perjantai 27. toukokuuta 2016

The Last Wars - Viimeiset sodat - Tilannekatsaus

The Last Wars, todennäköisesti viimeinen Ginga-aiheinen tarinakokonaisuus on nyt päässyt 50. lukuun ja siitä on ilmestynyt 5. pokkaria. Sarjan alkaessa esitin pohdintoja sen juonesta ja tapahtumista. Nyt on aika katsoa, miten sarja on pitänyt pintansa.

Teksti sisältää joitakin spoilereita, mutta hahmojen kuolemia ei ole mainittu. Toivoisin, että isompia spoilereita vältettäisiin kommenteissa.

Sivuhuomiona on sanottava, että The Last Wars on pitänyt huomioni paljon paremmin kuin mikään muu Takahashin japaninkielinen sarja. Akamea seurasin alussa innoissani, mutta lopulta kielimuuri tuli liian suureksi ja lukujen sijaan seurasin sitä enää pokkareissa. Orion tippui itselläni lukulistalta pois melko nopeasti: ongelmana oli liian monet uudet hahmot, joiden motiiveita ja tarinoita ei saanut selville kuvalukemalla. Myös nimien muistaminen oli hankalaa.

The Last Warsin puolella uusien hahmojen muistaminen on helppoa: Monsoon, Bob ja Shion ovat ainoat uudet hahmot.

Miten tarina on jatkunut?

Monsoon hyökkäsi karhuarmeijoineen Ouun paratiisiin: koirat yllätettiin taistelussa, johtajat haavoittuivat ja lopulta taistelusta tuli yksipuolinen teurastus, jossa monet kuolivat ja haavoittuivat. Koirien laumat ovat jakaantuneet useaan eri ryhmään:

*Gin, Weed ja Jouji ovat sairaalassa, missä Hidetoshi ja Daisuke hoitavat niitä.
*Kyoshiro ja Rocket joutuivat virran viemiksi ja ovat syrjässä taisteluista.
*Ken on pahasti haavoittunut eikä voi osallistua taisteluun.
*Cross ja kaksi Jeromen & Lydian pennuista piilottelee Daisuken talon alla.
*Reika, sen ja Hiron pennut sekä loput Jeromen & Lydian pennuista ovat Unsain alueella turvassa.
*Jerome, Tesshin, Hook, Kougien vanhin, Izou ja monet muut ovat karhujen vankilassa tai paremminkin ruokavarastossa.
*Bella ja Koyuki ovat Akame-vuorella, Kougien ja Igojen vanhalla reviirillä. Ne on käytännössä kirjoitettu pois tarinasta.
*Orion, Sirius, Rigel, Andy ja Bon olivat Akame-vuorella, mutta lähtivät Ouun kuultuaan karhujen hyökkäyksestä.
*Myös Yamabiko laumoineen sekä Unsai joukkoineen ovat Ouun alueella auttamassa vangittuja koiria.
*Akame on ihmisasutuksen lähellä Ouussa.

Käytännössä katsoen kaikkien ryhmien tekemisiä seurataan aktiivisesti eikä tarinassa ole tapahtunut Weedissä ja Orionissa olleita hetkiä, kun jotkut hahmot ovat kadonneet useiden (kymmenien) pokkareiden ajaksi taustalle.

Mitä ajatuksia tarina herättää?

Olin viimeksi sitä mieltä, että Monsoonia olisi vaikea mieltää uudeksi pahikseksi, koska tarina alkoi sillä, että sen historiaa kerrottiin söpöiltä pentuajoilta lähtien. Monsoonin söpöys karisi kuitenkin melko pian. Monsoon on tyystin erilainen kuin aiemmat karhupahikset: Akakabutoa voisi parhaiten kuvata luonnonvoimana vailla inhimillisyyttä, mutta tästä huolimatta sillä oli strategista älykkyyttä. Hybridi taas on eniten karhu: se ei ole osoittanut minkäänlaista strategista älykkyyttä ja se suhtautuu koiriin kuin riistaeläimiin. Se ei yritä kommunikoida niiden kanssa eikä miellä, että ne yrittäisivät voittaa sen strategialla.

Monsoon on näitä kahta huomattavasti inhimillisempi. Sen koirapelko kulkee tarinan alussa mukana voimakkaasti ja sen näytetään juoksevan karkuun pieniä koiranpentuja. Monsoonin viha ja pelko kuitenkin yhdistyvät ja pian sen nähdään katkovan jalkoja ja syövän elävältä aiemmin pelkäämiään pentuja. Myöhemmin Monsoonin pelko koiria vastaan väistyy kokonaan ja se tahtoo selkeästi vain kostaa kokemansa pelon alistamalla koiria ja tappamalla näitä. Monsoon on sadistinen, julma ja arvaamaton. Takahashin aiemmista pahiksista se muistuttaa eniten P4:n ja Hougenin risteytystä.

Mitä tapahtumia olin toivonut?

Itsellä isoimpana toiveena oli paluu tarinassa aikaan, jolloin kuka tahansa saattoi kuolla. Toiveeni toteutui osittain. (Maalaa teksti. Sisältää spoilereita.)

Last Warsin aikana on kuollut useita päähenkilöitä sekä sivuhenkilöitä. Päähenkilöpuolella on kuollut Lydia, Hiro ja Kenshin. Sivuhahmoissa loppunsa on kohdannut Musashi, Jaguar, (ja minirooleista) Fuyuoni, Hiromitsu, Denshichi ja kolme Jeromen & Lydian pentua. Olen yhtäaikaa tyytyväinen sekä pettynyt tähän.

Puolinimettömien sivuhahmojen tappaminen on minusta aina melko halpa temppu, mutta tässä minisivuhahmojen kuolemilla ei yritetä saada hirveämmin tunteita aikaan, vaan esimerkiksi Denshichi kuolee, koska karhut tarvitset ruumiin, jolla houkutella Weed syrjään. Sivuhahmoissa moni on kuitenkin kohdannut loppunsa erittäin heppoisasti: Jaguar sai vain yhden ruudun muistelun ja Musashin kuolemaa ei ole edes varmennettu niin selvästi, että uskoisin 100% varmasti hahmon edes kuolleen.

Lydian, Hiron ja Kenshinin kuolemat olivat enemmän Takahashin tyyliä: hahmot uhrautuivat pelastaakseen ystävänsä tai auttaakseen heitä taistelussa. Harmillisesti kuolemat eivät ole saaneet täyttä tunnelatausta, koska kielimuurin takia ei viimeisiä sanoja tai ajatuksia ole saanut selkeästi käännettyä. Lydian kuolema oli erityisen koskettava, koska se yhdistyi Jeromen vihaan ja suruun, kun tämä sai tietää vaimonsa ja useiden pentujensa kuolleen. Reika tai tämän pennut eivät ole vielä saaneet kuulla Hiron kuolemasta.

Monet ovat moittineet, että hahmojen kuolemat ovat olleet heppoisia eivätkä kuolleet hahmot ole saaneet mitään aikaan uhrautuessaan. Samalla näitä hahmoja tunnutaan kuitenkin vertaavaan Akatoraan, Benizakuraan ja Rikiin. Tässä on kuitenkin iso ero: nyt käytävä taistelu ei ole lopputaistelu, vaan vasta alku, joka luo koirille henkilökohtaisen motiivin taistella myöhemmin. Johnin ja Hakuroun kuolemat ovat ehkä parhaita vertailukohteita: ne eivät lopulta pelastaneet kuin yhden tai kahden koiran hengen, mutta ne eivät silti kuolleet turhaan.

Itse pelkään eniten sitä, että kuolleet hahmot unohdetaan liian pian eivätkä taistelijat enää muistele niitä vähän ajan kuluttua. Läheisen kuoleman pitäisi kuitenkin vaikuttaa hahmon kehitykseen.

Miten tarina voi lähteä kehittymään, hyvässä ja pahassa?

Kuten monissa muissakin sarjoissa, pahin pelkoni on, että tarina vain plätsähtää kasaan: juonielementtejä unohdetaan tai jätetään pois, tarinaa pitkitetään ja koko homma vain kaatuu kasaan pikkuhiljaa ilman dramaattista loppua. En varsinaisesti keksi mitään muuta, mikä sarjan voisi minulta pilata. Last Warsiin on kuitenkin ilmestynyt jo paljon uusia juttuja kuten Orionin uusi tekniikka sekä koiratulkit puhumassa karhujen kanssa. Koiratulkkeja karsastin itse alkuun, mutta niillä on kuitenkin tärkeä osa tarinassa, joten ne hyväksyi nopeasti.

Ehkä isoin yksittäinen pelkoni on Orion hahmona. Lakkasin pitämästä tästä hahmosta, kun se hakkasi taistelussa alakynteen jääneitä Kamakirin poikia enkä ole sen jälkeen Orionista hirveämmin pitänyt. Orion on tähän mennessä jo onnistunut ärsyttämään minua: se oli kehittänyt itsekseen omia superiskuja, se oli ensimmäinen koira, joka sai Monsoonin vuotamaan verta eikä sillä ole itsehillintää eikä strategiakykyä. Monissa kohdissa tarinaa Orion on ollut käytännössä märkä rätti, joka on estänyt juonen etenemisen, koska se on lähtenyt tekemään omia juttujaan muiden yrittäessä noudattaa tarkkoja strategioita. Orion on nyt pariin otteeseen tyrkätty pois parrasvaloista ja toivoisin, että se myös pysyisi poissa.

Todennäköisesti se kuitenkin pääsee pian keulakuvaksi ja saa erikoisiskun lisäksi käyttöönsä aseen...

Tarinassa minulle on tullut sellainen kuva, että GNG:n aikojen "kerätään valtava lauma koiria tappamaan karhuja" -asetelmaa ei toteuta ainakaan niin voimakkaasti. Tuntuisi hullulta nähdä kotikoiria taistelussa karhuja vastaan sen jälkeen, kun WEED-mangassa oli korostettu niiden huonoutta verrattuna sotakoiriin. Tällä hetkellä tarinassa tunnutaankin rakentavan pohjaa sille, että Monsoonin tappamiseen kerätään eliittijoukkoja: Orionilla on jo oma erikoisiskunsa ja Akame on hakenut sirpin aseeksi taisteluun. Tämä voisi tarkoittaa, että laumojen keräämisen sijaan tulossa olisi treenausta ja voimatason nostoa.

Näen itse tässä paljon mahdollisuuksia ja se korostaisi omaa toivettani sarjan osalta: uusia hahmoja tulisi melko vähän ja sen sijaan vanhat hahmot pääsisivät loistamaan.


Tämän lisäksi LW:ssä on nähty jo vanhojen, unohdettujen hahmojen esiinmarssia. Mole, joka nähtiin viimeksi Hougen-saagan loppupuolella, on mukana tarinassa. Shion ei ole uusi hahmo, vaan Weed Gaiden -mangassa esiintynyt Shion. Kaikki Orionissa esiintyneet hahmot ovat myös mukana ja myös GNG- ja GDW-hahmoilla on kullakin roolinsa. Itse toivoisin, että vanhoja hahmoja tulisi esiin enemmänkin: Batto ja Kaito olisi mukava nähdä uudestaan. Ned olisi ulkonäkönsä puolesta hahmo, jonka tahtoisin nähdä. Ginga-sarjojen ulkopuolelta Ron ja Buru olisi mukava saada tarinaan mukaan, vaikka en tahtoisi Ronin kaltaista reppanaa laittaa taistelemaan karhua vastaan.

Olen myös miettinyt, että Venäjän sotakoirat voisivat palata mukaan tarinaan. Voisin kuvitella Jeromen uivan meren halki koiria etsimään. Maximilla olisi nyt myös motivaatio osallistua taisteluun. Huomattava osa sotakoirien joukoista kuoli taistelussa Ouun joukkoja vastaan, mutta aikaa on kulunut jo vuosi (tai kauemminkin?), joten niiden joukko on voinut kasvaakin.

Jeromen ja Lydian sekä Hiron ja Reikan pennut tahtoisin myös isompiin rooleihin ja toivoisin niiden osallistuvan taisteluun. Hiron pentujen voisin erityisesti nähdä taistelussa, koska Gennain lisäksi koirien laumassa ei ole raa'alla voimalla taistelevia hahmoja. Olisi myös mielenkiintoinen idea, jos Hiron pennut taistelisivat ryhmänä eikä kukaan varsinaisesti erottuisi toista paremmaksi.

Jeromen pennuissa olen huolissani ehkä eniten siitä, että sieltä voi tulla taas lämmin muistutus naisen paikasta näissä tarinoissa. Pentuja on joko uroksia ja narttuja tai pelkkiä uroksia. Pentueen ulkonäkö on ollut kokonaisuudessaan niin sukupuolineutraali, että sukupuolia on voitu vain arvailla. Jos narttuja on mukana, nähdään tarinassa todennäköisesti käänne, missä ne lempataan pois, koska eivät naiset pärjää taisteluissa. Itseäni ei rehellisesti sanoen haittaa, jos tarinassa ei ole mukana yhtään naishahmoa, mutta siinä vaiheessa, kun naishahmoja aletaan aktiivisesti ja äänekkäästi siirtää keittiön puolelle, alkaa jyrsiä.


Yksi tärkeä asia tarinaan kuitenkin tarvittaisiin koirien lisäksi: Monsoonin liittolaiset. Akakabutolla oli Madara, Mosa ja haastajana harppuunakarhu. Monsoonkin tarvitsisi joukkoihinsa muutakin kuin tykinruokakarhuja. Veikkaan tosin, että niitäkin tullaan näkemään: kaikki Monsoonin sisarukset ovat kuin klooneja eikä niitä erota toisistaan. Takahashi ei ole aiemmin piirtänyt "kloonihahmoja", vaan hahmoissa on aina eroja. Tämä voisi vihjata siihen, että näihin karhuihin ei edes pidä kiinnittää liikaa huomiota, koska muita on tulossa ja nämä nykyiset ovat lähinnä tykinruokaa.

Kokonaisuudessaan olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten sarja on kulkenut eteenpäin. Sarjassa on ollut vain muutamia suvantokausia ja nekin ovat olleet yksittäisiä lukuja, joissa juonta on viety eteenpäin.

8 kommenttia:

 1. "The Last Wars, todennäköisesti viimeinen Ginga-aiheinen tarinakokonaisuus on nyt päässyt 50. lukuun ja siitä on ilmestynyt 6. pokkaria."

  Pokkareita on ilmestynyt tähän mennessä vasta viisi, kuudes on tulossa heinäkuussa (vai ymmärsinköhän tämän lauseen vain väärin? :D)

  Olen hyvin samaa mieltä kanssasi! The Last Wars on pitänyt mielenkiinnon hyvin verrattuna Orioniin ja Akameen. Sitä odottaa oikein sormet syyhyten koska saa seuraavan pokkarin käsiinsä ja parin blogin seuraaminen helpottaa kuvalukemista vielä entisestään, kun tietää vähän enemmän siitä, mitä luvuissa tapahtuu.

  Pidän siitä, että The Last Wars ei ole tupaten täynnä uusia hahmoja, mutta toisaalta minun on pakko myöntää että ymmärtäisin tästä sarjasta ja sen hahmoista varmaan vielä enemmän, jos olisin koskaan kiinnostunut seuraamaan Orionia enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatusvirhe, korjattu.

   Totta. Itselle monet Orionin puolella tulleet hahmot ovat lähinnä tuttuja kasvoja eikä niiden kehitystä tarinan aikana tiedä. Tosin on sanottava, että Orionin juoni vaatii etenkin hahmojen välisissä suhteissa dialogin ymmärtämisen, joten ihan vain mangoja selaamalla pääsee selville koirien "ihmis"suhteisiin vain pintapuolisesti.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin kommentin, koska tahdon pitää pohdinnat melko spoilerivapaina. Kommenteissa on ikävä kyllä vaihtoehtoine vain deletoiminen, ei voi pistää spoilereita piiloon.

   "Hiron ja Reikan pennut eivät osaa taistella. Kertoja selitti tämän yhdessä kohtaa, joten niitä ei tulla näkemään todennäköisesti taistelukentällä. Jeromen ja Lydiankin pentujen taistelutaito on samaa luokkaa."
   Tämä ei tarkoita, että ne eivät voisi harjoitella taistelutaitoja ja oppia taistelemaan.

   Sanavalinta oli tuossa kohdassa tarkoituksellinen.

   Poista
 3. Itse olen vihainen siitä että Orionin osa on pieni koska en tiedä kuka on pää-hahmo, kun Unsai on aika isossa roolissa joten en tykkää siitä, kun Unsai on pää-hahmo (itse pidän Unsaita pää-hahmona vaikka en tykkää siitä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unsai on nyt parissa luvussa ollut muita enemmän esillä, muta en usko, että se päähahmoksi nousee. Takahashin sarjat ovat siitä mielenkiintoisia, että päähahmo pysyy monessa tilanteessa melko taustalla ja sivuhamoilla on isoja rooleja. Minusta olisi ihan mielenkiintoista, jos LW:n päähenkilö vaihtuisi eli välillä Orion, välillä Weed, välillä Gin...
   Täytyy sanoa, että en ole tullut ajatelleeksi, kuka tarinan päähenkilö suoranaisesti olisi.

   Poista
 4. Pakko kysyä:-D miten tuollainen noin iso jätti nallukka kun monsoon voi jäädä huomiotta ihmisiltä? Eikös ne vois tuhota sen jollaki dynamiitilla tai räjähteellä /aseilla? Kun vaan antaa koira polojen taistella sitä vastaan :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ihmisiä oli paikalla, Monsoon pakeni metsään. Kyllähän mikä tahansa eläin voi piiloutua metsään ja kadota sinne. Monsoon ei ole myöskään hyökännyt ihmisten kimppuun, joten ihmisillä ei ole mitään syytä auttaa koiria tai tehdä karhulle mitään.

   Poista