lauantai 19. huhtikuuta 2014

Isot vs. pienet, brodeeratut vs. maalatut

Kummat ovat hienompia: isot vai pienet pehmot, brodeeratut vai maalatut?

Nämä olivat ensimmäiset pehmot, jotka sain hankittua (2007-8).
Isompi on aina näyttävämpi, mutta suosin itse pieniä pehmoja. Isot ovat huomattavasti hankalampia saada ja lisäksi niissä on helpommin ompeluvirheitä, jonka seurauksena pehmojen päät eivät välttämättä ole täysin pyöreitä. Toisaalta pienissäkin on virheitä: niissä se näkyy helpoiten siinä, että pehmo saattaa nojata johonkin suuntaan tai tassut ovat vinossa. Kallistuminen voi toisaalta näyttää söpöltä, muhkurainen pää ei. On tosin myönnettävä, että muhkurapäisiä pehmoja on myös pienissä.

Isoissa pehmoissa ratkaisee ennen kaikkea pehmon laatu: jos pehmo on hyvin onnistunut ompelultaan, voittaa se helposti pienet versiot. Lisäksi isoissa pehmoissa on aina se, että pehmoja on mukava ottaa syliinsä halittavaksi eikä minikokoisesta oikein riitä moiseen.

Isojen pehmojen leuka näyttää monissa pehmoissa (erityisesti Topsangyon Weedissä) melko kulmikkaalta, mikä vie söpöyttä pois. Toisaalta taas iso on aina iso eli näyttävämpi ja halittavampi. Erityisesti Riki näyttää hyvältä isona pehmona eikä isous mitään pehmoa huononna ellei siinä ole mittavia ompeluvirheitä.

Brodeerauksissa ja maalauksissa olin pitkään brodeerauksien suosija. Brodeeraus on tyylikkäämmän ja selkeämmän näköinen, kun taas maalatut arvet saattavat jopa haalistua kokonaan pois. Mielipiteeni alkoi kuitenkin muuttua vähän aikaa sitten, kun ryhdyin vertailemaan pehmoja keskenään.

Brodeeratut arvet ja pilkut ovat yhä paremman näköisiä kuin maalatut, mutta pehmojen muissa rakenteissa on monesti menty metsään. Esimerkiksi brodeeratussa Gin-pehmossa silmät on asetettu aiempaa alemmas ja otsapallot ovat isommat, jonka vuoksi pehmon koko ilme muuttuu: valppaasta Ginistä tuleekin tylsistyneen näköinen. Brodeeratuissa on myös poikkeuksellisen paljon samanlaisia "epämuodostumia" kuin isoissakin. Ehkä brodeeraus on kiristänyt kangasta?

Toisaalta, esimerkiksi Kyoshiro näyttää paljon, paljon paremmalta brodeerattuna kuin maalattuna, vaikka senkin ilme on aavistuksen muuttunut. Kyoshiron arvet korostuvat ja näyttävät arvilta: maalatuissa ne näyttävät lähinnä no, maalatuilta. Rikiä ja Joujia olisi karmea edes kuvitella maalattuna versiona.

Kokonaisuudessaan pehmot ovat yksilöitä ja tämän vuoksi pehmoa hankkiessa kannattaa pyytää myyjältä kuva nimenomaan myynnissä olevasta pehmosta. GDW-pehmoista on otettu pienet erät, joten erot pehmojen välillä ovat tämän vuoksi suuria. Tosin osasyy on myös siinä, miten paljon kuvia pehmoista otetaan ja niitä vertaillaan - tavallisissakin pehmoissa on huomattavia eroja, mutta niitä ei vertailla.


5 kommenttia:

 1. Itse pidän enemmän Ginistä jolla on brodeeratut arvet koska sen ilme on mielestäni söpömpi. ♡♥♡

  VastaaPoista
 2. Itse pidän enemmän pehmoista, joilla on brodeeratut arvet. Maalatut näyttävät jotenkin ehkä hieman sotkuisilta, ja joissain myös haalistuneilta. Isot ja pienet pehmot ovat taas molemmat mielestäni yhtä suloisia. :3

  VastaaPoista
 3. Tarvitaan pehmo, jolla olisi brodeeratut arvet ja silmät kuten maalatulla pehmolla. ~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps. Hassua muuten, miten silmiä on ylipäänsä muutettu. Rikillä on sopivat silmät, joten miksi samoja ei ole käytetty Ginilläkin?

   Tosin mielipideasioitahan nämä ovat.

   Poista
 4. Itse en niin välitä siitä, onko kuvioinnit brodeerattu vai maalattu, mutta siitä olen varma, että tykkään enemmän isoista pehmoista. Ne on pulleroita ja pehmeitä, kun taas pienemmät ovat jotenkin kovia, vaikka nekin kyllä ovat mieleen.

  VastaaPoista