keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Pohdintaa Lydiasta

Sisältää spoilereita GDW-, GDW:O- sekä G:tLW -mangoista.

Lydia on useimpien listalla, kun puhutaan WEED-mangan sekä sen jatko-osien naishahmoista. Käytännössä katsoen kaikista muista naishahmoista poiketen Lydia on taistelija ja pystyy pitämään puolensa. Onko hahmo kuitenkin yliarvostettu? Millainen hahmo Lydia lopulta on ja millaiseksi se muuttui?

Lydian taistelutaidoista puhutaan paljon ja se on voimiltaan todennäköisesti keskivertoa sotakoiraa voimakkaampi: onhan sillä luutnantin arvo. Lydiaa ei kuitenkaan nähdä taisteluiden keskiössä, vaan se on useimmiten syrjemmässä. Tämän vuoksi Lydian voimista tai taidoista ei saada selkeää kuvaa. Lisäksi se on hyvä strategi. Puhtaasti älynsä vuoksi Lydia ei ole voinut nousta asemaansa, koska myös muut sotakoirat ovat taitavia rakentamaan taistelusuunnitelmia ja ansoja vihollisille.

Jos Lydiaa vertaa naishahmoista esimerkiksi Crossiin, on niissä selkeä ero: Lydia on selkeämmin sinut naiseutensa kanssa eikä sen asemaa naisena korosteta. Kun Cross kertoo melkein häpeillen syynsä pelastaa Kurojakin pentu Chibi, pelastaa Lydia sivullisia ilman nöyrtymistä tai nolostumatta pehmeyttään. Lydiassa korostuu enemmän sen sukulaisuussuhde Maximiin. Sotakoirien joukossa se on mukana niin taisteluissa kuin metsälläkin. Lydian sukupuoli alkaa korostua oikeastaan vasta silloin, kun Ouun joukot saapuvat: Lydia tahtoisi seurata Maximia, vaikka se tarkoittaisi varmaan kuolemaa. Akame iskee Lydian tajuttomaksi ja kantaa sen pois.

En äkkiseltään muista, onko mitään tällaista vastaavaa tapahtunut mieshahmojen kesken. Kun Kurotora ja Chuutora jäivät vangiksi, pelasti Musashi Akatoran. Monissa tilanteissa koiria on raahattu korvista poiskin. Useimmiten mieshahmot kuitenkin päästetään läpi taisteluun tai niille puhutaan järkeä (Igat). Monissa tietysti asetelmakin on erilainen, hahmoilla on aikaa jäädä keskustelemaan tai taisteluun karataan omin luvin.

Lydian iskeminen tajuttomaksi oli kuitenkin minusta melko halpa temppu. Akame on tosin tehnyt samanlaisia aiemminkin esimerkiksi Kurotoran kanssa, mikä päättyi kohtalokkaasti.

WEED-mangan jatkuessa Lydian osa jää pienemmäksi. Siitä tulee Jeromen puoliso ja ne saavat kuusi pentua eikä Lydiaa nähdä enää osallistumassa taisteluihin. Lydia on pariskunnassa kuitenkin se kylmäverisempi ja kun koirat jäävät tulipalon saartamaksi, Lydia jakaa perheensä kahtia, että niiden selviytymismahdollisuudet paranisivat. Orionin puolella Lydia jää monen muun hahmon ohella syrjään eikä sen rooli ole kovin merkittävä.

Ginga: The Last Warsin alussa Lydian tarina päättyy. Se hyökkää yhden Akakabuton jälkeläisen kimppuun pelastaakseen pentunsa. Lydian onnistuu siepata kuoleva pentunsa, mutta sen pako epäonnistuu ja karhu murskaa sen selän ja sisäelimet.

Monet ovat harmitelleet Lydian kohtaloa ja olleet pettyneitäkin siihen. Takahashin syitä tappaa Lydia on pohdittu: elävänä Lydian olisi pakko osallistua taisteluihin eikä sitä voisi jätää roolitta, Lydian kuolema voisi ajaa Jeromen kuolemaan eli Lydia kuoli vain Jeromen hahmon kehittämiseksi.

Mistä lähtien Takahashi ei ole jättänyt taistelutaitoisia hahmoja syrjään tarinasta?
Mistä lähtien hahmojen kuolemia ei ole tehty vain (tai paremminkin "vain") toisten hahmojen tunteiden nostattamiseen?

Itse pidin Lydian kuolemaa toivottavana asiana. Lydia on koko Ginga-saagan ensimmäinen naishahmo, joka kuolee taistellen. Useita naishahmoja on kuollut aiemminkin, mutta ne ovat kuolleet tauteihin, väsymykseen, tehneet itsemurhan tai muuta vastaavaa. Eloon jääneille naishahmoille Takahashi tuntuu välillä kirjoittavan aivan äklö-onnellisia loppuja: Benin kuoltua Cross jää yksin, mutta Orionissa se kohtaa taas vanhan ihastuksensa.

Vaikka Lydian sanotaan toimineen (epätarkka käännös) kuten äidin kuuluukin/äidille ainoalla mahdollisella tavalla, katsoisin kuitenkin, että sen hyökkäys on aivan verrattavissa GB:n ja Weediin, Teruun ja tämän isään tai Akatoraan ja Beniin. Lydian yritys vain epäonnistui kaikkein pahimmalla tavalla.

Lydian kuolema toi Gingan naishahmoihin aivan uudenlaisen pohjan ja antoi niille mahdollisuuden paitsi liittyä ja elää Oun soturina, myös kuolla sellaisena.

(Lydian kuolemaa ei tässä vaiheessa ole vielä täysin varmennettu, mutta sen vammat ovat sitä luokkaa, että se ei todennäköisesti voi selvitä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti