tiistai 4. helmikuuta 2014

Kuvien luvaton kopiointi

Olen tätä aihetta miettinyt jo pitkään ja vähän aikaa sitten, kun aihe nousi esille uudestaan Kaksoissolassa ja päädyin tekemään siitä tekstin. En tarkoita tällä fan artia, valokuvia, taustakuvia, avatareja tai mitään muuta vastaavaa, vaan ihan mangasta tai animesta suoraan otettuja kuvia, joissa ainoa mahdollinen muokkaus on kuvan rajaaminen. En myöskään suoralinkitystä, joka voi monesti tuottaa ihan suoraa haittaa sivuille.

Ginga-piireissä kuvien kopioinnista on jostain syystä pidetty aina isoa haloota: monilta sivuilta on saanut ottaa vain tietyn määrän kuvia omalle sivulleen, on ollut erikseen oma galleria lainattaville kuville ja joskus kopiointi on kielletty kokonaan.

Aikoinaan tämä oli ihan ymmärrettävää: VHS-kasetilta ei kuka tahansa kuvia ottanut ja kun mangat maksoivat 60 euroa kappale, niin sai oikeasti nähdä vaivaa kuvien hankkimiseen. Nykyään kuitenkin mangaa saa mistä vain ja DVD:ltä kuvan ottamiseen pitää painaa vain kahta nappia.


Mitä suoralinkitys on? Klikkaat esim. tätä kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitset "Kopio kuvan osoite" ja laitat linkin omalle nettisivullesi. Suoralinkitys vie sivutilaa alkuperäiseltä sivulta ja voi kaataa koko sivun, jos kuvia on suoralinkitetty paljon.
Kuvien kopioiminen on poikinut monenlaisia tempauksia: kuviin laitetaan copyrightit/vesileima sivun omistajalle, kopiointi on estetty koodauksella tai protestiksi kuvien kopioimista vastaan koko sivu voidaan sulkea, mikä tavallisesti johtaa kopioijan vieraskirjaan tuleviksi haukkumisviesteiksi. Joskus galleriaan pääsee käsiksi vain rekisteröitymällä.

Miksi?

On ymmärrettävää, että gallerian tekemisessä menee vaivaa, mutta samalla kuvien lisääjien pitäisi ymmärtää seuraava asia: kun kyse on materiaalista, joka on kaikkien saatavilla samassa muodossa ja itse ei tee mitään konkreettista kuvaan tai kuvia varten, ei ole mitään järkeä valittaa, jos joku ottaa kuvia omaan käyttöönsä. Niissä ei näy mitenkään alkuperäisen skannaajan tai print screenin painajan jälki. Miksi ihmeessä samat kuvat pitäisi hankkia moneen kertaan, että voisi katsoa "omistavansa" ne ja voivansa käyttää niitä?

Suurin osa kuville tehdyistä kopioinnin estoista tekee vain hallaa tavan kävijöille: monet kikkailut estävät kävijöitä käymästä katsomassa kuvia ja tallentamasta niitä koneelleen. Haukkumaviestien kohteeksi voi joutua myös välikäden uhri: kuvat ovat voineet kiertää useankin kuvia "varastaneen" sivun kautta ennen kuin ne ovat päätyneet kopioijaksi paljastuneen sivulle. Lisäksi copyright-merkintöjen laittaminen on usein täysin turhaa, osittain jopa laitonta: kuvien oikeudet omistaa niiden alkuperäinen tekijä tai luvat ostanut yritys/järjestö/henkilö, ei koskaan niiden skannaaja tai nettiin levitykseen laittaja. Jo kuvia alkuperäisesti mangasta tai animesta nettiin laittajat syyllistyvät kuvien "varastamiseen", koska heillä ei ole lupaa kuvien julkaisemiseen Takahashilta/Studio DEEN:ltä/Shueishalta/jne.

Ennen kuvagalleriat olivat iso osa sivujen suosiota, koska kuvia ei yksinkertaisesti ollut paljon. Nykyään kuvia saa hankittua kuka tahansa, mutta jostain syystä vanha tapa taistella kuvien omistusoikeudesta on jäänyt. Mitään järkeä siinä ei ole: vaikka kuvien alkuperäisen "omistajan" voisi todistaa aukottomasti, on kopioijan tavallisesti hankala mieltää, mitä hän on tehnyt väärin.

Kaksoissolan kuvat ovat aina olleet vapaasti kopioitavissa ja toivoisinkin, että tapa lähtisi tästä vielä leviämään. Kuvien pihtaamisessa kun ei ole mitään järkeä.

5 kommenttia:

 1. Omassa blogissa tuli aihetta pohdittua pari vuotta sitten ja tämä on ensimmäinen kerta, kun törmään mielipiteeseen, joka on kanssani samaa mieltä.

  Minustakin kuvien pihtailu on ihan typerää, eihän niitä nettiin ladannutkaan omista. Tuo Kaksoissolassa oleva kuvien vapaakäyttö on mielestäni kiva systeemi, en moisesta ole tiennytkään. Itsekin laitoin blogiini joku aika sitten info-osioon "tiedotteen", jossa kerron itse ottamieni kuvien olevan vapaasti käytettävissä. Asiasta tosiaan pidetään tosi kovaa haloota, aivan turhan, kuten jo totesitkin.

  Hyvä teksti jälleen!

  VastaaPoista
 2. Kiitos tekstistä.

  Olen itsekin havahtunut tähän enkä nykyään laita esim. Ginga Spiraliin ottamiini anime/mangakuviin mitään merkintöjä ja pyrin hitaasti siirtämään tilanteen niin ettei niitä ole enää, kun saan lisää materiaalia tilalle.

  VastaaPoista
 3. Ajatuksia herättävä teksti.

  Kuviin en ole muuten merkintöjä tehnyt ellen sitten ole Animeconista räpsinyt tai jotain vastaavaa. Sinänsä minua ei ole haitannut kuvien kopsaaminen. Ainoastaan jos kokoelmakuvia väitettäisiin omiksi. Ei ole kyllä sitäkään tapahtunut tai ollut tarvetta suojata. Kokoelmakuvien väittämisen lisäksi olen pelännyt mm. bannerin tai lukijakuvan kopsaamista. Mutta aika olematonta se näissäkin on.

  Bloggerin puolella varmistuin kuitenkin siitä että otan kopioimisen eston pois. Tosin toimi ainoastaan Explorerille ja sen takia linkkejäkään ei voinut enää avata. Silti parempi ilman koko hökötystä.

  VastaaPoista
 4. "monet kikkailut estävät kävijöitä käymästä katsomassa kuvia ja tallentamasta niitä koneelleen."
  Tuo ei ole täysin totta, todellisuudessa kuvien tallennusta ei voi mitenkään estää, nuo kikkailut ovat vain pieniä hidasteita jos tietää mitä tekee. Esim. se yleisin "kopioinninesto" eli hiiren oikean näppäimen käytön esto pysäyttää vain ne käyttäjät, jotka eivät osaa kaivaa kuvan osoitetta sivun lähdekoodista tai "maalata" kuvaa hiirellä ja painaa Ctrl+C kopioidakseen sen kuvankäsittelyohjelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä koska isoveljeni lataa tällä tavalla kuvia oikeastaan koko ajan

   Poista