lauantai 12. huhtikuuta 2014

Tarinat, joita emme saa tietää

Takahashi on kertonut, että hän suunnittelee mangan juonen noin kolme kuukautta etukäteen (noin 2 pokkaria) ja etenee tarinassa sen mukaan. Syynä tähän lienee Japanilainen, erittäin kilpailuillinen mangan julkaisutyyli.

Mangat ilmestyvät kerran viikossa, yksi luku kerrallaan (tavallisesti 18 sivua), noin 5 euroa maksavissa lehdissä, joissa on tavallisesti useita kymmeniä tarinoita yhtäaikaa. Jokaisessa lehdessä on mukana arvostelulomake, jonka lukijat voivat lähettää lehdelle. Lomakkeella lukijat voivat arvostella sarjat ja jos sarja saa paljon ääniä, se saa kansikuvapaikkoja, värisivuja ym. houkutellakseen lisää lukijoita. Jos sarja menestyy huonosti, se saatetaan tiputtaa kokonaan pois lehdestä. Tai näin minulle opetti Bakuman.

Ginga Nagareboshi Gin oli alkuvaiheessa jatkuvasti lopetusuhan alla. Vasta, kun Takahashi muutti tarinan kerrontatyylin täysin ja koirat alkoivat puhua, sai sarja itselleen huomattavaa suosiota. Tämä on ensimmäinen tarina, jota emme saa koskaan tietää. Millainen GNG olisi ollut, jos koirat eivät olisi koskaan alkaneet puhua? Miten Daisuke, Gohee ja Hidetoshi olisivat pärjänneet Akakabutoa vastaan? Olisivatko villikoirat olleet tarinassa minkäänlaisessa roolissa?

Toinen suunnitelma, jonka Takahashi kertoo hyllyttäneensä kustantajan pyynnöstä, oli lopettaa tarina ennen lopputaistelun alkamista. Eli kohtaus, jossa armeijat olisivat jakautuneet lohkoihin ja lähteneet matkaan kohti karhuja, olisi ollut viimeinen kohtaus ja taistelun loppu olisi jäänyt tuntemattomaksi. Vaihtoehtoisesti Takahashi kertoi, että hän olisi tahtonut tapattaa vielä enemmän hahmoja lopputaistelussa, mutta kustantaja oli sitäkin vastaan. Jos Takahashi olisi saanut toteuttaa tahtonsa, ketkä olisivat kohdanneet loppunsa? Akame, Hakurou, Gin, Ben, Smith, Musashi, Wilson... Lopputaistelussa on kuitenkin paljon eloonjääneitä, vaikka monet hahmot kohtaavatkin loppunsa.

Nämä ovat tarinoita, joita ei huomaa mangaa lukiessaan, vaan vasta Meteor Giniä selatessa. On kuitenkin joitakin kohtauksia ja vuorosanoja, joista huomaa, että joku suunnitelma on jäänyt keskeneräiseksi. Tässä muutamia kohtauksia, joihin olen itse kiinnittänyt huomiota.

Joukkueenjohtajien esittely

Kun joukkueet esitellään, ne saavat melko paljon huomiota. Koirien hahmodesignit ovat helposti tunnistettavia ja lisäksi monet joukkueenjohtajista esiintyvät värisivuilla. Ne on myös piirretty huolella, jos niitä vertaa esimerkiksi Tiikeriveljesten ensiesiintymiseen. Esittelyiden jälkeen ne kuitenkin katoavat täysin. Olisiko mahdollista, että Takahashi oli suunnitellut näyttävänsä Lukea ja Karasua isommissa rooleissa? Ne ovat kuitenkin itään ja länteen lähtevien joukkojen johtajat, jolloin ne olisi ollut loogista pitää tarinassa mukana. Nyt idän ja lännen joukot vain katoavat eikä niistä kuulla enää koskaan.

Niin kuka?


Kuka perhana on Mark? Kun Sniper kutsuu ryhmänjohtajia esiin, se kutsuu esiin myös Mark-nimistä koiraa. Mark ei kuitenkaan ole ryhmänjohtaja, koska ne roolit kuuluvat Benille, Greatille ja Smithille. Epävirallisia käännöksiä tutkiessani oletin, että Sniper (ulkomaalaisena) huutelee osan vuorosanoistaan englanniksi, mutta suomijulkaisussakin Mark esiintyy ja se on selvästi oma hahmonsa.

Jack ja Mark. Kumpi lie kumpi.
Mark on kuitenkin merkittävässä osassa laumaa, koska Sniper kokee sen uhkaksi Benin ohella.

Mitä Mark tekee ja mistä se tunnetaan? No, sitä ei koskaan näytetty ja se jäi Jackin kanssa Mossin vyöryttämien kivien alle.Benin ennustukset
WEED-mangan kolmannessa osassa Ben on nähnyt painajaista, jossa Ouu alkoi liikkua. Benin unen voi ajatella liittyvän vain Hougenin joukkojen ilmestykseen, joka aiheuttaisi paljon liikettä. Mutta muistellaanpa hieman osaa kaksi...

Kun Kagetora opastaa Weediä kohti Kaksoissolaa, se huomauttaa, että Kaksoissolan vieressä on vuori nimeltä Komagateke, josta nousee hivenen savua. Jos vuorta katsoo yhtään tarkemmin, näkee selvästi, että se on niin klassinen tulivuori kuin vain mahdollista. Pikainen googletus paljastaa myös sen, että vuori ei ole keksitty asia: Akita Akita Komagatake on aktiivinen tulivuori Ouussa, joka purkautui viimeksi 1970-71.

Tämä on selkeästi yksi juonielementti, josta Takahashi on luopunut WEED-mangaa tehdessään - ja hyvä niin. WEED-mangan sijaan tulivuoren purkautuminen aloittaa Orion-mangan, jossa hahmot ja hajoavat perheet ovat jo tuttuja, luoden näin vaikuttavamman efektin kuin jos tulivuori olisi purkautunut heti WEEDin aikana.


Kuka tuo on?
Yksi erikoisimpia käyttämättömiä juonielementtejä on heti WEED-mangan toisessa osassa. Hidetoshi antaa Daisukelle nivaskan kuvia, joissa on valokuvat Ouun vaarallisimmista koirista. Kuvissa on John, Akame - ja täystuntematon, musta tanskandoggi.

Kuka musta tanskandoggi on? Värivirheinen Ben tai Ken ovat melkoisen epätodennäköisiä vaihtoehtoja ja ollakseen Hougenin alkuperäinen suunnitelma, koira näyttää aivan liian ystävälliseltä: jo Akame näyttää uhkaavammalta kuin musta tanskandoggi. Lisäksi Hougen ei tuossa vaiheessa vielä ollut Ouussa. Oliko tällä koiralla mahdollisesti jokin suurempi rooli tarinassa Takahashin ensimmäisissä suunnitelmissa? Ehkä se oli yksi Ouun uusista johtajista?

Yksi vanhimpia teorioita, joka on ajoilta, kun GNG- eikä GDW-mangaa saanut mistään edes japaniksi ja tarjolla oli vain WEED-mangan kolme englanniksi käännettyä osaa, on melkoisen mielenkiintoinen. Monet olettivat, että outo musta koira on yksi Billin alaisista, joka nähdään GNG-mangan osassa 7 ja joka käskee Giniä lähtemään Billin alueelta, ettei sitä tapettaisi. Toiveikkaimmat pitivät sitä jopa voimakkaana naishahmona.

Kuka tämä mysteerihahmo on? Sitä saamme tuskin koskaan tietää.

28 kommenttia:

 1. Hoo, tässähän tuli pari uutta asiaa, joihin kiinnittää enemmän huomiota/joita tutkia - kuten tuo Kagetoran vuorijuttu.

  Outoa. Olen myös aina pitänyt tuota tuntematonta koiraa GNG:n aikaan kuuluvaksi. Jos jotain muuta tulisi ajatella niin, voisikohan kyseessä olla hahmon jälkeläisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tuli tuota tulivuorta katseltua pitkään, kun se WEED-mangassa vastaan tuli. Mitenköhän Hougen olisi tulivuoreen reagoinut? Yksi vaihtoehto tietysti on, että ihmisten sijaan tulivuori olisi tuhonnut vuorilinnan.

   Poista
  2. Tähän vielä sen verran, että onko tuossa typo. Eikös se ole Akita Komagatake eikä Akita Komagateke?

   Poista
 2. Tuohan on ihan selvästi se Billin laumaan kuulunut koira! Täysin samaa kuvaa käytetty:
  http://wiki.hopeanuoli.com/index.php?title=Lista_tuntemattomista_hahmoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän sitä aika epätodennäköisenä. Takahashi ei muistanut fanitapaamisessaan, kuka Chuutora oli, joten miten hän olisi muistanut Billin nimettömän rivisotilaan. Ja vaikka kyse olisi samasta hahmosta, ei sekään kerro _kuka_ tuo hahmo on.

   Poista
  2. Niin ei kerrokaan, mutta sama koira molemmissa kuvissa on, joten luulisi, että se myös tarkottaisi samaa hahmoa.

   Poista
  3. Toisaalta, miksi ihmeessä tarkoittaisi? Tuolla koiralla oli minirooli GNG:ssä.

   Poista
  4. Tuo hahmo on täysin saman näköinen kuin Billin laumassa oleva koira. Weedissä on käytetty aivan samaa kuvaa mikä tuossa GNG:ssäkin on. Uskon sen siis olevan sama hahmo. Aika jännä jos kyseessä olisi jokin uusi hahmo kun Takahashi on käyttänyt hahmon kohdalla aivan samaa kuvaa kuin mikä GNG:ssäkin on.

   Poista
  5. Itse pidän todennäköisempänä, että tuohon on otettu vahingossa väärä kuva kuin että on tahdottu nostaa nimenomaan Billin lauman nimetön koira Ouun johtajaksi. Ehkä tarkoituksena oli, että tuossa olisi ollut myös Ben? Tosin tämäkin ontuu, koska Ben ei enää Oussa asunut.

   Poista
  6. Miten niin Oun johtajaksi? Tuossahan oli puhetta vaarallisimmista koirista, eivät John ja Akamekaan Oun johtajia ole.

   Poista
  7. Ovathan, heti kakkoskoirina Ginin jälkeen. Ei siellä käytännössä ketään Ginin ja Weedin lisäksi ole Akamea tai Johnia korkeammassa asemassa.

   Poista
  8. Tuossa kohtaa puhuttiin kuitenkin vaarallisimmista koirista, se ei liity yksiselitteisesti siihen että koirat olisivat "johtajakoiria".

   Poista
  9. Juu, mutta se vaatii aika yksiselitteisesti, että kuvissa olevat koirat esiintyisivät tarinassa.

   Poista
  10. Takahashi on jostain syystä jättänyt kyseisen koiran esiintymisen tarinasta pois, kenties tahallaan tai vahingossa. Sama koira se silti selvästi näyttäisi olevan kuin GNG:ssä oleva Billin laumalainen, kuva kun on aivan identtinen GNG:ssä olevan koiran kuvan kanssa.

   Poista
  11. Kakkoskoira ei siltikään ole johtaja.

   Poista
  12. Ja juu, tätä voidaan jatkaa ikuisesti ja lopputulos on yhä sama.

   Tuota koiraa ei tunneta.

   Poista
  13. Koiraa ei tunneta muuten kuin että se on/oli Billin laumalainen (koska ihan samaa kuvaa käytetään sekä GNG:ssä että GDW:ssä, joten se on sama hahmo). Mitään muuta siitä ei saa selville.

   Poista
  14. Ja tuokin on vain oletustietoa.

   Poista
 3. GNG:ssä tuntuu olevan paljonkin tällaisia puoliksi aloitettuja juonia, jotka jäävät käyttämättä tai kesken. Listaan muutamia:

  - Kyushuun lähetetyn armeijakunnan tekemiset mainitaan, Greatin ja Bemun tapausta lukuun ottamatta, yhdellä aukeamalla. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä, miten John, Musashi, Wilson, Jaguar ja Bill taivuttelivat vastustajansa liittymään Ouun armeijaan. Nyt omia alueitaan johtaneet Daimon, Raou, Henry III, Kuromamushi ja Hurricane jäävät vain nimiksi, eikä hahmoista ole oikein mitään sanottavaa. Okei, Henry III:n nähdään ottavan osuman Mosalta.

  - Koirien hyökätessä Akakabuton neljälle vartioasemalle, vain Ginin ryhmän taistelu näytetään. Hornanhurttien johtaman osaston taistelua nähdään kahden sivun verran, muiden kahden ryhmän ei ollenkaan. Olettaisin, että Takahashin tarkoituksena oli näyttää kaikki taistelut, mutta syystä tai toisesta kohtaukset jätettiin toteuttamatta.

  - Benin päätyminen vuorimajaan on aina kummastuttanut minua. Mökki ei edes vaikuta olevan rotkon lähellä, jossa Ben viimeksi nähtiin Sniperin ja Hyenan kanssa. Oletan, tai oikeastaan toivon, että Takahashilla oli tälle jokin selkeä tarina, mutta sekin jäi syystä tai toisesta kertomatta.

  - Susiosista en edes jaksa aloittaa, koko saaga tuntuu olevan täynnä katkaistuja juonenpätkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuollaisia pieniä juonenpätkiä on paljon. Erityisesti suuren taistelun pätkittyminen häiritsee minua. Sitä olisi ollut hieno seurata enemmänkin. Ehkä sen lyhentäminen johtui kuitenkin siitä, että Takahashi ei saanut tappaa _kaikkia_ hahmoja. Olisivathan joukkueiden taistelut olleet melko tylsiä, jos kaikki olisivat selvinneet hengissä.

   Vuorimaja sijaitsee järven rannalla. Olettaisin, että koski, johon Ben tippui, johti järvelle.

   Poista
  2. Eikös se muuten ollut lampi? Ei sinne koski laske.

   Poista
  3. Ei sitä koskaan näytetä kokonaan. Lisäksi lampeenkin voi verrata pieniä jokia/puroja. Tähän on omat määritelmänsä, jotka vaihtelevat maittain.

   Poista
 4. Mahti postaus! Täytyy sanoa että todella hyviä huomioita. Kieltämättä tällaiset juoniaukot ärsyttävät ja antavat vaikutelman "juosten kustusta" tarinasta, mutta loppujen lopuksuhan nuo ovat aika pieniä juttuja kokonaisuutta katsoen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja monet noista ovat sellaisia, että ne huomaa vasta toisella lukukerralla, jos silloinkaan. Tosin täytyy sanoa, että minusta on osin ihailtavaa, miten Takahashi pitää tarinat näinkin hyvin kasassa, kun niiden juonta ei ole tehty loppuun.

   Poista
 5. Tuntematon musta tanskandoggi vaikuttaa Billin laumaan kuuluvalta, mutta tuli mieleen myös, että olisiko Takahashilla ollut taka-ajatuksena harhauttaa lukijoita ja luulemaan että koira olisikin Ben vaikka se olisikin tosiasiassa Ken (valokuvan otto olisi epäonnistunut ja koira jäi jotenkin varjoon ja siksi siitä tulikin musta). Ken ja Ben ei muuten eroaisi toisistaan, ellei Kenillä olisi arpia ja Benillä kaulapantaa. Veikkaan että Daisuken pitelemissä kuvissa olevat koirat eivät ole Akame ja John, vaan niiden kaksoisolennot, luultiinhan Tokimuneakin Giniksi. Muistan kun katsoin ensi kertaa GDW-animea ja Ken näytettiin ensi kertaa, luulin sitä tosissani Beniksi, jolta on vain kaulapanta päässyt irtoamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tullut tuota ajatelleeksi, mutta aivan yhtä mahdollista olisi sekin, että kuvassa on Ken.
   Muut koirat voivat tosiaan olla vain kaksoisolentoja. Kuvien ikiä ei tosin mainita, joten niissä voi olla aidot hahmot tai kaksoisolennot.

   Poista