perjantai 21. helmikuuta 2014

Jotain muuta: Koirien maailmanhistoria

Tekijät: Petri Pietiläinen
Kustantaja: Suomen kirjallisuuden seura
Painovuosi: 2013
Osia: 1
Arvosteluun luettu: Koko kirja

Miten koira kesytetiin? Mitä koirarotuja tai rotutyyppejä on kuollut sukupuuttoon vuosisatojen aikana? Miksi koira on saastainen eläin kristinuskossa, juutalaisuudessa ja islamissa? Mitkä armeijat ja maat käyttivät sotakoiria taisteluissa? Miten Amerikan alkuperäiskansat suhtautuivat koiriin? Miksi Egyptin mytologian tutkijat ovat vähätelleet koirien palvontaa ja suosineet kissoja? Miksi koiranlihan syönti lopetettiin Euroopassa? Miksi Napoleon vihasi koiria? Tiesitkö, että maailman ensimmäisen missikisan järjestäjä järjesti myös koiranäyttelyitä? Milloin ja miksi nykyaikainen koiranjalostus aloitettiin?

Tämä ja paljon, paljon muuta koirainfoa löytyy Koirien maailmanhistorian kansien takaa. Teos on ensimmäinen (suomeksi tai englanniksi) julkaistu kirja, joka käsittelee maailmanhistoriaa vain koirien näkökulmasta. Vaikka kirja ei vaikuta massiiviselta, sen sisältämä tietomäärä on häkeltävä. Historian tutkimus alkaa kivikaudelta, jatkuu Mesopotamiaan maatalouden yleistyessä, muinaiseen Egyptiin, Kreikkaan, Roomaan, käsittelee kristinuskon nousua, Amerikan löytymistä, Inkojen kulttuuria - kaikkea koirien näkökulmasta ja siitä, miten koirat vaikuttivat ajan oloihin sekä miten aikakausi vaikutti koiriin ja niihin suhtautumiseen.

Hämmentävintä tässä kaikessa on se, että huomattava osa tiedosta, mitä kirjassa kerrotaan, oli minulle täysin uutta. Kirjassa oli vain muutamia yksittäisiä tarinoita, jumalia ja koirahistorioita, joihin olin tutustunut aiemmin ja muut olivat täysin uusia. Lisäksi kirja keskittyy pitkälti historiallisiin asioihin: 1900-luvun jälkeisistä asioista 300 sivuisessa kirjassa käsitellään vajaan 40 sivun verran

Huomattavan tietomäärän lisäksi kirjan lopussa on kymmenisen sivua pitkä lista koirakirjoista ja lähdeluetteloista, jos sattuu kaipaamaan lisätietoja aiheesta.

Kirja on erittäin hyvä ja vaikuttava lukukokemus, mutta se kärsii muutamasta ongelmasta. Vaikka kirja etenee aikajanana, on kukin käsiteltävä aikajakso erittäin pitkä ja se hyppii välillä rajustikin eri kausien välillä. Lisäksi kirjassa käsitellään ihmisten historiaa niin pienimuotoisesti, että välillä aikakaudet on helppo sekoittaa keskenään tai yksinkertaisesti vaikean termistön käyttö sekoittaa lukijaa. Erityisesti kirjan alkupuolella tippuu monesti kärryiltä. Osasyynä tähän on tietysti se, että uutta tietoa on niin paljon ja tässä oletetaan lukijalla olevan historian perusasiat hallussa. Oma ohjeeni tähän on kuitenkin, että lue vain eteenpäin: vaikka et tietäisi, mistä ihmisryhmästä tarkalleen puhutaan, pysyy kirjassa muuten kuitenkin hyvin mukana. Jos jokin asia jää mietityttämään, niin lopun lähdeluettelosta voi löytää tusinan kirjoja, joissa sitä käsitellään enemmän.

Kokonaisuutta selkeyttämään olisin itse toivonut kirjaan kuvia, karttoja sekä aikajanoja. Muutama aikajana, jossa oltaisiin kerrottu, missä ihmiskunnan historia menee, sekä kartta käsiteltävistä alueista olisi selkeyttänyt lukukokemusta huomattavasti. Samoin kuvat vanhoista koiraroduista, metsästystilanteista, maalauksista, muumioista, temppeleistä ja muista vastaavista olisivat elävöittäneet kirjaa kummasti.

Kokonaisuudessaan ehdottomasti yksi parhaita koiria käsitteleviä tietokirjoja, mitä olen lukenut. Kärsii hieman rakenneongelmista, mutta ehdottoman suositeltava luettava kaikille koiria harrastaville.

Arvosana: ****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti