tiistai 18. helmikuuta 2014

Reika - Onneton itkupilli?


Reika, WEED-mangan käytännössä ainoa naishahmo, saa osakseen paljon kritiikkiä. Se on onneton itkupilli, joka ei osaa taistella, ei tahdo taistella, John kuoli Reikan takia ja se on lähinnä vain tiellä.

Mitä olen mangaa ja animea seurannut, niin tämä arvostelu tuntuu Reikaa kohtaan hyvin epäreilulta. Jo heti ensiesiintymisessä sen näytetään olevan lempeä ja auttavainen, mutta kun Hougenin joukot hyökkäävät sen kimppuun, nähdään heti, ettei siitä ole taistelijaksi. Tästä huolimatta, kun Reika jää panttivangiksi, se on valmis kuolemaan, jotta Gin, John ja Hiro eivät luovuttaisi. Reikan näkökulmasta uhraus on suuri: se on kohdannut koirat vain kerran eikä se tunne ketään niistä henkilökohtaisesti.

Tämän jälkeen Reika jää Hougenin vangiksi ja ahdisteltavaksi. Itkuinen Reika yrittää pakoon, mutta ei pääse murtautumaan Hougenin joukkojen läpi ja se raahataan takaisin. Monet valittivat tässä sitä, miksi Reika itkee tai vain itkee eikä tee mitään. Mitä se voisi tehdä? Se ei ole Ginin veroinen soturi eikä edes Akame päässyt ilman apua läpi Hougenin joukoista. Sen vaihtoehtoina on vain kuolla turhaan tai alistua.

Kun Hiro, John ja Reika pakenevat, ei Reika suostu pakenemaan ennen kuin saa tietää, että Gin on jo paennut edeltä. Kun John ei pysty enää kävelemään, Hiro ja John pitävät puheen siitä, miten John lupaa selvitä hengissä ja vasta sen jälkeen, lähtevät Hiro ja Reika matkaan: muuta syytä näytökselle ei ole kuin huijata Reika liikkeelle.

Lopulta fanien puolella Reikaa pidetään syyllisenä Johnin kuolemaan ja Ginin vangiksi jäämiseen, vaikka koko sotku oli Ginin huonon arviokyvyn syytä.

Gin antoi Reikan auttaa etsimään sille, Johnille ja Akamella suojaisen paikan sekä ruokaa, vaikka ne tiesivät olevansa vihollisalueella. Jos Gin olisi kieltäytynyt, ei Reika olisi ollut tulilinjalla Hougenin joukkojen hyökätessä. Gin päästi pois Hougenin vakoojan, vaikka mitään järkevää syytä ei ollut. Tämän jälkeen Gin päättää luottaa Hougen sanaan "syö sontaa" -tempauksen jälkeen ja olettaa, että tämä päästää Reikan vapaaksi, jos muut antautuvat. Lopulta muiden paetessa Gin jää jälkeen. Tuloksena on Johnin sekä sitä auttaneiden koirien kuolema ja tietysti se, että Reika saa potea huonoa omaatuntoa Johnin kuolemasta ja Ginin vangitsemisesta.

Usein sanotaan, että rohkeuden ja tyhmyyden raja on hiuksen hieno ja näin tuntuu tässäkin olevan.

Myöhemmin Reikaa nähdään siellä täällä: se on Weedin armeijan mukana, joskus mukana taisteluissa, mutta ei pärjää merkittävästi. Se lohduttaa Weediä ja tukee tämän päätöksiä. Lopulta se päätyy uudestaan kasvokkain Hougenin kanssa, joka iskee nurin Joujin, Crossin ja Benin ilman mitään ongelmia. Reikan sen sijaan onnistuu laskea Hougenin puolustus ja taklata se jokeen! Jo tässä vaiheessa se on pärjännyt taistelussa paremmin kuin Cross tai Jouji. Tai myöhemmin Kougat ja Kurotora.

Hetken kuluttua Reika yrittää tarrata Hougenin pinnan alle joessa, mutta epäonnistuu ja Hougen pakenee. Tässäkin Reikan avuttomuutta on moitittu. Mitä muuta Reika olisi voinut tehdä? Jos se olisi paennut joesta rannalle, olisi Hougen heti tullut perässä. Joessa kummatkin koirista olivat huonossa asemassa ja tämä antoi Reikalle minimaalisen mahdollisuuden voittaa Hougen. Realismi iski ja Reika lyötiin tajuttomaksi ja Hougen pakeni.

Reika on hirveän marmatuksen ja arvostelun kohteena ottaen huomioon sen roolin koon. Kukaan ei valita samalla tavalla vastaavista sivuhahmoista, esimerkiksi Molesta, joka ei pysty enää edes kävelemään lauman mukana, vaan sitä pitää kantaa.

Reikasta (kuten myös Molesta) on alusta pitäen näytetty, etteivät ne ole taistelijoita. Reika on voimakastahtoinen, mutta vain tavallisen (seura)koiran mittapuulla. Missään vaiheessa ei ole luvattu tai edes vihjailtu, että Reika pärjäisi missään taisteluissa, joten en ymmärrä, miksi sitä odotetaan siltä.

Syy Reikan kokemiin paineisiin on lopulta erittäin yksinkertainen: Reika on sarjan ainoa naishahmo*. Vaikka kyse olisi miten koirista, sarjasta etsitään itselle omaa suosikkihahmo, johon voisi samaistua. Kun naisille tarjotaan ainoaksi rooliksi muihin hahmoihin nähden onnettoman heikkoa hahmoa, alkaa se ärsyttää. En itse kiinnitä huomiota koirien sukupuoliin, mutta kun ainoa naishahmo on korostetun heikko, vaikka se yrittää parhaansa, alkaa tilanne käydä hermoille. Se on epäsuora viesti siitä, että jos olet nainen, et voi pärjätä, vaikka tekisit parhaasi, koska olet nainen.

Kokonaisuudessaan Reika ei ole huono hahmo: sille on annettu menneisyyttä, luonnetta ja roolia enemmän kuin useille muille hahmoille. Reikasta tekee ärsyttävän se, että se on sarjan ainoa esimerkki siitä, mitä naishahmo voi saada Ginga-maailmassa aikaan. Ja se taas kohdistaa lukijoiden inhon Reikaan.

*En laske mukaan Crossia, koska se on jo GNG:n ajoilta enkä osan 30 jälkeen ilmestyviä hahmoja. Monet muut naishahmot kuolevat samantien tai tekevät vain miniesiintymisiä.

8 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Itse pidän Reikasta, pentujen tulon jälkeen hahmo tuo myös hiukan koomisuutta toimimalla varsin tiukkapipoisena äitinä. Varmaan Lydia tuo sitten sitä vahvempaa naishahmoa mukaan. Koyuki on omasta mielestäni paljon ärsyttävämpi kuin Reika.

  VastaaPoista
 2. Voi jestas mitä ylistystä. On Weedissä muitakin narttuja - Lydia, Koyuki, Lenny...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen teksti Reikasta ja toit esiin juuri näitä muita seikkoja, joihin kannattaisi kiinnittää huomiota. Lydia ja Lenny menevät vielä selkeästi sellaisista, jotka ansaitsevat kehuja. Mutta Koyuki ei. Viimeksi kun tein tuota juonitiivistelmää 56. osasta. Mieleni teki vain facepalmata Koyukille..

   Poista
  2. Anonyymi: Kannattaa lukea teksti kokonaan. Mainitsen nuokin hahmot siinä.

   Poista
 3. Reika on yksi ärsyttävimmistä hahmoista koko gingassa, enkä siitä pidä muuta kuin ulkonäöllisesti. Ymmärrän fanien ärsytyksen sen avuttomuudesta, mutta jos nyt aletaan kaivelemaan, niin uskoisin, että nykyään aika moni nainen varmasti olisi samanlainen kuin Reika. Toisaalta taas on epäreilua, että naishahmosta on tehty niin toivoton "jaloissa pyörijä", kun siitä ei varsinaisesti mitään hyötyä ole, kun on olemassa vastapainoksi sitten taas rohkeita naisia.

  Reika saa ehkä turhan paljon fanien kritiikkiä osakseen. En halua kuulostaa sovinistilta, olenhan itsekin nainen, mutta tosi elämässä jos jokin vaarallinen rikollinen hyökkäisi kimppuun aseella uhaten, siinä tuskin kovin moni alkaisia taistelemaan takaisin, pikemminkin rukoilemaan apua ja hengen säästöä. Tietenkään aseella uhkaamista ei voi verrata koira maailmaan, mutta sama periaate kuitenkin.

  Mutta jotta nyt ei tulisi väärinkäsitystä, en pidä lainkaan Takahashin tavasta kuvata naisia, sillä se on mielestäni turhan kliseistä. Cross ja Lydia ovat varmastikin ainoita hyviä naishahmoja sivuhahmojen Fujin ja Sakuran lisäksi, kun taas Koyuki on suunnilleen samaa luokkaa Reikan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä: en itsekään pidä siitä, miten Takahashi toteuttaa naishahmonsa. Eikä Reika hahmona haittaisi monia lukijoita, jos se ei olisi _ainoa_ naishahmo. Nyt se on kuitenkin ainoa mainittavassa roolissa oleva nainen. Tästä huolimatta siihen kuitenkin kohdistuu mielestäni liikaa paineita ja odotuksia. Jos Reika olisi alussa ollut taistelija ja sitten muuttunut nyrkkeilysäkiksi, ymmärtäisin asian.

   Minusta fiktiivisten roolihahmojen ei tarvitse olla realistisia, vaan tarjota sen sijaan malli, johon voi itse samaistua ja jotka antavat esimerkkiä elämässä.

   Mitä tulee ryöstäjiin: eiköhän se alkaisi miehilläkin puntit tutista, jos joku tulisi aseen kanssa huitomaan. =D

   Poista
 4. Vihdoinkin tällainen postaus, kiitos siitä tuhannesti! Itseä on alkanut jo kyllästyttää, tuo Reikan huonoksi hahmoksi ja ties miksi syyttely. Minusta se ei ole heikko tai surkea missään muodossa. Olen aina tykännyt Reikasta, siitä asti kun se teki ensiesiintymisensä Weed-animessa.

  En yleensä pidä "heikoista" naishahmoista, mutta kuten sanottua ainakin se yrittää pärjätä miten parhaaksi näkee. Ainakaan Reika ei ole sellaista tyyppiä joka luulee pärjäävänsä miesten tavoin yhtä hyvin, mutta sitten se joudutaankin pelastamaan joka käänteessä, se ON ärsyttävää. Näin kävi inhoammalleni hahmolle lempi sarjassa. Hassuinta on se, että luulin tykkääväni kyseisestä hahmosta, koska muut pitivät, no sitten huomasin että suorastaan inhosin hahmoa.

  Lempihahmoissa haen yleensä jotain mielekästä, en tiedä mikä se Reikassa on, enkä välitä, se on yksi lempihahmoistani ja sillä siisti :) Tokihan Takahashin sarjoissa saisi olla enemmän niitä vahvojakin naishahmoja, mutta kyllä tällainenkin listoille kelpaa. Yleensä kun luen jostain jonkun Reika-vihausta tulen miettineeksi: Miten itse tekisit samassa tilanteessa? Kaikki eivät ole luonnostaan mitään taistelijoita. Saan tästä varmaan paljon vihaa niskaani, mutta minä pidän Reikasta, onko se väärin?
  Ja mikäli olen käsittänyt oikein, niin entäpä Bella Orionissa? Eikös se ole enemmän valittaja-tyyppiä kuin taistelijaa? Että Reika sentään osaa pitää jotenkin puolensa, huonosti mutta silti.

  VastaaPoista
 5. Jep, Reika on minusta eniten verrattavissa hahmona Meriin tai Teruun, jotka ovat fyysisesti heikkoja, mutta yrittävät kuitenkin parhaansa.
  Ja itseänikin ärsyttävät paljon enemmän sellaiset hahmot, jotka esitellään taistelijoina (Narutosta Sakura, Ino, Tenten ja Hinata esimerkiksi), mutta joista sitten tulee käytännössä kaikista parantajia.

  Bella ei ole oikeastaan tehnyt yhtikäs mitään koko sarjan aikana. Se oli itkupilli ja se vietiin turvaan ihmisten luo. Nyt siitä ei ole kuulunut mitään ties miten pitkään aikaan.

  VastaaPoista