torstai 6. maaliskuuta 2014

Elitismi Ginga-piireissä

Elitismiä esiintyy käytännössä katsoen kaikissa fanipiireissä. On joku tai joitakuita, jotka katsovat paheksuvasti toisia fanittajia tai tietyn tyyppisiä fanittajia. Tavallisesti tätä esiintyy niin, että tahdotaan sulkea joku ryhmä pois fanien joukosta ja tavallisesti kyse on tällöin nuorista faneista. Jos nuoret fanit alkavat "ajaa" vanhoja faneja pois ei kyse ole elitismistä, vaan teineistä pilaamasta kivaa juttua. Periaate on kuitenkin kummassakin sama.

Itse jäin miettimään tätä pidemmäksi aikaa ja en itse keksinyt nykyisestä Ginga-piiristä suoranaista elitismiä tai nuorten tulvaa, joka olisi ajanut vanhat jäsenet pois. Näitä kumpaakin tapahtui eniten silloin, kun Hopeanuoli-foorumit jaettiin kahtia: nuoret kävijät leimasivat vanhempien foorumin elitistiseksi natsifoorumiksi ja vanhat kävijät nuorten foorumin peelopesäkkeeksi. Omasta mielestäni kummassakin oli hitunen järkeä, koska foorumeiden kävijäkunnissa ja säännöissä oli todella isot erot.

Olen välillä jäänyt miettimään, onko Kaksoissola elitistinen. Tähän minun on melko mahdotonta itse vastata, koska ravintoketjun huipulla olevana saa harvoin palautetta tavan jäseniltä, vaikka sitä kysyisikin. Kaksoissola on kuitenkin kokonaisuutena sellainen kuin toivonkin: siellä on paljon aktiivisia jäseniä, joista monet ovat tutustuneet toisiinsa nimenomaan foorumin kautta, Ginga-keskustelu on aktiivista, mutta monet kirjoittavat yleisille alueilla, minkä ansiosta Gingan suvantokausina keskustelua on kuitenkin koko ajan eikä foorumi kuivu kasaan. Myös uusia jäseniä tulee jatkuvasti, mikä on tärkeää.

Kaksoissola tippuu vanhoja Hopeanuoli-foorumeita ajatellen välimaastoon. Pidän pitkien viestin kirjoittamista tärkeänä, mutta en oleta, että kaikki jatkaisivat vetää koko ajan syväanalyysiä Weedin otsapallojen sijainnista. Testit-sekä uuden Fan art -osastojen kautta yritän tehdä foorumista ja yhteisöstä myös interaktiivisemman, että ne tarjoavat tekemistä myös jäsenille ja henkilöille, joita foorumit eivät kiinnosta.

Suomen Hopeanuoli-järjestöä on joskus sanottu elitistiseksi, mitä en oikein ymmärrä. Toki, 5 euron vuosimaksu voi kuulostaa monen korviin kalliilta, kun ilmaisiakin foorumeita on ja miittejä voisi järjestää itsekin, mutta järjestö on kuitenkin avoin kaikille ja tarjoaa erityisesti nuorille mahdollisuuden tutustua muihin alan harrastajiin. Vanhempana sitä unohtaa nopeasti, miten inhottavaa on olla yksin fanituksensa kanssa ja miten upeaa on lopulta kohdata saman alan harrastajia. Kokonaisuutena järjestö on kuitenkin avoin kaikille eikä sieltä ole käsittääkseni bannattu ketään pois. Kaksoissolassa tällaista "laaduntarkkailua" on. Lisäksi järjestö tekee paljon töitä miittien ja muiden tapahtumien tekemiseksi.

Jääkö faneja kuitenkin nykyisestä fandomista ulkopuolelle?

Varmasti, sillä näin tapahtuu käytännössä katsoen aina. Osa ei pääse käyttämään nettiä, osa ei pääse osallistumaan tapahtumiin, kolmas ei pidä foorumeista ja neljännen harrastustapa on niin erilainen, että samanhenkisiä on hankala löytää. Itse uskoisin, että esimerkiksi Ginga-hahmoja parittavat (yaoi tai hetero), ovat melko ahtaalla, sillä Ginga-paritukset ovat melko harvinaisia ja niitä käsitellään harvoin missään. On myös niitä, jotka ovat tippuneet kärryiltä fandomista eivätkä tahdo palata, koska vanhat tutut ympäristöt ovat vaihtuneet.

Yksi asia, mitä aina silloin tällöin jään miettimään, olenko itse elitisti tai vaihtoehtoisesti luonko elitismiä? Minulla on hallussani Suomen isoimman Ginga-foorumin lisäksi Suomen isoin anime- ja manga-liike, jolloin nykyisessä keräilykeskeisessä kulttuurissa minun olisi melko helppoa kerätä itselleni mielistelevä kyllä-armeija ympärilleni.

Olen joissakin fandomeissa tätä nähnyt ja tahdon itse parhaani mukaan sitä välttää. Se tekisi hallaa paitsi muille harrastajille, se estäisi minua kehittymästä ihmisenä enkä mitään inhoa enempää kuin urilleen jumittuneita ihmisiä. Yksi keino, jolla olen tätä estänyt, on se, että Kaksoissolassa minuun ei saa ottaa yhteyttä koskien Urumin asioita (poikkeuksena tietysti sivun kaatuminen tai rikkinäinen sähköposti). Tämä on osin sen vuoksi, että tahdon omaa aikaa, mutta pääasiassa sen vuoksi, että jos tiedän, kuka foorumilaisistani on asiakkaitani, kohtelen heitä automaattisesti eriarvoisesti. On hankala mennä bannimaan jotakuta, jos tietää, että tämä ostaa kerran kuussa tonnilla Ginga-tavaraa.

Monilla foorumeilla on tyylinä, että yksittäiset ylläpidon jäsenet saavat itse päättää, bannataanko jäseniä tai annetaanko muita vakavia rangaistuksia. Kaksoissolassa olen tietoisesti jakanut vastuuta, koska asioista on aina parempi saada useamman henkilön mielipide. Ainoa tilanne, jossa olen kyselemättä laittanut jonkun bannaukseen oli se, kun joku kävi postaamassa foorumille Ginga-pornoa.

Minusta itsestäni elitistin aineksia löytyy muuten varmasti enemmän kuin tarpeeksi: olen Ginga-foorumin pääjehu, minulla on tuttuja lähes kaikissa Ginga-piireissä sekä anime-porukoissa, minulla on iso kokoelma, osaan Gingat melkein ulkoa, omistan kaikki mangat, animet ja muut pakolliset, oli minun ideani kutsua Takahashi Suomeen (ja tottaki sain nimmarit, olin mukana fanitapaamisessa, haastattelin Takahashia JapanPopiin, kättelin häntä ja ties mitä) ja lisäksi tiesin GNG-mangan suomeksi kääntämisestä noin vuosi ennen uutisen julkaisua. Toimitin kustantajalle nimittäin tiedot GNG:n omistajista ja nykyäänkin saan tietää uudet julkaistavat sarjat 2-6 kuukautta ennen julkaisua. Uudet Ginga-mangat saan käsiini aina pari päivää ennen muita - koska myyn niitä Urumin kautta, saan mangat heti, kun ne tulevat tukulta eli minun ei tarvitse odottaa niiden siirtymistä varastolta kauppaan.

Olenko siis elitisti?

En ainakaan omasta näkökulmastani eikä kukaan ole koskaan näin antanut ymmärtää. Elitismiin sisältyy minusta aina se, että tahdotaan syrjiä jotain tiettyä joukkoa (esim. cosplayaajia, tietyn ikäisiä, tiettyä harrastusta tekeviä) yksilöistä välittämättä. Itse pyrin arvioimaan ihmiset ensisijaisesti yksilöinä ja vasta sitten jonkin tietyn ryhmän edustajina. En myöskään pidä itseäni muita parempana: minä nyt satun käyttämään tähän harrastukseen paljon aikaa ja tämä on minulle osittain työkin, joten tietysti sitä kautta tulee automaattisesti olemaan enemmän mukana erilaisissa projekteissa ja muissa.

No, tässä blogissa voi kommentoida anonyymina, joten jos tahtoo saada äänensä kuuluviin, antaa palaa. Muistakaa kuitenkin hyvät tavat, sillä silloin sanomisillanne on enemmän painoa~

5 kommenttia:

 1. Erittäin hyvää pohdintaa. Itselleni elitismi on aina ollut vähän vieras käsite enkä tuolloin "vanhojen foorumin" aikaan ollut fandomissa niin paljon mukana kuin nykyään, joten tästä oli mielenkiintoista kuulla.

  Oli myös hienoa, että kirjoitit siitä näkökulmasta, että luokitteletko itsesi elitistiksi/oletko ehkä itse luonut elitismiä, koska kuten sanoinkin: sinulla on Kaksoissola ja Urumi ylläpidossasi ja olet ginga-piireissä tunnettu henkilö.

  Tämä oli hyvää luettavaa, kiitos~

  VastaaPoista
 2. Mielestäni gingapiireissä on jonkin verran havaittavissa tietynlaista elitismiä ja sitä takamuksen nuolentaa, en nyt ala nimiä tai tahoja sanomaan.. En sanoisi, että varsinaisesti syrjintää, vaan enemmänkin sellaista teeskentelyä jne, siitä ei sen enempää. Nuorten syrjiminen on kyllä isoimpia ongelmia fandomissa tällä hetkellä.

  Mielestäni olet Uru hyvin saanut pidettyä kaiken kasassa, enkä luokittele sinua mitenkään mihinkään tiettyyn ryhmään, vaikka oletkin gingapiireissä tunnetuimpia ja vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Yleensä tunnetut henkilöt ajautuvat automaattisesti johonkin kuppikuntaan ja muuttuvat suosion takia ylimielisiksi, mutta sinä olet kyllä ollut aina poikkeus ja siksipä hyvin esimerkillinen muille. En ole tainnut vuosiin tainnut törmätä kaltaiseesi ihmiseen, joka pitää jalat maassa, eikä tee tunnettavuudestaan mitään numeroa. Siksipä ihailenkin sinua tyyppinä juuri noiden seikkojen takia.

  Mitä nyt itse omalta kohdaltani asiaa pohdin, niin koen olevani aika syrjäisessä asemassa tässä fandomissa, jos niin voi sanoa. Vaikka aktiivinen foorumillakävijä olenkin ja kirjoitan aiheeseen liittyvää suhteellisen "suosittua" blogia (jos puhutaan siis gingablogeista), en siltikään koe olevani minkään piirin sisällä tai saa osakseni mitään nuolentaa tai palvojakuntaa, enkä edes sellaista haluaisikaan. Näen itseni enemmänkin "oman tieni kulkijana", mutta kuitenkin aktiivisena fanina. En eliittinä tai muuna hirviönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nuorten mukaanottamisessa olen pyrkinyt lisäämään Kaksoissolan interaktiivista puolta, jossa voi tehdä muutakin kuin kirjoittaa. Myös järjestö houkuttelee hyvin nuoria mukaansa.

   Vau, täytyy sanoa, että tuo on hienoimpia asioita, mitä minulle on sanottu - erityisesti siksi, että olen tehnyt tästä asiasta tietoisen valinnan. Fandomeissa päätyy hyvin nopeasti (ihan tahtomattaan ja ilman pahoja aikomuksia) johonkin tiettyyn porukkaan, jonka jälkeen siitä on hankala erota tai saada muita liittymään mukaan.

   Tuosta kuvauksesta olen pitkälti samaa mieltä ja samanlainen mielikuva minulla on sinustakin.

   Poista
 3. Et ole elitisti, vaan henkilö, joka on hurjan aktiivinen ja omistautunut tälle asialle, ja jolle kutakuinkin kaikki gingafanit ovat kiitoksen velkaa aktiivisuutesi tähden. Olet yksi niistä henkilöistä, jota saamme kiittää, että ginga on näinkin tunnettu Suomessa.

  VastaaPoista