sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Ginga Densetsu Akame - suomeksi?

Ginga Densetsu Akamen ensimmäinen osa on ilmestynyt nyt Japanissa ja ensimmäiset kappaleet saapuvat pian Suomeen. Suomessa on jo ollut paljon huhuja siitä, että sarja käännetään suomeksi, mitä käsiteltiin hyvin  Hopeatiikeri-blogissa. Lyhyesti sanoen: kääntämistiedot ovat vain huhuja, Akamea ei olla kääntämässä suomeksi.

Millaiset mahdollisuudet GDA:lla olisi ilmestyä suomeksi joskus tulevaisuudessa?

Ginga Densetsu Akame ei nimestään huolimatta kerro (ainakaan vielä) GNG:n Akamesta, vaan tämän esi-isistä tarinan asettuessa useamman sadan vuoden päähän menneisyyteen. Vaikka tämä oli monille Akame-faneille pettymys, on sarjalla varmasti monia kiinnostuneita lukijoita. Lisäksi itselläni on tästä sarjasta astetta suuremmat odotukset kuin Orionista. Akame on oletettavasti "jatkoa" Takahashin aiemmin tekemälle Ganin-tarinalle minkä lisäksi Takahashi on maininnut useaan otteeseen tahtovansa tehdä tarinan Akamen menneisyydestä. Tämän vuoksi Takahashilla on ollut useita vuosia miettiä GDA:n juonta, hahmoja ja tapahtumia. Orion puolestaan jatkui lähes suoraan WEED-mangan loppumisen jälkeen, joten sen tarinaa Takahashi on todennäköisesti suunnitellut vain pari kuukautta. Odottaisin siis GDA:lta juonellisesti samaa laatua kuin WEED-mangalta.

Lisäksi Takahashi on selkeästi innostunut Ginga Densetsu Akamen tekemisestä. Koirien ulkonäöt ovat tyylikkäitä ja niiden piirtäminen on paljon yksityiskohtaisempaa kuin monien Orionin tilanteiden. Myös Japanissa odotukset GDA:n suhteen ovat ilmeisen suuret. Kun Orion alkoi ilmestyä, sen ensimmäisessä osassa oli värisivuja, mutta tämän jälkeen se ei saanut Manga Gorakusta kansikuvia tai värisivupaikkoja, joita annetaan suosituimmille sarjoille. GDA puolestaan on saanut värisivuja jo kahdesti minkä lisäksi se on ollut myös Manga Gorakun kannessa.

Hyvä piirrosjälki sekä mukaansa tempaava juoni kiinnostaisivat varmasti Suomen Ginga-faneja, vaikka tarinassa ei tuttuja hahmoja olisikaan.

Pitäisin myös tätä Sangatsu Mangan Antti-sedältä tullutta kommenttia tärkeänä:

"Hoi. Pieni tarkennus: näillä näkymin Orion julkaistaan ennemmin tai myöhemmin. Weed näet menestyy sen verran hyvin. Mutta ajasta ei ole vielä suunnitelmia. Periaatteessa on mahdollista että se alkaa Weedin ollessa yhä kesken, mutta tästä en lupaile mitään. Kun en vielä tiedä."
Kaksoissola 

WEED-manga menestyy niin hyvin, että kustantajat tahtoisivat itselleen toisen Takahashin pitkän sarjan ilmestymään sen rinnalle tai heti sen jälkeen. Orion olisi houkutteleva vaihtoehto, mutta lukijoiden kannalta asiassa on iso ongelma. Orion asettuu ajassa WEED-mangan jälkeen. Tämän seurauksena Orionin lukeminen spoilaisi pahasti WEED-mangassa kuolleita hahmoja sekä muita juonikuvioita.

Ginga Densetsu Akame olisi tähän ongelmaan hieno ratkaisu. Se asettuu ajassa jonnekin 1700-luvulle eikä se näin ollen paljasta mitään nykyaikaan asettuvista tarinoista.

GDA:n kääntämisessä on vain yksi ongelma: sarja on ihan uusi. Jos leikitään, että GDA:ta ryhdyttäisiin kääntämään nyt ja ensimmäinen osa ilmestyisi kuukauden kuluttua... Milloin seuraava osa ilmestyisi? Japanissa uusi pokkari ilmestyisi 2-3 kuukauden välein, mutta Suomessa samaan olisi mahdotonta päästä. Kirjan kääntämisessä ja taittamisessa menee kuukauden verran, painossa toinen mokoma. Jos painossa tulisi mokia tai hidastuksia tulisi jotain muuta kautta, voisi pokkareiden välillä olla puolen vuoden taukoja, joita olisi mahdoton ennustaa ennalta. Kun sarja ilmestyy epäsäännöllisesti, tippuvat fanit kärryiltä, unohtavat ostaa uusia osia tai lopettavat lukemisen kokonaan.

Lisäksi GDA:n pituudesta ei voi vielä kertoa mitään: osia voi olla 5, 15 tai 50.

Jos GDA:ta ryhdyttäisiin kääntämään suomeksi, sen pitäisi olla ilmestynyt kokonaan tai vaihtoehtoisesti sitä pitäisi olla ilmestynyt kymmenkunta-parisenkymmentä pokkaria.

Kokonaisuudessaan pitäisin GDA:n kääntämistä erittäin mahdollisena - joskus 2-4 vuoden kuluttua, kun sarjaa on ilmestynyt lisää. Sen tarina on niin kiinnostava, että se on tällä hetkellä itselläni kakkostoiveena suomennettavien Takahashin sarjojen listallani. (Ginga no Inutachi pitänee ikuisesti ykkössijaa.)

2 kommenttia:

  1. Hyvää pohdintaa aiheesta, olen itse hyvin paljon samoilla linjoilla. En ole oikein saanut järjestettyä itselleni mitään kunnollista mielikuvaa GDA:sta, toki olin pettynyt, kun sain kuulla ettei se suoraan kerrokaan Akamesta ja olen huolissani siitä päästäänkö itse hahmoon ollenkaan, mutta toisaalta tämä on Takahashilta mainio veto. Luulen, että aika moni melkein kauhulla odotti, että sieltä tulisi seuraavaksi taas sarja Orionin pennusta tai vastaavasta (ja voihan sieltä tullakin, kuka tietää), mutta GDA olikin mukava paluu menneeseen. Odotan jännityksellä mihin suuntaan sarja oikein lähtee menemään ja kuinka pitkä siitä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla meni vähän toisin päin, olin aluksi pettynyt, kun luin, että GDA:ssa kerrotaan, että Akame onkin kasvanut ihmisten parissa (vaikka GNG:stä olin saanut sellaisen kuvan, että igat ja kogat olisivat eläneet villeinä jo useamman sukupolven ajan) ja innostuin sarjasta vasta, kun selvisi,ettei se valkoinen pentu olekaan Akame, vaan Akamen esi-isä. Ja että GDA sijoittuu muutenkin menneisyyteen, ninjat 80-luvun Japanissa kuulosti tosi oudoilta.

      Poista