keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Miksi Last Wars päättyy?

Ginga-faneille tuli vähän aikaa sitten surullisia uutisia, kun Ginga - The Last Warsin ilmoitettiin loppuvan. LW:n viimeinen osa ilmestyy 7.12. eli tänä perjantaina. Sarjan loppuminen tuli yllätyksenä kaikille ja Japanissa siihen reagoitiin surulla ja jopa raivolla. Sarjan äkillisen päättymisen syyksi epäillään Takahashin terveydentilaa: huhujen mukaan hänellä on jo pitkään ollut jännetuppitulehdus. Asiasta mainittiin Katukatu210n Twitter-tilillä, joka on pitkän linjan Ginga-harrastaja ja tavannut Takahashin useita kertoja fanitapaamisissa.

Mitään virallista varmennusta tähän ei saatu, mutta tapa, jolla sarja päättyy, viittaisi siihen, että päätös on tehty todella todella nopeasti. Vertailun vuoksi muutamia muita kertoja, kun Takahashi on päättänyt sarjansa.
Image result for gohee takeda death

Ginga Nagareboshi Gin
Sarja jouduttiin päättämään hyvin nopeasti, sillä sen suosio laski huomattavasti Akakabuton kuoleman jälkeen. Shounen Jump tunnetaan joissakin piireissä jopa "sarjantappajana" johtuen tavasta, jolla se tiputtaa epäsuositut sarjat pois jopa muutamassa luvussa. Vaikka GNG lopetettiin hyvin nopeasti ja saagan pääpahis Gaia nähtiin oikeastaan vain vilaukselta, Takahashi teki sille kuitenkin selvän lopun: koirat palasivat Ouun, Gin hyvästeli Goheen ja lopulta vietettiin Goheen hautajaisia.

Ginga Densetsu WEED
WEED on oikeastaan päätetty jo useampaan kertaan: kaikkien vihollisten voittamisen jälkeen on ollut pidempi tai lyhyempi hetki, joka on omistettu ihan vain kuolleiden muistelemiselle tai koirien perheisiin tutustumiseen.

Ginga Densetsu Akame
Akame on todennäköisesti sellainen sarja, joka jätettiin kesken sen suosion vähäisyyden takia. On oletettavaa, että Takahashi suunnitteli siitä usean sukupolven mittaista, mutta ei kuitenkaan päässyt yli ensimmäisestä. Akame-mangassa käytetään kuitenkin paljon aikaa ihan vain tarinan lopettamiseen ja koirien kohtaloista kertomiseen.

Ginga Densetsu WEED: Orion
Myös Orionilla on selkeä loppu, johon on käytetty paljon aikaa. Takahashi on jopa käyttänyt paljon tilaa Crossista kertomiseen, mikä on erikoista, kun huomioi, miten pienessä roolissa Cross on ollut Orion- ja WEED-mangan ajan.

Taistelukoira Zero on myös todennäköisesti jäänyt lyhyemmäksi kuin oli toiveissa -päätellen Zeron ja Ranmarun kohtaloiden ennustelemisesta- ja silläkin on kuitenkin selkeä ja hyvä loppu.

Näistä lopetuksista näkee, että Takahashi päättää aina tarinansa lukijoita tyydyttävään loppuun ja sitoo myös tarinan viimeisiä lankoja yhteen. Osa lopuista on täytynyt tehdä hyvinkin kiireellä, jolloin Takahashi on ennemmin leikannut toimintakohtauksia kuin luopunut kauniin lopun tekemisestä.On huomioitava, että kustantajankaan ei ole järkevää lopettaa sarjaa kuin seinään, koska jos sarjan loppu on heikko, ei kovin moni välttämättä tahdo ostaa sitä. Tästä johtuen en pidä todennäköisenä, että LW lopetettaisiin suosion vähäisyyden takia.

Mikä Last Warsin lopussa sitten on ongelmana, vaikka kukaan ei ole sitä vielä edes lukenut?

Tein muutama kuukausi sitten katsauksen Last Wars -mangan tapahtumiin: tarinassa ollaan käännekohdassa, jossa Orion on oppinut hallitsemaan sirpin käytön ja Ouun armeija on valmis lähtemään taisteluun Monsoonia vastaan. Samalla paljastui, että myös Chibi on Akakabuton jälkeläisiä. Nämä asiat tapahtuvat pokkarin 20 loppupuolella. Last Warsin viimeinen luku taas on osassa 22. Vaikka tässä olisi tapahtunut laskuvirhe, pokkareita tulee ilmestymään maksimissaan 23.

Vaikka tarinaa tiivistäisi miten paljon, on lopputaistelua käytännössä mahdotonta tiivistää 2-3 pokkariin. Sitä kohtaan on suuria odotuksia ja monia langan päitä on solmimatta: Saavatko Lydian ja Jeromen pennut kostonsa? Mitä tapahtui Hiron ja Reikan pennuille? Missä Reika ylipäänsä on? Eikö Bella oikeasti tee koskaan mitään? Saavatko Orion ja Sirius solmittua välinsä kuntoon? Saako Rigel koskaan tunnustusta teoistaan? Entäpä Akakabuton jälkeläiseksi paljastunut Chibi, joka meni juuri talviunille? Mitä Ginille tapahtuu? Tapaako Gin enää Daisukea? Onko Bob jäänyt lopullisesti koirien puolelle? Kenestä tulee Ouun johtaja? Kysymyksiä on paljon.

Ja mikä on tilanne toiseksi viimeisen luvun lopussa?




Monsoon on paennut koiria meren rannalle mukanaan haavoittunut Sirius.
Kuva on Dino_Rokon Twitteristä.

On täysin mahdotonta, että näihin kysymyksiin saadaan vastausta elleivät kaikki hahmot ole kuolleet lopputaistelussa, jota joku fani oli tosin kuvannut teurastukseksi. Tällöinkin loppu tulee iskemään kuin seinään, koska mitä ikinä tapahtuukin (Monsoon hukkuu, Orion antaa Monsoonille anteeksi...), niin tarinaa ei ehditä lopettaa rauhallisesti viimeisen 18 sivun aikana.

Tämä on todella sääli, sillä LW:ssä oli paljon avoimia kysymyksiä, joihin olisi tarvittu vastaus. Olisin itse toivonut jopa Orion-mangan kaltaista loppua, jossa melkein yksi kokonainen pokkari oli omistettu tarinan lopettamiselle. Erityisen surulliseksi tämän tekee se, että LW on todennäköisesti viimeinen tarina Ginga-sarjassa ja nyt sarja ei saa arvoistaan loppua.
週刊漫画ゴラク表紙
Viimeisen Last Wars -mangaa sisältävän Weekly Manga Gorakun kansi.

Miksei Last Warsia laiteta tauolle?

Yksi kysymys, mitä monet ovat varmasti miettineet, on se, miksei sarjaa ole laitettu tauolle. Vaikka jännetupintulehdus on tuskallinen ja uusiutuu helposti, voisi Takahashi varmasti pitää muutaman kuukauden tauon ja jatkaa sarjan tekemistä, ehkä hitaammalla tahdilla. Nykyäänhän Takahashi piirtää 18 sivua viikossa ja pitää vuodessa 1 tai 2 vapaaviikkoa, jolloin mangaa ei ilmesty.

Ongelmana on kuitenkin manga-teollisuuden kaupallisuus ja kiireinen tahti. Jos manga-sarja jää tauolle, sen suosio tavallisesti tippuu huomattavasti. Esimerkiksi D.Gray-Man jäi pitkälle tauolle eikä sen suosio koskaan palannut tauon jälkeen. Suomessa Fullmetal Alchemist toimii yhtälailla esimerkkinä: sarja alkoi uskomattoman suosittuna, mutta julkaisuongelmien vuoksi se jäi tauolle. Kun se alkoi taas ilmestyä, oli suosio jo laskenut. Superfanit hyväksyvät kyllä tauot ja hidastukset sarjassa, mutta kasuaalit fanit, jotka lukevat sarjaa vähän vain tavan vuoksi, tippuvat heti pois lukijakunnasta eivätkä palaa.

Tämän lisäksi Last Wars ilmestyy lehdessä, jossa on kymmenkunta muutakin sarjaa. Jos Last Wars pitäisi tauon tai ilmestyisi harvemmin, se tarkoittaisi, että lehdessä pitäisi olla joku korvaava sarja, joka myötäilisi Last Warsin ilmestymistahtia. Riskissä ei siis olisi yksi, vaan kaksi sarjaa.

Hunter x Hunter on tunnettu siitä, miten rajusti sen piirrosjälki on vaihdellut taukojen alla. Yllä alkuperäinen julkaisu vasemmalla ja oikealla uudelleenpiirretty kuva, joka on jo samaa tasoa kuin tekijän aiemmat työt.




Lisäksi, joskus kun mangaka on pitkään tauolla, hänen piirrosjälkensä muuttuu. Jos GNG- ja WEED-mangaa lähtee vertailemaan, huomaa niissä selkeästi, miten tyyli on muuttunut aikana, jona Takahashi ei aktiivisesit piirtänyt mangaa. On eri asia, jos piirrosjälki muuttuu pikkuhiljaa tarinan aikana, mutta tauon aikana jälki voi muuttua äkillisesti, jos mangaka joutuu muuttamaan tekniikkaansa.


D.Gray-Man -sarjan hiatus eli taukokalenteri. Valkeat ruudut ovat viikkoja, kun sarja jäi tauolle.
Taulukon tehnyt Prowtar.

Monet mangakat, jotka joutuvat kerran jättämään sarjansa tauolle, harmillisesti tekevät samoin myös uudestaan. Silver Spoon, Yotsuba&?, D.Gray-Man ja Hunter x Hunter ovat kaikki sarjoja, jotka jäivät kerran tauolle ja pian taas uudestaan ja uudestaan. Etenkin, kun kyse on sairastumisesta, on mahdotonta ennustaa, pystyykö sarja palaamaan enää tauon jälkeen.

Jos Last Wars siis laitettaisiin tauolle, se olisi kustantamolle iso taloudellinen riski, joka vaarantaisi myös jonkun toisen mangakan sarjan ja lisäksi se ei edes takaisi sitä, että sarja saataisiin päätökseen.

10 kommenttia:

  1. GtLW:n ilmestyessä alkoi henkisesti varautua siihen, että se todellakin on viimeinen Ginga-tarina, mutta odotin siitä GDWO:n mittaista, 30 pokkaria. Toivottavasti avoimia kysymyksiä ei jää ilmaan liikaa, todella kurjaa olisi, jos blogitekstissä mainitut kysymykset jää ilmaan, eikä niihin anneta edes kertojan muodossa vastausta. Eihän nyt Reika pentuineen voi ikuisesti jäädä pimentoon siitä, ettei Hiroa enää ole, ja kai Gin saa tietää, että Shion on sen veljen lapsenlapsi. Eihän näitä askarruttavien kysymysten vastauksia tarvitse tarinassa jauhaa kuin jyviä myllyssä, mutta vastauksia olisi kiva saada.

    Kaikki tarinat loppuvat joskus aikanaan, nyt oli Gingan vuoro. Tähänkään mennessä en ole Gingaa muuten fanittanut kuin lukemalla mangaa, katsomalla sarjat DVD:ltä ja seuraamalla blogeja ja foorumeita, joten loppuminen ei sen kummemmin vaikuta elämääni.

    Harmillinen uutinen, mutta Takahashia on kiittäminen sarjasta, josta on tullut osa lapsuutta, sitten myöhemmin osa aikuiselämään, kun käsiimme saimme leikkaamattomat versiot animesta ja lopulta mangan luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän tuli nyt hämmentävä yllätysratkaisu eli pian alkaa uusi sarja Takahashilta... Pohdin tätäkin asiaa pian.

      Poista
    2. Jos Takahashilta kerran tulee uusi sarja, jännältä tuntuu, koska miksi sitten GtLW sai tällaisen äkkilopun, jos kuitenkin Takahashi pystyy jatkamaan työskentelyä, eikä GtLW:n loppuminen johdy siitä, etä sarja olisi ollut niin epäsuosittu, että kustantaja päätti tiputtaa sen pois.

      Poista
    3. Sairastuminen on yhä aika todennäköinen syy, koska Takahashihan voi olla vain lomalla pari kuukautta ja palata sitten töihin. Suosiokin on yksi mahdollisuus, mutta ainakin minusta Takahashin töissä on ollut monia muita heikompia hetkiä kuin GtLW:n pahimmatkaan jumitustilanteet.

      Poista
  2. Mietin itse, miksei vaikka assistentit yms. voisi ottaa piirtämistä työkseen, kun Takahashi lepää. Esim. First Warsin piirtäjä osaa matkia Ginga tyyliä suht hyvin. Onhan sen ja Takahashin tyylissä selkeä ero, mutta itse ottaisin paljon mieluummin pientä tyylin vaihtelua välissä, kuin sarjan äkillisen lopetuksen. Muut voisivat yhteistöin jatkaa Last Warsin piirtämistä, Takahashi voisi valvoa ja neuvoa ja lepuuttaa kättään ja ehkä sitten jatkaa, kun pystyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mangakan työ on niin vaativaa, että en usko, että kukaan Takahashin assistenteista voisi ottaa työtä itselleen. Uskoisin, että jos joku muu kuin Takahashi alkaisi piirtää sarjaa, tulisi tyylin säilyttämiseksi esimerkiksi läpipiirtää paljon kuvia. Avustajien työmäärää on hankala arvioida, mutta itse olen pari kertaa huomannut taustakoiria, jotka eivät näytä Takahashin tekemiltä. Isoin huomattava osa oli WEED-mangan loppupuolella, hybridi-saagassa krokotiilin ilmestyessä. Yhdessä kohtauksessa näkyi palvelusneito, joka oli ihan selkeästi jonkun muun kuin Takahashin tekemä.

      Mutta joo. Sarjan päättyminen näin äkkiseltään on fanien kannalta huonoin ratkaisu.

      Poista
  3. Hieman kyllä hämmentää tämä ratkaisu.. Olisi mielenkiintoista kuulla jostain miten hyvin Last Wars on myynyt, sillä itselleni tulee ekana mieleen, että sarjan suosio on vaan ollut niin huono, että tarina on pitänyt yllättäen lopettaa. Onhan sarjan juoni laahannut paikallaan jo pitkään, vaikka alku olikin sarjassa hyvin jännittävä. Ehkä Takahashilla ei ollut itselläkään selvää visiota sarjan loppumisen suhteen... Olihan GNG aikanaan myös tarkoitus jättää avoimeksi ja lopettaa sarja Akakabutoa vastaan käytyyn taisteluun.

    Toinen vaihtoehto voisi olla Takahashin kyllästyminen Gingaan. Onhan hän piirtänyt sarjaa jo pitkään, joten ei ihme jos se alkaa kylläsyttää ja juonen kuljettaminen eteenpäin tuntuu umpikujalta...

    Itse toivon, että Takahahshi päättää Gingan tähän ja tekee jotain ihan muuta. Ikävää lukea sarjaa, jos sen juoni vain laahaa paikallaan ja sarjalle väännetään väkisin jatko-osan jatko-osia perä perään. Silti sarjan lukemista ei tekisin mieli jättää kesken, kun on niin monta vuotta fanittanut sarjaa. Kokonaan uusi sarja voisi olla paikallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Last Warsin suosiota on vaikea arvioida, koska myyntilukuja ilmoitetaan melko harvoin. WEED on kerran päässyt Top30-listoille myydyimpien sarjojen joukossa (ja olisi varmasti päässyt useammankin kerran, mutta GDW:n ollessa suosituimmillaan, julkaistiin listassa vain Top10). Jos LW:tä katsoo, on se saanut värisivuja useammin kuin esim. Orion, mutta osasyynä voi olla, että sitä tahdottiin promota enemmän. Suosion menettäminen on mahdollista, mutta pidän sitä epätodennäköisenä, koska tällöin Takahashi olisi varmasti keskittynyt enemmän lopun tekemiseen.

      Kyllästyminenkin on yksi mahdollisuus, mutta täysin uuden sarjan aloittaminen Takahashin iässä olisi huomattava riski.

      Itsellekin jäi TLW:stä hieman ikävä maku suuhun. Lopusta pidin, koska se oli täysin poikkeuksellinen, mutta olisin kaivannut tarinan saattamista loppuun ja esim. kunnollista reaktiolta Weediltä sekä myös Koyukilta.

      Poista
  4. Byakuren no Fangin suomijulkaisuissa olevasta haastattelussa Takahashi kertoo tarinan tekemisestä kutakuinkin näin, että kokonaisuus on kyllä hänellä selvä, mitä tarinassa tapahtuu, mutta hänellä ei aina ole aavistustakaan, mitä seuraavalla sivulla tapahtuisi.

    Tuli siksi mieleen, onko Takahashilla kuitenkin mielessä, miten tarina päättyy ja jos jotain tapahtuu, että sarja on saatava päätökseen, hän kirjoittaa tarinan siihen suuntaan, että pääsee tekemään lopun? Jos GtLW ei olisi loppunut näin äkkiä, olisiko loppu ollut sittenkin toisenlainen? Vai oliko Takahashi alunperinkin suunnitellut että Sirius kuolee, mutta tarina olisi vielä jatkunut hetken aikaa, jotta sille olisi saanut oikein loppu, eikä tarina olisi katkennut näin äkisti?

    Jos Takahashilta tulee uutta sarjaa, koskahan se alkaa? Yrittääkö Takahashi ensin tunnustella, miten jaksaa jatkaa työskentelyä ja palaa vasta sitten remmiin? En äkkiseltään jaksa muistaa, oliko Takahashi tauolla GDWO:n lopun ja GDA:n alkamisen välillä sekä GDA:n lopun ja GtLW:n aloittamisen välillä, mutta ei se tainnut kovin pitkä tauko olla. Nyt on jo kaksi kuukautta sentään siitä, kun GtLW loppui ja ainakaan minä en ole onnistunut löytämään tietoa siitä, onko uusi sarja alkamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä on hankala sanoa, koska tekijät saattavat myös muuttaa mieltään tarinasta kesken työn. Toisaalta, TLW:n loppu on sellainen, että en usko, että Takahashi olisi sen napannut vain lennosta. Päähenkilön tappaminen on kuitenkin niin rankka temppu. Voisin kuvitella, että Takahashi oli suunnitellut, että tarina olisi jatkunut pidempään: ehkä koirien motiiveita olisi kerrottu tarkemmin ja Siriuksen kuolemaan olisi käytetty enemmän aikaa.

      En nyt muista näitä tarkkaan eikä tietoja löydy ihan kaikesta, mutta Orion alkoi heti WEED-mangan jälkeen, mutta Orionin ja Akamen välillä oli pidempi tauko. Akamen ja LW:n välillä tauko oli noin 5-6 kuukautta. (LW lähti käyntiin noin 2-3 kuukautta sen jälkeen, kun viimeinen Akame-pokkari julkaistiin.) Jos on tulossa samanlainen tauko, niin seuraava Ginga-tarina alkaisi noin 4-5 kuukauden päästä. Pokkari 21 ilmestyy pian Japanissa, vika 22 ilmestyy 2-3 kuukauden päästä + siihen parin kuukauden tauko.

      Poista