shirosta alkaneeseen karhukoirasukuun (laskettuna siitä, milloin karhukoirasuku ensimmäiseksi joutui nokikkain Akakabuton kanssa).

    Toivottavasti Orion tulee joskus kuitenkin moikkaamaan, vaikka eihän nyt hahmo kadonnut sillä tavalla sarjasta yllättäen, vaan mainitaan tämän lähteneen.

    Ja tietty, kuinka pitkä sarjasta tuleekaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin mietin, millainen pahis tulee olemaan. Rajuin käännös olisi, jos Orion olisi pahislaumassa, mutta niin tuskin tulee käymään. Aiemmissa pahiksissa on kuitenkin aina ollut uudenlainen teema, joten tässä vaiheessa on jo hankalaa lähteä ihan uutta luomaan.

      Itse odotan, että Noah nousisi aika isoon rooliin sarjassa, koska näin on nimikkohahmo on aina tehnyt. Jos Noah on tuo nimetön pentu, en usko, että se on sukua Ginille. Karhukoirat ovat kuitenkin aina näyttäneet hyvin samanlaisilta. Toki jos kyse on ihan syrjässä olleesta sukuhaarasta, on muutos ihan mahdollinen.

      Uskon, että Orion nähdään vielä. Olisi hienoa nähdä se aikuisena, kun aiemmin se ei vielä ollut päässyt eroon pentusilmistään. Veikkaisin, että Andy, Yamabiko ja Bon ovat myös Orionin mukana.

      Poista
  3. En usko, tai ainakaan toivo tuon pennun olevan Noah. Design on niin mitäänsanomaton, ellei saa arpia tms. Tuollaisenaan hahmo ei olisi edukseen kansissa ja oheistuotteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on aika mitäänsanomaton, mutta poikkeaa reilusti muista nykyisistä hahmoista. Oheistuotteita ei ole Gingasta tullut hetkeen, joten se tuskin on huolenaihe.

      Poista
  4. Teoria kahdeksan pokkarin kokonaisuudesta kuulostaa jännältä, mutta sittenhän päästäisiin 30 pokkariin, kun lasketaan GtLW mukaan. Jos tämä olisi sitten jonkinlainen rauhallinen epilogi Ginga-sarjalle, jossa hahmot nyt rauhassa miettivät tapahtumia ja miettivät, mitä tapahtuu seuravaksi, kun rajuja muutoksia on ollut peräkkäin: Siriuksen kuolema ja sitten Orionin lähtö. Uru mainitsi jossakin aikaisemman blogikirjoituksen kommentissa, että Orionhan voisi tehdä joujit eli lähtee perheensä luota ottaakseen vähän etäisyyttä surullisen tapahtuman jälkeen.

    Toivottavasti Rigel vielä näkyy, ei kai nyt niinkään voi käydä, että Weedin pentueesta urokset nyt yhtäkkiä katoaa?, No, Sirius on manan majoilla, Orion vaihtoi maisemaa, mutta entäs Rigel? Kai olisi mainittu jos sekin olisi lähtenyt? Vai onko Rigelin taakkana lähteä Akame-vuorelle äitinsä ja siskonsa luo ja kertoa Orionista ja Siriuksesta?

    No, en pistä hanttiin, jos nyt tarina etenee rauhallisesti ilman, että jatkuvasti joku kuolee tai haavoittuu vakavasti, kunhan annetaan ymmärtää, että tarina kyllä jostakin kertoo eikä tätä sarjaa ole tehty vain täytteeksi Manga Gorakuun. Jos tämä sarja sitten antaisi vastaukset niihin avoimiksi jääneisiin juonikuvioihin, jotka GtLW:ssä jäi auki (Hiron ja Reikan pentujen ja Reikan itsensä suhtautuminen Hiron kuolemaan ja muihin traagisiin tapahtumiin, mitä Tonoville kuuluu, vieläkö Gin ja Daisuke kohtaavat, mitä Chibille kuuluu...) Voisiko Noah vaihtoehtoisesti olla joku muu Ginin sisaruksen lapsenlapsista (kuten Shionkin), joka on lähtenyt matkaan kuultuaan miten verisuku on pitänyt koirien paratiisia hallinnassa. Pikkuisen vierastan ajatusta, että Noah oisi vain joku randomkoira. Shirosta Ginga-legenda lähti liikkeelle, josta Riki jatkoi kokoamalla koirat yhteen karhuja vastaan ja Gin oli jo peräti kolmas sukupolvi Akakabutoa vastaan, Weed ja tämän pennut taas jatkoivat työtä sen eteen, että koirilla oli joku paikka, jossa elää ja olla rauhassa ja jota sitten puolustetaan kynsin ja hampain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Orionin lähtöä olen jo odottanut, koska se on niin monesti jo ollut menossa. Toivoisin itsekin epilogia, mutta vähän näyttää siltä, että sarja jatkuu toimintana.

      Rigeliä kaipaan itsekin. Ei se ole voinut jäädä vain kokonaan pois... Bellan ja äidin luona oleminen on mahdollista.

      Toivon itsekin, että tässä olisi paljon viittauksia menneeseen eikä Reikaa ja muita unohdettaisi. En kuitenkaan pidä odotuksia kovin korkealla. Olen nyt vähän sillä kantilla, että Noah voisi olla Orionin pentu, ehkä vaikka adoptoima. Olen myös niin kyyninen, että pidän mahdollisena, että tuo vaalea pentu on Noah, mutta jos fanit reagoivat vahvasti, se vaihdetaan johonkin toiseen. Pennun nimeä ei ole vielä kerrottu, joten sen voi ihan hyvin laittaa vain sivuhahmoksi. Sen ensiesiintyminen (osaa pyydystää kalaa, vaikuttaa kovapäiseltä, ei hätäänny vihollisten hyökätessä) vaikuttaa siltä, että se on mahdollinen Noah.

      Poista
  5. Hah, kysymykseen seuraavasta johtajasta Weedin jälkeen tuli aika hauska ajatus mieleen, että kerta Sirius on kuollut ja Orion häippäissyt, ainoa mahdollinen on Rigel (ellei Takahashi yllätä maan perusteellisesti tekemällä Bellasta johtajan). Tosin, ellei sitten sarja vihjaa, että Noah on seuraava. Tai sitten Noah tekeekin jotain muuta erittäin merkittävää, miksi muuten nimi olisi "Ginga densetsu Noah"?

    Muuten eikös GDW:n aikana hahmon nimi ollut logossa myös länsimaalaisittain kirjoitettuna, niin myös GDR:ssä? Eräässä mielessä toivon, ettei Noahin nimi jää myös länsimaalaisittain kirjoitettuna, paitsi nyt tämän kerran, tuntuu vain hienolta, kun logossa on vain japanilaisia merkistöjä. Jos sarja julkaistaan suomeksi, taitaa nimi olla pelkkä Noah (jollei nimeä sitten "suomalaisteta" tiputtamalla h pois vaikkei ylimääräistä o:ta sitten lisätäkään). No ainakin ykkösluvun eka sivu antaa osviittaa, millainen "suomilogo" suurinpiirtein olisi. Vai miltähän sitten ekan pokkarin kansi näyttää? Tuntuu vain laimealta, että Ginga-suomennokset ovat olleet vain sen nimisiä minkäniminen päähenkilö on (lukuunottamatta GtLW:tä), mutta ennemmin hyväksyn nimeksi pelkän hahmon nimen kuin jonkun kamalan sanahirviön (Hopeisten hampaiden legenda Noah :D )

    Uuden sarjan aloittaminen tuntui mukavalta ajatukselta, lisää Gingaa vain, mutta aina hiipii sitten ajatus mieleen, näytetäänkö Ginin kuolema vai tuleeko Ginga ylipäätänsä joskus loppumaan siten, että kerrotaan, miten Shirosta alkanut karhukoirasuku jatkoi koirien paratiisin suojelua, mutta Ginin kuolemaa ei näytetä missään vaiheessa, vaikka lukijoille tietty vihjataan, että kyllä sekin aika koittaa? Jostakin kumman syystä en toivo Ginille mitään raakaa loppua (kuolee puolustaessaan muita tmv.) vaan saa yhtä rauhallisen lopun mikä Benilläkin oli.

    VastaaPoista
  6. Heh, nyt kun sanoit, niin logoissa on kyllä länsimaalaistat tekstiä ties miten paljon. Tuossa toisaalta nimi on vain käännetty logon viereen, kuten oli Akamessakin.
    Käännöksien nimet on tosiaan ollut lyhyitä. Olin itse odottanut, että Orion-mangan nimeksi olisi tullut Weedin poika - Orion tai jotain vastaavaa, kun WEED oli mukana alkuperäisessäkin otsikossa. Ginga Densetsun kääntäminen suomeksi on hieman haastavaa, kun ei ole tora- tai raateluhampaille omaa sanaansa.

    Minä en tässä vaiheessa enää jaksa uskoa, että Gin kuolisi. Kuolemaksi toivoisin itsekin rauhallista loppua: nukahtamista Daisuken syliin.

    VastaaPoista
  7. Tästä luvusta tulee mieleen GDW:n luvut, joissa konfliktit on selvitetty, ja oli aikaa vähän rauhallisimmille hetkille, jolloin mikään uhka ei ollut yllä.

    Noahia ei kai vielä ole esitelty, mutta kaipa se viittaa uuteen hahmoon eikä kuvakielellisesti johonkin hahmoon, joka on tullut tutuksi. Tuli lentävä ajatus mieleen, että kohta kuullaan jostakin Noahista, joka jotain sellaista on tehnyt, mikä leviää suusta suuhun (Tochigin Jack oli hetken aikaa nimellä mainittu hahmo, mutta paljastuikin Tesshiniksi, joka oli halunnut salata henkilöllisyytensä kaiken varalta). Ei muuten, mutta Orion on lähtenyt ties minne, ja alkaako tämä salanimen alla elää muualla? Hölmöltä tuntuu itsestänikin, en vain keksi, miksi Orion loisi itselleen uuden henkilöllisyyden ja miksi vielä nimellä Noah... jollei kyseessä olisi Orionin pentu. (Hah! Se nyt vielä olisikin että Orionilla olisi pentu nimeltään Noah, ja tämä olisi kuin edesmennyt setänsä ulkonäköään ja luonnetta myöten aiheuttaen isälleen harmaita karvoja, jossakin aikaisemmassa blogikirjoituksen Urun kommentissa oli jotakuinkin tällaista! :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on Noahin taustaa vähän selvinnyt ja koetan pian laitella juttua siitäkin.

      Poista