lauantai 7. toukokuuta 2016

Kuinka suosittu WEED on Japanissa?
http://www.urumi.fi/bmz_cache/b/b91c9c638276675e7e7f595eebb89094.image.374x550.jpg

Osa 55 on manga, jota olin odotellut jo pitkään, sillä se on mietityttänyt itseäni jo pitkän aikaa. Miksi?

AnimeNewsNetworks-sivustolla WEED-manga on päässyt uutisiin kahdesti: 2001, kun sarjaa käännettiin englanniksi ja 2008, kun osa 55 ilmestyi. Syy, miksi osa 55 pääsi uutiseen oli se, että se sijoittui 30. viikon parhaiten myyneiden mangaosien listalla. Mangaa myytiin 20 059 kappaletta.

Tämä herätti minusta paljon pohdintaa. Miksi aiempia osia ei oltu nähty listalla? Miksi juuri tämä osa nousi esiin? Jos WEED-manga on näin suosittu, miksi siitä tehtiin vain yksi anime?

Mietin useampiakin teorioita, miksi WEED olisi yllättäen voinut päästä listalle: ehkä kyseisellä viikolla ei ollut mitään supersuosittuja sarjoja tai ehkä myynti kokonaisuudessaan oli huonompi. Vertailin kuitenkin sarjoja ja myyntilukuja keskenään eikä isoja eroja ollut: listaa hallitsivat aina One Piece, Naruto ja Bleach, kun taas häntäpään myyntiluvut olivat aina 20 000 kieppeillä.

Käytännöllinen syy löytyi kuitenkin nopeasti: lista alkoi olla Top30 vasta vähän aikaa sitten. Aiemmin se oli vain Top10-lista.

On kuitenkin mielenkiintoista, että juuri tämä osa nousi esiin, mutta sen jälkeen mikään osa tai muu sarja ei ole päässyt samoihin myyntilukuihin. Jos tällainen myöhäinen osa nousee listoille, voidaan kuitenkin olettaa, että sarjan ensimmäiset osat ovat menestyneet paremmin: useimmissa sarjoissa ensimmäiset osat ja tarinakokonaisuudet myyvät parhaiten, jonka jälkeen ne, joihin tarina iski vähiten, eivät enää seuraa sarjaa, vaan lopettavat.

Mietin itse, olisiko tässä osassa tapahtunut jotain poikkeuksellisen dramaattista, mutta näin ei ollut. Myöskään rivien välistä luettuna tämä osa ei ollut mitenkään erityinen. Toisaalta olen miettinyt kansikuvan vaikutusta myyntiin: voisiko Ginin ja koko veljessarjan sekä erityisesti Yukimuran näkyminen kannessa vaikuttaa osan suosioon?

Yukimura on Suomessa erittäin suosittu hahmo, mutta japani-fanien mielipiteistä ei ole tietoa.

WEED-mangan suosio pohditutti kuitenkin paljon. Jos ajattelee, että sarja on jatkuvasti pyörinyt Top30 (tai edes Top50) listoilla suosituimmissa sarjoissa, voisi kuvitella, että siitä tehtyyn animeen olisi panostettu aivan eri tavalla. Lisäksi WEED-mangan suosio on selkeästi ollut pysyvää, kun sen viimeisetkin osat ovat menestyneet näin hyvin. Kokonaisuudessaan WEED- ja Orion -mangoja myytiin vuoteen 2010 mennessä 20 miljoonaa kappaletta.

On kuitenkin useita syitä, miksi WEED on voinut jäädä tuntemattomammaksi nimeksi. Yksi lienee se, että sitä julkaistaan melko tuntemattoman kustantajan toimesta, jonka sarjoista harvemmin on tehty animeita.

Tämän lisäksi WEED on (etenkin Orion mukaan laskettuna) erittäin pitkä sarja. Kun 20 miljoonan raja meni rikki, oli sarjassa jo 65 osaa. Tosin tämäkään ei suoranaisesti käy vertailuksi, koska 54 osainen Fairy Tail on samaan aikaan myynyt 25 miljoonaa pokkaria ja sen anime on venynyt yli sadan jakson mittaiseksi.

Yksi iso syy on varmasti WEED-mangan teema: se ei vetoa kovin helposti valtavirtaan, minkä lisäksi se on poikkeuksellisen väkivaltainen moneen muuhun sarjaan verrattaessa. Taustalla voi myös kummitella GNG-mangan kohtalo: Meteor Ginissä mainitaan, että anime ei nostanut odotetusti mangan myyntiä eli se oli jo löytänyt kaiken kohdeyleisönsä pokkarimuodossa. Ehkä GDW:nkin kanssa oletettiin, että sarjasta kiinnostuneet oli jo löydetty ja enempää ei olisi tulossa, vaikka anime sitä mainostaisikin.


Vielä isompana syynä lienee animoinnin kohde: koirat. Siinä missä ihmisiä animoidaan Japanissa koko ajan, näkyy koiria tai eläimiä vain pienissä rooleissa siellä täällä. Ja monessa, monessa miniroolissakin eläinten animointi on jotain uskomattoman kauheaa, vaikka kyse olisi ns. paremmin tehdyistä animeista. Useimmiten koirat ovat vähintään tyyliteltyjä, mutta monesti realistisesti piirretyt koirat ovat ihan Weedin kakkosjakson tasoa.

Jotta animesta saisi edes kohtalaisen, tarvitsisi siihen laittaa paljon enemmän rahaa kuin vain keskivertoon ihmissarjaan tai joutuu kohtaamaan Weedin kakkosjakson tyylistä jälkeä.

Kun WEED-mangan myyntilukuja katsoo, on osittain jopa hämmentävää, miten "tuntematon" sarja on Japanissa. Ehkä sen fanikunta on kuitenkin tiiviimpi tai sillä ei ole ollut samanlaista hetkellistä rajua fanituskautta kuin monella muulla kansainvälisesti tunnetulla sarjalla.

2 kommenttia:

 1. Minusta tuntuu että Weedin animaatio todellakin kaatui juuri siihen, että hahmot olivat koiria. Ottaen huomioon kuinka suuri osa animaattoreista tekee töitä monelle studiolle samaan aikaan, ja sen että animessa usein eläimet eivät ole keskiössä, niin ei ihme että Weedin animaatio oli aluksi niin karseata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Kun katsoo ihmisiä ja taustoja, niin niissä näkee selvästi, että piirtäjät on kuitenkin ihan hyviä. Samoin silmät ym. on hyvin piirretty.

   Tosin Studio DEEN on aika huono animoimaan liikettä ylipäänsä. Sillä on enimmäkseen tällaisia huumorisarjoja, joissa on paljon poseerauksia eikä niinkään liikettä.

   Poista