perjantai 14. helmikuuta 2014

Gin ja Weed - johtaja ja ystävä

Kun Giniä ja Weediä verrataan hahmoina, ryhdytään tavallisesti aina ensin vertaamaan asioita, joissa ne ovat samanlaisia ja niitä tuntuu monen mielestä löytyvän jopa suhteettoman paljon. Kaksikon välillä on kuitenkin huomattavia eroja ja yksi tärkeimmistä, on se, kun vertaa niiden suhdetta muihiin laumalaisiin.

Tätä selventää yksinkertainen kysymys: Ketkä ovat Ginin ja Weedin parhaat ystävät niiden laumoissa?

Ginin puolella itselleni nousisi vastaukseksi hyvin pian Smith. Smith on Oun joukoista se, jonka kanssa Gin vitsailee ja myös Smith pelleilee Ginin kanssa. Kun Gin lähtee kohtaamaan Benizakuran, lähtee Smith sen mukaan. Myöhemmin, kun Gin miettii, voisiko karhujen kimppuun hyökätä takaapäin ja kohtaa Rikin, on Smith sen mukana. Myöhemmin Smith on koirista se, jonka seuraan Gin uskoo puolisonsa Sakuran.

Smith on aluksi laumassa korkea-arvoisempi kuin Gin, mutta se alkaa nopeasti kunnioittaa Ginin päätöksiä ja se kohtelee Giniä tasavertaisesti. Monet muut viittaavat siihen vielä pentuna tai vaihtoehtoisesti johtajana, mutta Smith suhtautuu Giniin aina kuin samanarvoiseen. Tämä jatkuu myös silloin, kun Ginin voimat ja taidot menevät selkeästi yli Smithin vastaavista ja kun Gin nousee korkeimpaan mahdolliseen asemaan laumassa.

Vaihtoehtoja olisi monia muitakin: John, Akame, Akatora, Cross ja Ben etunenässä. John aloittaa matkansa Ginin kilpailijana, mutta varsinaisesti sydänystäviä niistä ei koskaan tule. Niitä nähdään harvoin yhdessä ja vaikka ne ovat varmasti hyviä ystäviä ja tunteneet toisensa kauiten, niillä on kuitenkin hyvin erilaiset mielipiteet ja käsitykset maailmasta. Johnia voisi ehkä parhaiten kuvata Ginin henkivartijaksi. Akame on ehkä eniten Ginin alainen koko laumasta: se asettui ensin Benin silmiksi, mutta siirtyi sitten Ginin neuvonantajaksi ja suhtautuu Giniin ensisijassa johtajana. Akatora taas kuului sydämeltään eniten veljiensä pariin. Cross suhtautui Giniin pentuna ja oli siihen kiintynyt sen vuoksi. Ben alkoi kunnioittaa Giniä matkan aikana, mutta suhtautui siihen (kuten muuhunkin laumaan) melko jäykästi ja säätyläismäisesti eikä varsinaisesti ystävystynyt kenenkään kanssa.Weedin kanssa hahmoja nousee heti esiin paljon enemmän enkä lopulta osaa valita Weedin parasta ystävää. GB on ollut Weedin matkassa alusta alkaen, mutta se on lopulta Weedin kummisetä - huolimatta siitä, että Weed on useimmiten se, joka neuvoo ja tukee GB:tä. Kyoshiro vaikuttaisi myös loogiselta valinnalta: se on Weedin ikäinen ja sen ärhäkkä luonne toisi lisää särmää Weedin rauhallisuuteen. Toisaalta, nämä kaksi eivät varsinaisesti koskaan vain vietä aikaa kuten ystävykset. Tämä saa GB:n ja Weedin vaikuttamaan parivaljakkona huomattavasti läheisemmiltä.Jerome vaikuttaisi voimakkaimmalta vaihtoehdolta, mutta lopulta Jeromen oma käytös asettuu tätä vastaan: se ei kohtele Weediä kuin ystäväänsä, vaan kuin ylipäällikön poikaa tai puolijumalaa. Se ei vastusta mitään Weedin päätöksiä, vaan myötäilee niitä ja yrittää pitää Weedin sielultaan puhtaana taisteluiden aikanakin. Oletan kuitenkin, että erityisesti Kyoshiron ja Jeromen suhtautumista Weediin valotetaan vielä osien 30 jälkeen, kun on suvantokausia taisteluista.

Tarkoittaisiko tämä, että Weedillä ei olisi laumassa parasta ystävää? Minusta ei. Tämä antaa enemmänkin sellaisen kuvan, että laumassa Weedillä on niin paljon selkeitä ystäviä, että on vaikea -ellei mahdotonta- sanoa, kuka niistä olisi se paras ja läheisin Weedille.

Näissä kahdessa hahmossa heijastelee todella selkeästi oman aikansa johtajaihanteet: -80-luvulla johtajien tuli olla ns. patruunajohtajia eli heitä tai heidän käskyjään ei tullut kyseenalaistaa ja ero johtajan ja työntekijän välillä oli selvä, jopa selkeästä alistuksesta voisi puhua. Nykyisin johtajan tehtävänä on paitsi johtaa, myös tukea alaisiaan ja olla henkilökohtaisempi sekä inhimillisempi ja hyväksyä alaistensa erilaiset mielipiteet

Tämä on kuitenkin yksi isoimmista eroista Ginin ja Weedin välillä, vaikka näitä kahta hahmoa pidetään usein johtajina hyvin samanlaisina. Gin on tyypiltään vanhan ajan johtaja, kun taas Weed on johtaja ja samalla myös ystävä.
.

3 kommenttia:

 1. Tosi hyvää pohdintaa.

  Itse olen aina ajatellut, että Oun joukkojen välillä vallitsee tasavertainen ystävyys. Kaikista pidetään huolta ja kaikkia kunnioitetaan, mutta johtaja on arvovaltaisin ja kunnioitetuin. Muut laumalaiset ovat tasavertaisia johtajan silmissä, ehkä muutamat hieman läheisimpiä, mutta varsinaisia sydänystäviä hahmoilla ei ole.

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus taas kerran! Tätä asiaa en oikein ole koskaan tullutkaan ajatelleeksi.. Weedillä en koskaan ole varsinaista "bestistä" koskaan ajatellut olevansaa, se kun on luonteeltaankin vähän kaikkien kaveri.

  Ginin "bestikseksi" olen aina kaavaillut Johnin johtuen varmaan siitä, että Gin on tuntenut sen pennusta saakka. Luettuani pohdintasi Smithin ja Ginin ystävyydestä, olen kyllä samaa mieltä. Smithän on Ginin mukana joka paikassa.

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus! Itse olen aina ajatellut että vaikka Johnin ärhäkkä luonne ei anna sitä ymmärtää ja Akamen alistuvaisuus johtajan tahtoon ei näytä sitä ystävyyden sidettä, mutta kolmikko on kumminkin liikkunut sellaset 10 vuotta yhdessä ja välittävät selvästi toisistaan etenkin jos henki on vaarassa, joten itse pidän Giniä, Akamea ja Johnia parhaina ystävinä. Varmasti tuntevat toisensa läpikotaisin ja Akame etenkin tietää etukäteen Ginin ajatukset joka tilanteessa. Ginin parhaisiin ystäviin lisäisin myös Smithin, joka ei ehkä kuulu Akamen ja Johnin parhaimistoon, mutta Ginillä ja Smithillä on selvästi läheiset suhteet jo gngn alusta asti.

  Weedin parhaisiin ystäviin lisäisin taas GBn, Jeromen ja Kyoshiron, jotka ovat osottaneet välittävänsä siitä. He uskaltavat laittaa vastaan Weedille kuten ystävän kuuluukin, eivätkä aina kohtele häntä johtajana. Tosin Weediä pidetään yleisesti laumassa uskomattomana, legendaarisen ylipäällikön poikana mutta ne eivät vastaan laitakaan, pitävät Weediä enemmän johtajana. Myös Mer kuuluu niin ikänsä kuin luonteensa vuoksi Weedin lähipiiriin.

  VastaaPoista