perjantai 14. helmikuuta 2014

Jotain muuta: Sankarikoirat

Tekijät: Kaisa Strandén, kuvat Shutterstock tai mainittu kuvan yhteydessä
Kustantaja: Edita Publishing Oy
Painovuosi: 2008
Osia: 1
Arvosteluun luettu: Koko kirja

Sankarikoirat kirjassa esitellään erilaisia sankarikoiria: mukana on Suomessa sankarikoiran arvon saaneita koiria sekä niiden omistajien haastatteluja, ulkomailla ihmishenkiä pelastaneita koiria sekä historiallisia tapahtumia, joissa koirat ovat pelastaneet omistajiaan ja muita ihmisiä. Mukana on myös arjen sankaritekoja kuten tarinoita siitä, miten koira on auttanut omistajaansa toipumaan masennuksesta tai havainnut tällä ennakkoon syöpäkasvaimen.

Kirja on kirjoitettu kevyesti ja selkeästi, minkä lisäksi se koostuu yksittäisistä tarinoista. Tarinoiden ohessa on omistajien haastatteluja, koirarodun esittelyjä sekä tarpeen vaatiessa historiallista tietoa koirasta tai tuon ajan tapahtumista. Tämän vuoksi se soveltuu kaiken ikäisille: nuoremmille lukijoille teksti ei ole liian vaikeaselkoista ja haastattelut sekä muut tiedot tekevät siitä pätevää lukemista myös aikuisille.

Käsiteltäviä aiheita on paljon: mukana ovat niin poliisikoirat, ruumiskoirat, lääkärikoirat (niin nykyän syöpiä haistavat kuin muinaiset egyptiläiset), palveluskoirat, pelastuskoirat, kuulokoirat ja monet muut. Kaikkien koirien teot eivät ole mitaleita saaneet, mutta yhtäkaikki koiran ja omistajan suhteista on hienoa lukea. Erityisen koskettava ja mieleenpainuva tarina oli Pompeijissa nuorta omistajaansa suojelleen koiran tarina.

Itselleni kirjan isoin ongelma oli se, että sen jaottelu oli hieman sekava: suomalaisia, ulkomaisia ja antiikin tarinoita oli sekaisin keskenään, minkä vuoksi välillä oli hankala seurata, missä mennään. Tarinat onkin jaoteltu koirien käyttötarkoituksen mukaan, minkä tajuaminen vei itseltäni hetken. Kirjan kuvitus on perusmukavaa, mutta harmillisesti vain muutamasta sankarikoirasta itsestään on kuvia ja suurin osa on vain peruskuvia kustakin rodusta.

Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen, kevytlukuinen kirja, johon kannattaa tutustua. Ei vaadi pitkäjänteistä lukemista, vaan tämän voi lukea myös pienissä paloissa.

Arvosana: ***½

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. http://suolakuupielessa.blogspot.fi/

    Tämä on muuten hyvä koiraeläinsarjoihin ja -animaatiohin perustuva blogi.

    VastaaPoista