keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Weedin moraali

Weedin moraalikäsitystä on useaan otteeseen haukuttu sarjan aikana: Weed on liian pehmo, säästää kaikki vihollisensa ja tapattaa omia joukkojaan sen vuoksi. Yllättävän harva kuitenkaan kiinnittää huomiota siihen, miten Weed on tarinan aikana kehittynyt.

Kun Weed alunperin lähtee matkaan, se on auttavainen, mutta ymmärrettävästi: se on vasta pieni pentu ja se ei kestä katsoa, kun jotain toista hakataan sen silmien edessä. Tämän vuoksi se päätyy pelastamaan Sasuken sekä GB:n taistelussa vahtikoiraa vastaan. Weed ei kuitenkaan tässä vaiheessa puhu toisista mahdollisuuksita tai muusta vastaavasta ylevästä. Tämän Weed oppii vasta Bluen kohdattuaan: Blue, joka oli Hougeniin verrattava öykkäri, tosin pienemmässä mittapuussa, tajuaa viimeisillä hetkillään, että Weed tahtoo auttaa sitä - ja päätyy pelastamaan Weedin hengen.

Tämä on se vaihe, joka lisäsi Weedin "kaikkia on autettava" -moraaliin kohdan "kaikille on annettava toinen mahdollisuus". Tämä varmasti vain vahvistui, kun Weed myöhemmin kohtasi Kagetoran ja Kenin, jotka yhtälailla muuttivat mieltään ja asenteitaan taistelun myötä.

Tässä vaiheessa olen usein ihmetellyt, miksei Weed antanut samanlaista armoa myös P4:lle. Mangan puolelta sain osittaisen vastauksen siihen. Kun P4 puhuu, sen puhekuplat ovat mustia, kuten karhuilla ja villisioilla. On mahdollista, että koirat eivät ymmärtäneet sitä kunnolla Jeromea lukuunottamatta ja tämän vuoksi se oli niiden kaikkien silmissä vain villipeto muiden joukossa, vaarallinen ihmisille ja koirille. Eihän kukaan koirista sure fasaaneita, jäniksiä tai villisikoja, joita syödään surutta koko sarjan ajan.

Tämän jälkeen Weedin "toinen mahdollisuus" -periaate kokee vain myönteisiä onnistumisia: Rocket, Kyoshiro, Terun isä, Jerome ja monet muut alkavat arvostaa elämäänsä ja tahtovat auttaa Weediä, kun niille on annettu toinen mahdollisuus. Kun Lecterin ja Thunderin annetaan paeta, ne eivät palaa enää koskaan.

Ensimmäinen takapakki tulee, kun Weedin armeija saa kiinni kaksi Hougenin armeijan vakoojaa. Hetken harkinnan jälkeen Weed vapauttaa ne. Kaksikko lähtee pakoon, mutta suuntaakin pian kohti Hougenin tukikohtaa raportoidakseen Weedin armeijasta. Tällöin Jerome tappaa ne. Weed ajaa Jeromen pois laumasta, mutta yllättyy, kun muu lauma ei ole sen kanssa samaa mieltä päätöksestä. Yhdistettynä tietoon Ginin kuolemasta Weedin maailmankuva alkaa täristä ja se lähtee hyökkäämään Hougenin linnoitukseen tarkoituksenaan tappaa Sniper, isänsä murhaaja.

Tämän jälkeen, kun tilanne on rauhoittunut, Weedin asenne on muuttunut aavistuksen. Hougenin joukkoja käydään varoittamassa, mutta Weed ystävineen on valmis hakkaamaan tiensä läpi päästäkseen pakoon, kun varoitusta ei oteta kuuleviin korviin. Kamakiri piestään puolikuoliaaksi, mutta koska se ei osoita katumusta tai huolta omista joukoistaan, se jätetään yksin selviämään vammoistaan. Vähän ajan kuluttua Sniperille tarjoutuu tilanne katumukseen: se ei kuitenkaan muuta mieltään Weedin avusta ja neuvoista huolimatta, vaan tahtoo jatkaa taistelua hamaan loppuun asti. Ja tälllöin Weed hukuttaa sen kylmän harkitusti, vaikka sureekin sen kohtaloa.

Toisin sanoen Weedin asenne on muuttunut: jos vihollinen on voitettu eikä tahdo apua, ei hyväksy tappiotaan ja tahtoo tapattaa joukkojaan selvästi tappiosta huolimatta, se jätetään rauhaan, mutta sitä ei auteta. Jos vihollinen ei lopeta hyökkäystään mahdollisuudesta huolimatta, se tapetaan tai tehdään vaarattomaksi. Kamakiri sai armoa ja teki itsemurhan - joku muu olisi voinut aloittaa elämän nöyränä uudestaan tai hyväksyä Oun joukkojen avun, kuten Toubee. Sniperin kanssa tilanne on taas selvä: jokainen saa mahdollisuuden - yhden mahdollisuuden. Jos siihen ei tartu, peli on ohi.

Useimmat Weedin kohdanneista vihollisista tarttuvat tähän mahdollisuuteen ja joko liittoutuvat tai pakenevat. Vain muutama koira ei hyväksy armoa, vaan jatkaa taistelua. Weed on antanut samoille vihollisille armoa toistuvasti vain animessa, mikä on minusta erittäin tyhmä toteutus: Weed on oikeudenmukainen ja kohtelee kaikkia samoilla säännöillä, mutta tyhmä se ei ole.

8 kommenttia:

 1. Ekan kuvan kohdalla on vain teksti "ethän suoralinkitä"

  VastaaPoista
 2. Hmm. Mahtaakohan tuo ensimmäinen kuva olla juuri JPG-muodossa, lähinnä rakeisuudesta päättelen näin. Blogger kun muuttaa helposti kuvien laatua huonommaksi.

  VastaaPoista
 3. Kaipaisin apua yhdessä asiassa. Minulla on riki lasinalunen ja huomasin juuri että liinan valkoinen osa näyttää vähän oranssihtavalta. Ei siis mitenkään huomattavasti vaan näyttää kuin sen väri tavallaan heijastuisi rikin turkin väristä. Mietin vain että onkohan liina päässyt jotenkin kellastumaan vaikka se alkuperäisessä paketissa onkin muovin suojissa vai kuvittelenkohan vain värin muuttumisen? Muissa alusissa en huomannut mitään poikkeavaa.

  VastaaPoista
 4. Tästäkin tekstistä tykkäsin. Erityisesti mangassa näkee nuo Weedin "virheet", anime on kieltämättä pilannut hahmon aikalailla ja varmaan anime on suurin syy Weed-vihaan. Toivon mukaan manga on muuttanut mahdollisimman monen fanin näkemystä hahmosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Animessa Weed on tosiaan hahmona monelta osin rasittava.

   Poista